nedjelja, 31. listopada 2010.

Halloween marmelade od bundeve

Halloween ili Noć vještica je stigla . Iako je već godinama u našim krajevima nekako prisutna još uvijek joj se ne pridaje neka velika pažnja ali je zanimljiva i volimo je nekako obilježiti. Zapravo više joj se vesele i vole je obilježiti djeca a, mi stariji smo u ovo vrijeme više pod dojmom Svih Svetih i sjećanja i sjete toga dana.

Ipak, Halloween je tu, pa onda za današnju noć pokupujemo bundeve, male i velike vještice ili već neku sitnicu koja je obilježava. Peku se keksići, rade kolačići,  netko organizira ili ide na Halloween party, i uglavnom svatko na neki način bude dio ove noći.

Ja do sada nisam pridavala neki značaj Halloweenu, slabo sam ga i primjećivala, a ne bih ga vjerovatno niti sada spominjala  da nisam upala u fazu "bundeva na sve načine" :). Jednostavno otkrila sam bundevu kao namirnicu i što se tu može, netko nešto otkrije sa 4 godine a netko evo  sa 40 :) , pa kada se to već dogodilo osim što stalno pečem kockice bundeve i stavljam ih u sve ili pored svega što mi se nađe na tanjuru , odlučila sam obilježiti i Halloween .


Prvo sam kupila Halloween bundevu, izdubila joj sredinu (koju sam mislila za nešto iskoristiti ali mi je bila toliko bez veze pa sam je bacila) , zatim izdubila i oči i usta, svjećica u sredinu ,  i dobila sam bundevu za ovu noć.






To je bilo prvo,  a trebalo je napraviti i nešto drugo. Kolačić ? keksić ? ....., ne, neću ništa od ovoga napraviti. Obilježiti ću Halloween  na moj način.
Naravno , moj način obilježavanja nečega pa tako i Halloweena je napraviti prigodnu - marmeladu ! :):)

Stoga , evo dvije bundevaste marmelade.
Prva za nas dobre i drage ljude , lagana, mirisna i nježna marmelada od bundeve sa narančom i limunom.
Druga za vještice :) , ali za dobre vještice, ovo je između ostaloga i njihova noć i zaslužuju da ih počastim jednom posebnom marmeladom od bundeve. Ona je "spicy" bundevasta marmelada,  jaka, začinjena, pomalo peckava, ali isto tako interesantna i ukusna. 

Za ove marmelade kupila sam novu bundevu, onu pravu , jestivu, i napravila sam ih  ovako kako slijedi. Uz napomenu da su količine male jer su ovo bile skroz probne marmelade pa sam išla malo na sigurno.

Marmelada od bundeve sa narančom i limunom 

- 200 g pečene bundeve (to bi bilo skoro duplo sirove bundeve očišćene u komadićima)
- 1 naranča
- 1/2 limuna
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer

- Bundevu očistite i  narežite na komadiće.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, na pleg stavite papir na pečenje, na njega kockice bundeve i pecite oko 20 minuta
- Pečenu bundevu ohladite a zatim usitnite da dobijete kašastu masu, kao pire (štapnim mikserom ili u blenderu)
- Naranču i pola limuna ogulite , očistite od bijelih kožica i samo meso usitnite (opet može u blenderu ali ja citruse uvijek usitnjavam rezuckajući meso nožem i tako sam napravila i ovaj put)
- U posudu za kuhanje stavite pire od bundeve, meso naranče i limuna zajedno sa sokom koji je pustilo.
- Dodajte šećer i vanilin šećer i dobro umješajte.
- Kuhajte na jačoj vatri dok ne uzavri, a zatim na laganoj vatri povremeno mješajući dok se ne počme zgušnjavati. Trebati će oko 30 minuta.
- Kada se marmelda krene zgušnjavati kuhajte još 10-tak minuta stalno mješajući. Sada će se marmelada početi malo više lijepiti za dno posude i početi će prskati pa smanjite skroz vartu i stalno mješajte.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste, zagrijane staklenke, dobro zatvorite i okrenite na poklopac. Neka tako stoje 10 minuta .
- Nakon 10 minuta vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

I dobili ste interesantnu marmeladu koja djeluje dosta lagano, osjeća se okus i bundeve i limuna i naranče. Malo je i kiselkasta pa volite li slađe verzije dodajte još oko 50-100 g šećera.
(od ove količine dobila sam nešto malo manje od  400 ml marmelade )





Začinjena (spicy) marmelada od bundeve 

- 200 g pečene bundeve (to bi bilo skoro duplo sirove bundeve očišćene u komadićima)
- 1-1,5 dcl vode
- 100 g smeđeg šećera
- 1/2-2/3 žličice cimeta
- 1/3 žličice đumbira u prahu
- 1/3 žličice muškatnog orašćića

 - Bundevu očistite i narežite na komadiće.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, na pleg stavite papir na pečenje, na njega kockice bundeve i pecite oko 20 minuta
- Pečenu bundevu ohladite a zatim usitnite da dobijete kašastu masu, kao pire (štapnim mikserom ili u blenderu)
- Pire od bundeve stavite u posudu za kuhanje, dodajte vodu i umješajte
- Dodajte šećer, cimet, đumbir i muškatni orašćić i sve dobro umješajte.
- Kuhajte na jačoj vatri dok ne uzavri, a zatim na laganoj vatri povremeno mješajući dok se ne počme zgušnjavati. Trebati će oko 15- 20 minuta. (zapravo je već u startu sve dosta gusto pa je poželjno biti stalno uz nju i mješati je koliko god treba)
- Kada se marmelda krene jače zgušnjavati kuhajte još 10-tak minuta stalno mješajući. Sada će se marmelada početi malo više lijepiti za dno posude i početi će prskati pa smanjite skroz vartu i stalno mješajte.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste, zagrijane staklenke, dobro zatvorite i okrenite na poklopac. Neka tako stoje 10 minuta .
- Nakon 10 minuta vratite na pravu stranu i neka se ohladi.

Dobili ste baš fino začinjenu marmeladu od bundeve :). Slatkasta bundeva i šećer se ovdje doslovno bore sa začinima, cimetom koji godi, đumbirom koji pecka, muškatnim orašćićem koji je se tu također probija.
(od ove količine dobila sam oko 200 ml marmelade)







Meni su obje marmelade drage, prva za ugodno jutro ili laku noć, a druga za razbuđivanje ili neko popodnevno uživanje u ovoj slastici.
Zapravo, recimo da mi se druga malo više sviđa (zbog začina sigurno, ne valjda zato što je za vještice :):) , paaaaaa............., ipak nadam se da će se svidjeti i vješticama :):)




Ups , spustila se i noć........., evo spremni smo :)









Broj komentara: 15:

  1. Ma, ti si zaista neverovatna, to mislim u pozitivnom smislu, hehe...mogla sam se kladiti da ces napraviti neku marmeladu od bundeve!:) Obe verzije odlicno izgledaju, mozda bih se ipak pre odlucila za onu prvu, ta me nekako vise privlaci zbog limuna i pomorandze...a super si se zabavila i sa rezbarenjem lampe, e pa sretan Halloween!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova "zacinjena" mi zvuci odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam nekako naviknuta na taj Halloween, prije nekoliko godina dok sam još živjela zajedno s malom sekom smo rezbarile tikve i obilježavele sve to zbog nje, no kako sam odvojena od nje, a svoje djece još nemam ne obilježavam taj dan...
    marmelade su odlične, dopadaju mi se oboje pogotovo boja im je super, a vjerujem i okus

    OdgovoriIzbriši
  4. Obje varijante mi se čine zanimljive, od okusa do boje i mirisa. Super ti je bundeva, ja sam uspjela izbjeći kupovinu svih sitnica, osim jedne platnene bundevice sa slatkišima :), ali bila je to borba

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno si originalna, kao sto kaze mignonne, uvek nesto zanimljivo i ukusno osmislis. Obe marmelade zvuce super, ali laganu prednost dajem ovoj sa limunom i narandzom :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaista zanimljive mermelade radiš, baš fino. Super je i vještica :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam probala marmeladu od bundeve, ali ja bih se odlučila za ovu spajsi varijantu za veštice, pa šta bude, bude.

    OdgovoriIzbriši
  8. Rezbarije su ti čarobne! Onako vještičje čarobne! ;))
    Sve što ti ja po pitanju jela od bundeve mogu reći je da ih moje oči jedu, ali i nakon višekratnih pokušaja i različitih recepata ne silaze niz grlo.
    Ali da sam bliže tebi, probala bih. Ovu začinjenu!
    Sve izgleda bajno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Mermelade zvuče jako zanimljivo, a prvenstveno ova začinjena :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako me zanima okus ove spicy marmelade!!?..Vi ste doista prava majstorica kad su pitanju marmelade....

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Branka, uvek iznenadis sa nekom novom marmeladom, ove izgledaju fantasticne, a ne sumnjam da je i ukus fantastican :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno! Totalno drugačije od svih ostalih! Svaka čast! Idem da pečem palačinke, a ti otvori teglicu sa onom sa narandžama!!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Mora da je dobro, ja bih da probam...Poz.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hvala vam svima ! Jako mi je drago da vam se sviđaju i ove marmeladice.
    Nisam baš obilježavala Halloween već sam više željela isprobati bundevu u ovom obliku i ove nove okuse pa sam sve to povezala.
    Ako se odlučite za isprobavanje marmeladica biti će mi drago, a pogotovo ako vam se i svide. Mene su okusom zbilja iznenadile, jako fino :)

    OdgovoriIzbriši