utorak, 24. prosinca 2013.

Sretni blagdani !

Božić je u Gradu, i ja sam u Gradu ! :) 
Dubrovnik me dočekao okupan suncem, topao, proljetan, sve ono što bi me inače navelo da počmem pisati o mirisima mora i borova, divnoj plavoj boji neba, uvijek inspirativnom kamenu ovoga Grada. Ali danas nije vrijeme za miris mora i toplinu sunca, vrijeme je Božića, uskoro će i Nova Godina zakucati na vrata, stigli su blagdani, najljepše vrijeme u godini, danas je Badnjak. 

Badnjak u Gradu je uvijek poseban, tradicija se poštuje i od ranog jutra na Stradunu se počinje kolendavati. Kolendari pjevaju kolende, tradicionalne pjesme kojima svima žele sve najbolje , a za uzvrat ih domaćini počaste fritulama , rogačima, suhim smokvama i čašicom domaće travarice. I jutros je na Stradunu bilo kolendavanja, pjesme, glazbe, dobrog raspoloženja, i , zbog krize vjerujem, ipak malo ili nimalo čašćenja u odnosu na prošle godine. No i bez toga, lijepo je bilo prošetati po suncu okupanom gradu koji me i u ove blagdanske dane dočeka poseban u svojoj kamenoj ljepoti. Iako niti Stradun nije zaobišao jedan od popularnih šatora sa "blagdanskom ponudom", uhhhh šator na Stradunu, ipak diskretno smješten nije mi baš smetao i prvo što sam ugledala dolaskom na Stradun bio je okićeni bor, uvijek na svome mjestu i uvijek jednako lijep. 





I dok smo se mi već prošetali Stradunom, sreli drage ljude i nazdravili Badnji dan malo prije podneva u Grad prvi ulaze Dubrovački trombunjeri koji datiraju još iz 16.-stog stoljeća, a trombun (oružje kojim se koriste) prenosi se sa koljena na koljeno muškom članu obitelji.  Nema feste u Gradu koja će proći bez trombunjera, a posebno festa Svetog Vlaha , zaštitnika Dubrovnika, kada trombunjeri prvi ispale salve na ulazu u Grad i time označe početak feste. 






Odmah iza njih, Gradska glazba, svi ih volimo, tu su već 170 godina što su obilježili  velikim koncertom i filmom koji je o njima snimljen, a svake godine Gradu poklone Božićni koncert za koji se traži mjesto više. Oni vole svoj Grad i Grad voli njih ! 






A ja ih posebno volim, malog člana ove glazbe, moju najdražu nećakinju K. koja im se pridružila prošle godine na svojoj flauti uvijek ću posebno potražiti pogledom, ali i fotićem :) 






Na kraju se spajaju i glazba i trombunjeri i pjevači i svi mi koji smo se jutros našli na Stradunu  u zajedničkoj kolendi Gradu kada će i gradonačelnik izaći i čestitati svima Sretne blagdane ! 

Tada ćemo pomalo krenuti svojim kućama gdje nas čeka tradicionalni bakalar, u svakoj kući pripremljen onako kako domaćini najviše vole, negdje će se naći onaj na bijelo, ili na toć, brodet, na crveno....., važno je da zamiriše pjat bakalara. 

Važno je i da se na blagdanskom stolu nađu tradicionalne slastice ovoga kraja kao i na Badnjak obavezne prikle ili fritule. Danas nas je njima počastila moja sestra, a tu su i ušećereni bademi i  kontonjata koje je napravila moja mama kao i nezaobilazne suhe smokve .






Božićni kolači su već pripremljeni , fini prhki kesići sa bademima, božićni vijenac ili kuglof kao i mirisni biskupov kruh. 






I naravno, košarica domaćih naranči, narančina i limuna...., osim što ćemo ih naći u svakom vrtu , naći ćemo ih i kako rastu uz Dubrovačke zidine. 






I na kraju, kako se bliži večer tako nam stižu kolendari, djeca će se okupiti i od kuće do kuće poželjeti da nam nazdravlje Badnja večer dođe. Umjesto rogača, naranči i kolača kojima su se nekada darivali kolendari danas ćemo za njih pripremiti koju kunu. I sigurno ćemo  zajedno sa njima zapjevati Dubrovačku kolendu , između ostalih i stih ".......... neće gospođa neharna biti kolendarima ne udijeliti......", ne samo kolendarima već je običaj i u trgovinama i u kafićima u jabuku ostavljenu na pultu "ubosti" koju kunu, neka se i mi počastimo one koji nas poslužuju i zažele nam sve najbolje u ove blagdanske dane.






Proslavimo blagdane svi zajedno, počastimo se tradicionalnim jelima i slasticama naših krajeva, počastimo se onime što volimo, a prije svega provedimo blagdane u zdravlju, sreći i veselju, sa našima najdražima !! 

Svima Vam želim Sretan Božić i Sretnu Novu Godinu !! 

Broj komentara: 17:

  1. Srećan Božić i predstojeći praznici tebi i tvojoj porodici! Post je predivan! Uživala sam u svakom slovcetu! Volim pročitati različite priče vezane za običaje povodom praznika. Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Želim i tebi sve najbolje, nek ti Božić bude divan, topao, a nova godina još bolja! Nećakinja je preslatka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni obicaji a i vrijeme vas je posluzilo mada mozda bih bilo fino da ima i malo snijega bar ovdje kod nas ,vi mozda niste navikli . Sretna Badnjica i Bozic .

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka, uzivala sam u ovom tvom postu i prelepim slikama.Imala sam osećaj da smo zajedno prošetale Dubrovnikom. Nećaka ti je preslatka. Tebi i tvojima srećni praznici i sve najbolje od srca zelim.

    OdgovoriIzbriši
  5. lijepo je imati tradiciju, a jos ljepse je njegovati..
    sretan Bozic draga B.!!! =)

    OdgovoriIzbriši
  6. O bože!
    Koja uzivancija čitanje tvoga posta!
    Sretan i blagoslovljen božić...

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivne fotografije, bas za uzivanje. Zelim ti sretan Bozic i sve najbolje u nastupajucoj godini.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan Božić! Uživaj i lijepo se provedi, vidim da vam je zabavno i da se još uvijek slijedi tradicija, što mi je jako drago.

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Branka, sve najlepse tebi i tvojima, zelim vam sretne praznike... uzivala sam u celom postu i slicicama, mah-mah!:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka,želim ti sretne blagdane,ugodno provedene u krugu svojih bližnjih,zaista prekrasan post,koji najljepše dočarava tradiciju i božićni duh u tvome voljenom gradu...veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. Volim da čitam običaje po raznim gradovima i državama.
    Srećni i blagosloveni Božićni i Novogodišnji pšraznici, tebi, i tebi najdražima!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka, sretan Božić tebi i tvojima, i svako dobro!
    Lijepo si nam dočarala tradiciju i ugođaj iz Grada :) Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
  13. Srećni ti praznici draga moja, u tako lepom gradu sve mora da je mnogo lepše, svečanije... eh... "zavidim" ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Srecan Bozic! Lepo je kad je suncem okupan. Lepa prica.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja stizem After Christmas ali sam tu za Novu Godinu...divna je jelka na Stradunu - moja vizija Dubrovnika je samo letnja i nekako mi je cudno da on moze da postoji i zimi, bas blesavo !!
    Branka, zelim ti svu srecu ovog sveta u Novoj Godini, srecu svako sebi treba da iskroji po meri...
    Marina

    OdgovoriIzbriši
  16. Prekrasne fotke, draga Branka...uzivaj!
    Nadam se da si imala nezaboravan Bozic, a za buducnost u Novoj godini ti zelim najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  17. Uživala sam u postu, kao da sam tamo! Tebi i svima koje voliš, sve najbolje u novoj! :)

    OdgovoriIzbriši