utorak, 15. prosinca 2009.

Božićni kuglof - vijenac

Svatko ima neki svoj kolač koji je obavezno na stolu u ovo blagdansko vrijeme.  Tako i moja mama ima svoj kuglof ili vijenac bez kojega niti jedan Božić ne prolazi. Nadam se da neće niti ubuduće  jer ga svi jako volimo, meni je posebno drag i često se moram kontrolirati da ga ne pojedem još i još, jednostavno mi je odličan !  Po maminom receptu počela sam ga i ja raditi i ide ovako:


200 g margarina
150 g šećera
4 kom jaja
300 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
malo mlijeka (po potrebi)
100 g badema
70-100 g kandiranog voća
50 g tamne čokolade (za kuhanje)
100 g grožđica
par kapi extrakta limuna
za posipanje štaub

Priprema: 
- bademe nasjeckati na komadiće
– čokoladu za kuhanje nasjeckati na komadiće
– grožđice namočiti u mlijeko


Postupak:
– Margarin i šećer mutiti mikserom na najvećoj brzini
– Naizmjenice dodavati jedno po jedno jaje i nastaviti mutiti, računa se najmanje 5 minuta po jajetu.
– Kada je pjenasto umućeno, drvenom žlicom umješati brašno sa praškom za pecivo. Ukoliko je potrebno za vezivanje smjese dodati malo mlakog mlijeka.
– Zatim u tijesto dodati bademe, kandirano voće, grožđice, čokoladu i extrakt limuna.
Sve lagano zamješati.

– Kalup namastiti i pobrašniti. Izliti tijesto u kalup.
– Peći na 180-200 stupnjeva (prethodno zagrijati pećnicu), oko 40 minuta.

Vidjet ćete kada je gotovo po krajevima koji će se početi odvajati od kalupa ili po staroj dobroj metodi provjere čačkalicom koja mora izaći čista :-)

– Pustiti da se malo prohladi pa zatim izvaditi iz kalupa.
– Posuti štaub šećerom.

Kandirano voće je najbolje koristiti ono koje se može kupiti u kutijicama, mješano i narezano na kockice. Ili po želji možete sami narezati razne vrste kandiranog voća.
Extrakt limuna može se zamjeniti extraktom ruma ili badema

Moj zadnji primjerak je ispao ovako :






 

Kuglof sam zamotala i poklonila prijateljima. Ovo nije bilo neko prigodno poklanjanje pa je bez neke posebne dekoracije. Kada ga za Božić nekome poklanjam obavezno okolo ukrasim bademima, suhim smokvama, grančicom ruzmarina, i pokojom kriškom sušene naranče ili limuna. Zatim tek zamotam u celofan i umjesto standardne vrpce ide neka prigodna. Ovakav poklon teško će netko odobiti :):)





Sigurno ćemo ga raditi i za ovaj Božić , a možda se do tada i netko od vas odluči isprobati ga pa ćete se uvjeriti u dobar okus i miris.
Uz šalicu mlijeka, kave, čaja, uz čašu dobrog vina, uz čašicu likera, ....., uz sve se slaže.
Uživajte ! :)

4 komentara:

  1. predivan poklon, tko ga ne bi pozelio:)

    OdgovoriIzbriši
  2. "sweet corner" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa, darivati ću ga i ove godine :)

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan dar mmmmmmmmmmmmm njami:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svakako ću ga isprobati. Hvala za recept. Izgleda zavodljivo.:)

    OdgovoriIzbriši