nedjelja, 28. studenoga 2010.

Kolač od rogača i - razotkrivanje :)

Krenulo je blogersko razotkrivanje pa eto i mene :) . Simpatična mi je ova ideja koju je, vjerovatno i ne sluteći, da ćemo se početi ovako uključivati  pokrenula Tadeja, prihvatila je Dunja, SnježanaSelma Andrea ......, prihvaćam je i ja. 
Razotkriti ću vam se , a razotkriti ću vam i kako nastaju moje blogerske slike.
Za početak , da se malo bolje upoznamo :
- morski pozdrav od prošloga ljeta



- iz vrta kod prijateljice sa ovim predivnim malim pahuljastim zečićem


- i ove tri velike i male žene za koje život dajem . To su moja mama, sestra i nećakinja K.
Mama, sestra i ja smo prije 18 godina ostale same i iako ne živimo zajedno, niti u istom gradu ,  jako smo povezane i jednostavno, mi smo obitelj. O nećakinji, maloj-velikoj K sve sam rekla u ovom prošlogodišnjem postu.


O svojoj fotogeničnosti već sam sve rekla, nula bodova , tako da za sve više od ovoga stoji poziv na kavu, može i kolač :)

A kako nastaju slike na mom blogu ?
E tu odmah moramo staviti stvari na svoje mjesto i reći da je razlika između moga razotkrivanja i razotkrivanja od cura u tome  što kod njih možemo puno toga naučiti i primjeniti kod nastajanja naših slika dok ovdje nije taj slučaj. Kod mene  nema takvih slika, nema takvih ideja, nema takvih tehničkih postavki, ja ću samo pokazati kako to kod mene izgleda (nekada ću se i sama sigurno toga rado prisjetiti :) , i to je sve.
Ono što ću ubuduće sigurno raditi to je da ću definitivno pokušati primjeniti što god mogu od onoga što sam kod cura vidjela. I još jednom hvala cure  što ste nam sve to pokazale i objasnile gdje, što i kako kupiti, napraviti, postaviti. 

Na našim blogovima slike nisu ključne, uvijek kažemo važan je dobar recept i ono što zamiriše u tanjuru. I to je točno ! Ali volimo imati i lijepe slike , netko manje a netko više, ali svi damo nekog vremena i truda da postavimo i lijepu sliku.
Neka ljepša a neka malo manje lijepa moje slike nastaju ovako:

Kada slikam po danu tada sam na lođi. Nije niti lođa baš super osvjetljena jer su prošlo ljeto izgraditi zgradu preko puta moje pa je dio svjetlosti sada nestao, ali još uvijek se može uhvatiti svjetla a kada je sunčano vrijeme tada je situacija skoro idealna.

 - i onda su tu podloga jedna i podloga druga. Bijela podloga je prekrivač kupljen u Ikei za neke sitne novce pa kada sam ga zabrljala hranom i marmeladama kod slikavanja nije mi ga niti bilo žao već je ostao u korištenju kao podloga za slikanje. Zelena podloga je roleta za prozor :). Imam na lođi na prozorima ovakve zelene i bijele rolete koje su po ljeti zakon. Ovu sam uspjela kupiti sa poglešnim mjerama pa je spontano postala podloga za slikanje :)


Onda na red dolaze sva ona dodatna pomagala koja sliku uljepšaju i moram priznati da mene jako veseli kada ih slažem, kombiniram, hvatam nekakav najbolji kut sa njima ........, nekada se toliko zabavim oko toga da malo zaboravim na hranu pa je onda izvlačim u prvi plan. 

 - podlošci koje uobičajeno vidite na mojim slikama :




- posudice, prije svega ove male staklene u kojima sam predstavila uglavnom sve moje marmelade :)






- kartoni koji nekada dobro dođu kao podloga  (bude tu još puno razno-rasnih papira koji se daju iskoristiti)





- i neizbježne salvete u meni dragim bojama (najviše koristim ove zelene i niti jedan posjet već spomenutom centru ne prođe bez njih u vrećici) 



Kada slikam unutra, a zimi uglavnom slikam unutra jer brzo padne mrak a i kada je dan uglavnom je oblačno i sivo pa lođa i nema neku svoju funkciju što se svjetla tiče.  A unutra je ona situacija koju trebam izmjeniti i za koju su mi ideje od kolegica i više nego dobro došle.
Za sada tu je opet podloga i stojeće lampe koje namještam i naginjem kako bih ulovila što bolje svjetlo.
Pa to izgleda otprilike ovako:



I još pod p.s.
moj "fotić" se još uvijek zove N95. To naravno i nije fotić već mobitel. Dakle, sve fotkice sam napravila i još ih uvijek radim mobitelom. I uopće ne znam kako to objasniti. Imam doma Olimpusov fotić (neki osnovni model) i nije mi čak niti neki veliki problem kupiti fotić ali da li je to lijenost da li je to nešto drugo ne mogu objasniti. Ovaj mobitel ima odličnu kameru , oni koji se razumiju kažu da je bolja čak i od nekih osnovnih modela fotića. Ok, ja se ne razumijem ali znam da mi se mob.doslovno raspada i da ga moram zamjeniti ne samo zbog fotića nego i inače , ali ne dam ga pa ga ne dam. Nije da se inače vežem ovako za stvari, pogotovo ne za mobitele :) ali evo ovo je valjda neki poseban slučaj.

Za kraj, sinoć sam napravila Kolač od rogača.
Moj najdraži kolač  i moj prvi recept koji sam objavila na Coolki , a zatim i na blogu.
Danas mi dolaze dragi susjedi na kavicu i njime ću ih počastiti. Uz to, konačno sam kupila i željeni četvrtasti kalup pa je bilo u redu da ga isprobam, i to baš na ovom kolaču.
Lijepo se smjestio u kalupić :




A lijepo ćemo se i počastiti uz kavicu :


Nije sinoć išlo baš najbolje ovo sa svjetlom , priznajem :)


21 komentar:

  1. Lep pozdrav, draga moja...bas mi je simpaticna ova nasa akcija u kojoj mozemo malo bolje da se upoznamo, i saznamo kako nastaju sve ove lepe fotke.;)) Iz tvojih postova sam stvorila sliku o tebi kao o jako dragoj i prijatnoj osobi, i raduje me sto sada sve tvoje kulinarske kreacije mogu da povezem sa likom autorice!:)
    Hvala ti i sto si nam otkrila delic svog kreativnog kutka, i da znas da se ovaj kolac vrlo lepo smestio u novi kalupic...prijatna kafica u ovo nedeljno popodne!:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ijao kakva zenskica se krije ovde, da da ... jos jedna nefotogenicna :D Bas si mi slatka!

    Imas odlican telefon i kameru. Moje fotografije nastaju isto pomocu Nokie ali 7210supernove, a kamera mu je jedva 2Mpxl. Inace sam od onih koji telefone menjaju silom prilika, i da nije supruga koji mi je pre dve godine poklonio ovaj, ne bismo se sada druzile ili bih kupila aparat lol Prosto se postidim kada vidim vase fotografije i sa koliko ljubavi to odradite. Ja mogu da vam uslikam cosak od stola i jednu dasku :)) koja mi povremeno posluzi kada hocu da napravim "lebdecu" pozadinu... ono kada nema prelaza izmedju dve dimenzije.

    Pogledacu posle receptic za kolac od rogaca. Odavno planiram da ga potrazim po zdravim hranama. Kalupic je presladak, i zelim da ga imam! Nema veze sto okrugli koji posedujem nikada nisam upotrebila :)) Cudo jedno, sve volim da pecem u serpama pa da premestam na tacne. Komplikator sam nepopravljivi.

    OdgovoriIzbriši
  3. E, ne znam te:) Imala sam utisak da te znam, ali sada vidim po fotkama da te ne znam:)
    Studio ti je bas dobar, ja niti imam studio, niti imam smisla za to. Morat cu se popraviti po tom pitanju! Slike su super iako ih slikas mobitelom!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma preslatka moja by.B. Draga Branka, kraljice marmelada, kako si u svojim uvjetima napravila pravi mali studio, ma ti si prava genijalka, prihvatiti ono što imaš i raditi najbolje što možeš. To je mudrost ovog svijeta. Bravo za četvrtasti kalup, ja sam u takvom kalupu napravila puno toga i baš mi je praktičan i veličina i oblik. Rogač je moja slabost napravit ću to za svoje žensko društvance.

    OdgovoriIzbriši
  5. Simpa mi je to razotkrivanje i upoznavanje blogerica. Cuj, ne vidi te se mnogo na fotkicama, ali, imas zacudjujuce dobru liniju obzirom na recepte i reputaciju Kraljice marmelada ;)
    Marmelada je marmelada, ali ja bi rado prstom skinula ovu krasnu caklinu sa kolaca :)
    Pozdrav iz Pozarevca!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav Branka! Drago mi je da ste se i pokazala, iako kod Vas sam ja jednostavno osjetila onu neku dobrodušnost, tako da mi Vaša slika nije previše niti nedostajala, jer sam znala da se iza tog bloga krije dobrodušna i draga, ne previše eksponirana ženica koja voli raditi marmelade i ima problemčiće s kičmom..sad znam i da ste izuzetno i lijepa!! Puno Vas pozdravljam!

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je sto se i ovako upoznajemo.
    Nadam se da je tortica bila ukusna, jer izgleda odlicno, sa sve cokoladom koja se sliva...
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Lijep post, lijepo je 'upoznati' ljude s kojima smo u kontaktu.
    Ovaj internet je najbolja stvar na svijetu. Ne bih mogla zamisliti da zivim ovako daleko od rodnog podrucja, a da ne mogu svakodnevno komunicirati sa rodbinom, prijateljima i 'srodnim dusama'.

    OdgovoriIzbriši
  9. Eh, svatko koristi pri fotkanju što može i što mu je dostupno. Kako ne kanim uložiti grdne pare u profesionalnu opremu, snalazim se slično tebi i drugim blogericama. A kolač od rogača odličan je, svi ga volimo.

    OdgovoriIzbriši
  10. drago mi je da smo se konačo upoznale :)
    evo i ja spremam neki postić na tu temu ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Branka, baš mi je drago da smo te sad još bolje upoznali, pa ti si prava ljepotica :))) i totalno si mi simpatična na fotkama! :)) Kolaček ti je fantastičan, ja obožavam rogač i imam ga doma, sve kao "ma radit ću ja kolač neki ubrzo", pa na kraju mi čami taj rogač već 2 mjeseca. Zaozbiljno bilježim ovaj receptak jer tortica izleda prefino. :D

    OdgovoriIzbriši
  12. Malo si prekritična prema sebi. Pa ti si stvarno zgodna cura! Drago mi je da sam te upoznala pa ako se nekada potrefimo u Du u isto vrijeme možda te i prepoznam. Ko zna, svijet je mali!?
    sve sam se nešto mislila šta napisati na tu temu ali čini mi se kako ja nemam šta pisati. Vidjet ću.
    Kolač od rogača je izvrstan! Znam, jer ja pravim s istim sastojcima! Ali, kalup je prava fora!

    OdgovoriIzbriši
  13. Pa da sam ja znala da ćete se sve ovako rado poskidati, čim ja oko pokažem, prije bih ja! :))
    O čemu ti pričaš? Jako zgodan komadićak ženskice, draga i još k tome odlično kuha, kraljica zimnica. Sve to pofotkaš s mobitelom?
    Pa ako nabaviš fotić, pomest ćeš nas sve!
    O rogaču nećemo. Izgleda sjajno, ali kod mene nažalost ide u kategoriju s bundevom :(

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga moja pa ti izgledas posebno i na prvoj fotkici kao Holivudska diva...bas si fotogenična.I ja sam recimo uvek nezadovoljna kako izadjem na fotkama,u zadnje vreme se i ne slikam jer ne stizem,obično sam na fotkicama sa decom kada sam na moru a i tu izgledam kao neko dete..:)Odličan recept!

    OdgovoriIzbriši
  15. Šališ se kada kažeš da nisi fotogenična. Čini mi se da imaš i super građu, da si visoka i popunjena na način kako Vera kaže holivudskih diva iz 60-tih.
    Sada vidim da smo nas dvije približno istih godina i baš mi je drago.

    OdgovoriIzbriši
  16. Bas mi je drago da sam te "upoznala"!!! Ne bih da ponavljam ono sto su devojke rekle, tako da cu samo kratko reci da divno izgledas i da si daleko od nefotogenicne osobe :)
    Kolac zvuci fantasticno!!! Volim rogac, ali ovde se tesko ili, bolje reci, skoro nikako dolazi do njega tako da sam davno prestala da belezim kolace sa rogacem :(
    P.S.
    Super mi je ovo razotkrivanje i medjusobno upoznavanje :)

    OdgovoriIzbriši
  17. pozdrav draga, jako mi je drago vidjeti te:)

    OdgovoriIzbriši
  18. WOW Branka pa ti si pravi komad. :) Baš si zgodna i simpatična. :)
    Jako mi je drago što si se i ti odlučila na ovo blogersko razotkrivanje. Drago mi je vidjeti jedan dio kreativnog procesa koji stoji iza naših blogova. :)

    Rogač inače jako volim tako da me i ovaj tvoj jako privlači. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Prije svega svima vam puno hvala na komplimentima ! Moram priznati da sam se malo i iznenadila, ja sebe ne doživljavam kao nekog komada, osobiti lijepu ili slično, već kao prosječnu ženu i ovo što neki kažu istina je da sam poprilično kritična prema sebi , to priznajem. Istina je i da se oni koji me fizički ne poznaju iznenade kada se susretnemo i prvi put me vide . Tako su i cure sa Coolke rekle "a ja mislila gdje stanu sve one marmelade, a vidi ovo" :)). Dakle, kada sam počela sa nakuhavanjem marmelada, sa blogom, sa receptima, kada sam ušla u ovaj đir ja sam počela mršaviti.Koliko god to čudno zvučalo, ali kao što je Selma ovo uzela za terapiju tako je ovo i moja terapija samo u suprotnom pravcu. Tako sam to postavila i bilo marmelade, bilo nešto drugo, sve probam, u svemu uživam, ali pomalo ! I tako malo po malo, nekada koji kilogram gore pa opet dole i držim se nekako :)). Za brojke ne pitajte, nikada nisam imala vagu , nikada se ne mjerim na vagi, nemam pojma koliko kilograma imam, mjerim se odjećom i ovo mršavljenje je bilo sa br.42 na br.38 (zadovoljna :), a najvažnije mi je kako se osjećam. Na kraju, sve smo mi lijepe i zna se gdje stoji ona istinska ljepota u svima nama !!

    Hvala vam i za lijepe riječi za kolač, biti će mi drago ako ga se netko odluči isprobati i ako vam se svidi barem upola kao što ga ja volim. Znam da ne volite svi rogač, a ja ga jednostavno obožavam pa znam malo zagnjaviti sa ovim kolačem.

    I nakon ovog malog razotkrivanja , do slijedeće ovakve prilike , veseli me naše daljnje druženje !! :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Zdravo Branka. Drago mi je vidjeti te :-)

    OdgovoriIzbriši
  21. Branka, divno!! Drago mi je vidjeti te, tako mlađahno izgledaš :) Nisam ni znala za ove postove razotkrivanja, kada uhvatim vremena, možda i ja krenem u ovakvu blogersku avanturu :)
    Pozz

    OdgovoriIzbriši