ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

Pavlova sa malinama

I tako je pauza na blogu neplanirano potrajala, a nisam baš tako planirala niti željela. Ali planovi su jedno, želje su drugo i evo na kraju ispadne nešto treće. A da sam stvarno malo posustala primjetio je i dragi I. i zadnjih dana me nekoliko puta pitao da li sam ja to možda odustala, .......ma neeeee, pa kako bih mogla od ovoga odustati, da li mi možda treba nešto pomoći, ....., uh, pa kako onda uopće promisliti da odustanem :), i hajdemo, vrijeme je za puni povratak, želje su se počele ostvarivati :) :) i danas se častimo Pavlovom sa malinama, iz više razloga :) 







Maline su nedavno ušle u punu sezonu i nabavila sam nekoliko kilograma divnih, svježih, zrelih i jako ukusnih i mirisnih bobica. Moram priznati da sam ih svježih pojela više nego ikada, a  nisam zaboravila niti na marmeladu i liker, kako bi i mogla zaboraviti na omiljenu nam marmeladu koju ne propuštam napraviti, a liker koji sam prošlo ljeto prvi put napravila jako se svidio ne samo meni nego i mnogima koji su ga probali, stoga po recepte navratite u ova dva posta : 
Marmelada od malina  gdje osim marmelade nudim i fini tart sa malinama 
Liker od malina  uz kojega ćemo se još jednom prošetati kroz prekrasno Volosko i Ićiće 

A nešto malina odvojila sam i za ovu Pavlovu koju sam obećala dragom I. kao prvu poslasticu koju ćemo napraviti sa novim "kućnim ljubimcem" :) Da, tako sam ga nazvala. Znate ono, željela sam ga poprilično dugo, gledala sam te strojeve, moćne mašine koje miksaju jaja, iz kojih izlaze smjese za biskvite, tijesta, ......dobre su, lijepe, kvalitetne, skupe......nekako sam znala da ću si jednom nešto takvo priuštiti, ali ipak je trebalo biti skromnije i , uostalom, primjereno za moje potrebe. I trebao je biti srebrni :):) 







I otišli smo tako dragi I. i ja u potragu, podrazumijevalo se da ćemo ući u dvije, možda tri trgovine i naći ono što želimo, i ugledali smo ga već u drugoj trgovini, ali neki ostatak ostataka koji je ovako za pogledati ali ne baš za koristiti. Prodavačica naziva trgovine diljem grada i samo slušamo "nemaju, žao mi je" , gledamo se, nosimo doma prospekt sa onima kojima preračunavamo na koliko rata bez kamata idu ; zaključim da sam živjela i do sada bez njega pa mogu još i još malo. 

Prošlo je par dana, izlazim na pauzu, sjedam na kavu, gledam ispred sebe i ne očekujem ništa, zove me dragi I. sa drugog kraja grada i kaže "našao sam ti mikser, imaju ne jedan nego dva, .....kupio sam ga" :):)  Daaaaaaa............želje se ostvaruju ! :):)  Hvala ti dragi I. !  Jedva čekam da dođem navečer doma da ga otpakiramo i gledamo , kao djeca, ajme vidi što sve ima, ajme kolike su ove "metlice", a što se sa ovom radi, ......a kako li će tek odobro izmiksati bjelanjke, ........"što želiš da ti prvo napravim ? " pitam iako već znam što će to biti , "Pavlovu ! " čujem odgovor, naravno znala sam :) 

I stavljam prve bjelanjke u posudu za prvo, probno, miksanje........







Pojačavamo brzinu, gledamo ili bolje rečeno virkamo, hoćemo li dobiti onaj lijepi šaum za Pavlovu, posuda je velika, količina mora biti veća, nije ovo mikser za moja mini izdanja kolačića od jednog do dva jaja, dragi I. se smije i kaže "čuj, sada ćeš morati početi raditi prave kolače" :):)
Smijem se i ja , i gledam kako  mikser miksa :)








I nije nas iznevjerio, nimalo, ubrzo smo dobili krasan šaum, pravi "snijeg", mekan i nježan, nisam umislila ali drugačiji je od onoga koji je do sada izlazio iz mog malog ručnog miksera. Tako je nekako "pun", probali smo ga i zaključili da bi ga i ovako sirovog pojeli, jednostavno je pravi , i lijepi :)  







Oh, u oduševljenju zbog novog "ljubimca" nisam niti primjetila da naša Pavlova već nastaje, a još uvijek nemamo recept :) Dobro, recept za Pavlovu je poznat , ja ga već napamet radim. Ne treba se sa Pavlovom niti posebno upoznavati, ja sam to obavila u "Kuvarijacijama" sada već prije nekoliko godina kada sam je prvi put pravila, a od tada do danas napravila sam je još nebrojeno puta. Ime je dobila po poznatoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj i to ime joj dobro stoji, a balerina Pavlova je dobila najljepšu moguću pahuljasto bijelu, nježnu torticu, baš za balerine :) 


Pavlova sa malinama 
- 5 bjelanjaka 
- 200 g šećera 
- 20 g vanilin šećera 
- 1 žličica soka od limuna 
- 200 g slatkog vrhnja 
- oko 500 g malina 

- Bjelanjke staviti u posudu za miksanje i miksati mikserom na najvećoj brzini dok se ne počmu formirati u šaum, dodati žličicu soka od limuna 
- Pomiješati šećer i vanilin šećer i pomalo ih dodavati u bjelanjke , najbolje u 2-3 navrata, uz neprestano miksanje 
- Kada je šaum čvrst i ne osjeti se više šećer , staviti ga u pleh prekriven papirom za pečenje i formirati krug cca 20-22 cm 
- Pećnicu zagrijati na 120 stupnjeva i peći , odnosno isušivati , oko 1 sati i 15-20 minuta (ja obično zaključim da je gotovo kada donji dio mogu bez problema odvojiti od papira za pečenje) 

A moj novi ljubimac napravio je da dobijem divnu koru od bjelanjaka koja je postala isto tako divna Pavlova :) 







- "Koru" ohladiti, slatko vrhnje umutiti da bude čvrsto i dodati po vrhu, a na vrhnje staviti maline. 
- Bilo bi dobro sve skupa još malo ohladiti u hladnjaku, ali sada je već pitanje da li toliko možete čekati, naime moj ljubitelj Pavlove teško može, a i ja se poprilično uzvrtim, ne znam da li zbog kore ili vrhnja i voćkica na vrhu, pogotovo kada su maline u pitanju :) , a koristiti možete bilo koje ljetno voće, pa i malo čokolade, malo orašastih plodova, ........, malo, malo, samo kreativno i po željama :) 







Moram priznati da nisam upoznala veće ljubitelje Pavlove nego što su to dragi I. i moja sestra, toliko je vole da mi to nekada djeluje nestvarno, dragi I.voli beze kore i sve kore koje su na bazi bjelanjaka, voli ih i "upakirane" sa raznim dodacima, a moja sestra je u stanju pojesti Pavlovu od 5 bjelanjaka sama i to odjednom, ......, i koliko oni uživaju jesti je toliko i ja uživam napraviti im je. Uostalom, i ja je volim i ova mi je bila posebno dobra , kada sam probala prvi komad, ....da, bio je tek prvi :) 






Danas u Zg možda ne miriše na ljeto, nešto nam se vrijeme pokvarilo pa ova Pavlova malo čudno izgleda kao poslastica za ljetnu preporuku, ali već sutra nas opet čeka pravo vruće ljeto i bez obzira na to ovakva poslastica je uvijek dobro došla. I ne pitajte se nikada "a što ću sa 5 žumanjaka" , svaki dobar sladoled će ih rado primiti :) stoga navalite na ljetne radosti, Pavlova i sladoledi, bolje ne može :) I nikako ne zaboravite.........želje se ostvaruju! O da !! :):) 







Broj komentara: 10:

  1. Blago tebi na novom ljubimcu! I zaslužuje ovakav zagrljaj, vidi kakvu tortu ti je pomogao da napraviš :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooj, divan ti je ljubimac, i ja si ga guštam i jako, jako bih ga htjela, ali onda mislim, pa više i ne pečem toliko kolača, za ove koje radim dobar je i sasvim običan, ručni, s dvije metlice, ne troši para .... Kako bilo, vjerujem da si zadovoljna. A i recept je super, meni je poostajalo brdo bjelanjaka od pravljenja sladoleda. Jedino ne volim kombinaciju voća i šlaga, pa ću morati nešto izmisliti za gore. još ću i škicnuti tvoj liker od malina. Muž je napravio orahovac (tj. orasi se još maceriraju), ali ja bih nešto ovako voćno za zimske dane.
    Što se pauze tiče, ja sam već dugo u pauzi, povremeno nešto objavim, a glavni razlog su neki novi interesi i obaveze.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan ti je novu ljubimac! I svaka čast dragom na trudu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Čestitke na novom ljubimcu, mislim da ćemo svi na ljetnu pauzu od bloga, vidim da se sve manje piše. Maline na Pavlovoj izgledaju tako zdravo i svježe. Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ništa bolje nego kad se ima dobar mikser. Ja imam Kitchen Aid već desetak godina, ali ako mi veruješ,mnogo više koristim ručni Kitchen Aid , nego ovo veliko čudo, nekako mi je lakše ...ma to je samo navika.
    Uživaj u ovom tvom novom ljubimcu i prijatna vam Pavlova.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobro mi je poznat osjećaj kad doma doneseš onu ogromnu kutiju od miksera i prvo isprobavanje. A tek kad ga budeš isprobala za dizano tijesto, sigurna sam da nećeš više nikad mijesiti na ruke :)
    Kod mene je isto nastala neka spontana pauza, nije da ne pečem, samo ne isprobavam ništa novo.
    Uživajte u ljetu, novom mikseru i finim kolačima!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mogu samo d akazdem fanttsticno ti je uspela, a sa malinma preukusno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prepoznajem se i ja u ovom tvom postu, znači nisam ja jedino koja ga je čekala s ushićenjem malog djeteta, kad mi je moj Dario rekao pa kupio bih ga i prije da sam zano da ćeš biti tako sretna a poavlova divna.

    OdgovoriIzbriši