Hm, ne znam da li se ovo meni čini ili nam konačno dolazi ljeto ?! :) Na trenutke kažem da mi zapravo niti ne nedostaje ono pravo, vruće ljeto jer ionako po cijeli dan radim i zatvorena sam u klimatiziranom prostoru, a ono malo vremena što ostane slobodno dok protrčim sve što trebam ili želim......, zar je uopće važno da li je vani ljeto? O da, da, važno je, volim ovo godišnje doba i želim da nam dođe i zadrži se u punom smislu, ovih par dana vrućine pa naglih zahladnjenja i kiše me već poprilično umorilo. Doći će ubrzo vrijeme i za godišnji odmor i već pomalo razmišljam o vremenu kakvo će tada biti, kakvo-takvo odmor će dobro doći, a do tada treba još dosta toga odraditi, a ponešto i skuhati :)
Maline, opet malo malina i o malinama :) , skuhala sam ih i pospremila prije par tjedana, ali još uvijek ih pred očima vidim onako lijepe i svježe, ove godine su mi baš nekako posebne !
Pričala mi je jednom kolegica sa posla kako je bila u posjeti prijateljima i odveli su je u berbu malina, priča kako su uzeli košarice, ušli u malinjak......., e nadam se jednom i takvom doživljaju dok za sada moje maline nabavljam , ali u svakom slučaju u njima uživam. Liker od malina iz ovog posta je u nastajanju, gledam svaki dan kako se šećer otapa, maline se "smežuravaju" i liker sve više poprima oni lijepu, intenzivnu boju maline. Za degustaciju je još rano, nije bilo niti puno sunca pa ću sve skupa ostaviti i koji dan dulje prije nego što ga procijedim.
Liker čeka, ali je zato marmelada već degustirana , i po nekoliko puta :) , išla je i na more :) gdje je bila posebno ukusna za doručak, sjedimo u vrtu, mediteranski mirisi su oko nas, nigdje nam se ne žuri, ......i gledam najnovije izdanje marmelade od malina.
Recept je uvijek isti, ovaj ovdje, sada nakon što sam je skuhala i nakuhala mogu slobodno reći i provjeren.
I nakon što sam većinu malina dobro pospremila za zimu :) ostao je dio koji je trebalo potrošiti onako svježe, jela sam ih , jela pa opet malo jela, a onda sam odlučila napraviti i neki kolačić sa malinama. Puno lijepih slastica se sa malinama može napraviti, od običnih biskvita do raskošnih čokoladnih torti, a ja sam htjela nešto najjednostavnije i nešto gdje će mi maline ostati još uvijek svježe. Izbor je pao na prhki tart, kremica od vanilije i drage maline. Zvučalo je jako dobro, uglavnom je tako i ispalo, a zašto nije i u potpunosti jako dobro ispalo, ......, u nastavku.
Za osnovu za recept navratila sam na meni omiljeni blog "Francuska kuhinja" , zna se već da volim sve što je francusko pa tako i kuhinju. Volim i ovaj blog kako zbog odličnih recepata i jer uz svaki recept idu i slike postupka tako da se teško može pogriješiti, tako i zato što mi se jako sviđa stil pisanja autorice, tako simpatično, drago, otvoreno, ......, mene uvijek razveseli ! Tu sam našla i ovaj recept za prhki tart sa jagodama i slastičarskom kremom i krenula u pripremu mojih tartića. Prvo prhko tijesto za koje sam sastojke podijelila na pola i napravila sam 3 mala tarta promjera 14 cm. Što je dalje bilo..........
Tart sa malinama
(3 tarta promjera 14 cm)
Prhko tijesto
- 125 g brašna
- 65 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 žumanjak
- 1 žlica hladne vode
- prstohvat soli
Maline i preljev
- oko 300 g malina
- još oko 200 g malina
- 1-1,5 dcl vode
- 1 vrećica želatine prahu
Maline i preljev
- oko 300 g malina
- još oko 200 g malina
- 1-1,5 dcl vode
- 1 vrećica želatine prahu
- Žumanjak i šećer umješati lagano pjenjačom i dodati vodu
- Brašnu dodati prstohvat soli i maslac narezan na kockice i prstima sjediniti
- Dodati žumanjak sa šećerom i rukom umijesiti tijesto
(Iako u originalnom receptu ne piše tijesto sam zamotala u prozirnu foliju i odložila na cca 30 minuta u hladnjak)
- Posude za pečenje namastiti maslacem i rasporediti tijesto u tanjem sloju, nabockati ga vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Dok se tijesto hladi pripremiti kremu. I to je trenutak kada sam u hladnjaku ugledala gotovu kremu od vanilije kupljenu kada sam zadnji put bila u Austriji, pa da je probam. I odustanem od slastičarske kreme iz originalnog recepta. Šteta, gotova krema nije bila ni blizu onoga što sam očekivala, ali ok, postala je dio ovog recepta i tartova.
Preljev:
- Želatinu ostaviti u vodi da nabubri prema uputi sa vrećice
- Oko 200 g malina prokuhati u vodi i dobro ocijediti, dodati nabubrenu želatinu, sve umiješati i kratko zagrijati
- Kada se pečeno tijesto ohladi tartove napuniti u debljem sloju kremom od vanilije ili slastičarskom kremom.
- Na kremu složiti maline i preliti preljevom.
- Ostaviti na sat-dva u hladnjaku da se dobro ohladi i poslužiti.
I zatim dolazi onaj uvijek najzanimljiviji trenutak - degustacija ! :) Prhko tijesto je jako fino, a u kombinaciji sa vanilijom i malinama može biti samo još bolje. Međutim, moram priznati da je kupovni preljev od vanilije apsolutno razočarao, bez okusa i mirisa je. Kada sam vidjela da je tako dodala sam mahunu vanilije, sve zagrijala i zatim ostrugala sredinu i sjedinila je sa kremom. Malo je pomoglo, ali mi drugi put neće pasti na pamet osloniti se na ovakav kupovni preljev. A toliko je lijepih recepata za kreme od vanilije ili slastičarske kreme, uostalom imala sam ga i u originalu koji sam prvotno izabrala. Iskreno, moglo je i bez preljeva, dragi I. je to odmah primjetio, kako sam prelila još topli preljev tako su i maline potamnile, znači nije baš pozitivno utjecao na izgled, a nije niti nešto posebno utjecao na okus, neutralan. Ipak, ne mogu reći da baš nikako nismo uživali u ovim tartićima, jesmo, jesmo, i na kraju - pojeli smo ih :)
Dio malina sam pospremila u zamrzivač tako da imam još priliku za popravni, biti će ovo ljeto , a i po zimi još koji tart sa malinama, biti će i neki fini kolačić, a jako volimo i preljev od malina na sladoledu od vanilije, mmmmmm :)
Osim malina iz zamrzivača na stolu će uvijek biti i maline u marmeladi, dok je ima jedemo je i bilo ovdje u Zg , bilo na moru dobro je kada je teglica ove marmelade u blizini. Ne, ovu nismo zaboravili pospremiti sa ovog drvenog stola, možda na trenutak izgleda malo usamljeno, ali radi se samo o mirnom, pomalo sjetnom poslijepodnevu kada se našla na stolu, društvo joj je pravio listić otpao sa stabla masline, a zraka sunca se uporno pokušavala probiti do nje. Suncu je bilo malo teže od fotoaparata koji joj je bio bliže i brzo je ulovio marmeladicu na stolu :)
(Iako u originalnom receptu ne piše tijesto sam zamotala u prozirnu foliju i odložila na cca 30 minuta u hladnjak)
- Posude za pečenje namastiti maslacem i rasporediti tijesto u tanjem sloju, nabockati ga vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Dok se tijesto hladi pripremiti kremu. I to je trenutak kada sam u hladnjaku ugledala gotovu kremu od vanilije kupljenu kada sam zadnji put bila u Austriji, pa da je probam. I odustanem od slastičarske kreme iz originalnog recepta. Šteta, gotova krema nije bila ni blizu onoga što sam očekivala, ali ok, postala je dio ovog recepta i tartova.
Preljev:
- Želatinu ostaviti u vodi da nabubri prema uputi sa vrećice
- Oko 200 g malina prokuhati u vodi i dobro ocijediti, dodati nabubrenu želatinu, sve umiješati i kratko zagrijati
- Kada se pečeno tijesto ohladi tartove napuniti u debljem sloju kremom od vanilije ili slastičarskom kremom.
- Na kremu složiti maline i preliti preljevom.
- Ostaviti na sat-dva u hladnjaku da se dobro ohladi i poslužiti.
I zatim dolazi onaj uvijek najzanimljiviji trenutak - degustacija ! :) Prhko tijesto je jako fino, a u kombinaciji sa vanilijom i malinama može biti samo još bolje. Međutim, moram priznati da je kupovni preljev od vanilije apsolutno razočarao, bez okusa i mirisa je. Kada sam vidjela da je tako dodala sam mahunu vanilije, sve zagrijala i zatim ostrugala sredinu i sjedinila je sa kremom. Malo je pomoglo, ali mi drugi put neće pasti na pamet osloniti se na ovakav kupovni preljev. A toliko je lijepih recepata za kreme od vanilije ili slastičarske kreme, uostalom imala sam ga i u originalu koji sam prvotno izabrala. Iskreno, moglo je i bez preljeva, dragi I. je to odmah primjetio, kako sam prelila još topli preljev tako su i maline potamnile, znači nije baš pozitivno utjecao na izgled, a nije niti nešto posebno utjecao na okus, neutralan. Ipak, ne mogu reći da baš nikako nismo uživali u ovim tartićima, jesmo, jesmo, i na kraju - pojeli smo ih :)
Dio malina sam pospremila u zamrzivač tako da imam još priliku za popravni, biti će ovo ljeto , a i po zimi još koji tart sa malinama, biti će i neki fini kolačić, a jako volimo i preljev od malina na sladoledu od vanilije, mmmmmm :)
Osim malina iz zamrzivača na stolu će uvijek biti i maline u marmeladi, dok je ima jedemo je i bilo ovdje u Zg , bilo na moru dobro je kada je teglica ove marmelade u blizini. Ne, ovu nismo zaboravili pospremiti sa ovog drvenog stola, možda na trenutak izgleda malo usamljeno, ali radi se samo o mirnom, pomalo sjetnom poslijepodnevu kada se našla na stolu, društvo joj je pravio listić otpao sa stabla masline, a zraka sunca se uporno pokušavala probiti do nje. Suncu je bilo malo teže od fotoaparata koji joj je bio bliže i brzo je ulovio marmeladicu na stolu :)
Meni je marmelada od malina posebno fina s notom kiselkstog a tartovi izgledaju baš ukusni a što se tiče sunca napokon je i počelo ljeto bar kod nas na Rabu sli već kad se vratim u Rijeku je drugo vrijeme.
OdgovoriIzbrišiBranka, tartići su skroz na skroz savršeni! Mnogo ti je lijepo i prhko ispalo tijesto, a tu kombinaciju vanila krema i crvenog voća jako jako volim. Svaka čast! :)
OdgovoriIzbrišiJako su mi lepe slike i volim kombinaciju vanilinog krema i voća a marmeladu od malina nisam nikada pravila.
OdgovoriIzbrišiMmmmmmaline; tart ludo dobro izgleda! Cekam Australijsku sezonu malina za degustaciju.
OdgovoriIzbrišiMislim da je ovaj tjedan ljeto na kratko stiglo, a sad opet ide kiša :(
OdgovoriIzbrišiTartići su baš divni i izgledaju jako fini
Jao, ovo je nešto jako-jako fino, taman za ove tople dane, pravo osvježenje za nepce :)
OdgovoriIzbrišiMarmelada senzacionalno dobro izgleda.
OdgovoriIzbrišiVjerni posmatrac..uzivaj u ljtu i vocu !!!!
OdgovoriIzbriši