srijeda, 24. prosinca 2014.

Tradicija, mirisi, okusi, blagdanske slastice i .....Sretni blagdani !

Blagdanski dani uvijek su lijepi i posebni, veseliji smo, puni dobrih želja i nadanja , dijelimo to rado i sa drugima, u Zagrebu se nadamo snježnom i bijelom Božiću, a u Dubrovniku lijepom i sunčanom vremenu koje će nam dozvoliti šetnju gradom i neizostavnu kolendu, onu koja je jutros bila na Stradunu i u kojoj sam uživala kao i svake godine. Da, u Gradu sam, slavimo Božić ! 

Grad me dočekao okupan suncem, pomalo miran, blagdanski ukrašen, prošetala sam, duboko udahnula morski zrak, i ovaj put jednako osjetila tu "snagu kamena" kako kaže dragi I. , gledam, upijam, osjećam Grad i osjećam blagdane. 

Blagdansko ozračje je i u kući, prvi kolači mirišu, pripremaju se blagdanske slastice, a mama se i ovaj put najviše potrudila, miriše njezin Božićni kuglof koji ćemo na božićno jutro jesti uz prvu kavu toga dana, mirišu keksići  od kojih je napravila i malu božićnu jelku :) , tradicionalna kontonjata joj je ove godine ispala posebno dobra. A zajedno smo zamirisale kuću medenjacima od naše drage Snježe. 







Danas je Badnjak i na Stradunu je tradicionalna Dubrovačka kolenda, jutros smo svi tamo bili. Kao i uvijek u Grad su prvi ušli  Dubrovački trombunjeri , zatim se začuju prvi taktovi  Gradske glazbe, prolaze Stradunom do Gradske vijećnice, a ja ih pratim i tražim okom njihovog meni najdražeg člana, moju nećakinju K. :) Ispred vijećnice pridružuju se zboru i pjeva se dubrovačka kolenda. Gradonačelnik će nam tada čestitati, a svi koji smo se tamo našli ostajemo zajedno otpjevati krasnu pjesmu "Božić u Gradu". Ne propuštam Kolendu i jutro na Badnjak na Stradunu, ne propuštam otići sa mamom, sestrom, nećakinjom, dragom prijateljicom, vidjeti drage ljude koje rijetko susrećem, reći im "svako ti dobro",  posebna je to atmosfera i poseban osjećaj biti dio toga. 







Badnjak znači i post, danas jedemo bakalar i bio je odličan onaj "na bijelo" koji nam je teta pripremila. Jede se danas i neka druga riba, ali bakalar je tradicija i nekada smo dok je obitelj bila veća i dok smo brojali više starijih članova obavezno kuhali bakalar na bijelo i bakalar na crveno, probali bi od svakoga pomalo, uvijek nam je bio odličan , a najvažnije je bilo isto ono što i danas, da se svi okupimo i budemo za blagdane zajedno.

Osim bakalara obavezne su i prikle ili fritule, i ove godine ih je , tradicionalno :), napravila moja sestra i ispale su joj odlične, male, mekane, uskusne "loptice" brzo su nestale jedna za drugom, a arancini kojima nas je darivala moja draga prijateljica M., i bruštulani mjendeli koje je napravila moja mama neizostavna su dobrodošlica u svakoj kući za vrijeme blagdana. I ukusan, jako ukusan zalogajčić :) 







Sada u smiraj dana, na Badnjak, čuju se već  Kolendari koji obilaze kuće da nam zažele sretne blagdane i svako dobro, sviraju i pjevaju, a mi ih darujemo kojom kunom, nekada su umjesto kuna doma nosili naranče, rogače, kolače, .....ali svako vrijeme nosi svoje, važno je da su  Kolendari uvijek tu. Okitili smo i borove, i pokloni su spremni, do sutra ćemo svi pogledavati prema njima, ali tek sutra znati ćemo što se krije iza ukrasnih papira :) 







I dok slušam  Kolendare kako u susjedstvu pjevaju :"dobar veče mi kucamo....."  i jedem zadnju sestrinu priklu, razmišljam o pripremama za Polnoćku na koju odlazim sa prijateljima. I već se veselim sutrašnjem tradicionalnom Božićnom ručku koji ću prvi put ove godine raditi sa mamom. Zelena menestra, vraća me u djetinjstvo, u mladost, posebno je to jelo (biti će uskoro i recept na blogu) , poseban je to miris i okus, posebna je atmosfera u kući kada se kuha i jede zelena menestra. 

Proslavimo zajedno ove blagdane, veselimo se ovim danima dobrih želja i nadanja i zaboravimo sve ono što želimo zaboraviti, barem ovih dana neka ostane negdje pored nas i uživajmo okruženi samo onim dobrim i lijepim ! 

Sretan Božić svima vam želim i  uspješnu , veselu, zdravu i sretnu Novu 2015.-tu Godinu !




Broj komentara: 15:

  1. Draga Branka, uzivala sam u tvojem opisu Badnjaka u Dubrovniku.
    Tebi i tvojoj obitelji zelim lijepe, vesele blagdane, da ih provedete u dobrom raspolozenju uz dobro jelo i pice

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Branka, tebi i tvojim najdrazima zelim sretne praznike, divno si nam docarala Bozicnu atmosferu u Dubrovniku a fotkice su prelepe. Uzivajte u ovim danima posebne radosti, ljubavi i mira... sve najbolje i u novoj godini!:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Branka, tako sam uzivala u ovom tvom tekstu. Zaista predivno... :-) Srecan Bozic tebi i tvojoj porodici!

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Branka, uživaj u svom gradu, sigurna sam da ćeš napuniti baterije :)
    Sretan Božić tebi i tvojim najmilijima!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka, zelim ti sve najljepse i hvala za ovaj divan post! Hvala za divno druzenje u ovoj godini i svu inspiraciju :) Sretnu 2015. 0d srca!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Branka, neka vam je srećan i blagoslovljen Božić i da vas sreća, radost,ljubav prati kkroz celu 2015 godinu. Volim da pročitam o božićnim običajima širom sveta.Divno napisan post.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, uzivala sam u ovom tekstu. Srecni praznici i puno dobre sreće, zdravlja, ljubavi i uspeha neka vas prati u narednoj godini:) Veliki pozdrav<3

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Branka, krasan post i jako mi je zanimljivo što svatko nešto radi. Kod nas su isti običaji za badnjak, ali sam sve sama radila i bakalar na bijelo i na crveno. Nekad je to moja mama radila, ali kako je na svojoj prehrani, preuzela sam ja kuhanje i svi se nađemo kod mene. Sve najbolje u Novoj 2015. godini

    OdgovoriIzbriši
  9. divno si docarala atmosferu sa Straduna, kroz slike i tvoje rijeci kao da sam i ja tamo =))
    uzivaj sa svojima, nema ljepseg nego biti u toplini doma sa najblizima.. sve najbolje za blagdane i sretna nova =)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka, prekrasno si nam dočarala Badnjak i Božić u Gradu, uživaj i dalje u blagdanima, i želim ti svako dobro u Novoj godini! Živjeli!

    OdgovoriIzbriši
  11. Branka, hvala na divnom postu i željama!
    Želim ti puno sreće i uživanja u 2015.godini!

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka,od srca ti zelim sretnu Novu godinu. Predivan post i predivni obicaji za najljepsi blagdan. Saljem ti puno pozdrava, Mirela

    OdgovoriIzbriši
  13. kao da sam i sama bila na stradunu, u gradu..hvala lijepa na svemu, na druženju, receptima, pričama, ...ugodni, sretni blagdani ......... neka ti je sretna nova godina...

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga moja Branka,tvoji postovi uvijek mi donose prekrasan,topli miris juga..divna torta,poželjet ću ti neka bude tako slatko i nadalje,puno samo divnih trenutaka,zdravlja i svake sreće u ovoj Novoj..velika pusa!

    OdgovoriIzbriši