četvrtak, 23. listopada 2014.

FBI rukavice - Ebba´s cuisine

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula draga Maja sa bloga Cooks nad Bakes istražujemo blog drage nevene – Ebba´s cuisine.

Nevena ili Ebba i njezina Ebba´s cuisine, predstvaljanje drage Nevene i njezinog bloga mogu započeti samo sa jednom riječi – posebna ! Nevenin rad sam primjetila na Coolinariki gdje smo se nekada družile, nije bilo teško uočiti recepte drugačije od drugih, zanimljive, odlične. Kasnije sam stigla i do Neveninog bloga i oduševila se novim receptima, ali i Neveninim pričama kako o hrani tako i o putovanjima, susretima, svakodnevnom životu. Nevena je divna mlada djevojka, studentica koja studira u Trstu koji sam posjetama u zadnje vrijeme jako zavoljela. Nevena cijeni i poštuje hranu, kvalitetnu, dobru, domaću, i uvijek će se  potruditi pripremiti nešto ukusnije i zdravije. Isprobavati Nevenine recepte uistinu je pravi izazov ! 










Nevena jako voli Skandinaviju i sve što je skandinavsko, zato je uzela drugo ime Ebba i blog nazvala Ebba´s cusine. Dugo vremena mislila sam da je Nevenino pravo ime Ebba :) Ipak, iako bismo očekivali da na blogu prevladava skandinavska kuhinja ja sam našla više recepata mediteranske kuhinje, ali i ostale kuhinje su zastupljene, rižota, tjestenine, Nevenini odlični tartovi, a tek slatkiši……, uh slatki program je zbilja vrijedan svake pažnje i tu se tek ima što izabrati. Isto tako Nevena će nas pozvati da zajedno otputujemo na Sardiniju, pa u London, kao i da uživamo u glazbi grupe u kojoj i sama pjeva, Atmospheric, obavezno poslušati ! :) 


Moje isprobavanje Neveninih recepata počelo je još prije par godina i prije svega izdvajam Grčke kolačiće sa klinčićem i anisom Ove kolačiće sam napravila nebrojeno puta, meni se jako sviđaju, a svi koji su ih probali zatražili su me recept. I sada zaključim da nemam niti jednu sliku koju bih ovdje priložila, danas su bez slike, a jednu od verzija možete pogledati ovdje.

Ovaj put sam  isprobala još neke slatke delicije, ali i slane, pa krenimo redom :)
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu)






Juhe jako volim, a Nevena jako voli radič stoga recept gdje su juha i radič zajedno nisam mogla preskočiti :)  Ova juha me osim zanimljive pripreme radiča koji je uistinu obogati privukla i zbog kombinacije crvene leće i mrkve, jako volim leću, a i mrkva je visoko na listi namirnica koje volim. Na kraju, i ova juha se našla na toj istoj listi, i to u samom vrhu. Imala sam doma sve potrebne sastojke i krenula u pripremu  točno po receptu, relativno brzo sam pripremila juhu, a paralelno i radič, onako kako je Nevena napisala. Servirala, fotkala i probala……., ajme što je dobro, juha je sama po sebi super, ali ovaj radič me se posebno dojmio, ovako malo popržen na maslinovom ulju, pa malo aceta balsamica, ……sve skupa ovo je prava delicija !










Manje je važno da li je ovo soparnik ili je nešto slično, važno je da je odlično i da ću ga sigurno opet napraviti. U mojoj verziji je definitivno „nešto slično“ jer prije svega nisam koristila blitvu koja originalno ide u soparnik već sam koristila ćimulice (ovdje su) koje sam imala kupljene, a pšenično bijelo brašno sam pomiješala sa raženim. Dalje sam krenula po receptu. Odlično je tijesto, nadjev pripremam i primjetim da se u sastojcima nalazi kapula, ali u postupku je nema, vjerujem da je Nevena zaboravila napisati, ali nema veze, nije problem snaći se sa kapulom. Nevena sugerira dodatak pancete ili pršuta, imala sam komadić pršuta, popržila ga zajedno sa kapulom i dodala u nadjev. Ispekla, i jedva dočekala probati :)  „Nešto slično soparniku“ bio je odličan ručak tog dana na poslu i bez obzira što sam ga pojela sa odmakom od nekoliko sati nakon pečenja bio je i dalje dobar , meni odličan !










Oko ovoga tarta sam se vrtila danima, danas ću ga pripremiti, sutra ću, ……, pa hoću li više. Onda sam ga pripremila kada nisam to baš niti planirala, onako odjednom :)  Od pola količine, jedan mali tartić za marendu :)  koja mi je zapravo ručak. Idem po receptu, za tijesto koristim samo maslac, bez masti, na kraju umjesto origana tart pospem svježim listićima bosiljka, sve ostalo radim kako piše i ispred mene se stvara lijepi, mirisni tart. Ispečem ga na 190 stupnjeva, trebalo je točno 40 minuta, zadnjih 5 minuta sa ventilatorom, premažem maslinovim uljem i pospem listićima bosiljka. Divne, drage rajčice i divan tart. Da li je ono Nevena u naslovu napisala da je ovo najbolja pita od rajčica ? Da, i u pravu je !!












Ovu marmeladu sam isprobala prije tri godine, a nakon toga je pripremila još nekoliko puta. Koliko me već na prvi pogled i na prvo čitanje privukla kod Nevene vidi se i po tome što sam odlučila njome obilježiti taj 2.blogorođendan. I sada je sezona kestena i stignemo je još uvijek nappraviti, tko se odluči neće pogriješiti. Ovo su kesteni u novom, aromatičnom ruhu, fino maziva marmelada ali nije baš za kombinaciju sa kruhom. Palačinke ? Da ! A može se iskoristiti i za poneki kolačić kao što sam ja napravila ovdje u tadašnjem blogorođendanskom postu. Ipak, najviše sam je pojela onako samu, takva je najbolja. Žličicu u ruke …… :)  Nevena je komentirala kako joj je najdraža slika prazne teglice stoga upravo tu sliku i danas ovdje prilažem.











Postoje trenuci kada doživimo baš jako ugodno iznenađenje, a isprobavanje ovih keksića bio je baš takav trenutak. Iskreno, najradije bih isprobala sve Nevenine keksiće, to mi je u Ebba´s cuisine posebno poglavlje, ali odluka je pala na ove kekse. Kako sam ih planirala za donijeti na posao i ukomponirati u ostale slastice rođendanskog čašćenja tako sam odmah odlučila napraviti duplu dozu. Trebala sam troduplu ! :)  Krenem po receptu, ali na trenutak padne koncentracija i zaboravim brusnice dodati u tijesto, dodala sam ih zato u nadjev, narezuckala i pomiješala sa džemom od jagoda koji sam koristila, i super ! :)  Keksići su oduševili ženski dio degustatora dok su muški jeli, ali nisu bili sigurni da li je kukuruzno brašno baš potrebno u keksu. E, pa potrebno je i odlično je, tako su mekani, ukusni, prefini ! Što naravno iz ovih mojih sa slike nećete odmah zaključiti pa pogledajte radije Nevenine, ja sam moje malo previše stanjila, njezini buckasti mi se puno više sviđaju, ali i dalje ostajem pri tome da su i ovi bili preukusni :) 











Vrijeme je za sladoled i vrijeme je da osim sebe fino počastim i dragog I. koji jako voli sladoled i bez obzira što je sada već poprilično i zahladilo za njega je svako vrijeme pravo vrijeme za sladoled. Pa i za mene je :)  Kod ovog sladoleda me jako privukla kombinacija sa prošekom, a uz to imam bocu domaćeg prošeka u frižideru. Odlučila sam se i zato što je postupak izrade ovog sladoleda drugačiji od onih koje sam do sada isprobala. I krenula sam točno po receptu, a moram priznati da nisam i dobila baš ono kako piše u receptu. Naime, pripremila sam karamel i sve ok. Zatim smjesu šećera i jaja, dodala vrhnje i prošek, pazila jako na temperaturu sastojaka da se svi lijepo sjedine i stavila u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Ali nakon 40 minuta ništa od drhtavog pudinga već je pečenje završilo sa popriličnom rijetkom smjesom u kojoj su se izdvojili žumanjci (hm, ne znam u čemu je mogao biti problem, da li je temperatura trebala biti niža ili sam ja negdje nešto pogriješila) . U svakom slučaju odlučila sam ohladiti smjesu, povremeno bih je promiješala i postajala je sve više kremasta, a kada se ohladila stavila sam je u aparat za sladoled i na kraju dobila fini kremasti sladoled. Ovakvu teksturu sladoleda još nisam jela, ali ostao je lagano dominantan okus jaja (to je još iz one faze pečenja gdje se nešto pobrkalo)  Ali ne, nismo ostali razočarani sladoledom, bez obzira na ove problemčiće zadržao je svoj poseban okus, sve smo odmah pojeli, pitam dragog I. kako bi ocijenio sladoled , a on kaže da je poseban. I ja se slažem sa time i nisam odustala od ponovnog pokušaja kada će mi nadam se , u potpunosti uspjeti :) 

Sladoled nisam servirala sa crnom kavom tako da nije bio "affogato", prelila sam ga sa žličicom prošeka i posula tostiranim nasjeckanim bademima. Poseban, profinjen,....., kremast, sladoled sa preporukom. :)









Lawrenceov kolač 
I za kraj malo čokolade, sa bademima, sa marmeladom od naranče i sa suncem :) Ovaj kolač sam isprobala među prvima i tada je još bilo puno sunca i topline pa sam svaku zraku iskoristila i za fotkanje, pale su tako na ovaj kolač zrake sunca, a pali su i komplimenti. Dragi I. je već na prvi zalogaj rekao "jako dobro" , ja sam uživala u puno zalogaja ovog kolača i svaki put rekla "predobro" . Ovoje pravi kolač, kvalitetnih sastojaka, jedete ga pomalo i isto tako pomalo i dugo uživate. Moja glazura nije ispala baš najljepša, za bolju sliku je možda smetalo, ali samom kolaču ne :) Kolač preporučujem za svaku prigodu, a prigoda je i ona kada sami sebe želite počastiti :)







Draga Nevena, ostaje mi da ti se zahvalim na gostoprimstvu u ovom krugu igrice, kao i inače, na tvome blogu se uvijek tako lijepo osjećam. Hvala ti i na svim divnim receptima koje sa nama dijeliš i na svim prekrasnim slikama u kojima uvijek uživam. I nadam se da ću vremenom isprobati još puno tvojih recepata, i ti i oni to zaslužujete ! :) 


















Broj komentara: 14:

  1. Odličan izbor, kod Nevena se teško odlučiti što prije probati i divna prezentacija! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, fantastičan i brojan izbor! :) Moja lista za isprobavanje je prilično duga, a sad tek vidim da čak ima i nekih stvarčica koje nisam ni vidjela. Eh... :)
    Svaka čast Branka! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan izbor, Branka i prezentacija. Nevenin blog mi je nekako promakao , ali Milkica mi je napomenula da je odličan blog.Po načinu ishrane mi odgovara . I ja ću izvršiti neke zamene pr. pinjole bademima . Kod nas ih nema u prodaji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Fantastičan izbor...i meni je jako žao da nisam uspela ništa da napravim sa njenog bloga, zbog odmora i silnih drugih obaveza, ali ću to uraditi u bliskoj budućnosti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelep odabir recepata i jako lepa izvedba:) Odlično si ovo uslikala, baš lepe fotkice. Moram reći da sam nekoliko recepata probala ali da sam ostala zatečena (u + smilsu) soparnikom. Nisam mogla da verujem da je tako nesto toliko ukusno i prijatno:) Odabir mi se jako dopao i bravo Brankić:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan odabir. Ove kukuruzne keksiće nisam uopće primijetila, stavljam ih na to do listu, super izgledaju!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan izbor a ti kao i obično bar mene zasramiš :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Sjajno Branka! Predivan izbor! Neki od recepata su ostali i na mojoj listi, ali ih nisam stigla spremiti. Već znaš koliko obožavam Nevenin blog i bš se radujem što su ti se recepti dopali. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super odabir, kao i komentari, ja sam isto oduševljena svakim receptom koji sam isprobala i čekam do zadnjeg trenutka da isprobam još i još...

    OdgovoriIzbriši
  10. Opa, kod tebe je bila prava fešta! :) Lijepo si sve pripremila, najviše me mami sladoled, krasna fotka!

    OdgovoriIzbriši
  11. Uvek se potrudis, sve si lepo napravila... Nevena ima zaista krasne receptice.:))

    OdgovoriIzbriši