utorak, 23. travnja 2013.

FBI rukavice - "So i biber" i "Dolce Fooda"

U ovomjesečnom krugu blog igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo dva bloga drage Ivane, So i biber i Dolce Fooda. Ja sam se tijekom istraživanja uglavnom orjentirala na blog So i biber , a neki od isprobanih recepata mogu se naći na oba bloga.

Ivanine blogove pratim već neko vrijeme, a osim odličnih recepata na blog So i biber privukle su me i Ivanine priče i crtice iz života u Baltimoru. Kroz te postove imamo priliku upoznati  svakodnevni život tamo daleko od nas, a kada čitamo te priče čini nam se tako blizu. Kroz postove i recepte osim Ivaninog života upoznajemo i samu Ivanu i njezinu obitelj, a na blogu So i biber Ivana je isto tako napisala nešto o sebi čime nam je još više približila ono o čemu možemo čitati u njezinim postovima.
Kako je Ivana napisala,  glavni motiv pisanja blogova je razmjena recepata sa dvaju dalekih područja sa različitim kuhinjama, upoznati druge sa kuhinjom svoga kraja, upoznati sve nas sa kuhinjom kraja u kojemu sada živi. Ivana to odlično radi i ta raznolikost recepata i postova mi se jako sviđa. Osim samih recepata od Ivane možemo naučiti kako dobro pripremiti ribu, kako postaviti i što poslužiti za svečani stol u rođendanskoj, slavskoj i prigodi za Dan Zahvalnosti. Također možemo naučiti o začinskom bilju, a svakako ne trebamo propustiti niti pročitati o poznatim kuharima i njihovim receptima (Pata, Jamie, Anthony ……, svi nas čekaju na Ivaninom blogu). Ne smijemo zaboraviti niti kulinarski riječnik od A do Ž koji je također dio ovoga bloga i u kojemu se ima što pročitati i naučiti.  No, .......na blogu nas čekaju nas i recepti, i to odlični recepti,  koje svakako želimo isprobati ! :)






Tu su super juhe, salate, nešto domaće, nešto egzotično, nešto iz Amerike, nešto iz Srbije, nešto diljem svijeta, obične i sasvim neobične kombinacije. Slatko i slano, lagano, ali i sasvim konkretno, Ivana nam uistinu nudi puno toga i svaki od recepata je na svoj način zanimljiv, a ono što se meni posebno sviđa je da je svaki recept jasno i potpuno napisan sa svim detaljima i smjernicama koje su potrebne da odabrano jelo ili slasticu bez problema i sami pripremimo.
Kao i uvijek u ovom istraživanju trebalo je započeti, izabrati, isprobati, …….., uvijek je najteže izabrati jer najradije bih isprobala sve :) . I ovdje je bilo tako, ali izbor sam sa svih morala suziti na nekoliko recepata koje sam stigla pripremiti . U početku sam bila uvjerena da ću se podjednako zabaviti slanim i slatkim jelima, no kako je vrijeme odmicalo tako se slatki program ipak našao u prednosti pred slanim. No, zabilježeni slani recepti i dalje ostaju na listi, sa istraživanjem ili bez njega doći će i ta jela na moj stol :)

Krenimo sada na ono što sam u ovom krugu igrice isprobala. Recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu.


U postu gdje se nalazi recept za ovu juhu Ivana nam nudi još tri jednako dobre juhe, ali moj izbor je bila baš ova prije svega zbog kombinacije sastojaka koja mi je bila pomalo neobična i htjela sam je probati. Juhe inače jako volim, rijetko da će mi se dogoditi dan u kojemu neću pojesti tanjur ili zdjelicu juhe, to se dogodi u uistinu iznimnim situacijama. Za hladnih dana najdraže su mi guste juhe kakva je ova, kao i juhe nešto jačih okusa koji je isto tako jedna od karakteristika ove juhe. Uz to, ovdje se nalazi uvijek mi omiljena  jabuka, ali sada je to juha od jabuke ?! Do sada kod mene neisprobano, jednostavno, morala sam…… :)
Priprema je krenula i odstupanje od Ivaninog recepta je u tome što sam koristila kapulu umjesto luka, a sve ostalo je išlo kako piše.

I juhica je na stolu, kod mene topla, uz komadić odličnog beskvasnog kruha, ……, savršeno !






Ivana kaže da je kušajući ovu juhu pala u nirvanu, ….., nisam niti ja bila daleko od toga :) Juha je za svaku preporuku, isprobajte !






Quinoa je namirnica koja mi često stoji u ormariću , a ja nikako da je upotrijebim iako znam da je volim, znam da je zdrava i znam da se može odlično iskombinirati kako u slanim tako i u slatkim jelima. Konačno je trebalo da kod Ivane ugledam ovu salatu, da piše da je super zdrava i da ja kažem „pa imam quinou, što čekam? „ Možda sam čekala da uočim baš ovaj recept, da vidim sve te odlične sastojke, da mi Ivanina krasna slika salate dozove proljeće, odlučim je pripremiti i sama sebi poslužiti kao obrok na poslu.
Odstupanje od recepta je u tome što nisam imala sojino zrno pa sam ga preskočila, umjesto stabljike celera koju nisam našla dobro je poslužio svježi krastavac i kako je sezona mandarina već prolazila umjesto njih stavila sam naranče.Ostatak kako piše u receptu  i salata je tu :)






Zdravo i fino , trebamo li uopće nešto više od ovoga. Ovo je salata koja mi se jako svidjela, i već zamišljam kao ću je i tijekom ljeta raditi sa nekim ljetnim voćem umjesto naranče i/ili jabuke. Zamislite u ovoj kombinaciji koju jagodicu ili neku šumsku bobicu, mmmm, sigurno bi bilo dobro. A dobro je i ovako :)







Kada sam kod Ivane  vidjela čupavce u ovom izdanju oduševila sam se, odlična ideja i savršena Ivanina izvedba. Nisam mogla odoljeti a da ih ne napravim i sama, posebice jer moja draga nećakinja K. jako voli čupavce. Tih dana bila sam u Dbk i nakon što smo K. i ja radile hurmašice iz ovog posta obećala sam joj i čupavce, ali kakve još nije jela :) K. se odmah zainteresirala i rekla sam joj da će je čekati kada dođe iz škole. Koliko god da sam se potrudila moja izvedba nije ni blizu Ivaninoj, ali ako sam i izgubila na izgledu okus ovih čupavaca je uistinu onaj pravi. Recept za tijesto koji je Ivana preuzela od Maje je odličan, fini , mekani kolačići ……..mmmmmm :)







Kada se K.vratila iz škole bila je oduševljena ovim čupavcima, gledala ih je, kušala, ……, hm, pa i dosta brzo ih je pojela :) Ipak, probali smo ih i mi ostali i mogu reći da ćemo ih sigurno još koji put isprobati , a sa ovim „cupcakes izdanjem“ i još nekoga iznenaditi :)







Još jedna poslastica koju sam radila u Dbk. Koliko god u Dbk nastojim što više vremena provesti u šetnji i u druženju sa mojim curama i prijateljima, toliko dijelu toga boravka u Dbk pripada i biti malo kod kuće, odmoriti se, spavati, čitati, ali i nešto skuhati. Isto tako, nezamislivo mi je da otiđem natrag u Zg a da svakoj od mojih cura ne napravim njezinu omiljenu slasticu ili neko jelo. I prošli put je bilo tako i ovaj kolač sam napravila mojoj mami. Mama obožava mak, a voli i limun u kolačima, u zadnje vrijeme drag joj je i šećerni preljev. A sve to se nalazi baš u ovom kolaču i čim sam vidjela recept znala sam da je moj, zapravo mamin :)
Ipak, kako je to bilo vrijeme nakon Uskrsa i stalno smo govorile da nećemo više jesti slatko odlučila sam joj ga napraviti od pola mjere i tako je nastao ovaj mali kuglofić.
Kod nas nisam vidjela za kupiti nemjevenog maka pa sam koristila onaj standardni mljeveni, a sve ostalo je išlo prema receptu.






Kolač je ispečen, ohlađen, mama je dobila prvi komad da ga proba………….., e pa ovakvo oduševljenje nekim kolačem još nisam vidjela. Uistinu oduševljena prisvojila je svoj kuglofić :) i komad po komad samo sam slušala „napiši mi recept, nemoj zaboraviti na recept, ovo je savršeni kolač……“. Evo, evo pišem recept i napomenem joj da sam ga napravila od pola mjere i pitam da li želi recept u tim količinama ili u punim količinama. „Želim recept od duple mjere ! :) , rekla je mama, a ja sam sigurna da je ovaj kolač već postao jedan od onih kojim ćemo se još puno puta počastiti.








Kada smo već u Americi bilo je konačno vrijeme da isprobam i nešto američko. Naravno da američku pitu nisam preskočila !  Ovom pitom počastila sam prijatelje koji su mi došli iz Dbk i mogu samo reći da je fenomenalna ! 
Američka pita je ono što svi volimo, ali pogoditi pravo tijesto nije uvijek tako jednostavno. U tom isprobavanju pojela sam do sada razne pite u raznim izvedbama i tijestima koja su bila blizu ili nisu bila niti blizu ovoga. I evo ga sada – bingo ! :) I mene i goste pita je oduševila, posebno tekstura tijesta.

U zamrzivači sam imala zalihe rabarbare i jagoda i odmah sam se odlučila na  pitu u ovoj kombinaciji voća .
Pitu sam radila u okruglom kalupu vatrostalne posude i obzirom na veličinu kalupa potrošila sam 350 g jagoda i 350 g rabarbare. Tijesto sam napravila u količinama kako piše u receptu i malo mi ga je ostalo. Gornju koru nisam stavljala cijelu već sam rezala trakice i napravila mrežicu (koliko – toliko uspješno :) )
Pitu sam pekla dodatnih 10-tak minuta od vremena navedenog u receptu i tih 10 minuta sam je stavila na donju rešetku pećnice jer je gornji dio bio pečen, a donjem je još trebalo (to je prednost vatrostalne zdjele u kojoj se vidi kakvo je stanje sa svih strana)

Konačno gotova, konačno rashlađena i spremna za serviranje :)








Cure su bile oduševljene, muški su klimali sa odobravanjem, komad po komad , zalogaj po zalogaj, pita je pojedena i bilo mi je žao što nemamo više zajedničkog vremena da je ponovno ispečem dok su mi prijatelji tu. Ali biti će za ovu pitu i druga i treća i još tko zna koja prilika, u raznim kombinacijama voća. Za svaku je preporuku !!!
Posebno hvala Ivani što je u ovom postu  jako lijepo sve napisala i opisala , uz njezine riječi i slike pita može samo uspjeti !







Brauni sa suvim trešnjama u rakiji / Brandy - dried cherry Brownie)
Ostajemo još malo u Americi, ja ostajem još malo sa prijateljima iz Dbk, a mjesto radnje je Zagreb :) Eto, kako je svijet zapravo mali i kako nas dobra hrana i fine slastice spajaju, ali i osvajaju kao što je mene osvojio ovaj kolač. Čim sam ga vidjela i pročitala recept znala sam da je samo pitanje trenutka kada ću ga isprobati. I taj trenutak došao je zajedno sa prijateljima iz Dbk :) Jako sam se razveselila njihovu dolasku i osim što već znam da nam je vrijeme koje provedemo zajedno uvijek lijepo htjela sam da i na stolu bude isto tako nešto lijepo i dobro. Malo predjela, glavno jelo, a zatim i desert. Evo ga, uz američku pitu na stolu se našao i  ovaj Brownie kolač.  

Originalno se pravi sa suhim trešnjama koje se natapaju u rakiji, ali taj dio sam preskočila i iz zamrzivača izvukla vrećicu sa višnjama koje su odstajale u rakiji kada sam pripremala liker od višanja. Od tih istih višanja sam već radila Veselu marmeladu od višanja , a sada su našle svoje mjesto i u ovom kolaču. Što se čokolade tiče odlučila sam se na standardnu tamnu čokoladu tako da je moj kolač nešto tamnije boje od uobičajenih brownie-a.
Kolač sam pripremila, ispekla  i kada se prohladio dragi I. i ja smo bili prvi degustatori, uh kako nam se svidjelo, mene je posebno osvojio i niti danas mi nije jasno kako je ovaj kolač uopće dočekao goste :)






Umjesto u četvrtastom kalupu radila sam ga u duguljastom i zapravo dobila Brownie štrucu :) Lijepo se rezala, malo šlaga i još koja višnjica iz rakije, mmmmm, koliko se svidio nama toliko se svidio i gostima, a ja jedva čekam kada ću ga ponoviti . Još jednom, i još jednom, i ……., ovaj brownie ušao mi je u život :)






Ovime zaključujem isprobane recepte u ovom krugu blog igrice FBI rukavice. Uživala sam u posjeti oba Ivanina bloga, So i Biber i Dolce Fooda, istražujući otputovala na trenutke u daleku Ameriku, naučila neke nove stvari, uživala u zanimljivim postovima, ali prije svega uživala sam u jelima i slasticama koje sam isprobala. Osim mene uživali su i veselili su im se i moje cure, dragi I., dragi prijatelji, …….. Draga Ivana hvala ti na svim odličnim receptima i na svemu što sa nama dijeliš na svojim blogovima !

Broj komentara: 11:

  1. ee i ja sam probala taj kolac sa limunom i makom i stvarno je iznenadjujuce ukusan! ja sam odusevljena koliko je jednostavan i dobar.. kad sam pricala svojoj mami i ona je trazila recept, a da ga nije ni probala, toliko sam joj ga nahvalila.. =)))

    svaka cast na izborima! =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva kombinacija okusa u corbi, boja je ocaravajuca. Poslije nje bih rado probala pitu od rabarbare...

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao i uvek fantastičan post u FBI rukavicama. Brauni mi je mnogoo dobar i baš izgleda onako kako treba. Mnogo je lepo što hranu deliš sa drugima i tako uživaš u njoj.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan izbor i zaista se uvek potrudis da sve lepo napises, linkujes, opises i fotkas, moram sada i ja isprobati taj kuglofic sa makom i limunom posto je dobio tako pozitivne kritike.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Koja prekrasna paleta finih jela, i na kraju ovaj krasan brownie kao pravi šećer na kraju. :)
    Sve si savršeno pripremila!

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko divnih stvari u ovom postu, super izbor, kolac s makom je nesto sto moram isprobati :) Predivne fotografije i prezentacija.

    OdgovoriIzbriši
  7. Branka draga divno je sve,uvijek se potrudš na najbolji način prezentirati krasna jela i kolače,da stvarno ne znam što bih prije odabrala,sve mi je super:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno Branka, sve za 5. Preko tebe otkrivamo blogove, toliko dobro ulaziš u njihov naj bolji dio. Meni je zapela za oko pita od rabarbare i jagoda, sjajno izgleda i djeluje jako privlačno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Branka, svaka čast! Ti uvek isprobaš tako interesantne recepte!
    I ja sam pročešljala Ivanin blog, isprobala par stvari a da sam pronašla više vremena, svašta bi još nešto probala:)
    Superica, mnogo mi se sviđa ona brauni štruca:):):)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka, koliko si truda I ljubavi ulozila u predstavljanje jela sa mog bloga, prosto sam zatecena. I toliko detalja... bas si ga pazljivo proucila. Jedno veliko hvala i postovanje. Sve najbolje, Ivana

    OdgovoriIzbriši