ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

Vesela marmelada od višanja + da proslavimo + darivanje ! :)


Sigurno se pitate kako to da mi je sada palo na pamet raditi marmeladu od višanja kada im je sezona već odavno prošla? Zašto je ova marmelada vesela ? I što bismo to trebali zajedno proslaviti ? Na sva pitanja imam odgovor :)
Da, sezona višanja je prošla , a dok je trajala bilo je i  marmelada i slatkog od višanja, dok je dio  višanja završio u likeru. Višnje su odstajale potrebno vrijeme u rakiji i šećeru, dodatno sam ih aromatizirala koricama limuna i naranče, cimetom, klinčićima i vanillom. Liker je ispao odličan, pomalo se troši, a veći dio sam ipak pospremila za blagdansko darivanje.

Kada sam procijedila likere i kada su mi višnje ostale odmah sam se sjetila kako smo sestra i ja u djetinjstvu jedva čekale taj trenutak da baka izvadi višnje iz likera i da mi navalimo na njih :). Baka je likere radila onako kako treba, višnje je stavljala u puno šećera, staklenke držala 40 dana na suncu, i  višnje su kasnije ostajale dobro zašećerene i smežurane , a nas dvije smo ih jako voljele jesti. Sjećam se kako bi nam bili crni i prsti na rukama i zubi, a kako nam je kao djeci liker bio zabranjen višnje iz likera su bile nešto što volimo, ali i što nas je činilo odraslijima :)








Danas, imamo 40 sunčanih ljetnih dana dana, ali na mojoj lođi na kojoj se stvaraju likeri to bude oko 40 sunčanih sati :) , dobro, nije baš tako, ali čisto za ilustraciju. Zatim, iako liker po prirodi treba biti sladak, danas je  manje šećera je uvijek poželjno pa ga i stavim manje nego što se nekada stavljalo, a sve više su prisutni i dodaci likerima koje ja rado ubacim i uistinu sam zadovoljna kada mi je liker dodatno aromatiziran. Tako sam napravila i ovaj put i tako sam dobila aromatične višnje iz likera. Izvadila sam ih i pospremila u zamrzivač kako bi ih iskoristila u nekom kolaču, savijači. I onda mi je palo na pamet da bi mogla od njih napraviti marmeladu.

Pa idealno su pripremljene za jednu finu aromatičnu marmeladu, k tome veselu jer višnjice su ipak svoje odradile u rakiji :)

Uz vesele višnjice, danas ćemo zajedno proslaviti 3 godine ovoga bloga ! Prava godišnjica je bila prije par dana, ali već znamo da smo svi sa vremenom pomalo na "vi" pa koji dan prije ili poslije neće smetati da obilježimo rođendan ovog trogodišnjaka :)

Počelo je sa marmeladama pa ćemo i proslaviti sa marmeladom, ovom veselom rođendanskom :)







Marmelada po marmelada, kolačić po kolačić, pa malo slanoga, recept po recept, svaki sa nekom svojom pričom ......, malo po malo i prošle su i ove tri godine. Blog je u odnosu na onaj početni promjenio i vizuelni identitet, ja sam naučila puno toga, usudila se isprobati mnoge nove okuse i kombinacije, zavoljela neke nove namirnice i otkrila neka nova lica već poznatih namirnica. Isto tako, iako imam sve manje vremena,  sve više volim osmišljavati i isprobavati recepte, pisati i objavljivati. Veseli me i novi fotić koji mi je ustupio dragi I. koji se potrudio i naučiti me dosta o fotkanju i fotografiji što se vidi i po drugačijim fotkicama nego što su bile prije. Veseli me i što moja mama i cure u Dbk sve češće i radije navrate na blog i isto tako podijele sa mnom nove recepte, posebno one stare , tradicionalne, uvijek vrijedne ! 

No prije svega vesele me naša divna blogo-prijateljstva, neke kolegice blogerice sam i osobno upoznala, a one koje nisam nadam se da hoću iako i ovako imam osjećaj da se svi dobro poznajemo i osim samih recepata još puno toga zajedno dijelimo. Osjećam se jako lijepo i počašćeno kao član ove naše blogo-zajednice.


Darivanje :)
I, .......za ovaj rođendanac ja i moj blog želimo vas darivati. Sa marmeladama je sve počelo, sa marmeladicom se častimo danas, a sa "pravim" marmeladicama ću počastiti nekoga od vas, onoga tko bude najsretniji u izvlačenju broja pod kojim će se naći njegov komentar. Sudjelovati mogu svi, bilo gdje da jeste marmeladice će naći put do vas :) 

Dakle, komentirajte i odgovorite na pitanje koje glasi: "koja je vaša omiljena marmelada/džem/pekmez ?" :)

Ostavljam 2 tjedna vremena, i 25.11. objavljujem kome stiže paketić mojih marmelada, između ostalih biti će i ova "Vesela višnjasta" :)









Vesela marmelada od višanja  


- 500 g višanja iz likera 
(ukoliko nemate na raspolaganju višnje iz likera, zamjenska varijanta se može napraviti tako da višnje namočite u rakiju, dodate min.200 g šećera, koricu pola limuna, koricu pola naranče, 2-3 štapića cimeta, 4-5 klinčića i ostavite da stoji 1 dan, a zatim izvadite višnje i krenete dalje po receptu) 
- 200 g šećera 
- 1 vanilin šećer
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera 

- Višnje usitniti štapnim mikserom ili u blenderu (ja sam koristila štapni mikser, ali sam ostavila i koji krupniji komad višnje) 
- Dodat šećer i vanilin šećer i dobro ih umješati
- Kuhati dok ne uzavri , a zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje (dok se kuha smjesa će stalno  stvarati mjehuriće i lagano pucketati što je zbog alkohola) 
- Pomiješati želin i 1-2 žličice šećera , dodati i dobro umješati
- Pustiti da opet uzavri i kuhati još min.3 minute
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 5-10 minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se ohlade. 

A zatim je otvoriti......, ako neka marmelada miriše kada je otvorite onda je to sigurno ova :) 
Što god mi mislili o rakiji i višnjama iz rakije, k tome sa dodacima koji ih dodatno čine aromatičnim , moramo priznati da je ova marmelada ako ne bolja ,a onda barem drugačija od drugih :) 






Kada napravimo ili kupimo neku novu marmeladu prva pomisao su nam palačinke, ili komad lijepog kruha, malo maslaca i marmelada za doručak. Ova nije baš za doručak, iako ako želite veselo započeti dan nije niti zabranjena :) . Ja sam se ipak odlučila na večernji zalogaj , marmelada na ovom finom komadu tankog biskvita. K tome se može dodati i gutljaj likera i biti će baš mmmm....... :)






E sada , ovu marmeladu definitivno nije baš uputno dati djeci, ali ne postoji niti jedan razlog da sebe ne počastite. I malo se razveselite :) Uostalom blogo-rođendan je i treba ga proslaviti ! 
I ne zaboravite na darivanje :)






Broj komentara: 26:

  1. Kao dijete nisam mnogo cijenila visnje; vise sam voljele da se penjem na stablo nego da jedem plodove. Sad mi jako nedostaju!
    A kao omiljeni dzem bih izabrala neki od onih kiselkastih; marelicu / sipak / visnje.
    Sretan blogorodjendan!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm, pekemzi, dzemovi, marmelade.. volimmm ih sve.. najomiljeniji mi je sipak! sipak! sipak! i to onaj od mamine tetke, ona ga najbolje radi.. ako nemam sipak dobar je i od sljiva..

    nisam ljubitelj likera, uvijek mi budu preslatki, ali uvijek postoje izuzetne prilike da se tako nesto otvori.. u zdravlje B.! =)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan blogorođendan!! Jako lijep post, kako priča iz djetinjstva tako i rezime protekle tri godine. Želim ti da ovaj trogodišnjak proslavi još puuuuuunooooooo rođendana i da svake godine spremiš puno finih marmeladica. Što se mog ukusa tiče, najdraži mi je džem od šljiva. Obožavam kad mi se u ustima nađe srolana kožica od šljive pa ju obavezno moram odrolati jezikom :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Srećan blogorođiš! Još mnogo lepih recepata želim!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan povod za darivanje! :) Srecan blogorodjendan!
    Mnogo mi se dopada marmelada koju si napravila. Bas super ideja!
    Moja omijena je od šipka. I to domaća. Sećam se kako ju je teško praviti, ono ceđenje šipka kroz nekoliko slojeva tkanine da se odstrane sve dlačice. Ali ukus joj je savršen...

    OdgovoriIzbriši
  6. I moja je baka radila višnje u rakiji, pa je rakija na kraju postajala liker i isto sam jako voljela jesti te višnje - koje su bile s košticama. Obično se sve pojelo, pa nije bilo ni jedne višnje za neku drugu upotrebu:)) Dobro si se sjetila da ih koristiš za marmeladu i mora da je savršena. Što se tiče omiljenosti, ne znam što bih izabrala: domaći pekmez od marelica ili šljiva, ili marmeladu od šipka. A tek od drnka!!! Možda taj volim najviše.
    Sretan ti blogo rođendan i želim ti još puno lijepih postova!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan blogorođendan, pravo darivanje. Obožavam višnje iz likera ;) Moj favorit je i dalje pekmez od šljiva iako ću rado probati nešta novo pa čak i neobično!

    OdgovoriIzbriši
  8. Najpre,srećan rođendan trogodišnjaku! Marmelada od ovih i ovakvih višanja ti je fenomenalna ideja i verujem da je super.A što se mog omiljenog džema tiče prvo mesto ravnopravno dele džem od šipka i šljiva.Mada jako volim i od višanja.
    Želim ti još punoooo ovako lepih povoda za slavlje!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan treći rođendan! I divna ti je ova marmelada, preko ekrana se osjeti kako miriše :). Moje najdraže marmelade su sve one od jagoda :)

    OdgovoriIzbriši
  10. sretan blogorodendan!!!! i da ih bude jos puno uz puno finih i slanih i slatkih recepata:)) a pekmeze volim sve i tesko mi se odluciti za samo jedan, ali eto najdrazi su mi od malina, marelice i naravno visnje :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Kao prvo Sretan blogorođendan, želim ti još mnogo lijepih postova i recepata, naročito za marmelade! Darivanje je sjajno, ovakvom poklonu bi se ja obradovala kao malo dijete :) Moje najdraže marmelade su domaći džem od šljiva, od šipka, i od kokosa i bundeve!

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka ti čast za predivan džem, višnjice su super :)
    Moj omiljeni je od šipka, mama mi ga radi svake godine, teeeeško se priprema ali vrijedi svakog trenutka pripreme :)
    Sretno ti s blogom, piši nam i dalje :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Lep post i podsećanje na to kako su naši stari pravili sve te lepe delikatese.Srećan blogorodjendanac! Džem od višanja mi je odskora omiljen kada sam ga slučajno probala. Ova tvoja varijanta verujem da je odličnog hik ukusa ;))

    OdgovoriIzbriši
  14. Ajme draga, marmeladice izgledaju odlično, a tek ovaj liker - njamiii! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. E da znaš ova tvoja sjajna i vesela marmeladica podsjetila me na djetinjstvo. Moja baka je radila to isto samo sa šljivama. Šljive je stavila u veliku bocu sa šećerom i zalila šljivovicom. Stari su pili taj šljivov liker a djeci se kuhale te pijane i smrežurane šljive. Huhanjem je ishlapio alkohol a ostala posebna aroma. Voljeli smo s tom marmeladom šmarn (carski drobljenac).
    Odlična ti je ideja s višnjama i divna izvedba.

    OdgovoriIzbriši
  16. Mmmmm, prekrasno, sva su mi čula uživala u ovom postu. Meni je marmelada od višnje jedna od najdražih (mom mužu također), a pravi ju moja mama od svojih višanja. Isto tako liker od višanja mi je odličan, ove godine je savršeno uspio mojoj sestri. A višnje u rakiji imam kao dodatak k mesu (posebno divljač), i uvijek su mi najbolji dio:)) Već se dugo spremam napraviti i ja post o "višnjastim" dobrinama, možda me ovo sada potakne:) Marmeladu od višanja iz likera nisam još probala, sigurno je savršena!

    OdgovoriIzbriši
  17. Sretan ti tvoj blogo rodjendan kraljice marmelade! :) Zelim ti malo vise vremena da stignes isprobati i sa nama podijeliti svaku svoju ideju. Marmelada zvuci predobro. Liker jos bolje. Tako da bih bila i vise nego zadovoljna da moj broj zapne pri izvlacenju :)
    pozzz..

    OdgovoriIzbriši
  18. Sretan ti blogo rodjendan i još puno takvih!
    Obožavam te višnje iz rakije, uh kak je to dobroooo! mmmm :)
    Marmeladu s njima još nisam probala,
    krasno izgleda i mogu si predočiti kako je fina!

    OdgovoriIzbriši
  19. Srećan ti blogorodjendan i da ih još puno puno slaviš. Marmelada je predivna.

    OdgovoriIzbriši
  20. Srećan ti blogorođendan. Pratim te skoro od početka i zaista si puno napredovala a fotke u poslednje vreme su zaista super ;)
    Ova marmelada ti je fenomenalna, tako aromatična i... super si se dosetila... A koju ja najviše volim... uh... pa valjda džem od kajsije na palačinkama a od jagode onako na hlebu sa malo putera :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Sretan blogoroćkas draga Branka,poželjet ću ti ih još puno i to ovako lijepih i ukusnih kao što je i ova marmelada,stvarno uvijek uživam u tvojim divnim kombinacijama koje nam nudiš:)

    OdgovoriIzbriši
  22. Srecan vam onda rodjendan...!!! Da ga jos dugo slavis i stalno u sve vecem i vecem drustvu...! Sto se marmelade tice, moja omiljena je od kajsije...onda ide ona od sipka...u stvari svaku volim ali da je pravljena kod kuce i da noje mnogo slatka. Kada covek pocne da jede home made marmelade onda nije vise u stanju da jede one kupovne ma koliko bile "dobre"...sve nekako imaju ukus pastorizovanog....
    pozdrav,
    Marina

    OdgovoriIzbriši
  23. ja takve višnje potrošim u čokoladnim kuglicama koje svi jako volimo, ali ideja sa marmeladom je baš orginalna i iskoristit ću je sljedeće godine
    sretan rođendan blogu i nadam se da ćeš još dugo pisati tako zanimljive receptiće, omiljena marmelada mi je od grožđa (crne izabele) koju radim već nekoliko godina zaredom i jednostavno obožavam

    OdgovoriIzbriši
  24. Draga moja Branka, ponajprije - sretan ti 3.-i blogorođendan!! Puno smo toga naučile jedne od drugih, puno samo se toga i usudile isprobati i eksperimentirati :) Dobri ljudi i dobre stvari se uvijek nekako nađu :D
    Kao i tvoje marmelade i pekmezi :D I sad mi kažeš da od ovih višanja možeš napraviti marmeladu? A moje su završile u kuglicama ili pudingu jer nikad ne znam što ću drugo s njima :( Iduće godine i ja radim pekmeze od ovih smežuranih višanja :D Btw, ja u liker od višanja nakon mjesec dana ubacim teglicu meda (na 1.5 litru likera) i pustim da odstoji na suncu još 10 dana. Bude fantastičan!

    Moj najdraži pekmez/džem/marmelada je od višanja i marelica. Mora biti domaći od višanja jer u višnje dodam mrvicu šećera, volim kada je kiselkasto; a i marelice moraju biti domaće, volim kada se dugo ukuhavaju :) Takvi pekmezi rijetko kada dožive da ih jedemo na palačinkama ili u kolačima, većinom ih pojedemo mama i ja na žlicu :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Draga moja Brankic. Neka ti je srecan treci blogorodjendan i da te jos dugo citamo! :***
    A najvise obozavam pekmez od sljiva, pa onda idu kajsije, pa sipak pa sve ostalo :)

    OdgovoriIzbriši
  26. DUBROVKINJA-SUPER JE OVA MARMELADA IAKO MI JE NAJDRAŽA NARANČA SA WHISKYJEM. USTVARI, SVAKA JE DOBRA U KOJOJ IMA MALO PLEMENITOG PIĆA. SAMO NAPRIJED!

    OdgovoriIzbriši