četvrtak, 24. siječnja 2013.

Marmelada od naranči sa korijanderom i pimentom

Zadnjih dana često čujem kako je zima pokazala svoje pravo lice. Ne znam da li bih se sa time složila ili ne, ja ovu zimu doživljavam toliko prevrtljivu da uopće ne znam koje joj je od svih pokazanih lica pravo i  pomalo se teško snalazim u svim ovim vremenskim neprilikama i prilikama. Jedan dan uživamo u sunčanom i relativno toplom danu, a već slijedeće jutro smo zatrpani snijegom, pa se sve to skupa pomalo zaledi, a već slijedeći dan evo opet toplijeg vremena, otapanja snijega i tako u krug. I dok smo prošli tjedan visinu snijega mjerili sa 10,20, …..76 centimetara ! ,  na posao pješačili ili se nekako drugačije snalazili stigao je vikend i nedjelja koja je bila sasvim ugodna i zapravo idealna  za jednu zimsku šetnju.
Ali prije nego što krenemo u šetnju ne mogu a da ne ponovim po tko zna koji put kako baš i ne volim zimu iako moram priznati da joj  iz godine u godinu nalazim i sve više dobrih strana. Jedna od njih su i sezonske namirnice u kojima uživam, a zimi su to definitivno mirisi i okusi citrusa koje jako volim. Ne znam da li mi ima nešto ljepše od mirisa limuna i naranči u hladan zimski dan. Možda je ljepši i bolji samo miris marmelade od citrusa kao što je u prošlu nedjelju kod mene zamirisala ova marmelada od naranči u koju sam dodala korijandera i pimenta . Mirisna i ukusna, usudila bih se reći i nekako posebna :)






No , prije nego što je zamirisala marmelada trebalo je malo izaći vani i prošetati, po potrebi se i smrznuti i tada je doživljaj bio potpun :)  Dakle, obzirom na nevrijeme proteklog tjedna nije mi baš padalo na pamet voziti se autom pa sam ga  pospremila na sigurno i uživala u susretljivosti kolegice sa posla koja me svako jutro čekala i vozila , a obzirom na nimalo praktičnu lokaciju zgrade ovo je i više nego značilo pa joj i ovaj put želim reći hvala ! Ali  kako se vrijeme smirivalo ja sam sve više htjela natrag auto i ustaljeni ritam odlaska na posao i u nedjelju kaže dragi I.: „idemo prošetati po auto“ .“ Molim !?, prošetati po auto ? misliš do tamo i uopće tamo i onuda hodati, ono kao šetati ?“ – bila je moja prva reakcija. „Da“, sasvim smireno je rekao I., stavio fotić oko vrata i sugerirao da krenemo :)  No dobro, i ja sam se obukla , prelomila u sebi šetnju prema „tamo“ i krenula, sasvim smireno :)
I, ……, ispalo je i više nego dobro, ma bilo je super. Mirno vrijeme, par ljudi usput, tek pokoji auto na cesti uz koju nas je put vodio, puuuno snijega, naših zapažanja, priče , šale ……., jako lijepa šetnja, a došla sam opet i do auta :)
Usput smo ostavili svoje tragove u snijegu, neka se zna da smo ovdje bili  :)







Po dolasku doma bilo je krajnje vrijeme za fini ručak i upravo takav ubrzo se našao na stolu. Onaj po receptu od drage Ane sa bloga Prstohvat soli, kobasice sa karamelizovanim lukom i jabukama.
Ne znam što je bilo bolje, karamelizirani luk i jabuke ili domaće pečenice koje inače ne jedem, ali hajde reda radi ću pojesti koji zalogaj a ostalo prepuštam I.-u. No međutim, toliko je bilo dobro da sam pojela svoj par kobasica, a luk i jabuke su doslovno nestali. Zima još traje i ovaj recept je definitivno moja preporuka, odličan ručak za hladne dane !

A odlična je i marmelada koja vam zamiriše nakon ručka i koja slobodno može biti desert na kraju. Zima i naranče idu zajedno i obzirom da je na placu i po trgovinama sve bolji izbor domaćih naranči, pa i onih iz uvoza koje su uistinu dobre i ukusne šteta bi bilo ne iskoristiti im sezonu i ne uživati svakodnevno u njima, ali isto tako ih i pospremiti u pokoju marmeladu, neka ostane malo i za kasnije :)

Pospremam ih ja tako u marmelade još od početka zime i sezone, ali ništa ne ostaje za kasnije :), poklonim, podijelim, pojedemo, ……, i uvijek nedostaje koja teglica baš one od naranči. Marmelada od naranči sa viskijem, marmelada od naranči i limuna sa vanillom, marmelada od naranči sa dodatkom mrkve, kao i marmelada od naranči i limuna sa cimetom su one koje najčešće radim i koliko god je svaka na svoj način dobra došlo je vrijeme i za neku novu kombinaciju. Sjetila sam se kako je I.u vremenu kada smo se tek upoznali donio teglicu marmelade sa zrnom pimenta, kaže da je vidio na netu recept gdje se narančama dodaje piment pa je napravio. Probala sam i svidjelo mi se, ali nisam je tada i sama napravila pa sam odlučila to napraviti sada. Malo sam zapela oko količina pa smo probali na netu naći nešto na tu temu i našli smo da se narančama  može dodati piment, ali i korijander što me tek zainteresiralo i nova marmelada je tu,  za početak od manje količine naranči, a obzirom na rezultat mogla bih je ubrzo i ponoviti.






 
Marmelada od naranči sa korijanderom i pimentom
(poželjno je imati domaće naranče, neprskane)


- 500 g mesa naranči (cca 5-6 srednjih naranči)
- 2 naranče – sok
- 300 g šećera
- 8 zrnaca pimenta
- 1 žličica sjemenki korijandera
- ½ vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- Naranče oguliti, maksimalno odstraniti bijele kožice i ostaviti meso naranče , usitniti ga po želji štapnim mikserom, u blenderu ili ručno nasjeckati
- Ostaviti koru jedne naranče , odstraniti bijeli dio i nasjeckati je u rezance. Prokuhati ih tri puta uz mjenjanje vode.
- 2 naranče iscijediti u sok.
- U posudu za kuhanje staviti meso naranči, korice i sok. Dodati šećer i sve dobro umješati.
- Zatim dodati zrnca pimenta i sjemenke korijandera i umješati ih
- Kuhati na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri , a zatim još 15-tak minuta
- Želin pomješati sa 1-2 žličice šećera te ga pomalo dodavati smjesi i dobro umješati
- Kuhati dalje uz stalno mješanje dok ponovno ne uzavri , a zatim još oko 3-5 minuta

Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje oko 10-tak minuta, a zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.

Prilikom razljevanja paziti da vam sva zrnca pimenta ne otiđu u jednu staklenku, staviti u svaku  2 zrnca pimenta ili ovisno o veličini staklenke i više, no voditi računa da piment i u skuhanoj i pospremljenoj marmeladi i dalje pušta svoju aromu koja utječe na okus (moje staklenke su 314ml i 212 ml, a od ove količine dobila sam jednu od 314 ml+ tri od 212 ml ).

I kada se ohladila, otvaranje i ……, trenutak istine :)
Miris, …mmmm, to je prvo što ćete osjetiti, …. hmmm, nešto ne baš uobičajeno, dragi nam miris naranče, piment i korijander koji se baš osjete………, miriše i meni se sviđa !






Idemo dalje, okus ? žličicu u ruke i zagrabimo malo dublje u teglicu….., baš volim ovo isprobavanje nečega poznatoga a zapravo novoga. Uvijek me razveseli onaj dobro poznati kiselkasto-slatki okus naranče, a iznenadi onaj novi dio okusa. I ovaj me iznenadio, i to ugodno, i piment i korijander su se ovdje baš dobro snašli. Ipak, na ovaj okus se treba malo naviknuti što nije teško, meni je bila dovoljna jedna žličica,  a već kod druge ova marmelada i ja postale smo dobri znanci :)






I na kraju dolazimo do onog pitanja sa čime je jesti i kako kombinirati. Ovdje je bilo vrlo jednostavno, i I. i ja smo iz prve rekli da to treba biti na integralnom dvopeku , tako smo je probali i tako je ostalo. Uz šalicu toplog čaja doživljaj je potpun . 
Može se naravno kombinirati i sa nečim drugim biskvit, vafli, kruh po mogućnosti crni, ……., što god vam najviše odgovara, ali pažnju molim: zrnca pimenta ne jesti !, a u ostatku marmelade uživati :) 










Broj komentara: 13:

  1. Baš sam se tebe draga Branka sjetila radeći neke kiflice s marmeladom od marelica i vidim da smo zalihu dobro potrošili. U smočnici same prazne flašice, još samo jedna ili dvije od šljiva i jedna malina. Nekako valjda zbog tih hladnih dana moji posegnuli za pekmezom više nego ikad. I sjetim se da moram na tvoj blog vidjeti jednu finu od citrusa, kad evo ti ga na, bingo! Došlo mi je ko naručeno, prekrasna je i sigurno jako mirisna. Sutra pravim.

    OdgovoriIzbriši
  2. mi smo ovdje opet zatrpani, evo danas pada cijeli dan
    marmeladica je divota prava!

    OdgovoriIzbriši
  3. Mogu zamisliti miris samo moram do grada po začine jer taman smo potamanili onaj divan pekmez od pečenih marelica koje sam ljetos radila po tvom receptu a volim i pekmez od naranči koje sam radila u kombinaciji s smokvama ali nikad do sad od samih naranči.Odlična.

    OdgovoriIzbriši
  4. ja sam upravo danas pomislila tek je mjesec dana zime a već mi se popela na glavu. a snijega nisam ni vidjela osim na tv.
    marmelada od naranči s ovim začinima je san snova. mogu zamisliti kako lijepo miriše!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja kao da živim na drugom kontinetntu, snijega ni za lijek.
    Svake, ali baš svake zime zaboravim da napravim marmeladu od narandži, a i kad se sjetim, odustanem zbog skidanja bijele opne sa kriškica.
    Zanimljivo mi je da je skoro nemoguće kupiti industrijsku marmeladu od naranži.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam veliki ljubitelj marmelade sa narandzom i cesto kupujem jednu englesku sa komadicima kore. Ova tvoja je predivna :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno, divno, divno, već neko vrijeme želim napraviti marmeladu od naranče :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Zanimljiva kombinacija aroma i ima divnu boju...
    Meni snijeg nedostaje :-( . U mom gradu je ovih dana jako vruce!

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Branka stvarno me uvijek odeševiš svojim marmeladama,i ovaj dodatak u obliku ovih začina vjerujem da daje posebnu aromu,marmelada za poželjeti:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Branka,svaka ti cast na marmeladama!!Ne zna se koja je lepsa kombinacija,boja a verujem i ukus!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divno! stvarno si kraljica marmelada!

    OdgovoriIzbriši