utorak, 23. listopada 2012.

FBI rukavice - Parfe Dunja - "slano"

U ovom krugu blog igrice FBI rukavice ,koju je pokrenula mamajac, istražujemo blog drage Dunje - Parfe Dunja .

Dunjin blog pratim već dulje vrijeme, ne sjećam se kako sam do njega došla , ali pamtim na koji recept sam se uključila :) , jedan "klik" i ispred mene se otvorio odličan i zanimljiv blog. Umjetnost i hrana na jednom mjestu. Istraživati ovaj spoj uistinu je posebno zadovoljstvo. Iako je Dunja rekla da na njezinom blogu nema puno recepata koje bismo isprobavali, nema mesa i sličnog, sa time se ne bih složila, blog obiluje maštovitim i ukusnim jelima i slasticama, puno je recepata sa sezonskim namirnicama , a u ovo ljetno-jesensko vrijeme to su sve namirnice koje volim i eventualni nedostatak mesa uopće nisam primjetila . Mnogi recepti su se bez problema našli na mojoj listi, kako u ovom istraživanju tako i ranije, jer neke Dunjine recepte sam već isprobavala, ali nisam sve bilježila i slikala. Ovaj put predstaviti ću samo one isprobane u ovom krugu igrice.







No prije nego što krenem na recepte moram se malo osvrnuti na Dunjin blog i njezin rad. Dunju poznajemo kao kolegicu blogericu, ali jednako tako upoznali smo je i kao umjetnicu, majku , ponosnu baku unučice Meline koja voli isprobavati bakina jela i kolače, a voli i sama nešto za nas pripremiti kao gost-kuhar na bakinom blogu. Kada smo izglasali blog Parfe-Dunja za istraživanje, Dunja nam je poželjela dobrodošlicu postom u kojemu nas je upoznala i sa svojim angažmanom u velikim kuhinjama, svaka čast na tome i veselim se postovima na tu temu koji će uslijediti.

Umjetnost je Dunjina profesija i u jednom dijelu svoga bloga upoznaje nas sa svojim radom. Posebno uživam u tome, svaki put me iznova zainteresiraju ti radovi i kako oni zapravo nastaju. Dunja je sa nama podijelila doživljaje iz sudjelovanja u umjetničkim kolonijama , a posebno je lijep i zanimljiv onaj dio gdje se umjetnost spaja sa kulinarstvom što možemo doživjeti kroz svaki Dunjin post, od oblikovanja i dekoracije hrane do prezentacije na vlastitim radovima u staklu i keramici. Istražujući Dunjin blog osim gurmanskim užicima prepuštamo se i izletima, šetnjama doživljajima ......., a sve ih prati dobar zalogaj. Dunja nas je tako ugostila na svome Žumberku , zatim smo uživali u odličnoj priči u nastavcima :) oko pravljenja domaće mozzarele , a upoznali smo i neka jela koja su se u prošlosti pripremala iza samostanskih zidina . Jako me se dojmila ova serija iza samostanskih zidina i nadam se da nastavci slijede.

Iako Dunju nisam osobno upoznala naše virtualno blog-poznanstvo na mene ostavlja dubok dojam i, kao što sam jednom već napisala, osim što smo blog-kolegice Dunja je i moja učiteljica, ne samo kuhanja nego i prihvaćanja života i onoga što život daje na najbolji mogući način. Od Dunje ćemo naučiti kako biti raskošan u skromnosti, kako biti poseban u jednostavnosti, kako biti bogat u oskudnosti , kako biti i ostati velik u svojoj skromnosti i jednostavnosti. To je pravo bogatstvo.

A bogatstvo su i Dunjini recepti koji su zapravo predmet ove igrice :) . Stoga, vrijeme je da pokažem što sam isprobala u ovom krugu igrice. I ovaj put napravila sam podjelu na "slano" i "slatko" i u ovom postu predstavljam "slani program" :)

(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu)

Salata od pečenih rajčica i patliđana sa grahom
Kada smo izglasali Dunjin blog za istraživanje rekla sam I.-u da ova dva mjeseca jedemo kod Dunje :) što mu je bilo jako drago jer ako I. nešto voli onda je to osim slatkoga i povrće, na sve moguće načine. Pogledao je što se nudi i za početak naručio ovu salatu :). Odlično, i meni je zapela za oko , rajčice i patliđani su bili u sezoni i nisam imala što puno misliti već iskoristiti prvo subotnje jutro na Dolcu za kupiti rajčice i patliđane i isto poslijepodne krenuti sa pripremom. Rajčice sam posolila, lagano prelila maslinovim uljem i ispekla u vatrostalnoj posudi. Patliđane sam ispekla u komadu, ogulila, zatim malo kapule zapržila na maslinovom ulju i pridodala meso patliđana nasjeckano na kockice, sve skupa sjedinila na laganoj vatri 1-2 minute i servirala skupa sa rajčicama.

Nisam čekala da se skroz ohladi već je ovo bila topla verzija salate, i bilo je prefinoooo :)






Kako mi pri ruci nije bio bijeli grah već ovaj smeđi tako je on ušao u kombinaciju, napravila sam grah salatu, i uz ove dodatke koji se vide sa strane evo nam laganog i ukusnog ručka.







Rajčice volim u svakom slučaju i ove zapečene su mi odlične, a okus patliđana me skroz iznenadio koliko je bio dobar. Sve u svemu jelo koje treba ne samo ponoviti nego ponavljati. Što ću sa novom sezonom i napraviti.




Savijača sa pečenim rajčicama
Ova savijača je bila moj izbor za čašćenje za rođendan. Gledala sam savijaču, čitala sastojke, ....., pečene rajčice i tempura, pa sve lijepo zamotano u listove savijače , nikako nisam mogla propustiti. Rođendan nisam posebno slavila, ali malo čašćenje je uvijek poželjno, pa se uz pršut i sir na stolu našla i ova savijača. I nije baš dugo na stolu i ostala. Ipak, ja kao ja, jedan komad sam sakrila za sutra :), topla ili hladna, ne znam odgovor jer je odlična u obje verzije.
Rajčice sam ispekla kako je preporučeno u receptu. Tempuru sam napravila sa manjim odstupanjima, crne masline nisam imala pečene pa sam koristila one obične, a od ribice je bilo bez inćuna, samo srdelice. Ostatak kako piše i tempura je tu. Premazala sam koru, složila rajčice, zamotala i ispekla i savijača je tu !





Meni se posebno svidjela, a koliko i kako sam kasnije o njoj pričala govori to da sam recept dijelila i svi su ga već isprobali, neki i po dva puta. I ja ću još koji put :)






Kruh sa sušenim rajčicama i tikvicama
Uh, ovo je "The kruh" :) . Dunja je napisala da se jede samostalno, a takvoga ga i ja preporučam, uistinu je dovoljan sam sebi i sastojci mu obećavaju dobar, odličan okus.
Kruh sam napravila jednu nedjelju i to između jutarnjeg i poslijepodnevnog đira. Iako obiluje sastojcima priprema je jednostavna i relativno brza. Imala sam sve sastojke iz recepta pa sam ih sve i iskoristila, sjedinila , izlila u duguljasti pleh i ispekla.

I evo kruha - obroka :)






Nakon poslijepodnevnog đira bilo se lijepo počastiti komadom ove divote, poslužila sam ga uz svježi, mladi sir. Odlična kombinacija !
Ono što je ostalo zamotala sam u foliju i sutra dan imala ručak na poslu, uz čašu jogurta sasvim dovoljno, iako sutradan ostao je jednako mekan i ukusan.








Pohane zelene rajčice
Mjesec Rujan su mi definitivno obilježile rajčice koje toliko volim. Imali smo ih kao temu koju nam je zadala draga Tamara u igrici "Ajme koliko nas je", imamo ih kod Dunje na blogu , između ostalih tu je i recept za ove pohane, zelene. Kada pročitam naslov recepta prva asocijacija je istoimeni film , odličan film koji sam nekoliko puta gledala i svaki put iznova poželjela isprobati ove rajčice. I konačno , evo ih :)

Zelene rajčice našla sam na tržnici na Dolcu. Gospođa kod koje sam ih kupovala čudila se zašto mi treba tek manja količina ovih rajčica kada se za ajvar kupuje više :). Kada sam joj rekla da ih kupujem da bi ih pohala poprilično se iznenadila , ali i zainteresirala. Rekla je da će ih i ona tako isprobati.

Ja sam ih pohala ovako kako piše kod Dunje, brzo i jednostavno, kukuruzno brašno, jaje, pa opet kukuruzno brašno i krušne mrvice i pohane rajčice su servirane.






Svidjele su nam se, meni posebno , mali pohanac :), laganog i svježeg pomalo kiselkastog okusa.
Uz malo vrhnja i salatu jako fini lagani obrok. Ako su za ručak, još komad piletine i eto kompletnog ručka.
Ostalo je mi je još rajčica pa je i nakon ovog prvog isprobavanja bilo još malih "pohanaca" :)







Tart od muškatne bundeve sa karameliziranim lukom i plavim sirom
Vjerujem da se svi sjećamo čarobnih fotografija Dunjine prijateljice Višnje koje nam je pokazala u ovom postu. Osim što sam zapamtila te divne fotografije prirode, zapamtila sam i ovaj tart, isto tako divan. I jedina logična odluka je bila napraviti ga , a kako stvari stoje ovo neće biti i zadnji put da donosim ovakvu odluku :). Uostalom, ovogodišnja sezona bundeve je tek zaozbiljno krenula i između ostaloga mora se naći i u ovom tartu.

Bundevu sam kupila na tržnici na Dolcu, uobičajeno je kupujem kod jedne gospođe koja dolazi na tržnicu samo u sezoni bundeve i prodaje bundeve i bundevice u svim mogućim veličinama i oblicima. No, ovaj put krenuvši prema toj gospođi, na jednom drugom pultu sam ugledala komad divno-narančaste bundeve koja me odmah privukla, a i sam komad mi se činio sasvim dovoljan za moje potrebe. Zatražila sam ga i primjetila da ga je prodavačica pomalo nevoljko izvagala i prodala. Ah da, otela sam joj "izložbeni primjerak" :) . Izgleda da je tako i bilo jer tako mekanu, ukusnu i mirisnu bundevu i k tome divnog izgleda , intenzivne narančaste boje, odavno nisam imala. Dok sam je rezala i pripremala za pečenje na trenutke mi se činilo da imam u rukama dinju a ne bundevu.

Tart sam napravila po receptu i radila sam količinu za 1 tart (u receptu su mjere za 2 tarta). Prvo sam umjesila tijesto i ostavila ga u frižideru, zatim sam pripremila i ispekla bundevu, kada se prohladila usitnila sam je u pire, posolila i popaprila. Luk sam karamelizirala na ulju, dodala malo aceta i pridodala bundevi, a od sira sam koristila laganiji kozji i tu je recimo malo odstupanje od originalnog recepta. Pripremila sam ga zapečenje i po vrhu dodatno posula šarenim paprom krupnije mljevenim.
Pekla sam ga točno 25 minuta na 180 stupnjeva. I zamirisao je baš odlično !







Koliko god volim povrće i što više zelenoga, neću nikada odbiti niti ovo "narančasto", fenomenalan je ovaj tart, baš po mome ukusu. Dragi I. je dobio čast probati ga, a ja sam dobila čast ponijeti ostatak na posao za ručak. Radila sam ga večer prije i sutra dan je za ručak bio jednako ukusan, meni odličan ! Komentar od I.: " ovaj tart je odličan, ma na ovo možeš goste zvati ! " :) , a dan kasnije : "čuj, onaj tart ti je bio super , žao mi je što nisam mogao više pojesti " :) A ja kažem, ma ponoviti ću ga još x puta, biti će još prilike za uživati u ovom tartu ! :)








Pašteta od pileće jetre
Stigao je još jedan vikend i u ovu nedjelju odlučila sam iskombinirati "menue by Dunja" :). Dakle , kompletan ručak sastaviti ću od malih jela koja još želim isprobati. U suradnji sa I.izbor je između ostaloga pao i na ovu paštetu. Pitala sam I.voli li paštetu od pileće jetrice, a on kaže "obožavam" ! O pa dobro kada obožava jer volim je i ja , ali je isto tako i jedem isključivo u domaćoj verziji što nije baš često. Pomisao na industrijsku paštetu me pak previše ne veseli , stoga je ovaj recept bio moj izbor.

Kupila sam pileća jetrica, očistila ih od srca i eventualnih žilica, dio ostavila za pofrigati "na naglo", a ostatak je završio u ovoj pašteti.
Recept sam slijedila u cjelosti, dinstala i podlijevala mlijekom, sve usitnila, ohladila u frižideru , a kasnije i uživala u okusu ove dobre paštete :)






Od navedenih sastojaka ispadne poprilične količina paštete , za naš obrok pojeli smo koliko smo mogli, pa smo je jeli opet navečer, pa opet sutra, ....., i pojeli smo je ! :) Odlična je, pomalo i zarazna, posebno na kruhu kojega sam ispekla, a kojega ću kasnije predstaviti :)







Jaja na livadi
Ovaj recept je jedan iz serije recepata "Jela iza samostanskih zidina", Dunjin projekt kroz koji nas upoznaje sa receptima iz ove knjige i koji je mene jako zainteresirao. Do sada smo se upoznali sa 4 recepta i ovaj je bio upravo 4.-ti. Meni se jako svidio, kako vizuelno , tako i po sastojcima.

Jaja na livadi izgledaju atraktivno, u Dunjinoj izvedbi svakako i jako ljepo, uostalom u Dunjinoj izvedbi sve izgleda lijepo i posebno. Kada ugledamo ova jaja možemo pomisliti kako to lijepo izgleda, ali nije baš nešto od čega ćemo se najesti, no nije baš tako jer ovo je ujedno i poprilično zasitno jelo. Tu je ipak jaje, špinat sa bešamelom, komad kruha....., sasvim dovoljno za jedan lagani obrok.

Za razliku od Dunjine okrugle livade moja jaja su završila na četvrtastom komadu livade :), i napravila sam ih tako što sam koristila kukuruzni toast kruh, zatim zamrznuti sjeckani špinat i ostale sastojke za bešamel kako je navedeno u receptu. Toast kruhu sam maknula koricu i šnita je taman stala u duguljasti četvrtasti kalup koji sam prethodno tek lagano premazala maslacem. Špinat sam odmrznula na laganoj vatri, mješajući ga uz dodatak tek malo mlijeka. Zatim sam napravila bešamel kako piše u receptu , dodala špinat i sve dobro sjedinila. Ostavila sam da se ohladi i zatim slagala: tost, deblji premaz špinata , rupica u sredini, jaje.

Moja jaja su se malo prošetala po livadi, skoro uz prijetnju da prekriju i cijelu livadu, ali ipak se bjelanjak zaustavio tako da imamo i komadić livade i jaja :)







Sve se lijepo zapeklo, a kako na špinat nisam stavljala dodatno vrhnje tako je i on ostao nešto kompaktniji.

I meni se svidjelo ovako kako je ispalo, okusi odlični , a  k tome interesantno, dekorativno.
Jaja na livadi mi se čine idealnima za  iznenaditi djecu sa ovime, pojesti će i jaje i špinat koji im nije baš najomiljeniji, ali mislim da bi se jednako tako i svatko od odraslih razveselio da dobije nešto ovakvo na tanjuru. Ja jesam :)






Kruh koji se ne mijesi
I malo po malo stigli smo do Njegovog Veličanstva :). Da, to je taj kruh i ne možemo ga drugačije nazvati. Sjećam se dobro skoro pa prave revolucije u pečenju kruha kada nas je draga Dajana upoznala sa ovim receptom, isprobala sam ga sa bijelim, sa kukuruznim, sa raženim brašnom, u raznim veličinama i oblicima. Kod Dunje mi se posebno svidjela ova kombinacija bijelog i raženog brašna. Osim što je ukusno , istovremeno je i dekorativno. Uz to, bilo je i vrijeme da ponovno napravim ovaj kruh, a i pileća pašteta se morala na nešto namazati :)

Vodila sam se Dunjinim receptom, umjesila tijesto koje nisam uspjela formirati onako kako je to kod Dunje , ali to nisam niti očekivala da će mi uspjeti i kod mene je ispala "obična" pogača. Ostavila sam ga da stoji satimaaaaa.......:)  i zatim ispekla kako je preporučeno.

Zavidim svakome tko može dočekati da se kruh ohladi kada izađe iz pećnice da bi ga probao. Ja ne mogu i još onako toplog sam ga razrezala, korica krcka, miriše na pravi kruh :)





Mekana sredina , prošarana sa dvije vrste brašna baš mami na zalogaj, pa još jedan i još jedan. Sa paštetom od pileće jetrice za početak, u nastavku sa sirom i pršutom, a zatim, ....., pa nije više ostalo kruha :)

 




I kada smo već kod kruha, vrijeme je da priznam :)  da nakon svega što pojedem i koliko god toga da pojedem uvijek , ali baš uvijek obrok završim sa koricom kruha. Ne mogu si pomoći, to nam je donekle i obiteljska tradicija, uvijek smo na kraju ručka otkidali komadić korice kruha kojom smo završavali i zaključili da je baš bilo fino. Kako bi tek bilo dobro da smo i prije imali ovaj kruh i njegovu koricu. Danas je imamo :)







Draga Dunja, na kraju moga izbora iz slanog programa, ili bolje reći onoga što sam uspjela isprobati, hvala ti na odličnim receptima i idejama koje sa nama dijeliš. Uistinu sam uživala u svakom od ovih jela, kruhu, ....., kako isprobavajući tako i degustirajući :)

Slijedeći susret zakazujem za koji dan kada se vidimo u "slatkom dijelu" :)




42 komentara:

  1. Branka.... ne mogu ostaviti komentar kakav bi željela iz dva razloga, prvo jer sam se morala iz divljine spustiti u civilizaciju da se moj tablet domogne signala, (nisam u Zgbu), a drugo dirnula si me do suza textom kojim si opisala mene i moj angažman oko bloga, za koji sam imala puno više ideja i planova, no pretiče me vrijeme. No šta mogu, veselim se hladnijim jesenskim danima, kad ću biti više u svojoj kuhinji.
    Predivno si sve napravila i mogu reći da ću po tvojoj prezentaciji ponovo isprobati te recepte, gotovo da su mi "isparili", najme, ne osvrćem se unatrag, nastojim uvijek krenuti u novo. Ne kažem da je to dobro, nego se vjerojatno podsvjesno branim od "kopiranja samog sebe", a ta rabota je kobna za primjenjenu umjetnost.
    Sve ti je prekrasno, a ovaj kruh s velikim rupama, pa on ti je senzacija!
    Hvala ti draga Branka. ( pozdravi I.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Dunja jako mi je drago da ti se sviđa moj izbor i izvedba recepata iz tvoje kuhinje. U svemu sam uživala pa i u ovom kruhu sa velikim rupama :) kojega ću sigurno još koji put ponoviti. Hvala ti još jednom što sa nama dijeliš sve ove divne recepte !

      Izbriši
  2. Jao pa ja sam ostala bez teksta..sve je sjajno!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotke su prekrasne i vidi se da si uživala u istraživanju Dunjinog bloga. Uz to si bila i jako vrijedna i isprobala si puno odličnih recepata. Neke od njih sam i ja imala na popisu, ali nisam stigla sad isprobati (bit će isprobano kad tad). Drago mi je da si slani dio zaokružila ovim kruhom, baš sam ga danas ponovno radila i stvarno je odličan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, uistinu sam uživala u ovom istraživanju. Drago mi je da si i ti ljubitelj ovog odličnog kruha !

      Izbriši
  4. Prelijepo si opisala Dunjin rad, a sve sto si izabrala je toliko lijepo, ipak favorit mi je savijaca :) Sjajan post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti , drago mi je da ti se sviđaju rezultati moga istraživanja kod Dunje !

      Izbriši
  5. Divno Branka, ti uvek najdetaljnije istražiš blogove. Divno si nam prikazala Dunjin blog. :) Sve je odlično.

    OdgovoriIzbriši
  6. odlična prezentacija i post... tart ti je božanstven. Moraću videti recept i napraviti ...

    OdgovoriIzbriši
  7. draga Branka, to samo ti možeš tako. vjeruj niko drugi. svaka ti čast a i tvome dragom I. jer i on je zapravo tvoj pravi partner, podrška. čuvaj ga ko oči u glavi:) imam ti pravo to reći jer znam kako je kada nemaš podršku.
    uživala sam čitajući ovaj tvoj post. što dunja reče za kruh da je senzacija za mene je cijeli tvoj post.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježo, drago mi je da si uživala u ovom postu i u rezultatima moga istraživanja kod Dunje.
      Dragog I.čuvam :), samo ga neću previše hvaliti da se još i ne umisli:) , a ti dobro kažeš , podrška je jako važna !

      Izbriši
  8. baš krasno predstavljanje dunje i njezinog bloga a i divan izbor recepata! svaka čast :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajmeeee koje divote! Par puta sam skrolala dolje i gore i opet...i samo pasem oči! Krasno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ti si neverovatna, uzivala sam u svakom retku i slicicama.:)) Hlepcic koji se ne mesi sam malopre videla i kod Tamare na blogu i da sad me bas mamite da ga isprobam, a svidja mi se i domaca pasteta koja mi je izgleda promakla prilikom posete Dunjinog bloga.. veliki pozdrav za vas oboje!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, kruh je svakako za preporuku, a u kombinaciji sa paštetom i jedno i drugo je još i bolje, isprobaš li sigurna sam da će se i tebi svidjeti ! Hvala ti za pozdrave, i mi ih tebi šaljemo ! :)

      Izbriši
  11. Zaista sve izgleda divno! Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  12. Baš si sve divno odabrala, pripremila i savršeno opisala Dunjin blog.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dunja ima odlične recepte, a ti si draga moja Branka odabrala meni srcu najdraže :) Super su ti ispali svi :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Maja, drago mi je da ti se sve sviđa i da su ovo i tebi najdraži recepti !

      Izbriši
  14. Postoje kuhari, fotografi, sarmeri....ali ti to bash ODRADIS!
    Pohvale za odabir i trud!

    OdgovoriIzbriši
  15. Branka ti se stvarno trudiš svaki mjesec dobro istražiti blogove koji su pod istragom, ja sam isto na početku imala takav plan, ali na kraju sam uvidjela da ne stižem kak spada to napraviti pa sam odustala od igrica
    divno je vidjeti ove sve radove, slike su ti predivne, a moram priznati da bih sve od ovog rado probala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti , uistinu uživam u istraživanjima, vremena je malo , ali potrudim se nekako iskombinirati da isprobam što više od onoga što želim.

      Izbriši
  16. Svaka ti čast na svakom isporbanom receptu i na svakoj lepoj reči o Dunji... Baš si sve lepo opisala ali moram priznati da se meni najviše sviđa ljubav i toplina koja zrači iz poslednjih postova kada pišeš o I. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa moja izvedba Dunjinih recepata, ....., a ovo drugo,hm, vjerovatno nešto zrači :). Hvala !

      Izbriši
  17. Prekrasno je sve draga Branka,ova jela su zaista prezentirana tako savršeno,da bih odmah poželjela svako odmah probati:)

    OdgovoriIzbriši
  18. Nevjerovatno lijep post, draga Branka! Odabir jela je senzacionalan, a o prezentaciji nemam riječi... Ovaj no-kned kruh odavno mjerkam, zabilježila sam Dajanin recept odavno, vidjela ga i kod Dunje, pa nikako da ga isprobam, i sad kad ga vidim opet, u tvojoj sjajnoj izvedbi, nema mi druge nego da ga što prije isprobam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa moj izbor i izvedba Dunjinih jela, a kruh baš preporučujem, sigurno ćeš u njemu uživati !

      Izbriši
  19. Divno Branka, prelep uvod!
    Sve što si isprobala izgleda tako ukusno i primamljivo!
    Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši