četvrtak, 15. prosinca 2011.

Advent u Beču i Božićni Stollen

Vrijeme Adventa je mnogima od nas zasigurno najljepši dio godine. Blagdansko ozračje, ulice i parkovi puno ukrasa, sve se sjaji, i ono što uvijek primjetim - ljudi su u ovo doba godine pozitivniji ! Advent u Zagrebu je lijep, ali lijepo je i u drugim gradovima, a posebno je lijepo kada se dobije prilika posjetiti neki od većih gradova i tamo doživjetu ljepotu ovih predblagdanskih dana.

Priliku sam dobila i provela tri prekrasna dana u Beču, uvijek poznatom po svojoj ljepoti, a u ovo vrijeme i po svojim Adventskim sajmovima koje uistinu vrijedi posjetiti.
Ugostila me moja draga S. i uistinu se potrudila da mi ovaj boravak u Beču bude jako lijep i sadržajan. Draga S. , hvala ti još jednom na svemu !

Beč me dočekao ovako:




poznata dekoracija na početku Kartnerstrasse , preko puta Bečke opere. Morate zastati i pogledati je :)

Osim Adventskih sajmova vrijeme sam iskoristila i za ostale stvari o kojima ćemo detaljnije jednom kasnije, jer bila su to tri intenzivna dana u kojima sam se našla na Nacshmarktu, a zatim i u kineskim i turskim trgovinama gdje sam htjela vidjeti, a pomalo i kupiti sve ono što ovdje nemam priliku ili što mi je manje dostupno.

I gledala sam :




I kupila sam :):), začine i razne druge  namirnice i sitnice koje jedva čekam da upotrijebim.  

Našla sam se i u Hundertwaser Kunst Muesum na dvije odlične izložbe, još su mi pred očima odlične fotografije Henria Cartier Bressona pored kojih morate zastati i diviti se tom trenutku, a Hundertwasser me sa svojim radovima kao i uvijek razveselio. Volim to njegovo šarenilo koje možeš gledati bez da razmišljaš i u tome uživati. A možeš malo i promisliti o tim slikama i shvatiti da sve to ima svoje dublje značenje. Isto je i sa operetom "Vesele udovice" koju smo pogledale u Volksoperi, jako lijepi doživljaj, pamtim !

Zatim šetnja po gradu, posjet tradicionalnoj i luksuznoj slastičarnici Demel gdje kolači i torte obaraju s nogu, ali obara i velika gužva koju smo tamo zatekli tako da priliku za nešto probati nismo dobili. Nema veze, nešto treba ostati i za drugi put :)

I evo nas kod sajmova. Nekoliko ih je u Beču, a svakako je napoznatiji, ali i onaj koji mami najveći broj turista onaj kod Rathaus. Stoga, kud svi......, njega smo prvoga posjetile. Iako sajmovi rade tijekom cijelog dana preporuka ih je posjetiti navečer kada se upale sve lampice i kada je doživljaj poseban i potpun.

Dočekalo nas je tako svo to blještavilo, drvene kućice sa "svim i svačim", ali ipak najviše sa ukrasima, medenjacima, pecivima,....., i naravno obavezno je tu kuhano vino i punč gdje je i bila najveća gužva :)



Lijepo je ovo sve vidjeti i doživjeti i uživati u mirisima cimeta, klinčića, vanilije, ......, čak niti velika gužva koja je bila nije toliko smetala. Ipak, odlučili smo se ovaj sajam zamjeniti onim na Marie-Therese Platzu koji je puno mirniji, sa manje turista a više domaćih i gdje je bio užitak zastati i popiti čašu kuhanog vina ili punča. Moj izbor je bio punč sa narančom, odličan !!!

I na kraju nisam izdržala, a da doma ne ponesem prigodnu šalicu, ali i vrećicu mješavine za punč , morala sam :)



I tako sam puna dojmova stigla i do Stollena.
U Beču sam ga našla na svakom štandu na sajmu, u svakoj slastičarnici, u svakoj trgovini.
Ima ga i kod nas svugdje za kupiti, ali kupovno je kupovno, a domaće je domaće pa sam ja napravila moj domaći Stollen.

Stollen je tradicionalni božićni kolač koji dolazi iz Njemačke, prema nekim zapisima  prvi put se pojavljuje još  u 12. stoljeću. Sigurno je od tada do danas doživio svoje varijacije, a Stollen koji danas poznajemo je dizano tijesto bogato suhim voćem, marcipanom, bademima, šećerom, aromama, ......., što još dodati osim da obožavam ovaj "voćni kruh" !

Svake godine napravim neku od varijanti Stollena, a ovaj put radila sam ga u dvije verzije, jedan "obični" , a drugi malo bogatiji i "luksuzniji".
Obični znači da sam napravila dizano tijesto i obogatila ga aromama vanilije, ruma i limuna, dodala nasjeckane bademe, kandirane korice limuna i naranče i grožđice. Ispekla, premazala maslacem i obilno posula šećerom u prahu i kolač je tu !

A ovaj drugi, malo bogatiji napravila sam ovako:

Za tijesto
- 400 g oštrog brašna
- 100 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žumanjak
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žličica cimeta
- naribana korica 1 naranče
- 100 g grožđica
- 100 g kandiranih korica limuna i naranče
- 100 g badema - nasjeckanih ili grublje mljevenih

Za nadjev
- 150 g sirove marcipan mase - ja sam je napravila uobičajeno prema ovom receptu
- 100 g sušenih brusnica
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice likera od naranče - ili po želji nekog drugog likera ili ruma

Za premaz
- 70 g maslaca
- 100 g šećera u prahu

Postupak:

- Maslac otopiti i ostaviti da se ohladi
- Mlijeko zagrijati da bude mlako
- Brašno prosijati u posudu , dodati kvasac i umješati ga.
- Zatim dodavati mlijeko, otopljeni maslac , žumanjak, sol, šećer, vanilin šećer, cimet i naribanu koricu naranče. Sve sastojke umješati mikserom na najslabijoj jačini, a zatim tijesto još malo izraditi rukama.
- Tijesto ostaviti da naraste,  na toplome i pokriveno krpom, oko 45-60 minuta

- U posudu izmrviti marcipan masu , dodati šećer u prahu i sušene brusnice i sve pomješati.
- Dodavati žlicu po žlicu likera i zamijesiti tako da se dobije kompaktna masa koja se može razvaljati valjkom.

- Kada se tijesto diglo staviti ga na pobrašnjenu površinu, dodati mu kandirane korice limuna i naranče , grožđice i nasjeckane bademe , i sve zamijesiti u glatko tijesto.
- Tijesto razvaljati (cca 20*30 cm)
- Marcipan masu razvaljati na površinu nešto manju od tijesta i staviti je na razvaljano tijesto .
- Zaviti tijesto sa marcipan masom u sredini (kao kada se zavija orehnjača ili makovnjača)
- Pokriti krpom i ostaviti da se diže na toplom još oko 30 minuta

- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
- "Štrucu" staviti  peći na plehu (namašćen ili sa papirom za pečenje)
- Peći oko 60 minuta , ako gornja strana jače potamni prekriti je folijom i tako peći zadnjih 10-15 minuta

- Kada je pečeno, otopiti maslac za premazivanje i još topli kolač premazivati tako da se otopljeni maslac upija. Odmah ga posuti sa pola količine šećera u prahu.
- Nakon što se kolač ohladio posuti ga sa preostalim šećerom u prahu i zamotati u foliju.

- Kolač dobro zamotan u foliju treba stajati 7-10 dana kako bi se sve arome sjedinile i kako bi upio maslac i kako bi se šećer kojim je kolač posut učvrstio u bijeli "pokrov".

Ja sam ovaj Stollen radila tako što sam ga podijelila u više manjih štruca, od ove količine 3 štruce.




Kod ocjene ovog kolača nisam objektivna, ja ga toliko volim da mi je kakav god da ispadne odličan :).

Zimsko jutro sa komadom ovog kolača uz šalicu kave mora biti posebno. Isto je i poslijepodne uz šalicu čaja, ....., svakodnevno i u svakoj prigodi komad Stollena je dobro došao. A na blagdanskom stolu postaje poseban, blagdanski kolač !





Osim što će se naći na mome stolu i moji prjatelji će se njime počastiti.
Mala štruca Stollena kao dio Božićnog darivanja vjerujem da će svakoga razveseliti :)







p.s. neki od pratitelja bloga su mi rekli da nešto nije u redu sa objavom teksta, da izlazi iz uobičajenih margina pa stranica više ne izgleda uredno. Na mome kompjuteru je sve ok, ali vidjela sam da na nekima nije . Nisam uspjela otkriti o čemu se radi, ispričavam se svima zbog toga . Kako sam inače planirala malo redizajnirati blog ovo će samo ubrzati da napravim željene izmjene tako da će ubrzo i ovaj sadašnji problem biti riješen. Hvala vam što ste i dalje ovdje !!




Broj komentara: 19:

  1. Hvala na divnim fotografijama...Na trenutak sam se nasla u Evropi, za koju smatram da je najljepsa u predBozicno vrijeme (pogotovu ako je snijeg vani)
    Stolen je krasan, i prema mojim shvatanjima, savrsen poklon za sladoljupce!

    OdgovoriIzbriši
  2. Auu, divan ti je stollen Branka, baš onakav kakav on mora biti..A što se Beča tiče, jednu sam Novu Godinu dočekala u njemu i znam točno o čemu pričaš kad je riječ o adventu u Beču..nešto predivno i sigurno nezaboravno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Rečju: blago tebi!!! Beč mi je najlepši grad koji sam videla, a videla sam ih podosta; uvek mu se rado vraćam. Nisam ga, nažalost, nikada posetila u vreme praznika, tako da sam u ovom postu istinski uživala. Hvala za delić atmosfere koji si nam priuštila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evropski gradovi imaju neki poseban štih za Božićne blagdane,a meni jako draga posebno Budimpešta uz Beč naravno.Baš mi je drago da si uživala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, bila si u Beču, svake godine planiram, a onda me stignu neki poslovi pa odustanem. Hvala što si nam ga približila. Stollen ti je prekrasan, baš se vidi da je bogat.
    Što se tiče bloga, da i kod mene se vidi neka crta i to samo preko texta, ne na fotografijama, no nema veze, tvoji prilozi su uvijek tako životni i dragi, tako da ne marim za nikakve crte i slično.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zavidim ti na tri prekrasna dana, na obilasku egzotičnih trgovina i doživljajima, ali najviše ti zavidim na Bressonovoj izložbi. On mi je apsolutni uzor i fotograf kojeg najviše cijenim.

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično putovanje i izvještaj. Rado bih bila sada tamo... Nikada nisam probala Stollen, vrijeme je da i to napravim ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijepo! Drago mi je što si otišla u Beč, prelijepo je tamo u ovo doba godine. Ja sam prošle godine provela advent u Beču i Pragu i uživala. Bila sam u Demelu i pasla oči na onim čokoladnim skulpturama i puslicama, samo što je skupo, skupo :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Beč me je takođe oduševio ali ono što me veže za njega je Punschwurfel. Njih nisam uspela nigde da nađem kod nas a u potrazi sam za dobrim receptom. na žalost kada sam bila nije mi palo na pamet da odem na pijacu. Beč zimi je čaroban, samo što ima nevalja što im je radno vreme kratko. Stolen nikad nisam probala a o njemu sam učila od svih vas.

    OdgovoriIzbriši
  10. Rado bih da sam bila sa tobom i da tako uzivam!!Bar si nam prenela sa fotografijama:))Stollen,savrsen!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastičan post, s prekrasnim fotografijama grada u kojem eto živim već sedam godina :), i odličnim receptom jednim od meni najdražih blagdanskih kolača: Stollen! Izgleda fenomenalno! Drago mi je što si svratila i do Naschmarkt-a, i do Adventskih sajmova koje treba vidjeti! Božićni sajam kod Vijećnice je najpoznatiji, ali i najkomercijalniji, turistima destinacija br. 1, i mi uvijek goste odvedemo na taj sajam, ali toplo preporučujem i sajam u Schönbrunn-u, kao u Freyung-u, poznat po krasnim ručni radovima. Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Koji krasan post,slike Beča uvijek me oduševe u ovom pred blagdanskom dobu,mogu samo zamisliti kako ti je bilo divno,posjet izložbi,opskrba začinima,sajmovi i kao šećer na kraju ovi krasni recepti u duhu Beča,prelijepo...veliki pozdrav Branka!

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivan post.Ovaj luksuzni Stolen ću i ja napraviti!Predivno servirano.I ja se slažem, ovo je doba godine koje jako volim jer su u glavnom svi pozitivni!

    OdgovoriIzbriši
  14. Divan post... Zaista si uzivala u Becu. :) Blago tebi!! Planiram ove godine po prvi put praviti stollen, pa ti puno hvala na receptu za marcipan...

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Branka, teško mi je da odlučim šta više volim - štolen ili Beč? :) To mi je omiljeno iz božićnog poslastičarskog repertoara, a Beč je Meka svih nas koji cene kvalitetne kolače. Nikad se nisam odvažila da napravim štolen, suviše mi komplikovano, suviše dugo traje, a u radnji ima da se kupi odličan gotov za male pare. Kod pekara još bolji gotov, za neuporedivo veće pare.
    Drago mi je da si se lepo provela, i ja imam razne u Beču, moraću nekog da bezecujem za sledeći Advent. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Prekrasno draga Branka, baš se veselim slikicama Beča ove godine. M. i ja smo planirali u jednodnevni posjet Beču i u svoj toj gužvi oko ispita i svega ostalog ja sam skroz zaboravila da nemam putovnicu na novo prezime :) A toliko sam se veselila Beču, Božićnom ugođaju, slatkišima, kolačima, čokoladi... Svemu! Hvala ti na iscrpnom izvještaju, slikice su predivne. Sigurna sam da si se divno provela :)
    Jedva čekam da vidim namirnice i začine koje ćeš upotrijebiti :)
    Stollen volim, volim okus marcipana u njemu i uvijek mi je podsjetnik na nadolazeće blagdane :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Bilježim brže bolje recept i radim ga - taman da stollen bude pravi do Nove! Prekrasno si sve opisala i vjerujem da je Beč bio u najboljem carskom ruhu. Daleko je od gradova koje volim, ali svake mi je godine sve draži - odiše ljubaznošću i ljepotom, uređenošću. Najviše ću ga voljeti kada budem stara bakica:))

    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala vam, svima na lijepim komentarima, drago mi je da uživate zajedno sa mnom u dojmovima iz Beča. Posebno mi je drago da vam se sviđa Stollen u mojoj izvedbi i ukoliko se netko odluči na isprobavanje nadam se da će biti zadovoljan.

    "tanja" - znala sam da si u Austriji, ali nisam znala da živiš baš u Beču. Uživaj u tom lijepom gradu i njegovoj blagdanskoj ljepoti !

    OdgovoriIzbriši
  19. Beč izgleda prekrasno za vrijeme blagdana, baš bih htjela otići na jedno blagdansko putovanje

    OdgovoriIzbriši