srijeda, 20. srpnja 2011.

Marmelada od marelica i Amaretto liker

Vrijeme, ah to vrijeme....., ne mislim sada na kišu, sunce, oblake, već na vrijeme koje toliko brzo prolazi da je jedino što mogu na početku ovog posta uzviknuti "pa gdje je otišlo to vrijeme ? ". Kao da je jučer bio prošli tjedan i kao da je maloprije bio vikend, a mi smo već na sredini novog tjedna. Ne mogu reći da mi vrijeme inače nije kvalitetno ispunjeno, osim poslom i sa ostalim aktivnostima, ali kao i svima uvijek ga je najmanje za ono što volim najviše. I eto, znam da neće stvoriti nove minute i sate,  ali morala sam danas započeti post sa pričom o vremenu koje mi zadnjih dana poprilično nedostaje.

Ali da ne bi sve ostalo na tome ,  bacam se odmah na marelice :)
Divne, narančaste marelice, voćke koje već dugo volim i koje osim što su mi ukusne nekako su mi i praktične za jesti. Ne znam kako sada zvuči ovo "praktične" , ali ja to gledam kao: mogu ih par komada ponijeti u vrećici na posao, mogu ih pojesti a da ih ne trebam guliti, ne kapaju kada ih zagrizem, u dva zalogaja marelica je riješena. I naravno,  ukusna mi je :)

Ukusna mi je marelica u svim mogućim kombinacijama kolača, krema, sladoleda , ....., ipak posebno kolača. A ukusan mi je i džem od marelica, ili kako ja to volim reći marmelada :).
Mislim da malo tko nije probao marmeladu od marelica i da se ona svima nekako sviđa. Kada kažemo domaći džem ili  marmelada uvijek  se  tu nekako podrazumjevaju ona od šljiva i ona od marelica.
Prošlo ljeto napravila sam malo neobičnu kombinaciju marmelade od marelica sa jabukom i marcipanom.
Recept je ovdje .

Ovo ljeto rezervirano je za jednu sasvim običnu marmeladu od marelica koja se pokazala toliko dobrom da sam je već treći put radila. Osim što su mi je doslovno "raznijeli" na ovu sam se i ja navukla :) Nemam inače običaj jesti moje marmelade u nekim većim količinama, probam i ostavim malo da imam, ali ovu marmeladu nakon što sam probala , jedem i jedem :)


Napravila sam je ovako:
(količine su na 1 kg marelica, sukladno novim količinama marelica treba uvećavati i ostale sastojke)

- 1 kg marelica - očišćenih od koštica
- 650 g šećera
- 3 vanilin šećera
- 1/2 limuna - sok

- Marelice očišćene od koštica narezati na manje komade (četvrtine) i staviti u lonac za kuhanje
- Dodati sok od pola limuna i umješati u marelice
- Dodati vode da prekrije marelice
- Kuhati na srednjoj vatri dok marelice ne omekšaju, cca 15 minuta
- Ostaviti oko 200 ml vode u kojoj su se kuhale marelice a ostatak proliti.
- Marelice usitniti štapnim mikserom i u usitnjenu smjesu dodati 200 ml vode od kuhanja , šećer i vanilin šećer i dobro ih umješati
- Kuhati na srednjoj vatri dok se ne počme zgušnjavati, trebati će oko 1 sat
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke i dobro zatvoriti. Okrenuti na poklopac i neka tako stoje oko 10 minuta. Vratiti na pravu stranu, neka se ohladi i ......., degustacija, ...., uživancija :)


Neću puno o dojmovima, već sam rekla, ovu marmeladu nisam samo probala nego je i jedem ! :)




I posebno mi je draga u mojoj omiljenoj kombinaciji na dvopeku sa malo maslaca:




Marelice su završile u marmeladi, a trebalo je iskoristi i koštice. One idu u Amaretto liker za koji sam recept našla na blogu od drage Maje , Dalmatia Gourmande. Divan blog i divna draga Maja , prekrasne recepte i priče možemo naći na Majinom blogu, a o slikama da ne govorim, jednostavno prekrasno. 
Recept za liker od samih marelica imam od moje prijateljice Jadre, nalazi se ovdje, a evo sada i Majinog recepta za Amaretto liker. U mojoj verziji uz nešto smanjenu količinu rakije obzirom da volim da liker ima što intenzivniji okus osnovnog sastojka. 
Napravila sam ga, dakle pema Majinom receptu,  ovako: 

- 55 koštica marelica 
- 300 g šećera 
- 600 ml rakije 

- Iz koštica marelice izvaditi samo sredinu (koja izgleda kao badem)
- Pola sredine  koštica usitniti a pola ostaviti cijele. 
- U staklenku staviti koštice marelica i dodati šećer . Zatim naliti rakiju. 
- Dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu oko 40 dana, može i dulje.
- Povremeno protresti, kao što sam ja upravo napravila :)


I evo ga , stoji i čeka da prođe 40 dana :)
Za degustaciju ćemo pričekati ovih 40-tak dana , a ja ne sumnjam da će liker biti izvrstan. 



Liker treba pričekati, ali marmelada je gotova i kao što sam rekla volim marelice u kolačima, a volim i marmeladu od marelica u kolačima. Zapravo je najviše volim u kombinaciji sa lisnatim tijestom. Stoga, u nedostatku inspiracije i želji da nešto brzo, brzo pripremim , razvaljala sam jedan komad lisnatoga tijesta, premazala ga marmeladom, zarolala , ispekla na 220 stupnjeva oko 20 minuta i evo kolačića :)




Koliko god je ovo jedan prejednostavan kolačić (ako ga uopće tako možemo nazvati) vjerujte da je jako finiiiii, jedan od onih koji nikada ne razočara :)

 

22 komentara:

  1. O vremenu vise ne trosim ni reci ni misli... sta je zapravo vreme i koliko brzo ili manje brzo prolazi zavisi od onoga kako ga provodimo. Za mene je vreme relativan pojam. To je nesto sto je izvikano i vec se izlizalo od upotrebe. Svi imamo obaveze i svako ko je odgovoran (a, rekla bih ta ti itekako jesi jedna od takvih osoba) zna kakva ga obaveza i u kom roku... Svakodnevni pritisak oko toga koliko je sati, zurim, dal stizem na vreme i sl cine da nam DANI prolete a kad se osvrnemo ne mozemo poverovati da je vec toliko vremena proteklo...
    Osecaj za vreme je u nama. Malo duzim, al dopalo mi se kako si zapocela, pa se evo nastavljam:) Oprosti mi.
    Odusevila si me likerom. Oh, koliko sam se i sama obradovala Majinom receptu i eno, kostica koje cekaju trenutak kad ce biti skrckane:))) Do tada preneces mi tvoje utiske...
    Marmeladica ti je odlicna, inace ja kajsije obozavam i ne pravim pitanje uopste:)))
    Ovo lisnato zaista fino izgleda, narocito sto nije suvo i ukoriceno:)))kao neka peciva koja ovih dana vidjam u paklenim pekarama-poslasticarnicama... Pozdrav,draga moja

    OdgovoriIzbriši
  2. Na marmeladu su mi već počele sline curiti, a kad sam vidjela štrudlu, najrađe bih skočila u ekran :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Marmelada ima divnu boju i zanimljivo mi je sto se vockice prethodno kratko prokuvaju, moracu jednom tako da isprobam... bas sam pre neki dan napravila jednu manju kolicinu pekmeza (volim kad ostanu i komadici voca unutra;)), na 1 kg marelica stavila sam samo 250-300 g secera posto volimo da bude manje slatko, i sve duugo kuvala dok se nije zgusnulo. Kako nemamo bas uslova za cuvanje zimnice u stanu, obicno sve to zamrznem, hehe... napunim manje plasticne casice i cuvam u zamrzivacu... ovim pekmezom najvise volim da filujem kolace i palacinke!:D
    Svidjaju mi se recepti i za liker i za piticu, ma mogla bih sada da probam malo...;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Provela sam djetinjstvo pomažući baki svake godine praviti pekmez od marelica. Radilo se uvijek od ogromne količine voća. Sad kad ih moram kupovati radim zbilja par staklenki.
    Jako mi se sviđa boja tvog pekmeza.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastično, koja boja?!
    Još imam marmelade od marelica napravljene prošle godine:)) Obožavam je svakako i na kruhu i u kolačima!
    Ali isto toliko volim košpice od marelica, pa mi je zato ovaj liker jako zanimljiv. Samo ih treba nakupiti, jer u mene bi bilo jedna u usta a druga u liker:)

    OdgovoriIzbriši
  6. predivan ti je džem, divna mu boja! Obožavam džem/pekmez od marelica. A tek ostatak divota koje si spremila s njima...oduševljena sam ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Divne su ti, ne znam sta je bolje strudla ili marmelada!!! Znas da je Schwartau izbacio novu marmeladu, bas kao ova tvoja marelice/amareto;)!

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni se sve svidja i eto mene za 40 dana,samo tada ponovi strudlicu:)))Pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Joooj,sline cure na sve tvoje delicije,obožavam marelice ;)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo mi je jedna od najdražih marmelada, izgleda jaaako dobro...Divno Branka!

    OdgovoriIzbriši
  11. Marmelada od marelica / kajsija je moja najdraza - pogotovu u Zaherici ;-)
    Inace ovdje marmeladu prave od (polu)suhih vocki (?)
    Ovaj amareto odlican za iskoristiti kostice.

    OdgovoriIzbriši
  12. Sda mi nije jasno ništa. Marele su kod nas ona mešavina između višnje i trešnje. Onu brzu savijaču iz prethodnog posta sam pravila sa njima, a nisam znala da su marele kod vas kajsije. Evo i cure razumeju, pa da ja ne grešim negde. Ja napisala sa marelama, u mom receptu pa da ljudi ne pomisle kajsije, a na slici bobice.
    Kako god ovo mi je omiljena i jedina kojoj se velselim kada je dobijem, doduše uvek završi u Sacherici ili Esterhazici i zaista se ne može porediti sa kupovnom. Domaće je domaće.

    OdgovoriIzbriši
  13. jooj Branka, sve ti je predivno, marelice upravo obozavam u marmeladi ili u kolačima, a i moj amaretto se vec 3 tjedna polako toča na balkonu, kako kupujem marelice svima sam naredila da ne bacaju kostice pa ih svako malo ubacim u liker. :)) štrudla je skrozz po mom ukusu, mislim da ima ravno okus finog hrskavog kroasana sa maremaldom od marelice, e taj mi je najdraži! i da, marelice nikako ne volim onako same jesti svjeze jer mi nemaju neki okus,.kaoda im ffali secera.. :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Liker mi se jako dopada, i marmelada ima predivnu boju!

    OdgovoriIzbriši
  15. Branka, marmelada zvuči odlično, a takva joj je i boja! I vjerujem ti kad kažeš da se jednostavno razdjelila, nestala... Marelice obožavam, a koštice brižljivo čuvam i iskoristim za liker ili ih sameljem i iskoristim za Božićne medenjake...
    Hvala ti što si radila Amaretto, ja ga obožavam iako ga gucnem tu i tamo u malim količinama, a izvrstan je i u kolačima... Štrudla izgleda savršeno, no nisam ni sumnjala u tebe :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Branka predivno,toliko volim marelica marmeladu,ma tu se automatski uključuju oni mirisi kada se kuha i to mi je nešto posebno...zaista čaroban ukus i miris...i liker je divan:)

    OdgovoriIzbriši
  17. U zadnje vrijeme počela sam skupljati staklene tegle.. Prije par dana muž mi ih htio baciti a ja u panici vičem: Neee, ja ću raditi Brankine marmelade. Čudno me pogledao, pogotovo jer nikad nisam radila marmeladu, a ni je jedem je baš, al ostavio je moje tegle u špajzi!! Jedan dan ću spremiti sve tvoje divne marmelade, obećajem!

    OdgovoriIzbriši
  18. "Nale" - hvala ti na osvrtu zavrijeme, u pravu si potpuno i nimalo ne duljiš, dapače, samo napiši sve što misliš i želiš.
    Drago mi je da ti sve sviđaju ovi uratci od marelica.
    "What´s for dessert?" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa, posebno štrudlica koja je prejednostavna a tako fina :)
    "mignonne" - hvala ti ! drago mi je da si i ti radila ovu marmeladu, meni još naručuju da im je napravim tako da me čeka barem još jedna tura :)
    "Dajana" - hvala ti, mogu ti reći da se i meni kod ove marmelade jako sviđa boja.
    "Snježa" - sjećam se tvoje prošlogodišnje marmelade, drago mi je da ti se i moja sviđa. Za liker ćeš nadam se uspjeti prikupiti koštice, šteta ga je ne napraviti. Drago mi je da ti se i moja marmelada sviđa i hvala ti !
    "Tamara" - hvala ti ! drago mi je da ti se sve ovo sviđa !
    "melrose" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa. Nisam znala za novu marmeladu, iskreno od kada ih sama radim i ne zagledam previše što je u prodaji, ali potražiti ću je sigurno.
    "Maja" - hvala ti i dobro si došla ! za štrudlicu nema problema :)
    "Nina" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa !
    "Nada" - hvala ti ! i meni je ova marmelada postala jako omiljenom.
    "Jasna" - hvala ti ! Čula sam za marmeladu od suhih marelica , ali meni je ovako nekako draža pa radije napravim od svježih.
    "Jelena" - tako je, marela je voćkica koja je nešto između višnje i trešnje, kod nas i nije baš uobičajena. A marelica = kajsija. Tako da marela i marelica nisu povezane osim sličnim imenom. A za marmeladu se slažem, domaće je domaće, i ova od marelica je baš posebna kada je domaća.
    "Ebba" - hvala ti, jako mi je drago da ti se sve sviđa ! Super za Amaretto, kod tebe će uskoro i degistacija :)
    "Marijana" - hvala ti !
    "Vera" - hvala ti, jako mi je drago da ti se i liker i marmelada sviđaju !
    "Maja" - hvala ti puno i drago mi je da ti se sve ovako sviđa. Hvala i na povjerenju, kao i na receptu za Amaretto !
    "Nely" - hvala ti i jako mi je drago da ti se sve ovo sviđa. Dobro kažeš o mirisu ove marmelade dok se kuha, zbilja je poseban i lijep.
    "Marina" - puno ti hvala ! Ne mogu ti reći koliko si me ovim razveselila i zahvalna sam ti na povjerenju u moje marmelade. Ukoliko kreneš u isprobavanje nadam se da ćeš biti zadovoljna, svakako mi javi tvoje dojmove!

    OdgovoriIzbriši
  19. To mi je jedna od najdražih marmelada, a uvjerena sam da je ovaj tvoj recept sjajan, jer upravo tako i izgleda. Posebno hvala za recept za amaretto liker. Ove godine smo pojeli marelice a koštice pobacali, ali se nadam da će ih biti i iduće godine, a mi pametniji.

    OdgovoriIzbriši
  20. Branka,imas nagradicu,svrati!:))

    OdgovoriIzbriši