subota, 12. studenoga 2016.

Mirisne ružice sa cimetom i narančom i ........blogorođendan i darivanje ! :)

Mirišu mi i sada dok pišem ovaj post, baš ove ružice, ili rolice, ili peciva......ostajem kod ružica, kaže mi i dragi I. da su to ružice, a ja se sjećam i moje stare tete koja nas je napustila, ali koja je nekada mjesila i pekla nešto vrlo slično i ta mirisna i jako ukusna peciva nazivala je ružama. Baš sam se veselila njezinim ružicama, uvijek sam ih voljela, zapravo uvijek sam bila slaba na tijesto, mekano, mirisno, ukusno, ......i danas je tako. Stoga, ružice :) 








Uostalom ruže i buketi ruža često obilježavaju naša slavlja, a ja danas skupa sa vama slavim, blogorođendan ! :)  Da, da, proletjela je još jedna godina i blog je napunio punih 7 godina ! Divnih 7 godina koje ne bih ni za što mjenjala, sve što je bilo od trenutka skupljanja hrabrosti za objaviti prvi post, za prvi recept i sliku sa vlastitim potpisom pa do danas kada sam se opustila ali sa istom željom i veseljem  pripremam sve što ću objaviti i u tome uživam , ne želim promijeniti. Želim samo nastaviti i biti i dalje sretna što sam ovdje i što ste ovdje i hvala vam na tome, hvala vam za svaki "klik", za svaku posjetu, komentar, za svaki isprobani recept, hvala vam na povjerenju ! I da, slavimo 7 godina iako se možda čini da ih je 6 i pol :) , smijala sam se kada mi je dragi I. rekao da obzirom na smanjenu aktivnost u zadnje vrijeme ovih 7 baš i nije punih 7, ali mi ćemo ih ipak proslaviti i u to ime počastiti ćemo se ovim ružicama.








I ne samo ružicama već ću nekoga od vas i  darivati malim poklonom koji je na slici niže. Kuhajmo zajedno, probajte moje marmeladice :) ,a nadam se i da će vas razveseliti sitnice koje nam uvijek dobro dođu i koje rado koristimo. Obzirom da dosta recepata koje koristimo nalazimo uglavnom na netu često postoji potreba zapisati nešto i "sa strane", pa da izbjegnemo papiriće tu je mala bilježnica za takve notice, a priloženom kuhačom će se sigurno nešto dobro promiješati. Posjet Ikei završio je ovim simpatičnim limenim kutijicama koje samo čekaju vaše keksiće da ih pospremite i u njima uživate. Keksići su uvijek finiji uz mirisni čaj pa je tu i vrećica roibos čaja sa štapićem smeđeg šećera. A ako ne želite keksiće stižu i sipatične košarice za mini muffine. I tu su , naravno neizbježne :), marmeladice "home-made byB".  Za sudjelovanje u darivanju dovoljno je samo ostaviti komentar ispod ovog posta, ne anonimno molim. Sudjelujete svi , u kojemu god dijelu svijeta bili, a nakon ostavljanja komentara potrebno je  pričekati do 25.11. kada objavljujem dobitnika . Sretno ! :) 








Darivanje čekamo, a sa ružicama se odmah častimo. I to sa ovima dobrima, ne sa onima koje sam nekada kao dijete stasalo za ispeći poneki kolač uporno mjesila i pekla.  Ajme kakve su to ružice bile, uporno sam htjela da mi se tijesto lijepo podigne i da bude prozračno i mekano, a tijesto je uporno odbijalo biti baš takvo. Mama i baka su me puštale da sama dođem do željenog rezultata, tata i dida su objašnjavali da su i njih dvije imale promašaja u svojim počecima i neka ja samo polako radim što sam zamislila, sestra se veselila svim mojim pokušajim kako god da ispali, a kada bi na red došlo posluživanje ružica uglavnom sam iz kuhinje izlazila pred svih njih sa tanjurom minijaturnih ružica, obično tvrdih, a mama bi uvijek rekla: "baš se lijepo osjeti cimet, jedite" :) . Eh, kada bi se i danas svi mogli tako skupiti pa da ih počastim ovim današnjim ružicama i pomalo se iskupim za sve one promašaje koje su uvijek nekako pojeli. 








Uvijek volim istaknuti kako mi je blog dao puno, dao mi je i divne kolegice i kolege blogere od kojih sam puno naučila i još uvijek učim, koji mi daju uvijek dobro došao poticaj, i koji su sa nama podijelili odlične recepte koje rado isprobavam, a nekima se i uvijek vraćam. Jedan od takvih recepata je i ovaj od drage Monike sa njezinog bloga BakeNoir. Monika je ranije objavljivala na blogu Sweet sensation i recept za Uskršnje zečiče koji se nalazi ovdje postao je moj recept kada se u pitanju dizano tijesto koje je slatko, koje miriše, koje je tako divno mekano i ukusno. Od ovog tijesta sam počela praviti uskršnje pinice, ali i sva ostala slatka peciva. Uvijek mu se može nešto dodati ili oduzeti i prilagoditi ga onome što trebate ili želite. Stoga uopće nije bilo dileme da će i ove ružice biti baš od tog tijesta ! Kako bih inače dobila nešto ovako:








Originalni recept možete pogledati kod Monike, a uz moje male dodatke ružice sam napravila ovako:


Mirisne ružice sa cimetom i narančom
(za 8 kom ružica, u kalupu promjera 22cm)

Tijesto:
- 300 g mekog brašna
- 30 g svježeg kvasca
- 120 ml mlakog mlijeka
- 60 g šećera + 1 žličica šećera za kvasac
- 1 vanilin šećer
- 1/4 žličice soli
- 2 žumanjka
- 80 g otopljenog maslaca
- korica 2 naranče

Punjenje:
- 40 g maslaca
- 80 g smeđeg šećera
- 1,5 žlica cimeta
- sok od 1 naranče

Premaz:
- cca 40 g otopljenog maslaca
- šećer u prahu za posipanje


- U mlakom mlijeku razmutiti kvasac sa 1 žličicom šećera i ostaviti na toplom mjestu da se digne
- U posudu stavljati brašno, šećer, vanilin šećer i sol i sve umiješati.
- Dodati otopljeni maslac, žumanjke i koricu naranče i umiješati, na kraju dodati uzašli kvasac i umiješati ga.
- Tijesto umijesiti mikserom sa spiralnim nastavcima, a zatim na pobrašnjenoj radnoj ploči nastaviti ručno još oko 5 minuta.
(Obzirom da su kod mene spiralni nastavci malo zakazali tijesto sam umijesila samo ručno, nešto više od 5 minuta dok se ne dobije fino, glatko tijesto)
- Tijesto ostaviti na toplome, prekriveno prozirnom folijom oko 30 minuta
- Dok se tijesto diže pripremiti punjenje.
- Maslac i šećer umutiti mikserom da bude pjenasto, dodati sok od naranče i još malo mutiti, na kraju dodati cimet i umješati ga

- Nakon 30-tak minuta razvaljati tijesto na cca 30cmx30cm i izrezati 8 "traka"
- Svaku premazati pripremljenim punjenjem , zarolati u "ružicu" i stavljati u pripremljeni kalup koji prekriti papirom za pečenje ili ga dobro namastiti maslacem
- Pripremljene ružice premazati otopljenim maslacem (potrošiti cca 2/3) , prekriti ih prozirnom folijom i ostaviti na toplome još cca 45 minuta

- Nakon cca 45 minuta ružice su fino narasle, odstraniti foliju, premazati ih sa ostatkom otopljenog maslaca (po potrebi ga ponovno malo zagrijati da bude tekuće)  i staviti ih u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći oko 25-30 minuta.
- Obavezno ih provjeriti čačkalicom koja kada su gotove treba izaći suha (ja sam prvu provjeru napravila oko 20-te minute )

- Još tople ružice posuti šećerom u prahu.


A zatim, tko će dočekati da se barem malo prohlade, pa to miriše od prvog trenutka pripreme, miriše naranča, miriše cimet, miriše ovo divno tijesto. Sreća da ih treba slikati :) pa eto prilike da čekanje lakše i brže prođe, jer priznati ćemo izazov je odmah ne zagristi u nešto što ispred vas izgleda baš ovako: 







Odmah sam degustirala ružice i jedva dočekala da dođe dragi I.da ih i on brzo proba. Svidjele su mu se čim ih je ugledao, a posebno kada ih je probao, jer stvarno su mekane i ukusne, miriše cijeli stan, nekako su tople i nježne, kao zagrljaj.  I uz sve idu, šalica čaja, čaša toplog mlijeka, a može i čašica vina ili nekog finog likera, sa svime se slažu. Lijepe moje ružice, a kako bi tek bilo da ne debljate :) :) To im je jedini minus, ali ako odlučimo pojesti jednu, dobro možda i dvije, a ostale pokloniti onda je i taj problem riješen :)

Već se veselim novim ružicama, nadam se da će uskoro opet zamirisati, a posebno se veselim što su ružice mog djetinjstva konačno ispale baš onako kako treba ! :)






Broj komentara: 10:

  1. Srecan blogorodjendan!Sve najbolje!Ruzice su divne,bas mame sa ekrana,kao da mogu da ih naljusim.=o)A poklon je predivan,svaka cast na odabiru i hvala na sansi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitam! Ružice su prekrasne, mirišu s ekrana :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za recept! Nisam bas spretna sa testom ali ovo izgleda tako dobro da moram pokusati. I srecan blogorodjendan!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Srećan ti blogorođendan!!! Nadam se da će ih biti još puno i slavile ih zajedno. Testa obožavam na svaki mogući način i ovo mi izgleda fenomenalno, diše i miriše. Sad, kad smo bili na Floridi, imala sam prilike jesti domaće, ne prskane pomorandže...sočne i mirisne i najela sam ih se.

    OdgovoriIzbriši
  5. Srecan Blogorodjendan,i jos puno srecnih i ovako mirisnih,neka bude,Branka!
    Sve je ovde na svom mestu i kako treba,srcem i dusom,sa jedne- mirisne "cimetne"ruzice.a sa druge strane- velicanstvena "Simfonija o marmeladi",a prica uz to interesantna,verujem,kao i autorka :) Cestitam i Srecno!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitam ti draga Branka tvoj i naš blogorođendan...Ti samo lijepo piši da bismo mi mogli uživati u prekrasnim tekstovima, receptima, mirisima ( čujem ih do Grada) i divnim slikama, naravno ;-)A ove tople i mekane ružice savršene..može jedna..dvije ...

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga moja najdraža kraljice džemova (nadam se da se ne ljutiš što tako kažem, al' za mene ti nema ravne na food blog sceni na tom polju), srećan ti blogorođendanac i još dugo, dugo ih slavila. :*

    p.s. mene izostavi iz darivanja, mada bih se rado poslužila marmeladicom i ružicama. :D ;) Mmmmm...

    OdgovoriIzbriši
  8. Čestitam! Pravila sam nekoliko vrsta marmelada s bloga i sve su me oduševile!

    OdgovoriIzbriši
  9. Wow, 7 godina, svaka čast! Sretan blogorođendan i još puno dobrih recepata i finih marmelada!

    OdgovoriIzbriši