Nakon čipsa od pastrnjaka iz prošlog posta opet smo kod pastrnjaka koji je ovaj put kuhan i pečen, zapravo popržen :) u ovom, bez pretjerivanja, ukusnom i mirisnom rižotu.
Osim što se u zadnje vrijeme borim sa planiranjem odnosno sa neplanskim situacijama uspjela sam se isto tako neplanski i razboljeti, upala grla sa visokom temperaturom zaustavila me na nekoliko dana, a zadnji dan koji sam provela doma kada je već temperatura pala i mogla sam i željela nešto fino pojesti pripremila sam ovaj rižoto. Dakle, rižoto osim što je ukusan obrok ima i terapeutsko djelovanje :), ma iskreno, jednostavno mi se jako svidio, oduševio me ! :)
Kada sam pripremala čips od pastrnjaka ostalo mi je tanjih djelova korjena pastrnjaka i razmišljajući kako da ih iskoristim došla sam na ideju rižota. Vidjela sam ranije i na netu da se pastrnjak koristi u rižotu, ali kada sam htjela doći do recepta nikako ga nisam mogla ponovno naći. Hajde dobro, pa mogu i sama iskombinirati neki rižoto. Ovaj će biti od pastrnjaka koji treba dominirati, a kako se kadulja pokazala jako dobrom partnericom pastrnjaku u čipsu tako će sada zamirisati i ovaj rižoto.
Ali, .....nisam gotova, rižoto sa pastrnjakom bio bi dobar kao predjelo ili neko laganije jelo, a ja želim ručak, glavno jelo, nešto malo konkretnije i stoga odlučim dodati i pancetu, i imam sve za jedan odličan rižoto !
Pripremam namirnice i .....nema riže za rižota već imam samo kutiju smeđe riže. Odlazak u trgovinu ne dolazi u obzir, a uostalom ovo je zapravo odlično, brzo zaključujem, pa to će biti i jedna fina zdravija verzija rižota, idem na posao, idemo na recept :)
Rižoto od pastrnjaka i pancete zamirisan kaduljom
(za 2 porcije)
- 130 g smeđe riže (ili riže za rižota)
- 50 g pancete
- cca 100 g pastrnjaka
- 1 manja glavica kapule ( ili luka)
- 1-2 režnja češnjaka
- cca 500 ml povrtnog temeljca
- 7-8 usitnjenih listova svježe kadulje
- 1 žlica usitnjenog peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- parmezan za serviranje
- Pastrnjak narezati na komadiće (može i malo krupnije) , pripremiti povrtni temeljac i u njemu kuhati pastrnjak oko 30-45 minuta dok ne omekša.
- Kapulu i češnjak nasjeckati, pancetu narezati na komadiće.
- U posudi za kuhanje zagrijati maslinovo ulje, dodati kapulu i dinstati je dok ne postane staklasta.
- Zatim dodati češnjak, peršin, pancetu i omekšali pastrnjak, i sve popržiti.
- Dodati rižu i usitnjenu kadulju, umješati je i popržiti 1-2 minute, a zatim podlijevati temeljcem uz stalno mješanje dok se riža ne skuha. Pred sam kraj kuhanja dodati sol i papar po želji.
- Ostaviti 1-2 minute da odstoji i zatim servirati, po želji dodati parmezan.
Već u prvim koracima pripreme ovaj rižoto će vam zamirisati, a tek kada dodate kadulju koja će se pomiješati sa mirisima prepržene pancete i pastrnjaka dolazi faza kada jedva čekate da bude gotovo i da kušate. Dobar parmezan ili neki slični sir koji volite sve skupa će sigurno još upotpuniti.
Ovaj put rižoto je bio potpuni obrok, ručak, a sljedeći put ću ga ipak napraviti bez pancete kao laganu večeru ili predjelo, vjerujem da će tako sam pastrnjak doći još više do izražaja svojim aromatičnim okusom i to bih baš željela isprobati.
Ali da, u ovom rižotu nije teško uživati, znam da sam to već spomenula, ali odavno me neko jednostavno i brzo jelo nije ovako oduševilo i planiram ga čim prije ponovno napraviti. Dragi I. je ovaj put izostao i nije ga imao priliku probati tako da su obje porcije bile moje, ali to ćemo ubrzo ispraviti :) isto kao što sam brzo ispravila moje dvoumljenje oko čašice vina uz rižoto, ono kao pa još se oporavljam , pa je li baš pametno, ...., glupo sigurno nije :) , a uz dobar zalogai uvijek se slaže i fini gutljaj zato .....počastite se :) , možda bi se bijelo vino bolje slagalo uz ovaj rižoto i to će biti moj izbor sljedeći put, ali i malo crnoga je bilo skroz u redu. A ukoliko imate bijelo vino slobodno kod kuhanja dio temeljca njime zamijenite, rižoto će biti još ukusniji i aromatičniji.
Našoj domaćici u ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je, dragoj Zorici sa bloga Cooking with Zoki šaljem ovaj rižoto kao moju drugu ulaznicu. i draga Zorice posebno ti hvala na temi koju si nam zadala, da pastrnjak nije bio tema u ovom krugu ne bih ga niti otkrila u svim njegovim izdanjima, u njegovu posebnom okusu , pa niti u ovom rižotu.
Branka, zaista mi je dragio da si otkrila i nešto novo...koliko god da sam ja mislila da je tema jednostavna, vidim da nije...od srca ti hvala na odličnoj ulaznici.
OdgovoriIzbrišiOdlična ideja! Meni svaki rižoto može biti samostalni obrok, ali mojima u kući baš i ne. Vjerujem ti da si se od ovog brzo oporavila - i ja volim nešto ovakvo (palenta s putrom, tjestenina s putrom ili rižoto) nakon bolesti.
OdgovoriIzbrišiLucky Club: The world's best online casino site
OdgovoriIzbrišiWith thousands of games from the top providers, luckyclub.live Lucky Club's online casino is the ultimate place to test all of your favourite games, plus new and existing