U draftovima naslovi postova koji su trebali biti objavljeni, ispod naslova malo ili ništa, nešto od naslova je skuhano, ali je i pojedeno bez da smo slikali ili da sam zapisala recept, nešto nije niti skuhano, samo sam napisala naslov, pogledala nekoliko puta u prazan ekran , zatvorila i ........prošlo je tako mjesec dana, produktivnost na blogu - nula. Nisam objavila niti Petrine FBI rukavice, a baš sam se veselila istraživanju njezinog bloga i to svakako namjeravam nadoknaditi, ovaj put nije išlo. Dobro, nije ništa tako strašno, dođe tako vrijeme za neku pauzu pa je došlo i kod mene, mali odmak, mala blokada, uvijek prisutna inspiracija, ali i posustala realizacija. Uglavnom vremena imam sve manje, ali iskreno rečeno nije uvijek sve do vremena i eto, vrijeme, dani, sati, ...... stiže novi post, ravno iz Zagorja :) A kada je već iz Zagorja što pripremiti nego nešto kukuruzno, kao što su ovi kolačići.
Bili smo u Zagorju, u Kumrovcu, koji nas sigurno asocira na sve osim na auto- rally :) , a bio je baš auto - rally na kojemu sam prvi put bila ovako "u živo" i bilo mi je baš zanimljivo i lijepo. Nakon nekoliko radnih slobodna subota, hvatam kavicu sa prijateljicom, pričale bi moja S.i ja satima, ali nešto ostavljamo i za sljedeću subotu , a dragi I. i ja odlazimo put Kumrovca. Dragi I. je pripremio foto opremu, veseli se ovom rallyu , jako voli motore, dobre aute, bicikle, ......auto - rallye. Ja dolazim otvorena srca vidjeti i upoznati nešto drugo i brzo zaključim da mi je baš zanimljivo i lijepo. Ekipa, atmosfera, automobili kakve ne viđamo na ulicama, sve je živo,veselo, naizgled neozbiljno, a zapravo ozbiljno. I prilika za obići etno selo u Kumrovcu koje ima što pokazati, lijepo je u Zagorju, iako je dan bio uglavnom siv i tmuran, zagorske motive doživjeli smo i uz malo sunca.
Dojmilo me se sve skupa, a izlet smo nastavili u Sloveniji i zaokružili ga odličnim ručkom/večerom nakon čega je nezgodna bila samo činjenica da se treba još dovesti i do doma :), a tko o čemu, na povratku puna dojmova pričam o tome kako bih rado ovaj izlet zabilježila nekom finom slasticom i oboje zaključujemo da bi to trebalo biti nešto kukuruzno. Siromašan je to bio kraj, nije bilo skupih i finih sastojaka za kolače, bilo je kukuruznog brašna, i sada ga ima i od njega su se radila i slana i slatka jela, poznata zlevanka koju sam namjeravala reproducirati, ali na kraju kao i obično ispalo je nešto drugo, u svakom slučaju ispalo je kukuruzno :)
Dok smo šetali i gledali klipove kukuruza koji su se našli skoro uz svaku kuću, bilo u etno selu ili naseljenu zanimalo me što se još uzgaja, čega još ima, gdje su životinje. Valjda ima barem neka kokica jer za one fine, žute, domaće kolače trebaju i domaća jaja, ......., da, da, ima kokica i ima domaćih jaja, odjednom je preko staze krenula ekipa :) , "on" i "one", nismo ih mogli ne primjetiti :)
I eto ga, imamo kukuruz za brašno, imamo jaja , treba nam još malo masnoće i šećera za jedan obični kukuruzni kolač, ali da ne ostane baš tako običan dodala sam mu još pokoji dodatak, ipak je sada neko drugo vrijeme kada su dodaci u kolačićima poželjni i dostupni ........i idemo na recept :)
Kukuruzni kolačići
- 150 g kukuruznog brašna
- 50 g pšeničnog mekog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 3 jaja
- 100 g kiselog vrhnja (20% mm)
- 1 žlica soka od limuna
- 1 dcl soka od naranče
- 1 žličica ruma
- oko 100 g džema od šljiva ( koristila sam moj džem od pečenih šljiva, ali bez grožđica)
- Kukuruzno i pšenično brašno prosijati i dodati im prašak za pecivo.
- Maslac otopiti i prohladiti
- Žumanjke staviti u zdjelu za miksanje , dodati šećer i vanilin šećer, žlicu soka od limuna i miksati na najvećoj brzini.
- Zatim dodati otopljeni i prohlađeni maslac i kiselo vrhnje i mikserom na najmanjoj brzini ga umiješati.
- Pomalo dodavati brašna sa praškom za pecivo i miješati mikserom na najmanjoj brzini
- Bjelanjke miksati u snijeg, dodati ga u smjesu i polako ga umiješati drvenom kuhačom
- Kalup za pečenje obložiti lagano navlaženim papirom za pečenje ili namastiti i pobrašniti i izliti smjesu (koristila sam okrugli kalup promjera 28 cm) , staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 15 minuta (provjeriti čačkalicom koja treba iz tijesta izaći suha)
- Pomiješati sok od naranče i rum i vruć biskvit preliti, odnosno žličicom rasporediti sok i rum po cijeloj površini biskvita. Ostaviti ga ohladiti u poluotvorenoj pećnici.
Kada se biskvit ohladio po želji vaditi okrugle oblike na što sam se ja odlučila jer sam htjela male zanimljive kolačiće, htjela sam kao neke tortice, zapravo sam htjela nešto malo drugačije od ovoga što sam dobila, ali ovo što sam dobila mi je skroz dobro, zapravo jako mi je dobro :)
Okruglim kalupom izvaditi kolačiće (visine cca 3 cm) , prerezati po srediti , staviti žličicu džema od šljiva i poklopiti drugim dijelom. Na vrhu po želji dekorirati sa još malo džema od šljiva i posuti šećerom u prahu. Kolačići :)
Dragi moji kukuruzni kolačići.....mekani, mirisni, ukusni, sočni, sa ovim džemom još i bolji. Koliko su se meni svidjeli toliko se dragom I.nisu svidjeli, naime kolač bez čokolade, oraha, .......kako to ? Kukuruz je kukuruz , a kolač je kolač. Mislim, ima čovjek pravo, razumijem ja to, ali kad ja volim i kukuruzni biskvit, a ovaj mi se posebno svidio, ne zato što sam ga ja ispekla :)
Kolačića sada imam nekoliko dana za doručak, ovo će biti tjedan za uživanje u kukuruznoj slastici i prilika da se svaki dan prisjetim auto - rallya na koji me odveo dragi I.,i ići ćemo opet na neki drugi auto-rally, ali ću opet napraviti i ove kukuruzne kolačiće :)
Lepa priča i divni kukuruzni kolačići. I mene je uhvatilo nešto da sam lenja, ne pišu mi se postovi, ne stavljaju mi se slike, ali eto, borim se nekad sama sa sobom. Valjda svi dođemo do nekog zasićenja pa nam je potrebna pauza.
OdgovoriIzbrišiTopli pozdrav tebi i I.
divni su
OdgovoriIzbrišiJako lijepa priča, jako lijep recept... mi smo uvijek za nešto kukuruzno, ovi kolačići su sljedeći na redu! :)
OdgovoriIzbrišiKumrovec je jako lijep, zar ne? prvi puta sam uopće tamo bila prije nekoliko godina i baš mi se svidio. A kolačići su super, pa ih bilježim za isprobati (imam domaće kukuruzno brašno).
OdgovoriIzbrišiKak su dobre ove tri koke, super si ih ulovila.
OdgovoriIzbrišiA kolačići baš fora izgledaju!
Bas su ti lijepi!
OdgovoriIzbrišiJao Branka kako lepo izgledaju, nikad se ne bih setila da ih tako napravim.Hvala. A peizaži su dodatno uživanje!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiNazalost, ne susrecemo se cesto sa desertima koji koriste kukuruz ili njegovo brasno; ovi tvoji kolacici upravo dokazuju da treba sve koristiti. Divno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiPreslatko izgledaju!
OdgovoriIzbrišiFotke Zagorja su divne, baš autentične. Kod mene je isto bila pauza, puno duža od tvoje, ali nikad ne znamo što nam život nosi
I ja nekako pauziram, uhvatila se šivanja, pa nema novog nakuhavanja. Svi se malo moramo odmoriti. Kolačići mi izgledaju super i vjerujem da su fini, ja volim takve stvari!
OdgovoriIzbrišiOdlično proveden vikend a kolačići došli kao točka na i.
OdgovoriIzbrišiUživaj.....