subota, 14. veljače 2015.

Savršeno nesavršeni macaronsi

Danas je Valentinovo, savršen dan da po tko zna koji put kažem da ljubav ne treba slaviti i obilježavati samo na Valentinovo već to trebamo raditi svaki dan, ali isto tako dan kada iz godine u godine objavljujem post koji započinjem sa „danas je Valentinovo……“ :)

Lijepo je Valentinovo što god tko mislio o tome moram priznati da mi se sve više sviđaju ti mali znakovi pažnje koje (i) danas darujemo jedni drugima, a nikada mi se nije sviđalo i ne sviđa mi se sav onaj komercijalni kič koji poprati ovaj dan. Tako je bilo i biti će i sretna sam što i oni koje volim misle isto i zajedno uspješno zaobilazimo zamke Valentinovo euforije i svakodnevno poklanjamo jedni drugima iskreni osmijeh, lijepu riječ i topli zagrljaj. Dragi I. će uz to sigurno doći sa crvenom ružom koja me uvijek razveseli pa će i danas, a ja sam njega razveselila ovim  macaronsima :)








Macaronsi za Valentinovo i još ovako nesavršeni, zapravo savršeno nesavršeni, zašto ? Zato, ……zato što sam za danas baš željela nešto onako simbolično, željela sam da ima srce, čokoladu, možda i nešto crveno i krenula sa idejom da će to biti macaronsi u obliku srca, crveni i čokoladni. Super ideja, ali izvedba za nulu, iako se nije činilo tako teško taj pokušaj je završio vrlo neslavno. Kada sam prvi put pravila macaronse to su bili ovi "muški i ženski macaronsi" i tada sam imala mali problem sa smjesom nakon što sam joj dodala crvenu boju. Kod ovog pokušaja imala sam malo više problema, prvo dodavanjem crvene boje u dio smjese i dodavanjem kakaoa u drugi dio kada je smjesa opet značajnije promijenila teksturu, macaronse zatim formiram pretankog sloja, i pečem ih kasno navečer kada mi koncentracija nije više na najvišoj razini i naravno……doviđenja dragi macaronsi, ne da niste uspjeli nego baš niste! Dijelim slučaj sa dragim I. :)  saslušao me i rekao: "pa nemoj forsirati, zašto ne napraviš one obične macaronse , ….i.... zašto uopće macaronsi ?" Aha, zašto danas macaronsi , pa zato dragi I. jer si mi knjigu sa receptima za macaronse ti poklonio i to onda kada sam se najmanje nadala, onda kada………..








…………. je bila subota kao što je danas, ali nije bilo Valentinovo već je to bilo negdje oko  rođendana bloga :)  Blog je tada slavio tek 2. rođendan,  a I. i ja smo se tek  upoznali, I. me pozvao na kavu a ja sam trebala ići na posao nešto dovršiti, pa hajde može jedna brzinska prije posla. Dođem, sjednem, razgovaramo,  a I. vadi crvenu ružu i knjigu, gledam ga i pitam zašto ? "Pa za rođendan bloga, znam koliko ti to znači" kaže mi uz osmijeh. Ajme, ostala sam bez teksta, a tek kada sam odmotala ukrasni papir i vidjela knjigu, to je ona oko koje sam se vrtila po knjižarama, prelistala bih je, gledala lijepe macaronse, čitala recepte, ali bila mi je malo skupa i nekako sam se i pomirila da je zapravo neću imati. Kad ono……knjiga je u mojim rukama, iskreni osmijeh i iskreno hvala, na ovakvoj pažnji, poklonu, onome što je bilo tada „u zraku“……. lijepo. E da, dragi I. možda do danas nije niti znao da sam tu subotnju kavu ovako dobro zapamtila :) , a nakon te popili smo još puno kava, obilježili i nekoliko Valentinova :) , napravili zajedno "muške i ženske macaronse", a  pojeli smo i današnje macaronse, ove obične, najobičnije, koji mi nisu niti uspjeli baš najbolje, koji su skroz nesavršeni i u tom nesavršenstvu zapravo savršeni, ……kao što je i ljubav ! :)


Macarons

- 100 g bjelanjka (cca 3 jaja M)
- 110 g sitno mljevenog badema (poželjno blanširanog, ali može i sa koricom kao što sam ja koristila)
- 200 g šećera u prahu
- 35 g kristal šećera
- prstohvat soli

Čokoladni ganache

- 125 ml slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade
- 1 žličica naribane korice naranče

Dekoracija

- Čokoladna srca
- Šećerna srca
- Šećerne zlatne perlice


- Bjelanjke i prstohvat soli mutiti mikserom na najvećoj brzini u srednje čvrsti snijeg (cca 1,5 min)
- Dodati kristal šećer u 2 navrata i dalje miksati (cca 1,5-2 min)
- Šećer u prahu i bademe sjediniti i po mogućnosti prosijati , a zatim žlicu po žlicu dodavati u snijeg od bjelanjaka i drvenom kuhačom umješati. Potrebno je raditi energičnim pokretima na način da se smjesa prebacuje, a ne miješa u krug.
- Pleh obložiti papirom za pečenje i na njemu iscrtati krugove za „šablonu“ macaronsa (moji su bili promjera 3,5 cm)
- Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu i istiskivati krugove na pripremljeni papir za pečenje
- Zatim plehom „udariti“ nekoliko puta po čvršćoj podlozi da se macaronsi skroz formiraju i zrak iz bjelanjka istisne
- Dekoraciju šećernim srcima i šećernim perlicama odmah staviti i ostaviti macaronse da se suše na sobnoj temperaturi oko 1 sat (kod mene 1.15-1:30 sata)
- Zatim pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i peći macaronse 12-13 minuta
- Čim macaronsi izađu iz pećnice na one gdje ste planirali dekoraciju čokoladnim srcima staviti srca, ako se odmah ne zalijepe donji dio srca premazati sa malo vode i staviti na macarons.
- Ostaviti macaronse da se skroz ohlade

- Dok su se macaronsi sušili na sobnoj temperaturi pripremiti čokoladni ganache : slatko vrhnje zagrijati do vrenja, dodati mu čokoladnu razlomljenu na kockice, miješati i zagrijavati dok se čokolada ne otopi, dodati žličicu naribane korice naranče dobro je umiješati i ostaviti da se sve ohladi i stegne. Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.

- Ohlađeni ganache stavljati u slastičarsku špricu, istisnuti na jedan macarons i spojiti ga drugim (ja sam ih uglavnom složila tako da oni sa dekoracijom budu gornji, a donji bez dekoracije)

Macaronsi su spojeni, spremni za fotkanje i ono što najviše volimo, za degustaciju :)







Dok sam ih pripremala za spajanje razmišljam kako u ovim malim macaronsima ima tako puno života i puno ljubavi. Bez obzira na pripremljenu šablonu i bez obzira što sam smatrala da sam smjesu uspješno pripremila pokazalo se da niti je smjesa bila tako uspješna niti su macaronsi ispali po šabloni svaki isti. Za smjesu znamo, osjećaj je najvažniji, ne miješati previše, ne miješati premalo…….kao i u životu, a i u ljubavi, ne previše, ali ne ni premalo ! Daleko su ovi macaronsi od onih lijepih koji su "kao slika" , kakve vidim i kod vas drage kolegice blogerice koje ste pravi majstori za lijepe macaronse, ovdje je svaki ispao različit, deblji, tanji, manji, veći, sa izraženijim karakterističnim „stopalom“ i sa manje izraženim. Ali sviđali su mi se takvi kakvi jesu, vidjela sam ih nekako životne, spajala sam ih i tražila im par, nekome ga nađem iz prve nekome iz drugog pokušaja, na kraju svaki macarons je našao svoju srodnu dušu :) i spojen je finim i pomalo aromatičnim čokoladnim ganacheom sa notom naranče. A degustacija je prošla uz riječi : "ovi najjednostavniji su mi najbolji, mmmmm pa ja ću ih sve pojesti " :) 








I još samo da se podsjetimo da nikada ne zaboravimo pokazivati da volimo, da ne zaboravimo da smo svi voljeni i da nam dragi ljudi to svakodnevno na svoj način pokazuju, netko će to napraviti i sa ne baš najuspješnijim izdanjem macaronsa :) Macaronsi koji su i ovakvi nesavršeni meni bili baš savršeni, kao što je u svojoj nesavršenosti i svaka ljubav savršena ! :) 

I kao što sam rekla u prošlogodišnjem "valentinovskom postu" tako neka bude i danas, uživajte u današnjem danu, simpatično je i lijepo, Valentinovo neka bude danas, a ljubav svaki dan ! 

Broj komentara: 13:

  1. Divan tekst! Baš mi je drago da sam ga pročitala odmah ujutro jer inspirativno djeluje, pogotovo na današnji dan. Moj suprug zna reći da sam "savršenstvo s manama" i odmah sam se sjetila tih njegovih riječi kad sam pročitala tvoj naslov, mada ovim macaronsima ne vidim manu, divni su!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaista divno napisano draga Branka! Toliko ljubavi u postu!!! :) Ovi makaronsi sasvim lepo izgledaju. Sigurno ste uživali u njima... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni ništa ne fali macaronima i potpuno razumijem sve u vezi njih. Moje još nisam napravila, a da su fotogenični. Što se tiče valentinova meni je fora ovako jedan dan načičkati srca...

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvod me baš raznežio... prelepo... tako nežno i ljubavno :)
    Macaronsi su ti super... ja se još ne usuđujem da ih pravim...

    OdgovoriIzbriši
  5. Bas si me raznezila, mila moja... Macaronsi su ti odlicni, ja nikako da se odvazim da ih spremim... Fotkice su predivne. <3

    OdgovoriIzbriši
  6. Divna i topla prica, nezna bas kao sto je ljubav... uzivajte zajedno, pazite i volite jedno drugo, a hvala i na ovim slatkim kolacicima (moracu jednom da ih napravim:)).

    OdgovoriIzbriši
  7. sve je savršeno...i priča i makaroni."podkrala se"štamparska greška u naslovu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Topla i iskrena priča u kojoj se vidi sva lepota i ljubav dvoje mladih ljudi. Kolačići su ti odlični, ja ne vidim da nešto fali...ja ih se još nisam usudila da napravim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Baš lijepa priča, jednostavno - ljubav!
    Makaronski su ti odlični, ništ im ne fali.

    OdgovoriIzbriši
  10. Lijep znak paznje tvog dragog; takvi momenti se pamte.
    Makaronsi izgledaju sasvim dobro - trebala si vidjeti moj prvi pokusaj...Nikada poslije nisam imala zelju da ih probam

    OdgovoriIzbriši
  11. majke ti, šta im fali?
    baš su savršeni i baš mi se više sviđaju što u njima nema boje i što su bademi s koricom...
    tvoj dragi I. je jednako savršen...a vas dvoje, uživajte u svakom danu

    OdgovoriIzbriši
  12. Ni ja ne razumijem u čemu je kvaka, pa super izgledaju. Čuvaj svog I takvi su sve rijeđi.

    OdgovoriIzbriši