utorak, 13. siječnja 2015.

Torta od naranče i badema


Konačno prvi ovogodišnji post ! :)  ove godine kasnije nego inače, proletjeli su blagdanski dani, proletjeli su i prvi dani ove godine i prije svega želim se ispričati svima koje nisam uspjela posjetiti na njihovim blogovima i stranicama i zaželjeti im sve najbolje i odmah ću to ispraviti ! Želim vam sretnu novu godinu i svako dobro u ovoj kao i u svakoj sljedećoj godini ! Nadam se da ste lijepo proveli božićne i novogodišnje blagdane i veselo i sa osmijehom krenuli u nove – izazove, svemu usprkos ! :) 

Blagdani su bili lijepi, i dubrovački i zagrebački dani, dragi I., obitelj, prijatelji, šetnje, izleti, odmor, dobra hrana i fine slastice, tako je to bilo :)  A sada se nastavlja ipak malo drugačije, sestra i nećakinja su se nakon lijepog tjedna u Zg vratile u Dbk , svi smo se vratili na posao, novce smo uglavnom potrošili :) , a što se hrane i slastica tiče bilo ih je puno i previše i sada će dobro doći vrijeme kada je potrebno malo više pažnje , posebno kada su u pitanju fine slastice. Ipak, nećemo odmah restriktivno već ćemo se i danas počastiti odličnim kolačem / tortom koja je i više od obične slastice, koliko nas je svih ova torta oduševila i koliko se pokazala posebnom teško mi je ovako izraziti, ali i sada dok pišem osjetim njezin miris i savršen okus ! Torta od naranče i badema koji sam pronašla kod naše drage Snježe na blogu Vrtaljica .








Bila sam u Dbk i mama i ja postavljamo na stol kolače za Božić, božićni kuglof, arancini, bruštulani bademi, kotonjata, ……, stol je pun, ali meni nešto nedostaje i kažem mami da zapravo nemamo jedan pravi kolač, onako da bude kao torta, da ima čokolade, da miriše, da bude nekako božićni. Razmišljam što bi to bilo, a da nije Dubrovačka dvobojna torta koju sam već planirala napraviti koji dan kasnije za drage rođake koji su nas posjetili. Razmišljam i gledam domaće naranče koje smo to jutro dobili od susjede, dubrovačke ljute naranče, one koje su i ljute i gorke i slatke istovremeno, one koje mnogi ne mogu jesti zbog jačine njihova okusa, one naranče na čiji miris i okus uvijek pomalo zadrhtim.

Dubrovačka ljuta naranča je brend, to je naranča koju gledam po dubrovačkim vrtovima , koja je krasila vrt svakog ljetnikovca, koju gledam kako raste uz zidine Grada, ta je naranča dostupna svima, ali nitko je neće uzeti ako mu nije ponuđena, to je naranča koju sam i ove blagdane gledala i kojoj sam se divila dok su se njezine grane naslanjale uz gradske zidine.








Dubrovačka ljuta naranča je intenzivno prisutna u gastronomiji, od nje se rade najbolje marmelade, likeri, sirup, i njih svi vole. Od njezinih listova kuha se ljekoviti čaj koji djeluje blago na organizam poslije obilnog jela, a isto tako i umirujuće pa se preporučuje piti ga posebno prije spavanja. Lišće naranče često se koristilo, a i danas se zna koristiti i za ukrašavanje tijekom blagdana i drugih svečanosti, česte su girlande sa narančinim lišćem. Ljutu/gorku naranču možemo iscijediti i u sok koji dodajemo čaju, a možemo ga i popiti samoga iako mu je  okus izuzetno intenzivan i baš ga svi i ne vole, ljuto je kažu, i gorko, ajme što je ovo, uh …… Sokom ove naranče možemo podlijevati pečenu svinjetinu , biti će aromatičnija i laganija i sigurno ukusnija.








Volim ovu naranču, volim je takvu ljutu i gorku , voli je jako i moja mama i i kada dobijemo košaricu ovih naranči nas dvije se smijemo, dio pojedemo svježe i vičemo „uuuhhhh…….“ :)  ali i uživamo, a zatim krenu marmelade, bez posebnih dodataka, samo ljuta naranča i šećer koliko treba da se marmelada zgusne, i mama je dobila zimnicu :)  Koru ljute naranče koristimo za arancine (ušećerene korice) , a ne propuštamo je i naribati u kolače. O da, fini kolači i torte se prave od ljutih naranči, torte kao što je ova današnja.

Kada pričam o dubrovačkoj ljutoj naranči moram spomenuti i dubrovačku humanitarnu udrugu „Deša“, udrugu u kojoj su se našle mnoge žene dubrovačkog kraja i osim humanitarnog rada intenzivno rade na očuvanju  tradicije. Na linku možete naći detalje, a ja ću samo reći da su 2010. godine po prvi put organizirale „Dan ljute naranče“ , 02.02. u susret festi Sv.Vlaha, pod arkadama palače Sponza, u Gradu gdje ova naranča i pripada.


Gledala sam tako našu košaricu ovogodišnjih ljutih naranči i odlučila da ću napraviti tortu, znam gdje sam vidjela recept i znam da će biti super. Nekoliko klikova i eto me opet u gostima kod Snježe, torta od naranče i badema, bolje ne može, pokazujem mami recept, a ona se nasmije kao ono „a dobro hajde kada već toliko želiš još jedan kolač ili tortu …..“ . I napravila sam ovu tortu, po Snježinom receptu koji prenosim u cjelosti, ali sa mojim dubrovačkim ljutim narančama :) 








Torta od naranče i badema
(recept prenosim sa bloga Vrtaljica, original je ovdje)

Naranče je potrebno dobro oprati. Ja sam ih dugo močila u vodi i dobro spužvicom trljala.
Zatim sam ih samljela na mašini za meso (nemam blender).


- 2 naranče
- 6 kom jaja
- 250 g šećera
- 100 g mljevenih bajama (badema)
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 100 g čokolade za ocaklinu

- Odvojiti žumanca od bjelanjaka
- Umutiti bjelanjka s prstohvatom soli
- Umutiti dobro žumanca sa šećerom
- Dodati usitnjene naranče ( žumance)
- Dodati mljevene bajame
- Polagano umiješati snijeg od bjelanjaka
- Izručiti u pripremljen kalup za tortu (Ja sam koristil apromjer od 26 cm, bolje bi bilo manji)
- Peći na oko 200 °C oko 50 - 60 minuta što ovisi o promjeru kalupa odnosno o visini torte
- Ohladiti pa preliti ocaklinom od čokolade rastopljene s malo maslaca


Recept sam slijedila i bez ikakvih izmjena napravila ovu tortu. Po Snježinoj sugestiji koristila sam manji kalup, promjera 22 cm. Iako sam koristila ljute naranče nisam mjenjala količinu šećera, htjela sam zadržati njihov intenzivan okus, za one kojima je okus ljute i gorke naranče prejak sugeriram dodatak od još cca 100 g šećera. Imala sam neprskane naranče tako da sam ih samo kratko oprala, narezala, odstranila koštice i usitnila u blenderu.


I dobila tortu, ovu tako posebnu tortu !
Kada sam stavila čokoladnu glazuru postavilo se pitanje ukrašavanja torte, da stavim koji komadić naranče, da naribam koricu kao što je to Snježa napravila, da stavim malo badema, ……, „Stavi naše arancine, pa njih ti je prijateljica napravila od kore ovih naranči“ kaže mi mama. Pa naravno, što će se bolje uklopiti u ovu tortu neko pokoji arancin, tako su i arancini od moje drage M. dobili mjesto na ovoj torti :)








Torta je baš posebno mirisala, spremila sam je na hladno i objavila da ćemo je isprobati sutra dan kada se sve lijepo rashladi i arome sjedine, dočekali smo i taj trenutak i kako sam krenula rezati tortu tako je svatko rekao da želi mali komadić, onako da proba. U redu, svima po mali komadić,  probamo i …….reakciju koja je bila na ovu tortu i nisam očekivala baš u toj mjeri, od općeg oduševljenja, zatim komentara o specifičnoj laganoj i istovremeno sočnoj teksturi torte, posebnog okusa, mirisa, o tome kako se čokoladna glazura tako lijepo slaže sa ostalim okusima, bademi su u kombinaciji sa narančom savršeni. „"Hoćemo još po komad torte" čulo se od svih za stolom, a i sljedećih dana spomenuli bi da bi im baš dobro došao komadić "one gorke" :) Ma nije uopće tako gorka, samo je posebna :) 








Ova torta nam je bila hit ovih blagdana, Snježo hvala ti na receptu ! Ne trebam posebno naglašavati da ću je napraviti još tko zna koliko puta, kako za svečane prigode tako i za svakodnevno se počastiti ovom ukusnom i posebnom slasticom, i da mi kuća zamiriše na naranče i na ovu tortu :)

Dok smo svi zajedno uživali u okusu i mirisu torte ja sam bila posebno sretna što sam je isprobala baš sa dubrovačkom ljutom narančom i što sam to napravila baš u Gradu, u blagdanskom ozračju, skoro pod stablima ove posebne pa i opjevane naranče :)





Broj komentara: 17:

  1. Torta izgleda fantastično i mogu da zamislim taj ukus i spoj badema i pomorandže. Pravila sam vrlo sličnu tortu i mi smo se oduševili sa ukusom.
    Srećno u Novoj Godini!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni se tako cini. Vrijeme bas leti, evo vec smo duboko u januaru. Torta je divna, a narandze obozavam u kolacima, pa jos sa cokoladom. Odlicna kombinacija.
    Zelim ti sve najbolje u 21015.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivan post i još finija tortica :) Tebi i tvojima želim sve najbolje...

    OdgovoriIzbriši
  4. svako dobro tvojoj ekipi i naravno, tebi..
    prekrasan post.....učinila si me sretnom što si probala ovu zaista jednostavnu tortu s ljutim narančama...mogu samo zamisliti kako je s njima dobra...hvala ti....pusa

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta super izgleda, obožavam kombinaciju čokolade i naranče.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve najbolje i tebi i tvojima! Nikad nisam čula za ove ljute narandže, baš si me zainteresovala. A u ukus torte ne sumnjam, to je kombinacija koja ne može da omane.

    OdgovoriIzbriši
  7. Gledam i ne mogu se nadiviti fotkama stabla naranče. Torta je sigurno bila fantastičnog okusa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta je sigurno prefina i aromatična. Slike su prekrasne, a tek pogled s verande, omg!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jao - ljute naranče! Obožavam ih u marmeladi, o kolačima da ne govorim. Baš čekam jedan paket iz Dubrovnika ;).

    OdgovoriIzbriši
  10. Prava Mediteranska torta, koja dobro ide uz tvoj uvod. Mogu zamisliti kakav bi bio liker od ljute narance; znam da su jako aromaticne!

    OdgovoriIzbriši
  11. Tortica koja samo sto ne zamirise sa slike, divan post i fotkice.:)))

    OdgovoriIzbriši
  12. Eeeh da mi je osetiti samo miris ovih narandzi... Divan uvod i fotkice.
    Mislim da je tortica pun pogodak:)

    OdgovoriIzbriši
  13. i ja obožavam ovu tortu, mislim da imamo čak isti recept!! ovo je klasika za blagdane

    OdgovoriIzbriši
  14. Mogu zamisliti te sve sapore ove divne torte.

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve najbolje u Novoj. Torta super izgleda i mogu misliti kakvog je okusa jer sam nešto slično radila, a pogotovo s gorkim narančama

    OdgovoriIzbriši
  16. Vjerujem da je torta odlična :) Inače volim sve kombinacije sa narančom i čokoladom :) ;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja u ovo doba takodje često pravim kolač od pomorandže na razne načine.Ti si dodala i čokoladu eto ga još jedan način.Super izgleda

    OdgovoriIzbriši