ponedjeljak, 28. listopada 2013.

Kaiserschmarrn ili carski drobljenac

U carskom drobljencu najbolje bi bilo uživati u carskom gradu, u Beču naravno. No, moram priznati da rijetko pamtim da sam ovu poslasticu jela baš u Beču. Nije da je tamo nema, zapravo je vrlo često u ponudi kao slastica, a mnogi hoteli je imaju u redovnoj ponudi za doručak ili nakon ručka kao desert. Ipak, koliko god je Keiserschmarn bio omiljeni doručak na bečkom Habsburškom dvoru, a potomci tih Habsburgovaca i danas često u njemu uživaju,  ja sam ga se ipak više nauživala u domaćoj izvedbi kao što je ova današnja.







Beč je grad koji uvijek iznova privlači , koliko god puta da dobijete priliku prošetati se njegovim ulicama, trgovima, diviti se ostavštini habsburgovaca gdje vas pogled na dvorce, ljetnikovce i ostale bečke znamenitosti mora impresionirati , svaki put želite doći ponovno i ponovno. Ja sam priliku za još jedan posjet Beču imala prošli tjedan i iako su ta dva dana bila ispunjena poslom vratila sam se sretna jer sam stigla prošetati gradom, kupiti koju sitnicu ili bolje reći pokoju slasticu koju sam ponijela sa sobom (suvenir iz Beča :) ), a ponajviše jer sam se i ovaj put susrela sa mojom dragom prijateljicom S. iz ove priče koja već neko vrijeme živi u Beču. S. i ja , ugodan kafić u jednoj od bečkih ulica, priča na priču......, ma lijepo je u Beču ! :) 

Lijepo je u Beču i kada se ponovno vratite i opet ne probate Kaiserschmarrn :), niti ovaj put ga nisam probala, nisam ga niti vidjela, ali to nije razlog da se danas i ovdje njime ne počastimo. 
Kaiserschmarrn se uobičajeno servira sa džemom ili sosom od šljiva ili od jabuka, a ja sam moj servirala sa kompotom od grožđa. I to ne sa bilo kojim kompotom od grožđa već sa onim Laninim. Draga Lana je na svom blogu La cuisine creative obajvila recept za kompot od grožđa koji mi je odmah bio jako zanimljiv. U isto vrijeme imala sam doma grožđe koje mi i nije bilo najukusnije samo po sebi i odmah sam odlučila oplemeniti mu okus tako da ga smjestim u ovaj kompot.  Nakon što sam ja to napravila dragi I.je uzeo fotić u ruke i inspiriran bobicama grožđa u šećernom sirupu i uhvativši jutarnju igru sunčevog svjetla i sjene napravio je slike kompota koje su se meni jako svidjele. Jednu od njih poklanjamo dragoj Lani , za njezin kompot od grožđa :) 
(ove tamne "mrvice" su cimet koji sam dodala iako ne piše u receptu, ali jako lijepo djeluje na okus i miris kompota)







Recept za današnji Kaiserschmarrn pronašla sam u maloj knjižici recepata austrijske kuhinje koju sam kupila prošle godine kada sam za jednog posjeta Beču zaključila kako je vrijeme za povratak doma, a sebi nisam baš ništa kupila. I ugledala sam minijaturnu knjižicu, prelistala je i zaključila kako ima baš zgodne recepte i slike i za doslovno par eura bila je moja. Kada malo bolje pogledam u zadnje vrijeme najviše kuham po receptima iz te knjižice, definitivno dobra investicija :) 







Kaiserschmarrn 

- 3 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanke) 
- 60 g grožđica 
- 3 žlice ruma 
- 150 g brašna 
- prstohvat soli 
- 1 žlica šećera u prahu 
- 1 žličica extrakta vanilije 
- korica 1/2 limuna 
- 1 žlica soka od limuna 
- 120 ml mlijeka 
- 50 g maslaca 

Za posipanje: 2 žlice šećera u prahu + 1 vrećica vanilin šećera 

- Grožđice natopiti u rum 
- Brašno i sol staviti u veću posudu i dodavati 1 žlicu šećera i prahu, extrakt vanilije, koricu limuna, žumanjke i mlijeko. Sve dobro umješati i ostaviti oko 20 minuta . 
- Zatim bjelanjke izmiksati u snijeg pomalo dodavajuli sok od limuna
- Snijeg od bjelanjaka postepeno umješati u smjesu brašna i žumanjaka i sve dobro sjediniti. 
- Maslac otopiti i njime premazati posudu za pečenje (vatrostalnu ili keramičku posudu) 
- Smjesu izliti u posudu za pečenje, po vrhu posuti grožđice natopljene rumom  i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva
- Peći dok ne počme dobivati zlatno-smeđu boju , oko 20-30 minuta 
- Izvaditi iz pećnice i uz pomoć noža i vilice ili sa dvije vilice narezati ili nadrobiti  komadiće (ja sam koristila vilicu i nož i jednostavno narezala male komadiće) 
- Po želji komadiće možete staviti još malo u zagrijanu tavu u kojoj ste otopili malo maslaca i još ih malo prepržiti. 

I gotovo je ! :) , ostaje servirati Kaiserschmarrn , topao , obavezno ga obilno posuti šećerom u prahu pomiješanim sa vanilin šećerom,  sa preljevom po želji ili kako smo vidjeli može i sa kompotom po želji :) 






Naravno da smo se odlučili i za originalno serviranje sa džemom od šljiva i to sa onim koji sam zadnji napravila, pečeni džem od šljiva koji je uistinu odličan uz Kaiserschmarrn. Dragom I. je ova kombinacija bila prvi izbor, a nisam niti ja imala ništa protiv:) 






Međutim, mene je ipak više zanimala varijanta sa kompotom od grožđa. Kompot je bio dobro rashlađen i nekoliko bobica grožđa, i malo preljeva tekućinom od kompota.....mmmmm, moj prvi izbor ! :) 






Sve skupa obavezno ponavljamo. Svidio nam se ovaj Kaiserschmarrn, nježno tijesto, pomalo pahuljasto, aromatično, slatko ali ne i preslatko, sa dodacima od šljiva ili grožđa potpuna kombinacija za uživanje. Lako ga je napraviti i relativno brzo je na stolu, kažu da se sve svodi na nadrobljenu debelu palačinku :), ali definitivno je više od toga. Za sljedeći put će biti i sos od jabuka sa kojim ćemo ga iskombinirati. Naći će se Kaiserschmarrn još ne jednom na našem stolu . A naći će se i Lanin kompot od grožđa kojemu sezona još nije prošla, možda će i još koja bobica završiti u nekoj ovakvoj teglici :) 







Broj komentara: 11:

  1. Ove teglice koje "svetle" su mi prelepe ;) a i cela poslastica jako zanimljiva.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno, tako jednostavan desert, a zbilja preukusan

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam ga nikad radila, zanimljiv receptić

    OdgovoriIzbriši
  4. Kao klinka nisam volila šmarn, a danas mi je jako drago vidjeti ovakve tradicionalne recepte.
    Krasno si ga pripremila, super mi je kombinacija s kompotom!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna kombinacija; nesto 'tudje' i nesto domace...Fotke sa prozirnim teglicama su kao iz bajke.

    OdgovoriIzbriši
  6. Secam se da je u jednom starom maminom kuvaru bio recept za ovaj desert, ali nikako nije došao na red. Ali, uvek mi je privlačio pažnju i želela sam ga probati. Sigurno ću to i uraditi...
    Mnogo je lepa fotka kompota, bravo za tvog dragog! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mmmmm, kako prekrasno! Znam za carski drobljenac, ali nisam ga radila. Ne moram ni spominjati da ću obavezno isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nikada nisam probala ovako nešto, ali bih volela a što se tiče kompota od grožđa, i to bih volela da isprobam. Slike su ti izuzetno lepe.

    OdgovoriIzbriši
  9. predivne slike, I. je pravi majstor.. ovo je izvrsna ideja kada moji dečki zažele nešto slatko...čas posla a izvrsno...pozdrav iz knina

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo nikada probala nisam, uopšte ne mogu da zamislim kako je. Divna ideja:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Skroz romanticne fotkice i drago mi je da sam videla ovaj post, hvala ti puno na isprobavanju i krasnim fotkicama, mislim da su se carske mrvice odlicno uklopile uz mirisne bobice iz kompota... veeeliki pozdrav vam saljem!:))))

    OdgovoriIzbriši