petak, 3. kolovoza 2012.

Žele od rabarbare sa mentom

Stiglo je vrijeme za odmor , godišnji odmor :), onaj pravi ljetni koji sam sa nestrpljenjem dočekala. Prije svega jer jako volim more, sunce, ljeto, i ovaj ljetni odmor mi puno znači ........., a i zbog toga što su zadnji mjeseci, tjedni i dani bili i više nego ispunjeni poslom i pojačanim  stresom. Ne žalim se, uostalom nemam na to niti pravo, vremena su ovakva kakva jesu i imati posla je zapravo jedna velika prednost. Imati previše posla ne zvuči kao prednost, ali nekada treba i to izgurati, a zatim spakirati kofer i ............., pravac more i Dbk ! :)

Cure u Dbk me čekaju,  i ja čekam da ih ponovno vidim i da provedemo zajedno ova dva tjedna. Znam da će brzo proći, ali znam i da će biti lijepo. Kako i koliko lijepo pričati ću kasnije :).
A danas baš i neću puno pričati niti pisati, danas ćemo se samo počastiti ovim osvježavajućim želeom od rabarbare sa mentom.






Rabarbara je u moju kuhinju ušla tek prije par mjeseci. Dugo sam gledala slastice sa rabarbarom, ali nisam je nigdje nalazila za kupiti. Tada je stigao prvi paketić zamrznutih stabljika i od njega sam napravila marmeladu od jagoda i rabarbare iz ovog posta, zatim je stigao i drugi paketić a ja sam imala "u ruci" recept za ovaj žele. Što drugo nego ga i napraviti ? :)
Uz to dobila sam priliku fotkati ga vani i na suncu, na hand-made drvenom stoliću (hvala dragom I. i ovaj put), malo se našao i na zidiću u vrtu uz kuću, ........ pa tko bi to propustio :)







Žele od rabarbare sa mentom

- 1 kg rabarbare (stabljike)
- 1/2 limuna - sok
- oko 1 kg šećera (ovisno koliko soka se dobije, pojašnjeno u postupku)
- 2 vanilin šećera
- 10-tak većih listova svježe mente
- 2 velike žlice sitno sjeckanih svježih listića mente
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Rabarbaru narezati na komadiće, staviti ih u posudu za kuhanje , preliti sokom od limuna i dodati vode koliko je dovoljno da ih prekrije.
- Kuhati na srednjoj vatri dok ne uzavri, a zatim na laganoj vatri dok ne omekša- trebati će oko 20-tak minuta. (u ovoj fazi rabarbara ne izgleda baš najljepše, a niti ne miriše baš najbolje, ali to će se kasnije sve promijeniti :)
- Kada je rabarbara dovoljno omekšala maknuti se sa vatre i postiti da se ohladi.
-Zatim procijediti kroz gazu i komade omekšale rabarbare dobro ocijediti kroz gazu da puste maksimum svoga soka. (sada već situacija postaje bolja i sve postaje lijepi crveni sok, a više niti ne miriše neugodno kao ranije)
- U procijeđeni sok dodati šećer. Pripremite 1 kg , a pravilo neka bude da na svakih 650 ml soka dodate 450 g šećera. (ja sam dobila oko 1,050 litr.soka i sukladno tome izvagala i dodala šećer)
- Dodati i 2 vrećice vanilin šećera (odstupanja u količini soka ne mogu biti velika i u svakom slučaju je 2 vrećice vanilin šećera ok)
- Šećere dobro umješati, dodati listiće svježe mente i sve ponovno zagrijavati na srednjoj vatri dok ponovno ne uzavri i šećer se ne rastopi, oko 10 minuta.
- Izvaditi listiće mente i umješati želin sa 2-3 žličice šećera , ponovno uzavreti i kuhati uz stalno mješanje oko 3 minute.
- Na kraju dodati nasjeckanu mentu i umješati je.
Žele je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i neka tako stoje 10 minuta. Vratiti na pravu stranu, pustiti da se ohladi, a hlađenjem se potpuno želira.

I kada se ohladi, ...... vrijeme je za degustaciju :)

Otvorila sam ga zatim i onako malo sumnjičavo pomirisala. Nikako se ne mogu naviknuti na to da je rabarbara dok je kuham poprilično neugodnog okusa i mirisa, a kada dobijem finalni proizvod pretvara se u nešto zanimljive boje, zanimljivog osvježavajućeg okusa, slatko- kiselkasto, ......., jednostavno se pretvara u nešto jako ukusno i nešto čega želite još.






Dodatak mente dao je posebnu svježinu, pa jedete pomalo pepermintasti žele :)






I kako sam rekla, želite ga još , i još pa se i teglica brzo isprazni ..... :)
(ovdje se vidi kako je nasjeckana menta ostala na vrhu, ideja je da se ona prožme kroz žele međutim kada sam okrenula staklenke na poklopac ona je otišla na vrh i kasnije je tako ostala i tako se žele ohladio. Znam da može ljepše, ali nije mi niti ovako smetalo :)






Žele nisam do sada ni sa čim kombinirala, ali planiram mu prvu priliku dati u kombinaciji sa sladoledom od vanilije i čokolade, ili možda na cheesecakeu ili panna cotti, mislim da bi se sa svim ovim jako dobro slagao i donio potrebnu svježinu i dodatak okusu ovim slasticama.







Ali prije svega i prije daljnjih kombiniranja, krećem na odmor :), avion ubrzo polijeće i ja vas lijepo pozdravljam i želim ugodne i lijepe ove ljetne dane. Ljeto nam se vratilo, a ubrzo ću se i ja vratiti i opet se vidimo tj.pišemo :)
Do tada, osim što sam zabilježila puno vaših recepata koje želim isprobti pa ih i nosim sa sobom, ostavljam vam još jednu teglicu  želea...., ovog finog,  od rabarbare sa mentom :)




24 komentara:

  1. izgleda odlicno! iako rabarbaru ni ja do sada jos nigdje nisam vidjela :( Gustaj na moru B!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno, lokacija, boja, pozadina i miris mente. Rabarbaru nisam stigla probati još ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hej....! Lepo se provedi i prosetaj Stradunom....Prelepa je boja...mislim da bi ovaj zele sjajno isao uz neki fini stari sir..i casu vina, naravno...!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako si i napisala, ja mislim da bih uživala u ovom želeu na cheesecakeu, zbilja zamišljam super okus :)
    Ugodan odmor želim :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke su odlične, žele je baš zablistao na suncu. Kod mene na žalost nema rabarbare u prodaji tako da sam sa svakim tvojim novim postom sve znatiželjnija kakvog je okusa

    OdgovoriIzbriši
  6. stvarno zanimljiva, za mene nova kombinacija, zapravo nisam nikad probala rabarbaru i ovaj žele mi se čini jako fin!

    OdgovoriIzbriši
  7. fantastična boja, mene je osvojio!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasno, baš sam uživala u ovom tvom ljetnom postu. Rabarbara se vraća u modu. Nekad ju je svaki vrt imao posađenu, no to se zaboravilo. Tu i tamo je ima za kupiti, vrijedi pokušati, kad si nam ovako lijepo "probila led", jer ruku na srce, mnogi ne znaju što s tim čudnim stabljikama. Mi smo kod kuće davno radili pitu, aj je nekako zamrlo i zaboravilo se. Hvala ti na ovom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Branka ovo je predivna kombinacija,koliko god sam puta pravila nešto od rabarbare nikada mi menta nije pala na pamet,hvala ti na ideji,žele izgleda fantastično zaista.Želim ti ugodan odmor!

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako lepo, ma predivno izgleda!Branka prva liga je!

    OdgovoriIzbriši
  11. Amazing recepie! Happy to find you! regards from Barbara

    OdgovoriIzbriši
  12. Rabarbaru niakda nisam probala a toliko sam toga lepog čula o njoj. Ima je kod nas u hipermarketima i niakko da je kupim. Nisam veliki ljubitelj džemova ali žele, e to mi se dopad. Lepo se provedi i dopada mi se stav, jako mi se dopada o poslu. Ljudi samo kukaju a nekad treba pomisliti šta bi bilo da nema posla. Toliko pozitivnosti na ovim stranicama, uvek. Sve se to vraća u krug.

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično izgleda ovaj žele, a fotke su ti svakim postom sve lijepše i lijepše..Rabarbaru doduše još nisam imala priliku probati iako sam ju tražila kod nas na tržnici nisam na nju naišla....

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja nikako da je ulovim , bas cu da pitam Jelenu gde je nasla rabarbaru. Yivo me yanima kakvog je ukusa.

    OdgovoriIzbriši
  15. Žele izgleda krasno iako nemam rabarbaru pa neću moći rekreirati. Možda isprobam s nekim drugim voćem :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja sam se ove godine prvi put uspjela dočepati rabarbare i to sam je morala naručiti iz Slovenije, jer je kod nas ne nalazim. Međutim, već joj je sezona bila na izmaku, dobila sam svega par stapki, ne baš najsvježijih, a ja u svom poslovičnom cajtnotu, na kraju od rabarbare ništa konkretno, osim što sam eto konačno vidjela kaj to je. :)
    Ovaj žele izgleda svjetski, a ja želee obožavam.

    OdgovoriIzbriši
  17. Visis,nikada nisam ni pomislila da je na taj nacin iskoristim..volim nove okuse u kuhinji i ovaj tvoj zele mi se jako dopada !!

    OdgovoriIzbriši
  18. E, ja sam baš nabavila sjemenke rabarbare i nadam se da ću ju za koju godinu i ja probati. Da sam bliže Dubrovniku, skočila bi ja na ovaj žele da te malo ometam u g.o. :)
    Uživaj draga, jedva čekam da vidim izvještaj iz Dbk i nove recepte koje si nam pripremala :) Iako se usrdno nadam da ćeš se cijeli dan kupat i uživat na plaži :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Rabarbaru jako volim, najviše u kolačima i marmeladi, a ovaj žele me je svojom bojom totalno osvojila!! Kad bude sezona rabarbare, obavezno moram isprobati tvoj receptić! Uživaj i lijepo se odmori!!:)

    OdgovoriIzbriši
  20. Kakva divna boja i kombinacija okusa...

    OdgovoriIzbriši
  21. au, krasno izgleda žele, a i kombinacija mi se jako sviđa :)
    imam u vrtu i jedno i drugo pa mi je ovao sjajna ideja za sljedeću godinu.

    OdgovoriIzbriši
  22. Hvala vam što ste bili ovdje i dok sam ja odmarala i šetala po Dbk-u. Posebno vam hvala na lijepim rječima za ovaj žele , drago mi je da vam se svidio od kombinacije do izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala za krasen recept. Naredila sem žele po tem receptu že lansko leto, bil je zelo dober, obdržal se je do spomladi (imela sm ga veliko), samo barva pa ni bila tako lepa, bil bolj rumeno zelene barve. Ne vem, je morda to odvisno od rastline? Danes ponovno delam žele, bom videla kako bo tokrat. Lep pozdrav
    Irena

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Irena, hvala puno na javljanju i jako mi je drago da vam se ovaj žele svidio i da ste ga odlučili ponovno napraviti. Hvala vam na povjerenju i isprobavanju recepta. Za boju ne brinite, vjerovatno ovisi o rabarbari ili ste ga kuhali koju minutu dulje ili kraće i to odmah utječe na boju. Najvažnije je da vam se sviđa i da ste zadovoljni :) Hvala još jednom i lijepo vas pozdravljam !

      Izbriši