nedjelja, 17. lipnja 2012.

FBI rukavice - Bite my cake - "slano"

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice,  koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes, istražujemo blog drage Tamare , Bite my cake.
Istraživati Tamarin blog ne znači samo odabrati i isprobavati recepte, na ovom blogu naći ćemo i puno više od toga. Tamara nas poziva u zajedničko istraživanje lijepih gradova i krajolika, restorana, slastičartnica, svjetskih kuhinja, ......, no krenimo redom.

Ja ću krenuti od onih dana prije xx godina kada sam se sa Tamarinim radom susrela na Coolinariki. "Tamarichka" , jako simpatično i zvučno i odmah sam primjetila kako ime tako i recepte koji se ispod tog imena nalaze. Mlada djevojka, a tako svestrana, spretna u kuhinji, spretna sa fotićem u ruci, i prije svega čisti primjer pozitivne energije. Ta pozitivna energija kod Tamare je nešto što mi se posebno sviđa i što je sigurno jedan od mnogih razloga zbog kojih rado pratim Tamarin rad i Tamarin blog.






Osim sa svim ovim, sigurno me posebno počastila i oduševila kada je isprobala moju kontonjatu i objavila slike (ovdje ), divila sam se kako ta kontonjata može tako dobro izgledati.

I nakon što smo se ovako upoznale krenimo i na upoznavanje Tamarinog bloga. Svi mi koji pratimo rad jedni drugih znamo što nam Tamara nudi, ali ipak dajem kratki presjek i osvrt sa moje strane. Kao ljubitelj putovanja jako mi je lijepo bilo čitati o Tamarinim doživljajima u Toskani, u Istri, u posjeti Zagrebu, Plitvičkim jezerima. Zatim smo imali priliku upoznati i neke svjetske kuhinje kroz drage goste na Tamarinom blogu, bili smo u Indiji, Velikoj Britaniji, Maleziji, Italiji......., i u još mnogim lijepim krajevima svijeta.
I stigli ponovno do domaćih restorana, ali i odličnih Zagrebačkih slastičarnicama koje nam je Tamara jako lijepo predstavila. Tako smo zavirili u Orijent, Amelie, The Cookie factory. Sve su to slastičarnice u koje i sama znam navratiti i uvijek mi se iznova svidi njihova ponuda i atmosfera.
Isto tako treba spomenuti Tamarinu suradnju sa medijima gdje promovira našu kuhinju, svoj grad, i korak po korak nas uči kako pripremiti neki od njezinih odličnih recepata.

Naravno da osim putovanja, restorana i slastičarnica, kod Tamare imamo i odlične recepte. Tamara voli isprobavati razne recepte, a jednako tako voli nas počastiti i nekim svojim receptom. Uvijek iznova primjetim interesantne kombinacije namirnica i začina, a posebno mi se sviđaju Tamarini "eksperimenti" sa sastojcima koji nisu kod nas uobičajeni i lako dostupni (zeleni curry, crni sezam, .....). Isto tako primjetiti ćemo Tamarinu ljubav prema slasticama i dizanom tijestu iako niti izbor slanih jela nije zanemariv niti manje zanimljiv. Tako sam i ja u mome istraživanju krenula od slanih jela, a sa slatkima ćemo se pozabaviti u slijedećem postu.

Uobičajeno kod FBI rukavica kada krenem po nekom blogu najveći problem imam izabrati što isprobati. Prvo, puno je zanimljivih recepata koje želim isprobati, u ova dva mjeseca istraživanja ih ne stignem sve isprobati, zatim je tu i veliki faktor vremena, za neke stvari potrebna je i prigoda, ......, no dobro, to sve znamo i da ne duljim uzevši u obzir sve navedene faktore :), u ovom krugu igrice od slanih jela isprobala sam ovo što slijedi.

Recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu.


Košarice sa jajima sam od slanih jela prve isprobala. Kada ih je Tamara objavila odmah su mi se svidjele i odmah sam znala da je to nešto što ću pripremiti i odmah sam zaključila da će to biti za jedno od meni omiljenih nedjeljnih jutara kada volim polako i obilnije doručkovati. Međutim, nedjelju nisam dočekala i napravila sam ih u subotu :). To naravno nije posebno utjecalo na ukupan doživljaj jer i u subotnje poslijepdne ove košarice su bile odlične kao laganiji ručak uz zdjelu salate. Izmjenu koju sam napravila je da sam koristila tanko rezane kriške integralnog kruha, a ostalo sam napravila kako piše u receptu.

Mali problemčić imala sam sa vađenjem košarica iz kalupa za muffine, malo su mi se zalijepile, ali uspjela sam ih nekako zadržati "u komadu" i moram priznati da sam jedva dočekala da ih konačno i probam.




Jednostavno, brzo , odlično i dekorativno.

Nadam se da ću ih ubrzo opet ponoviti, vjerujem kako sam prvotno i planirala, za omiljeni mi doručak nedjeljom :)





Za tjesteninu sam uvijek i u svakoj kombinaciji spremna, a umak od sušenih vrganja mi se učinio posebno ineteresantan i brzo sam odlučila da ću ovo jelo isprobati. U posjeti mi je bila mama i pitala sam je da li je raspoložena da ovo napravimo za ručak, opet uz omiljenu zdjelu salate imamo lagan, jednostavan i ukusan obrok. Mama je odmah pristala, ja sam otišla na Dolac i nabavila sušene vrganje i mogle smo krenuti.

Umak je ubrzo zamirisao, tjestenina je skuhana, ......., jako fino...., obzirom da vrganje ne jedem često moram priznati da je sve skupa ispalo i iznad mojih očekivanja.




Baš ukusno i sigurno za ponoviti !





Evo nas kod Tamarine gošće iz Malezije i njezinog recepta sa slatko-kiselu piletinu. Ovu piletinu najčešće naručujem u kineskom restoranu i uvijek je planiram pripremiti i kod kuće pa nikako da to i napravim. No, sve jednom dođe na red pa je došla i ova piletina. Nije kineska nego malezijska, ali to niti najmanje nema veze. Kod drage Reese toliko dobro izgleda i brzo sam odlučila da recept ide na isprobavanje.

Kupila sam potrebne sastojke i krenula po recept osim što sam u marinadi preskočila opciju rižinog vina ili cherrya. Koliko god recept izgledao kompliciran i opširan, sve zapravo ide vrlo jednostavno.
I konačno, piletina je pripremljena





Za prilog naravno riža, ....., a sve je tako jako dobro i finoooo...... :)

Baš mi se svidjelo !






Kiflice svi volimo pa tako i ja i koliko god se trudila izbjegavati ih toliko se uvijek nekako nađu u mojim rukama :). Baš čudno, kao da same dođu, naravno da ne dođu nego se ja uvijek "zalijepim" za neki recept za kiflice koji baš želim isprobati, a to onda podrazumijeva i koju gricnuti :). Ipak, većinu kiflica sam odnijela mojim degustatorima na poslu i koliko sam vidjela nisu imali ništa protiv što ovaj put imamo slano , a ne slatko.
Radila sam sve prema receptu i dobila jako ukusne kiflice.  Tijesto me posebno iznenadilo kako je elastično i mekano. Lijepo je sa njime raditi i kiflice se dosta lako oblikuju. Moje nisu tako lijepo oblikovane jer sam se taj dan dosta žurila, ali su svakom slučaju ispale odlične !

Dio sam po vrhu posula sezamom , a dio sušenim vlascem.




Punila sam ih sa sirom iako se mogu puniti i sa šunkom, pršutom, ......, što god u tom trenu imamo u frižideru i odgovara nam.





Bez juhe ne ide, jednostavno treba mi juha :). od malih nogu navikla sam na to da je juha sastavni dio ručka i tako je ostalo do danas. Ako ne pojedem ručak sa juhom onda ne kažem da sam ručala već da sam "nešto pojela" i juha je stoga gotovo svakodnevno na mom stolu. Nekada sam se držala onih nekih klasičnih juha, goveđa, kokošja, povrtna, a danas volim isprobati sve moguće vrste. U tom isprobavanju jednom je  na red došla i juha od bundeve i na prvo isprobavanje mi se svidjela. Sada sam kod Tamare vidjela ovaj recept za "bundevastu" juhu i odlučila i nju isprobati. Iako nije sezona bundeve ja sam je u zamrzivaču imala još malo   i to sam  odlučila iskoristiti.

Kremu od balsamica nisam imala pa sam je zamijenila običnim acetom, krenula prema receptu i svim odličnim začinima koji se ovdje nalaze dodala sam i malo cimeta.

I dobila odlično začinjenu i ukusnu juhu. U kišne dane koji su nas pratili u to vrijeme ova juha jako dobro ide.





Servirala sam je sa preprženim komadićima badema.





Malo po malo i eto na na Europskom prvenstvu u nogometu. Pitate se sigurno kakve to veze ima sa mnom, pa i nema baš, nisam niti neki ljubitelj nogometa niti vatreni navijač, ali znate kako je kada naši igraju, ta utakmica se mora pogledati pa barem onako usput :). Igrali su tako i ovaj put i ja sam odlučila da ove grickalice u kombinaciji sa namazom od tunjevine budu "navijački snack" :) . Situacija se kasnije malo izmjenila pa su se umjesto u toj ulozi našle kao ručak  na poslu. Podijelila sam i grickalice i namaz sa kolegicom i obje smo bile i više nego zadovoljne !

Tamara ih je pripremila za domjenak za svoju prijateljicu glumicu gdje su se uz ostale delicije koje je pripremila gosti sigurno lijepo počastili.
"Koliko - toliko" je recept na koji sam nailazila već više puta no uvijek mi je bilo puno masnoće u ovim grickalicama. Ovaj put radila sam ih onako kako ih je radila Tamara i presudio je dodatak svježeg sira koji ih čini uistinu odličnima !  Tamara isto tako za prepuruku ima dva namaza, od sira i tunjevine i moj izbor je tunjevina koju jako volim, posebno kada se radi o namazima i paštetama.

Stoga , sve po receptu i ......, uživanje neće izostati ! :)




Grickalice su mi ispale hrskave i ukusne, a namaz je zbilja odličan. Jako lijepo iskombinirani sastojci uz tunjevinu. Uz moju standardnu paštetu koju inače radim i ova će naći svoje mjesto u mojoj kuhinji.





Ovo vjerovatno ne spada u slana jela, ali nije baš niti slastica pa sam ga odlučila smjestiti u ovaj post. Tu je špinat koji definitivno smještamo u povrće i pod "slano". A da, tu su i banane koje ćemo radnije smjestiti u "slatko", a sve skupa to je nešto zdravo i moram priznati jako fino ! Morala sam probati :)
Tamarina preporuka je započeti dan sa ovim smoothiem i to je bila i moja prvobitna ideja , ali...., uvijek ono ali, ...., jutro bez kave teško da može proći , a nakon ovoga popiti kavu ne bi išlo. Stoga umjesto doručka, smoothie je bio užina. Taman za ono vrijeme kada uhvati glad , a ručak nije niti blizu . Onda na scenu stupa ovaj smoothie koji osvježava, podiže i nakon kojega barem nekoliko sati ne mislimona ručak.

Tako sam ga i ja napravila u potpunosti prema receptu i uistinu uživala u odličnoj kombinaciji okusa.




Jako ukusno, svježe, lijepo......, praviti ću ga i opet . I zaslužio je "prošvercati" se pod slani program .... , ma važno je da je ovdje :)





Draga Tamara , odlično je u tvojoj kuhinji i bez obzira što ovaj krug blog - igrice pomalo prolazi rado ću opet i opet kod tebe navratiti. Osim ovih finih slanih stvari ne zaboravljam niti na slatkiše , a moj isprobani izbor stiže u slijedećem postu :)

Broj komentara: 15:

  1. Slažem se da je Tamarin blog odličan i nadam se da ću i sama stići isprobati neki receptić prije kraja igrice :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan izbor jela, Tamarin blog s užitkom pratim i dosta toga sam već isprobala, ima puno finih receptića :) Ovaj smoothie me već odavno "gleda", moraću obavezno isprobati, jer me kombinacija špinata i banane jako zaintrigirala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tvoja kolekcija isprobanih jela u okviru fbi rukavica je uvijek impresivna, svaka čast! Kao i uvijek, jedva čekam da vidim slatki dio kolekcije :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan post si napisala,...Jako lijepo predstavljena Tamara i njen blog.
    Obzirom da je sad jutro u Sydney-u, nekako me najvise privlaci ono jaje u kosarici...m, mozda par kiflica uz to!

    OdgovoriIzbriši
  5. Uf, uf, baš me je sram što nisam isprobala više Tamarinih recepata. Kad' vidim ovo, pokrijem se ušima. Odlični, sve do jednoga!

    OdgovoriIzbriši
  6. Lijep si joj post posvetila i lijepo sve prikazala :) Ja još nisam krenula s isprobavanjem. Odlučila sam se za samo jedan recept, ali nakon što sam pogledala što si ti isprobala, možda odaberem još nešto :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kao i uvek neumorna, svidja mi se kiflice sa sirom u tom trougao obliku i ovaj spoj grickalica i tuna namaza.///super sve!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijep post,kod Tamare se zaista uvijek može naći pregrtšt divnih recepata,a ti si to i dokazala svojim krasnim izvedbama:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Branka, napisala sam komentar pa mi je nestao, nešto mi prekida net vezu. Obožavam kako ti sistematično pristupaš svakom krugu ove igre, isprobavaš brojne recepte i dijeliš ih na slakte i slane. Počašćena sam što si ovoliko stvari isprobala s mog bloga i što su ti se svidjele, a najljepša hvala na ovako lijepim riječima i predstavljanju, osjećam se skromno i tako mi je drago što si guštala u receptima.
    Žao mi je što ja ne stignem uvijek sudjelovati u ovoj igrici, ali se trudim bez obzira na nju isprobavati vaše recepte. Znam gdje uvijek mogu doći po najbolje i najzanimljivijie marmelade ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka, svaki put uzivam u tvom postu jer ti tako simpaticno sve opises, divne si recepte isprobala i uvek ti se divim kako sve stignes, jedva cekam i tvoj post sa slatkisima.:))

    OdgovoriIzbriši
  11. Tamariška je stvarno draga devojka:) Ja volim i na Kuharima da je gledam:)
    I ja sam krenula u isprobavanje:)
    Super si recepte isprobala, i lepo prezentovala. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ohhhh, ajde pozovi me na ručak!!! :) Divan post, odličan izbor jela i jako lijepa izvedba!

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala vam svima na lijepim komentarima, drago mi je što vam se sviđa moj izbor Tamarinih recepata kao i njihova izvedba. Ja sam uistinu uživala u ovom istraživanju i isprobavanju, Tamara hvala ti još jednom na odličnim receptima i jako lijepim tekstovima.
    Naravno, slatki dio kao što sam i obećala slijedi :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivan post. I ti takva kakva jesi, temeljita i divna:)
    Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Branka, potpisujem sve što si napisala za Tamaru, njene recepte i blog - meni je uvijek gušta zaviriti u njen gastronomski kutak i otkriti divne postove, slike, recepte i događaje!
    Divan izbor recepata i predivna prezentacija :)

    OdgovoriIzbriši