četvrtak, 21. lipnja 2012.

"Bijeli" kolač sa trešnjama

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon,  naša domaćica, draga Petra sa bloga Thursdayscooking za temu nam je zadala trešnje !

Nakon što sam trešnje smjestila u savijaču sa kojom smo se fino, jako fino, počastili došlo je vrijeme i za nešto laganije ali isto tako fino. I odmah na početku da razjasnim, "bijeli" kolač i nije tako jako bijeli da je zbog toga dobio ovo ime, ovo je kolač na bazi bjelanjaka, onda sam ga napravila u bijelim posudicama i tako je  postao "bijeli" :)





Pitanje imena smo riješili, a sada ćemo riješiti i razlog pravljenja baš ovoga kolača. Naime, spomenula sam već da me trešnje asociraju na ljeto, rane trešnje pa ide pauza, onda dođu kasne trešnje i nekako su cijelo ljetno vrijeme prisutne. Konačno nam je i ljeto stiglo, znam da ga svi baš ne obožavaju, ali ja ga volim. Znam i da je jako vruće zadnjih dana, vruće je i meni, ali lakše podnosim vrućinu nego hladnoću tako da me svako novo ljeto uvijek iznova razveseli. Uz to, ljeto je vrijeme za more i ja upravo sada  krećem put Dbk-a na par dana odmora i jako se veselim što ću opet vidjeti moje cure, prijateljice i ostale mi drage ljude. Isto tako sada koristim priliku za ponovnu ispriku vama  što vas ne stignem sve baš redovno obići i ostaviti komentar što jako želim, ali još uvijek je vrijeme brže od onoga kako bi meni odgovaralo. 

Što se tiče Dbk-a moram priznati  da me veseli i hrana koju dole imamo, koja je uvijek nekako više domaća od one koju ovdje nađem. Vesele me i voćke kojih će sada biti na placu,  breskve, kajsije ,  a sigurno će se naći i pokoja sočna trešnjica :)




Dolaskom ljeta i odlascima na more putevi nas sve češće vode i na plažu. A tamo kako god da bilo i gdje god i koliko dugo da jesmo želimo se opustiti, odmoriti ili aktivno provesti. Tada je poželjno da se prije svega zdravo i dobro osjećamo, a nemamo ništa protiv niti da dobro izgledamo :) . To bi trebalo uključivati i malo veću pažnju kod prehrane iako sa toplijim danima zapravo prirodno prelazimo na laganija jela i slastice. No, već dulje vrijeme kod sebe primjećujem da što se tiče želje za hranom funkcioniram malo drugačije nego što to ljudi većinom kažu. A kažu da zimi imaju više potrebe za jelom dok sa toplijim danima apetit pomalo slabi, vrijeme je za neku planiranu i manje planiranu dijetu , više tekućine i manje hrane.
E, a ja bi baš tada i baš sada kada je vruće jela ! :) Naravno da ću izabrati nešto laganije, više sirove ili samo na lešo skuhane hrane, ali ne mogu zaobići niti pokoju slasticu :) i što je jednostavnija i laganija to je više dobro došla. Stoga su sada na redu jela i slastice koje su nešto "zdravije" , manje kalorične , a istovremeno nas ne zakidanju na uživanju u finom okusu.

Jednu takvu slasticu našla sam i u ovome receptu, malo "njuškajući" po netu , pa opet po običaju dodaj i oduzmi i dobila sam fini desert koji se brzo i lako napravi, sa malo šećera , a dovoljno sladak, sa dodatkom voća, ovaj put trešanja, lagan, ....., dobar !!.





Kolač se peče u keramičkoj posudi, može u jednoj većoj ili u nekoliko manjih kao što sam se ja odlučila raditi i dobila ove "mini verzije". Kada se ohladi potrebno je samo uzeti žličicu u ruke i počastiti se.



"Bijeli" kolač sa trešanjama
(za 4 posudice unutarnjeg promjera 8 cm)

- 3 bjelanjka
- 50 g mljevenih badema
- 2 žlice brašna
- 1 žlica šećera
- 1/2 žličice arome vanilije
- korica pola limuna
- 200-300 g trešanja
- malo ulja za namazati kalupe

- Trešnje oprati, očistiti i odstraniti im koštice
- Kalupe namazati uljem
- U posudi mutiti bjelanjke dok se ne dobije čvrsti snijeg
- Zatim dodati mljevene bademe, brašno, šećer, aromu vanilije, koricu limuna i ručno ih polako umješati dok se ne dobije kompaktna smjesa
- Smjesu izliti u posude , napuniti do 3/4, a zatim po vrhu poslagati trešnje. Svaku do pola utisnuti u smjesu
- Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, 20-30 minuta, nakon 20 minuta napraviti provjeru čačkalicom koja treba izaći suha.

I evo kolačića :)




Prije serviranja može se posuti štaub šećerom, može se naribati i tamna ili bijela čokolada po vrhu, može se dodatno staviti neki voćni preljev , šlag  ili kuglica sladoleda po izboru. Ja sam sve to izbjegla kako bi kolač ostao jednostavan i lagan. I ovako je bio dovoljno sladak, i ništa mu nije falilo :)





Lijepo se zasladiti ovom slasticom, a lijepo je i što su kombinacije voća ovdje uistinu velike, što god da stavimo u kombinaciji sa bademom nećemo pogriješti.

 A zašto samo sa bademom ? Nema razloga mjenjati badem, ali ako netko preferira bilo koje druge orašaste plodove može njih staviti, a jednako tako bi dobro išlo i kokosovo brašno koje ću ja staviti slijedeći put jer sam sigurna da ću ovaj kolač još koji put ponoviti.
Jedno bi bilo dobro znati žto sa preostalim žutanjcima, oni se ovdje ne koriste i potrebno ih je negdje smjestiti.  Kod mene su završili u jednima od mojih najdražih keksića koje volim raditi, a još više jesti i uvijek su jednako dobri i atraktivni.  Naći ćemo ih na Monikinom blogu Sweet sensation - Keksići s lavandom i limunom





Uživajte u prvim pravim ljetnim danima, ne dajte da vas smeta vrućina, brzo će nam proći ljeto i opet će doći zima. Uživajte u ljetnom voću, između ostaloga i u dragim nam trešnjama ! :)




Broj komentara: 19:

  1. Odlično utrošeni bjelanjci i preslatka delicija.
    Kod mene se tempo jedenja ne mijenja s obzirom na godišnja doba i toplinu/hladnoću. Jedino što je ljeti veći izbor zbog povrća i voća u vrtu pa je hrana drugačija.

    OdgovoriIzbriši
  2. volim pojedinačne porcije kolača, uvijek je zgodno čuti za novi način trošenja bjelanjaka

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan recept, baš mi se jako sviđa. Kod nas su trešnje prošle, ali su stigle višnje, pa ću ovo, uz svoje neizbježne sladaće, isprobati. I da znaš, silno ti zavidim na odlasku u Dubrovnik, meni najljepši grad (da opet ponovim). Žao mi je da se priča o Dubrovniku svela na posjete gule i mogule s cruisera, kada užasno napune Stradun i ustvari ništa ne vide i u ničemu ne uživaju. A nama je opet najvažnije prodati suvenire i pivu, umjesto da svijetu nudimo ljepotu i kulturu (aritekturu, slikarstvo, poeziju, dramu). I slobodarsku ideju (Dubrovačka Republika). Baš smo jadni. Oprosti na izljevu, ali me uvijek boli kada pomislim kako ne znamo i ne želimo cijeniti jedinstveno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Fino, volim trešnje a volim i jesti iz malih zdjelica/porcija..to mi je baš gušt! Super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kolac je fenomenalan! Meni je jako zao sto tresnje ove sezone nisam ni jela, a toliko ih volim. Bas mi nedostaju... Na pijacama su sve vreme bile uzasno skupe i cene uopste nisu padale.
    Fotografije su sve bolje! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Svi ste vec naucili da fotkate, samo ja nisam:(
    Divne su ti fotografije, a i kolac!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Mamis nas da i mi pravimo i uzivamo:))

    OdgovoriIzbriši
  8. Svidjaju mi se male 'osobne' porcije...Tresnje su odlicne u desertima!

    OdgovoriIzbriši
  9. Deserti s trešnjama su fantazija, odličan recept i slike!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  10. Fini kolač :) Sviđa mi se jedenje sa žlicom :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super fino i lagano!
    Baš dobar receptić!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan kolač Branka! Ja se veselim i trešnjama i ljetu i svakom tvom spomenu na Dubrovnik jer znam da tada uživate u domaćim namirnicama i spizi :)

    OdgovoriIzbriši
  13. * Sorry na dva ista komentara :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična ideja za bjelanjke, a s trešnjama malo što nije dobro! Fotke jestive! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Divan kolač i jako upotrebljiv u mnogim varijantama.

    OdgovoriIzbriši