četvrtak, 7. lipnja 2012.

Savijača sa trešnjama

U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je , naša domaćica draga Petra sa bloga  Thursdayscooking zadala nam je temu - trešnje !
Jako me razveselila ova tema prije svega iz razloga što sam baš na dan kada je tema objavljena od kolegice koja ima trešnju u vrtu nabavila nekoliko kilograma ovih krasnih voćkica. Bez pretjerivanja , odavno nisam probala bolje trešnje, toliko ukusne da mi je bilo žao nešto od njih raditi. U svakom slučaju najviše sam ih pojela ovako svježe, a ostatak je ipak završio "upakiran" , ovaj put samo u slatke kombinacije :)





Savijača sa trešnjama nije ništa posebno inventivno, ubrojila bih je u staru dobru klasiku. Ali morala sma je napraviti prije svega kao obećanje hrabrom degustatoru Piletine sa jagodama i lukom iz prošlog posta. Obzirom da je bio dovoljno hrabar i spreman na to isprobavanje zaslužio je da ga sada počastim onim što jako voli, savijačom sa trešnjama.
Kore sam kupila i savijaču toliko brzo i jednostavno napravila da uistinu ne postoji niti jedan razlog ili isprika da ne bude i češće na stolu i da u ovakvim savijačama i češće ne uživamo u bilo kojoj kombinaciji voća.






Trešnje su kod mene u onoj kategoriji voća koja me prati od djetinjstva, nismo imali baš puno višanja koje još i više volim, ali je zato bilo trešanja. Mi je nismo imali u vrtu, ali susjedi jesu i često su nas darivali košaricom trešanja. Mi djeca smo na igranje znali doći sa trešnjama koje smo međusobno dijelili, a zanimljivo je da smo ih imali toliko da nam nikada nije palo na pamet ići na nečiju trešnju i ubrati koju, ono da nas se ne vidi :), išlo se u zajedničko branje ali na poziv i tada bismo obično napunili naše male košarice i dobili barem još toliko za ponijeti.
I tako iz ljeta u ljeto, prve trešnje i prve naznake ljeta, a zatim sunce, vrućina i miris i okus trešanja, to je ono što pamtim i to je ono na što me svake godine trešnje podsjećaju.





Danas trešnje kao i većinu voća i povrća kupujem na placu i kada sam ove godine vidjela prve nekvalitetne trešnje, a zatim i druge, one kvalitetnije ali po previsokoj cijeni mislila sam da će biti malo pravog uživanja u trešnjama. Međutim, kolegica na poslu donijela nam je da probamo trešnje iz njezinog vrta. Zbilja odavno nisam probala tako dobru trešnju i odmah sam je nagovorila da formira cijenu i da mi proda nekoliko kilograma. Povuci-potegni i postala sam vlasnica pristojne količine trešanja :)

I prvo što sam od njih napravila je ova savijača, ........, ono dalje što sam pravila pokazati ću vam kasnije :) , danas ćemo se pozabaviti ovom savijačom, kako sam rekla toliko brzom i jednostavnom da je doslovno možemo ubrojiti u "S.O.S" slastice :):)





Savijača sa trešnjama
(za 4 "štruce")

- 500 g kora za savijače, 12 listova
- 1 kg trešanja
- 400 g smeđeg šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice cimeta
- 1/2 limuna - sok
- 1 dcl ulja
- 1 dcl mlijeka


- Trešnje oprati, odstraniti im peteljke i koštice i narezati na komadiće (npr na 1/4)
- U posudu staviti trešnje, dodati sok od limuna i pomiješati.
- Dodati smeđi šećer, vanilin šećer, šećer u prahu i cimet i sve dobro umješati i ostaviti oko 15 minuta
- Zatim uzeti po tri kore za svaku štrucu. Ulje i mlijeko pomiješati.
- Prvu koru nakapati mješavinom ulja i mlijeka , preko nje staviti drugu koru i isto je tako nakapati, preko nje staviti treću koru i na nju rasporediti 1/4 trešanja na otprilike 1/3 površine kore.
- Sve zarolati u štrucu i staviti na pleh koji smo prethodno namastili uljem. Krajeve savijače lagano podviti da nadjev ne ispadne ili ne iscuri.
- Isti postupak napraviti sa preostalim korama i zaviti još tri štruce savijače.
- U posudi gdje su bile trešnje one su pustile sok koji je ostao zajedno sa polurastopljenim ostatcima šećera. U to dodati preostalo ulje i mlijeko (malo će ga ostati, možda jedna žlica) , sve pomiješati i sa time premazati savijače.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i savijače peći oko 20 minuta

Savijača je gotova i jako lijepo miriše :) . Trešnje su tijekom pečenja pustile svoj sok, ali to nimalo ne smeta, po želji se sa tim sokom mogu preliti pečene savijače.
Da bismo ih degustirali potrebno ih je malo prohladiti, a zatim uz onako tople stavimo kuglicu sladoleda i serviramo.





Ukusno, sočno, mekano, ........, volim ! :))




Volim taj okus trešanja u savijači, kombinacija sa smeđim šećerom je jako dobra i probala sam i toplu i hladnu verziju.
Ne znam koja mi je baš bolja, možda ću ipak malenu prednost dati toploj (jednako kao što kod višanja tu istu prednost dam hladnoj, pa eto neka bude poštena podjela :)





Ovo je moja prva ulaznica koju šaljem Petri za ovomjesečni krug blog-igrice Ajme koliko nas je.
Veselimo se ljetu koje dolazi i uživajmo u trešnjama !!


Broj komentara: 16:

  1. Ovo izgleda jakooo fino.
    Sviđa mi se što ima i cimeta unutra jer ga volim, a super mi je i što si dodala i kuglicu sladoleda - kad se doda sladoled meni je odmah sve još bolje :)

    I ja sam htjela sudjelovati u ovoj igri ali ne znam da li ću imati dovoljno trešanja.. vidjet ćemo..

    Receptić ti je super!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. Salivacija otpocela na prvi pogled....Divno - cekam sljedece proljece sa tvojim receptom!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovdje trešnje polako prolaze. Jučer sam nabrala i trešanja i višanja ali prvo ide Griz štrudla s višnjama pa onda nešto od trešanja ako ih ostane,. Toliko su dobre!!!
    Kao i ovaj tvoj post. Kao ova savijača. A, slike! One su pravo fantastične.
    Jedva čekam sljedeće delicije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Fotke sve bolje, ova savijaca jednostavno mirise sa slika i mami sve uzdahe.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. moja najdraža štrudla! iako kod mene obično s višnjama :) za mene nema bolje ulaznice od ove :D
    Fotografije su krasne!
    Ove trešnej mesnate i tamnocrvene su mi puno bolje od onih svjetlijih

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas su odlicne, prave. Znas da se takvim kolacima savijacama uvek najvise obradujem!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja mnogo volim tresnje, ali u ovoj sezoni ih jos nisam jela. :( Nadam se da ih necu skroz propustiti.

    Savijaca je super...
    I fotke mi se jako dopadaju!

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam savijaču s trešnjama! Još ju nisam radila ove sezone, a tvoja je prekrasna.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam imala priliku jesti savijaču s trešnjama, ali mora da je predobra. Tvoja mami s fotografija :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlicna ulaznica za igru, ja obozavam savijacu sa tresnjama ili visnjama. Slike su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  11. dok gledam tvoje fotke, razmišljam zašto nikad nisam radila savijaču s trešnjama, nego uvijek s višnjama, krasno izgleda još uz dodatak sladoleda......

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni ova savijača djeluje tako fino da bih sada odmah poželjela ne jedan već najmanje dva komadića..:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao, odlična je, a iz navike pravim samo sa višnjama.Super su fotke.
    Svaka čast i puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
  14. Jesam ja propustila kada si rekla da imaš novi fotić? Slike su jednostavno odlične!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Veselim se našem druženju!Recept za savijaću je za prste polizati.Super fotkano!

    OdgovoriIzbriši
  16. Dok višnje intenzivno trošim tokom cele godine, trešnje sa druge strane nikako. Kupim i jedemo ih sveže.
    Kod ove tvoje savijače mi je zanimljivo dodavanje mleka i sačuvaću receptić da ga isprobam sa višnjama. Fotografije su ti predivne!

    OdgovoriIzbriši