petak, 25. svibnja 2012.

Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Zoka sa bloga Pans and Pots odabrala je za nas temu  - jagode !
Odlična tema, jagode su u sezoni, fini deserti sa jagodama nas mame sa svih strana. Kiši usprkos, tržnice i štandovi su sve puniji jagodama, cijena im baš i ne pada zbog toga, ali teško im je odoljeti, a i dugo je čekati slijedeću godinu kada će opet ovako zamirisati.




Košarica svježih jagoda česta je ovih dana u mojoj vrećici i najviše ih volim pojesti svježe , eventualno uz mali dodatak sladoleda ili šlaga. Ipak, ne bježim niti od pripravaka sa jagodama i naravno da im svaku sezonu iskoristim za napraviti koju marmeladu. Za sada nisam još radila neku novu kombinaciju , ali nije isključeno da hoću dok podsjetnike na one dosadašnje možete naći u ovim postovima:

Trenutno se u staklenkama hladi marmelada od jagoda sa bazgom, ona koja je mene i sve degustatore oduševila pa sam je ove godine brzo napravila, dok mi opet ne nestane bazginih cvjetova što mi se lani dogodilo.

Inače, kada smo kod jagoda moram se prisjetiti da sam kulinarske eksperimente sa jagodama počela još kao dijete. Jagode su bile valjda prva namirnica koju sam uzela i sa njome otišla u kuhinju. Ne zaboravimo da je nekada sezona jagoda značila da jagode doslovno "ispadaju" i mirišu iz svih krajeva tržnice, imali smo ih i doma u vrtu  i zdjela svježih jagoda bila je stalno na stolu. 
Ja sam kao i svako dijete u kuhinju prvo krenula  bez dozvole za paljenje pećnice, ali imala sam pravo na mikser :)  pa sam "mućkala" razne kreme. Spajala sam jagode  šlagom, dodavala crno vino, razne extrakte, pripremala neke varijante Šarlote, sa keksima, bez keksa, uvijek sve dobro rashlađeno.
Zatim sam stasala dovoljno da je i pećnica bila dozvoljena pa sam krenula sa kolačićima, uobičajeno je bilo biskvitno tijesto, izliti ga u pleh, staviti  jagode po vrhu, ispeći i gotovo, kolač koji se uvijek nekako ispostavi kao najbolji i najzahvalniji :)

Marmelade su došle kasnije, a želei su došli još kasnije , zapravo želei su još uvijek u dolasku i nisu mi se baš udomaćili , ali ostavljam ih u igri i dajem im novu i novu šansu :). Stoga , kao nešto novo od jagoda i sa jagodama skuhala sam ovaj žele koji danas predstavljam. Recept je iz moje omiljene knjige sa marmeladama i želeima, ali  kao i uvijek malo dorađen i prilagođen. Slijedeći put bit će još malo više prilagođen, a sada idemo onako kako sam ga isprobala i skuhala.



Dakle, jagodama su pridodane jabuke, a sve je "začinjeno" mirisom omiljenoga mi ruzmarina, koji mi se, usput da kažem, osušio dok je došlo vrijeme slikanja :) tako da su fotkice bez toga sastojkas. Što je završilo u želeu završilo je, a ostatak će osušen jednom završiti u nekom jelu :)

Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina

- 500 g jagoda
- 500 g jabuka
- 500 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2)
- 1 želin + 2-3 žličice šećera
- 4 grančice svježeg  ruzmarina

- 4 staklene teglice od 212 ml

- Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice.  Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati.
- Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka
- U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi.
- Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute .
- Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke.
- U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina.
- Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi.
- Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.




A zatim degustirati, ovu obično-neobičnu kombinaciju :)




Što se mene tiče ruzmarin je ovoj kombinaciji dao posebnost, a jabuke su je malo oduzele. Osjete se i jagode, ali jabuke pomalo preuzimaju, a to mi nije bio cilj. Omjer pola-pola ću slijedeći put izmjeniti u korist jagoda (1/3 jabuka + 2/3 jagoda) i mislim da će onda ovaj žele biti pun pogodak !




Do tada , uživati ćemo u ovome što je ispalo, nije to uopće loše, samo je pitanje očekivanja, a ono kako ga vidim "u budućnosti" :) biti će sigurno super jer ga vidim u jednoj finoj roladi sa mekanim spužvastim biskvitom koji sam nedavno probala i za koji sam dobila recept.
Isprobati ću ga i tako pa javim dojmove :)



Ovaj žele šaljem dragoj Zoki kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je.
Uživajmo u jagodicama koliko god možemo, u njihovom mirisu, okusu i svježini !



Na kraju, ispričavam se što me baš i nema intenzivno na vašim blogovima, sve pratim, ali malo komentiram iz jednostavnog razloga što mi se pokvario laptop, a sa posla je nemoguće nešto konkretnije napraviti. Ovaj post objavljujem sa posuđenog laptopa da se još ne dogodi da i mjesec i tema prođu dok se moj ne popravi. Nadam se da će ubrzo biti riješeno i opet se aktivno vraćam :)

Broj komentara: 15:

  1. Divan žele :)) i meni je laptop crko, hvala bugu na noćnim smijenama gdje mogu blogat :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma fotografije su ti božanstvene, i cijela atmosfera, šta da ti kažem, osjeti se miris tog tvog predivnog želea. Još uvijek sam u poslu pa ne stignem do blogova, ali nisam mogla a da ne ostavim ovaj komentar. Bravo Branka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim sve s jagodama, zanimljiva kombinacija s ružmarinom,veselim se roladi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Znala sam draga Branka da će kod tebe biti neka divna kombinacija sa jagodama,i evo bila sam u pravu,ovaj žele djeluje fantastično,ruzmarin mi je poseban dodatak:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Žele odlično izgleda. Baš sam pri dolasku na tvoj blog pomislila kako kreće tvoje vrijeme - puno sezonskog voća koje ćeš spremiti u staklenke u mnoštvu neobičnih kombinacija, baš kao što je i ova. Nikad mi ne bi palo na pamet udružiti jagode i ružmarin.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako divno izgleda, ovo se mora isprobati, jako neobicno i zanimljivo. Slike su fantasticne.

    OdgovoriIzbriši
  7. Savršeno! Već sam se gadno prestrašila da je ovo neka kreacija sa želatinom (u ničemu je ne koristim), ali naravno, nije ništa takvo. Sve sami odlični sastojci. Još da sam vićna, kao ti, raditi zimnice i slično, odmah bih se prihvatila posla. Užasava me sterilizacija staklenki, da budem iskrena.:))

    OdgovoriIzbriši
  8. prekrasan žele i odlična ulaznica. super su ti fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Divno izgledaju te teglice sa mirisnim zeleom, mozda malo neobicna kombinacija ali verujem da ce odlicno pristajati u roladi koju ces napraviti.:) Fotke su prekrasne i pune sunca, od kako sam promenila komp ne mogu nikako da dobro procenim boju na svojim fotkama, totalno mi drugacije prikazuje u odnosu na stari, uh... drzim fige da sto pre dobijes nazad tvoj laptop.:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Savršeno a o onome od jagoda i bazge mogu samo potvrditi da je genijalan, jer ja sam ga i probala zahvaljujući tvojoj nesebičnosti:
    Slike su ti božanstvene!
    Uživam čitajući tvoje postove.

    OdgovoriIzbriši
  11. odlična ideja! Al mislim da cu prvo isprobati ovaj s bazgom ;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka, nadam se da ćeš popraviti laptop :) Baš sam uživala i u tekstu i u slikama, koliko sam jagoda ima kod tebe :) Baš su mi zamirisale! Dvan, divan žele!! Dodatak mog omiljenog ružmarina, ah, sigurna sam da je predivno!! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. jako si me primamila sa neobičnom kombinacijom meni najdražeg ružmarina i sezonskog voća! moj balkonski se tako fino ove godine razrasao (očito mu je pasalo ovo kišno razdoblje) da mi je ovaj recept došao ko naručen (za razliku od bosiljka pa nemam ni za pesto ove godine)... moram probati prvom prilikom, a tebi svaka čast na predivnim fotkama i ideji!

    OdgovoriIzbriši
  14. Žele od jagoda je super, stvarno kreativno napravljeno.

    Fotke - za deset, odlične!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši