utorak, 17. travnja 2012.

FBI rukavice - Laka kuharica - "slano"

U ovom krugu blog igrice FBI rukavice, koju je pokrenula mamajac, istražujemo blog drage Katarine,  Κάθαρσις , Laka kuharica.
Blog Laka kuharica uistinu sa zadovoljstvom pratim, sviđa mi se kako to Katarina radi, sviđaju mi se njezine uvodne pričice u svaki recept, sviđaju mi se detaljno pojašnjeni i prikazani recepti i posebno onaj dio pojašnjenja koji se odnosi na vrijeme pripreme, težinu pripreme, te na kraju nutritivne vrijednosti koje uvijek pročitam i memoriram. Isto tako, sviđa mi se i svaki Katarinin komentar na mojemu ili nekom drugom blogu koje je uvijek direktan i sa stavom, a istovremeno sa mjerom i na lijepi način izrečen.




Još malo o blogu Laka kuharica, svi mi koji pratimo ovaj blog znamo da smo na pravom mjestu kada želimo pripremiti nešto brzo i jednostavno, a istovremeno i puno okusa i fino. Kako je i Katarina istaknula, kuhanje mora biti lako i zanimljivo, Laka kuharica, a istovremeno rezultat je "za prste polizati" :). Isto tako, ovdje smo na pravom mjestu želimo li i naučiti nešto više, prije svega o začinima. Fascinantne su Katarinine kombinacije začina koje svako, i najjednostavnije jelo , čine punijim, ukusnijim, posebnijim. Moram priznati da sam kroz ovo istraživanje počela intenzivnije koristiti začine i spoznavati njihovu vrijednost u oblikovanju finalnog okusa jela.  Tu je i post koji će nas uputiti u najčešće korišteno začinsko bilje u kuhinji (ovdje) te post u kojemu možemo vidjeti  kako začine možemo kombinirati i zamijeniti jedne sa drugima (ovdje).

Osim začina naučiti ćemo i o talijanskim sirevima (ovdje), francuskim sirevima (ovdje), vrstama tjestenine (ovdje) , .........., a možemo i otputovati u Beč, Budimpeštu, Beograd, ......, uistinu vrijedno i zanimljivo ! Nećemo preskočiti niti  zanimljivi "erotični dio" bloga :) 

A možemo i isprobavati recepte, što u okviru ove igrice uglavnom i radimo :) . Stoga je vrijeme da vas upoznam sa mojim izvedbama i dojmovima Katarinih recepata. Izbor je kao i uvijek bio težak i toliko toga je još ostalo na listi za isprobavanje i doći će na red nekom drugom prilikom. Sada već uobičajeno napravila sam podjelu na "slatko" i "slano" i u ovom postu slijedi "slani program".

Od "slanoga" isprobala sam slijedeće:
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u  naslovu)

Ovu juhu sam isprobala još prošle godine i prezentirala u ovom postu , a nakon toga je pripremila još nekoliko puta. Katarinin post i recept je stigao nedugo nakon što sam istu juhu jela u jednom restoranu i nisam u njoj toliko osjetila okus komorača koliko okus maslinovog ulja. Sada je došlo vrijeme za okus komorača. Odličan spoj jednog i drugog i odličan omjer jednog i drugog našla sam u ovom receptu i ovoj juhi. Lagana, ukusna, juha koju ću sigurno i dalje imati u svom jelovniku. 





Upravo kako kod Katarine piše, nije ovo Pirova pobjeda, kušate li ovu juhu onda je to prava pobjeda ! :). Juha koja je više od same juhe, ovo je obrok i ja sam je tako jela. Pir je ono što me ovdje privuklo, vrećica je stajala u ormariću još neotvorena i ovo je bila prilika za iskoristiti pir. 





Uz pir tu je i bogatstvo povrća koje se nalazi u ovoj juhi. Skuhala sam je prema receptu , jedino nisam imala predloženu tjesteninu , ali i ove integralne "mašnice" su dobro odradile svoj posao i ovdje se uklopile. 
I tu je juha puna okusa i zdrava.........




...............i jedna od onih koju ću rado opet pripremiti. Ipak, radije u hladnije nego u toplije dane , nekako mi baš ide u ono vrijeme kada je vani hladno, a mi se zagrijemo tanjurom ovako bogate juhe. 





Čim sam vidjela ovaj recept znala sam da je ovo nešto za mene i da to moram isprobati. I isprobala sam :) i dobila i više nego što sam očekivala. Divno mekanu i odlično začinjenu junetinu. "Krčkanje" od oko 2 sata nije mi predstavljalo problem, jednostavno sam odvojila dio dana za biti doma i usput pripremiti i ovo jelo. Naranče i začini, baš kako u nazivu recepta piše, su kombinacija koja me osvojila, ne samo u nazivu nego i kada je bilo gotovo. I napravila sam ga samo za sebe :) 




Jednostavno odlično !




Za prilog nisam skuhala rižu,ali sam zato skuhala rižine rezance. 





Pomalo je stiglo i proljeće i ovaj kuglof nametnuo se sam od sebe, jer sa proljećem je stigla i prigoda za napraviti ga. Doduše, proljeće i prigoda nisu baš posebno povezani, ali to nema veze, važno je da sam ja kuglof napravila i da su se degustatori njime oduševili. 
Dakle, radi se o već dosta puta spominjanom čašćenju u firmi. U zadnje vrijeme sve češće imamo potrebu zajedno se okupiti i nečime počastiti. Eto, stres i sve ono što sa sobom nosi očito ponekad i zbližava ljude a borba protiv stresa na ovaj način zapravo uopće nije loša :). Dogovorili smo se tko će što donijeti i ja sam ušla u kategoriju "slano" , izbor je pao na ovaj kuglof , i pogodila sam ! :) Uistinu se svima svidio !




Koristila sam feta sir i sve ostalo prema receptu uključujući i kombinaciju triju začina. 
Moj kuglof je nešto niži iz razloga što je i kalup nešto veći. To definitivno nije smetalo :) 




U mom slučaju ipak ne sa roquefortom nego sa feta sirom. Feta sir se našao u frižideru u trenutku kada sam odlučila napravkiti ovu juhu, ujedno ga dovoljno volim da ga često stavljam u razna slana jela i kombinacije pa  tako i u juhe. 




Sa proljećem je došla potreba i za nešto laganijim jelima i juhama i tako je pao izbor na ovu juhu. Nije zanemariva niti činjenica da volim tikvice u svim kombinacijama. Sada mogu reći da ih volim i u ovoj juhi. 
Odlična, lagana, a puna okusa , definitivno jedan od mojih favorita ! 





Ovo je vjerovatno jedan od najisprobanijih kruščića, pa je bilo po onoj kada su ga već svi isprobali moram i ja :). Ali nisu svi napravili grešku koju sam napravila ja. U receptu lijepo piše da ukoliko se ne koristi sir ricotta treba koristiti neki masniji sir. A ja sam stavila svježi posni sir, ...., hmmmm, nije baš najbolji izbor i u mojim krušćićima to se osjeti. No, iako su ispali nešto tanji i vjerujem malo tvrđi nego što bi trebali biti svejedno su bili ukusni . I idu uz sve, ....., meso, povrće, kuhano, suho, ...., sa svime se slaže :) 





Sada je ispalo ovako, a slijedeći put ću svakako slijediti recept. 





Evo nas kod "kapitalca" :), jela koje je osvojilo ne samo mene nego i degustatore. Tražio se poslije ovaj recept, čula sam samo "što je ovo dobroooo....." , i bilo je, i biti će opet ! 




Koristila sam pileći file (ovo je valjda jedina stvar u kojoj se u kuhinji ne bih složila sa Katarinom, koliko ona ne voli i ne jede "letjelice" toliko je to kod mene najčešće meso ) . Sve ostalo napravila po receptu. Prefina, uistinu prefina kombinacija, okus, aroma, ......., savršeno ! 




Tko god je sklon ovakvim kombinacijama okusa , preporučujem ovaj recept, brzo i jednostavno dobiti ćete nešto posebno !





I za kraj, siromaško jelo, jelo težaka, jednostavno i zasitno, ali i ono koje i danas volimo i ako ga izbjegavamo to je uglavnom zato jer je kalorično. Ja ga nisam izbjegla, a nisu ga izbjegle niti moje cure u Dbk :). Znam da one vole ovakva jela, nećakinja K. bi na ovome mogla i živjeti kada bismo joj to dozvolili. Dobro, još koji tanjur tjestenine i to bi bilo to. Iako ovdje nema tjestenine ima sve ostalo što voli, pomagala je oko pripreme. Krompir smo narezale na ploškice, jaja skuhale, kupile smo domaće kobasice pa i njih narezale, sve posložile, i poslale naš Francuski krompir u pećnicu : 





Što se vremena pečenja tiče trebalo mi je nešto dulje od  navedenog, blizu 1 sat ,......, počelo je već mirisati, jedva smo dočekale da izvadimo , i uz zdjelicu salate, ....., ma navalile i sve pojele ! :):) 




Miris, vjerujem prije svega kobasice,  je privukao i ovu "degustatoricu" :),  nasmijala sam se kako Lia skače prema stolu gdje se jelo hladilo prije serviranja , ....., naravno da je dobila svoj komad kobasice :) 




Ostalo je još recepata koje sam željela isprobati i oni će vremenom doći na red. Iako znamo da ne možemo i ne stignemo sve što želimo,  uvijek nekako vjerujem da će doći vrijeme za sve to pa tako i za još puno odličnih jela Lake kuharice koja će se jednom naći i na mom stolu. Do tada, Katarina hvala ti za sve ove odlične recepte i jela u kojima sam skupa sa svojim degustatorima uživala ! 

I , ...., vidimo se uskoro u "slatkom dijelu " :):)

44 komentara:

  1. Kao i obično, isprobala si jako puno recepata i u ovaj kasni sat me navela da posjetim frižider. Lia je preslatka!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivan odabir i prezentacija...Pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka čst na izboru i prezentaciji!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veseli me da ti se sviđa izbor i prezentacija, hvala !

      Izbriši
  4. Krasan odabir jela,zaista sve je prefino,juhu od komorača ću odmah danas isprobati...Lia je takva slatkica:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nely hvala ti, drago mi je da ti se sviđa, nadam se da će se odlična juha od komorača i tebi svidjeti, sigurno hoće :)

      Izbriši
  5. E Branka, Branka samo sam tebe čekala!
    Ja se prema tebi mogu pokriti ušima. Fantastično odrađeno i prezentirano. Jedva čekam slatki dio!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Snježo, drago mi je da ti se ovo sviđa a uskoro će i slatki dio. Nemaš se ti što pokriti ušima, vidjela sam i tvoj izbor i izvedbe koji su odlični !!

      Izbriši
  6. Ti si svega napravila - bravo! Veoma lep izbor, dopadaju mi se komentari. Hvala što si mi skrenula pažnju na neka jela koja bi neopravdano ostala neprimećena. Lep post.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa kao i da su ovdje neka jela koja bi bila preskočena ali sada su dobila pažnju.

      Izbriši
  7. Izvrstan odabir jelovnika, ogladnela sam gledajući ova predivna jela. Kao i uvek, oduševim se tvojim fotkama...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zora, fotkice još dorađujem , trebam još puno oko njih učiti. Drago mi je da ti se sve sviđa.

      Izbriši
  8. Joj, ostala sam bez riječi! Toliko lijepih riječi i pohvala nisam duuuuuuugo čula i zahvaljujem ti od srca (šmrc, čim je nešto lijepo, meni suze na oči, stara sentimentalka, pa to je). Odlično si odabrala, prekrasno prezentirala, opisi su divni. Najdraže mi je od svega da su jela svidjela "degustatorima". A zadnja slikica podsjetila me na mojeg neprežaljenog Erina koji je vjerno "kuhao" sa mnom, uvijek u nadi da će i njega nešto dopasti (i imao je pravo).
    Hvala i poljubac.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Katarina ! Jako mi je drago da ti se sviđa ovo što sam napravila sa tvojim receptima, izbor i moja izvedba. Kao što sam napisala, još je puno toga ostalo za isprobati. Što se pohvala tiče, jednostavno htjela sam sve to istaknuti, jer to je tako :). Vjeruj mi da kada sam vidjela Liu kako skače prema stolu sjetila sam se tvoga Erina i kao što je Erin pripadao u tvoju kuhinju tako Lia pripada ovdje.
      Uskoro stiže slatki dio, degustatori me još traže recepte :)
      Pozdrav i poljubac šaljem !

      Izbriši
  9. Branka, predivno, to samo ti možeš ovako perfektno napraviti, sve, i izbor i komentari i fotografije. Ja se neću moći pohvaliti nikakvim uradkom, na žalost trpim od pomanjkanja vremena, obaveze su me prestigle pa preskakujem gdje got stignem, tako ću morati preskočiti i ovaj krug. Pokazala si nam prekrasnog peseka, jel to tvoja ljubimica?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Dunja puno ti hvala na lijepim riječima. I kod mene je "škripac" sa vremenom, još uvijek nekako izdvojim vrijeme ali nikada to nije onako kako bi htjela i za sve što bih htjela pripremiti.
      Lia je od nećakine K., živi sa njima u Dbk i kada dolaze ovdje i nju dovedu, a kada ja dođem kod njih stalno je tu da mahne repom i malo se pomazi. Jako je umiljata, a za mjesec dana imati će 3 godine.

      Izbriši
  10. Draga Branka, divan post, uzivala sam i u slicicama i komentarima, sve si lepo napisala bas kako jeste, zanimljivo mi je kako mozemo steci slican utisak o nekome iako ga mozda poznajemo samo virtuelno. Svidja mi se i sve sto si pripremila, moj izbor je nesto drugaciji pa jedva cekam da sredim slicice... kucaaa je preslatka!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Lana, drago mi je da ti se sve sviđa. jedva čekam da vidim i tvoj izbor , sigurna sam da je sve odlično pripremljeno i prezentirano kao i uvijek kod tebe.
      Dobro kažeš, virtuelno se upoznamo a zapravo kao da se dobro znamo i imamo slične utiske jedni o drugima.

      Izbriši
  11. Post ti je uistinu lijep, zanimljiv i informativan. Krasno je kad te kolege blogeri hvale i uvažavaju, kad nema ljubomore, kad te komentiraju punim i smislenim rečenicama a ne: prekrasno, slatko...to nisu komentari. Lijepo je pročitati komentar iz kojeg progovara iskrenost i veselje zbog tvog novog posta, pohvalu za dobru fotku... a ne da sve te dvije riječi budu usputno ostavljene u očekivanju istog s tvoje strane. To se zove pratiti blog i blogera, sve drugo je ... :)

    Zahvaljujem ti se na preporuci za ovaj odličan blog i divne slike!

    Pusa!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Zondra na komplimentima i na ovom komentaru. Slažem se sa tvojim zapažanjima, a sa moje strane samo mogu reći, krene li ovo nekada u nekom drugom pravcu od onoga kako to sada osjećam i radim onda sve gubi smisao i bolje je i ne raditi. Ne vidim ovdje mjesta ljubomori, neiskrenosti, kalkulacijama, ...., tu smo da se pratimo, podržavamo, učimo jedni od drugih, napredujemo, družimo se,veselimo, .., samo to priznajem ! :)

      Izbriši
    2. Slažem se, to je bio samo moj opčeniti komentar na stanje u blogo svijetu:)

      Izbriši
  12. Draga Branka ,kao i obično ti si se baš potrudila:))i ja jako volim Katarinin blog i to zbog svega što si napisala.Sjajan odabir i lepe fotografije.Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i jako mi je drago da ti se sviđa moj izbor i prezentacija !

      Izbriši
  13. Dobar izbor slanih i finih jela.

    OdgovoriIzbriši
  14. dobar izbor jela si napravila, sve je prekrasno i vrlo ukosno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  15. Divan izbor, sve odlicno izgleda, ne znam sta bih izdvojila.

    OdgovoriIzbriši
  16. Kao i uvek - sjajno obavljen zadatak! Svaka cast! Neki od ovih recepata su i na mojoj listi, ali nazalost necu stici sve odabrano spremiti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa ! Nisam niti ja stigla pripremiti sve sa liste , nadam se da će jednom biti vremena i za te recepte.

      Izbriši
  17. Odlično mi sve izgleda! Svaka Čast :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Bravo Branka, ti si baš bila vredna. Odlično si izabrala.

    OdgovoriIzbriši
  19. Koliko divnih jela! Libum obožavam, a sve ostalo slijedi u stopu :) I Lia je bila oduševljena :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Maja, žao mi je što mi baš Libum nije najbolje ispao. Lia je definitivno bila oduševljena :)

      Izbriši
  20. Divan odabir jela, moj favorit je junetina s narančom i začinima, ali ni druga jela nimalo ne zaostaju! Katarinini recepti mene oduševljavaju, mnoge sam isprobala, i znam da su odlični. Lia je divna, nemam psića ali macu koja isto strpljivo čeka na "svoj" komad mesa kad kuham :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Tanja ! drago mi je da ti se moj izbor sviđa, a sa junetinom s narančom i začinima sigurno nećeš pogriješiti ! Drago mi je za macu, vjerujem da je veseli njezin dio iz tvoje odlične kuhinje !

      Izbriši
  21. Kakav meni, ja bih vrlo rado bila degustator ovih tvojih predivnih đakonija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zora , drago mi je da ti se sviđa, a na degustaciju si uvijek dobro došla ! :)

      Izbriši