srijeda, 15. lipnja 2011.

Jagode i marmelade - 2.dio

Znam da je sezona jagoda na izmaku i da ove marmelade ili džemovi od jagoda nisu sada toliko aktuelni kao što bi bili prije cca 2 tjedna. Ipak, možda netko još uvijek ima koju jagodicu viška i možda je poželi pospremiti za zimu na jedan od ovih načina tj. u nekoj od ovih marmelada.



Ja ih nisam baš puno pospremila za zimu jer količine koje napravim su uglavnom one "probne", pa ih brzo i razdijelim tako da u mom ormariću ostane tek pokoja teglica. Nema veze, ono što uvijek napravim sa jagodama je da pokoji kilogram zamrznem i onda tijekom zime što od mojih zamrznutih jagoda , a što od kupljenih zamrznutih jagoda , uvijek se može napraviti neka od ovih marmelada.

Inače, moram se malo osvrnuti na budući ulazak u EU, čitam malo "što će se primijeniti kada uđemo u EU" i promijeniti će se to da će se naziv marmelada koristiti isključivo za ovaj pripravak od citrusa , ostale kombinacije voća se zovu džemovi. Znam da je to tako i bez ulaska u EU, ali ja nekako najviše volim taj naziv marmelada pa ga koristim za sve. Nadam se da mi jednog dana kada uđemo u EU i budem li i dalje pisala ovaj blog nitko neće zamjeriti što ću ja i dalje češće napisati "marmelada" :):)

No, vratimo se jagodicama. Marmelade od jagoda sam već radila, i to u više kombinacija. Post u nazivu ima 2.dio, a 1.dio je bio prošle godine otprilike u ovo vrijeme, to je ovaj post.

Tada sam predstavila recepte za :

Marmeladu od jagoda sa vanillom čiji recept možete naći u prošlogodišnjem postu -ovdje. 
Kako sam i tada napisala, to je onaj tip "dječje marmelade", nema toga djeteta koje je probalo ovu marmeladu a da je nije zavoljelo. To mi je moram priznati najdraže , kada vidim klince kako je mažu i jedu, ili je jedu žličicom direktno iz teglice. Uz djecu, uživajmo i mi u okusu i mirisu ove marmelade:



Marmeladu od jagoda sa mentom čiji recept također možete naći u prošlogodišnjem postu - ovdje.
Osvježavajuća marmelada, meni jako draga. Ljetno jutro i doručak uz ovu slatko-svježu marmeladu na komadiću dvopeka, sigurno je lijepi početak dana.



Marmeladu od jagoda sa bananom čiji je recept isto u prošlogodišnjem postu - ovdje 
Ovaj recept vidjela sam kod naše drage Jubistache i kombinaciju jagoda i banana morala isprobati. Kombinacija je odlična i ova marmelada se u palačinkama se jako dobro snalazi :)





Marmeladu od jagoda sa šampanjcem čiji recept možete naći u ovom postu.
Ovo je jedna luksuzna i jako ukusna marmelada. Uistinu me se dojmio njezin ukus i tekstura. Definitivno, marmelada za posebne prilike. Ako i nije posebna prilika , uz ovu marmeladu sigurno će postati :)





Danas ovim marmeladama pridodajem još tri nove koje sam napravila za ovu sezonu.


Marmelada od jagoda sa bijelim vinom i acetom balsamicom

Na ovu marmeladu pažnju mi je skrenula draga Nevena sa bloga Ebba´s cuisine kada mi je u jednom komentaru ostavila preporuku da je isprobam. To je bila preporuka za marmeladu od jagoda sa acetom balsamicom koju je radila Milicza na Coolki. Pogledala sam taj recept, a istovremeno našla i kod Dr.Oetkera ovaj recept. Obzirom da sam se malo pribojavala da mi ne prevlada okus aceta balsamica odlučila sam se na ovu gdje ide i dodatak bijelog vina.

Marmeladu sam napravila ovako:

- 1 kg jagoda
- 500 g šećera
- 100 ml bijelog vina
- 50 ml aceto balsamica
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Jagode oprati i očistiti  te usitniti u blenderu ili štapnim mikserom
- Smjesu usitnjenih jagoda staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i dobro ga umješati.
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati vino , smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta
- Zatim dodati želin + 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 5 minuta uz stalno mješanje.
- Dodati aceto balsamico, umješati ga i kuhati još oko 2 minute.
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke.


Moram iskreno priznati da ova marmelada nije jedan od mojih favorita. Ne znači da je loša i za one koji vole aceto balsamico sigurno će biti dobra. Ali, meni nekako nije "sjela", okus slatkih jagoda i kisekastog aceta nije me se baš dojmio. Aceto inače volim i to je jednini ocat koji koristim i tako će ostati, za sada u salatama i ostalim slanim kombinacijama, u marmeladici ipak ne.



Marmelada od jagoda sa bosiljkom (mediteranska)

Još jedan recept kojim nas je počastio Dr.Oetker,a ja sam na moje količine iskombinirala recept. Klasični recept za marmeladu od jagoda u koju se na kraju umiješa bosiljak. Napravila sam je ovako:

- 500 g jagoda
- 300 g šećera
- malo limuntusa ili sok od pola limuna
- 1 žlica svježeg bosiljka ili 1 žličica sušenog
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- Jagode oprati i očistiti te usitniti u blenderu ili štapnim mikserom i posuti limuntusom ili dodati sok od pola limuna
- Smjesu usitnjenih jagoda staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i dobro ga umješati.
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri  smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta
- Zatim dodati želin + 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 3-5 minuta uz stalno mješanje.
- Dodati bosiljak, umješati ga i kuhati još oko 2 minute. - Ako koristite svježi bosiljak, oprati ga i nasjeckati.
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke.




E, ovo je već nešto što mi se sviđa. Za ljubitelje okusa i mirisa bosiljka pun pogodak. Iako je u marmeladi i za očekivati je da bi izgubio nešto od svoje arome , nije izgubio ništa. Odlično se osjeti i kombinacija sa jagodama je odlična ! Već zamišljam divna jutra na godišnjem odmoru, uz more, uz miris mediteranskog bilja, miriše mi bosuljak "uživo" , a  zamiriše i iz ove marmelade :)



Marmelada od jagoda sa bazgom

Ili "bazgolada" :) . Recept koji je Smile2204 objavila na Coolki prošlo ljeto i koji sam odmah uočila. Ali prošlo ljeto nisam uspjela doći do bazge. Zatim ga je nedavno objavila draga Dilajla na blogu Svaštarica , a ja sam tih dana uspjela doći do bazge i konačno napravila ovu marmeladu, bazgoladu :)

Napravila sam je ovako:

- 500 g jagoda
- 300 g šećera
- malo limuntusa ili sok od pola limuna
- 3 velika cvijeta bazge
- 1/2 dcl sirupa od bazge
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera


- Jagode oprati i očistiti te usitniti u blenderu ili štapnim mikserom i posuti limuntusom ili dodati sok od pola limuna

- Smjesu usitnjenih jagoda staviti u posudu za kuhanje, dodati šećer i dobro ga umješati.
- Zatim dodati cvjetiće bazge i sirup od bazge i dobro ih  umješati
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta
- Zatim dodati želin + 2-3 žličice šećera i dobro ga umješati
- Neka opet uzavri i kuhati još oko 3-5 minuta uz stalno mješanje.
Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke.





Što ovdje reći, oduševila sam se, baš oduševila ! Volim miris i okus bazge iako ne pretjerano, međutim u ovoj marmeladi se savršeno uklopio. Prijateljici sam dala teglicu da proba i kaže mi "ja ti ovu marmeladu ne mogu prestati jesti". Ne mogu ni ja :)




Gotove su jagodice i njihove marmelade za ovu sezonu, ....., možda nešto još napravim preko zime od smrznutih jagoda, a do slijedeće godine ostaje nam uživati u ovim okusima i mirisima jagoda i kombinacijama uz jagode.


Broj komentara: 15:

  1. Baš me zanima ovaj s okusom bazilike a i aceto nikad nisam koristila u pripravi ali iskreno i meni su najbolje ove domaće iako više volim pekmez nego džem ne volim te komadiće da mi se motaju pod zubima.

    OdgovoriIzbriši
  2. Verzija sa jagodama i bananama zvuči zanimljivo. Recept pospremljen i čeka sljedeću sezonu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala ti na receptima i super prijedlozima! Obožavam ovakve stvari a pogotovo moje curice:)
    Krasno si sve dekorirala i slikala, bravo!

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoje marmelade su prekrasne, toliko divnih recepata, uvijek nova inspiracija, bravo! Ovo s balsamicom mi zvuči interesantno, s bazgom znam da je odlično, a najviše mi se sviša s bosiljkom jer znam da jagode i bosiljak odlično pristaju jedno uz drugo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasne su ti ove crvene flašice, tako su zamamne. Ovo s bosiljkom me jako zaintrigiralo, pa možda čak i u slanoj verziji.

    OdgovoriIzbriši
  6. Miriši mi preko kompa :) predobro!! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Jos lijepih slicica od Branke. Jagode su mi pristupacne tokom cijele godine (kao i vecina drugih svjezih proizvoda); ipak svako proljece napravim poneku teglicu marmelade, jer su mi sezonske najmirisljavije.
    Ovaj recept sa balzamicnim octom me je privukao...cekam sljedece proljece!

    OdgovoriIzbriši
  8. Da mi neko da da osmislim recept za marmeladu mislila bi se mesec dana. Ove kombinacije mi nikada na pamet ne bi pale. Zova i jagode, genijalno!

    OdgovoriIzbriši
  9. Super su receptici, volim uvek da zavirim u tvoj virtuelni spajz!;)

    OdgovoriIzbriši
  10. fino, fino, fino! tragicno je sto im sezona traje tako kratko!

    OdgovoriIzbriši
  11. Branka moja, bome si se ti nakuhala jagodica :) Sve mi se sviđaju, ne mogu odabrati da li bih radije probala onu s vanilijom, onu s mentom ili pak onu s bazgom! Ma, kad već nudiš onda najbolje pomalo od sve tri :) :)
    Novitet mi je marmelada od jagode s bosiljkom, originalna kombinacija, nikad se toga ne bih sjetila, a sigurna sam da je bosiljak pojačao intezivni miris jagoda, kao što je ujedno i intezivni miris bosiljka pojačao okus jagoda! Divno!!
    I, sad, šta čekaš? Trk k meni na more da to kušamo :) :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bome si bila vrijedna. Jednog dana očekujem kuharicu s temom marmelade u svim kombinacijama...

    OdgovoriIzbriši
  13. ja nemam sto dodati na tvoje marmelade, vec sve znas!!! savrseno:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Puno vam hvala na vašim lijepim komentarima i uistinu sam sretna što vam se marmelade sviđaju.
    Kod mene i kod onih kojima sam ih dala na isprobavanje sve su za sada dobro prošle osim ove sa Acetom, nekako baš nije ispao najsretniji spoj. A sa ostalima ih ne mogu najesti :)

    OdgovoriIzbriši