nedjelja, 26. lipnja 2011.

FBI rukavice - Cooking by Mirjana (Ruža 123) - slatko

Evo nas u nastavku ovoga kruga blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes , a u okviru koje istražujemo blog drage Mirjane – Cooking by Mirjana (Ruža123).



Mirjanin blog je pun odličnih recepata , a ja sam one koje sam isprobala podijelila na „slane“ i „slatke“. Isprobana slana jela možete naći u ovom postu, a slatko stiže upravo sada.

Divnih slatkiša sam našla kod Mirjane i u njezinoj izvedbi svi tako lijepo i primamnjivo izgledaju. Naravno, isprobati ih sve nije bilo moguće pa je moj izbor pao na ove koji slijede. A nadam se da će i ostali vremenom doći na red.

U ovom krugu isprobala sam :
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu recepta)


Slastica odabrana za jedan polagani doručak nedjeljom. Doručkujem uvijek , ali tijekom tjedna nemam taj luksuz polaganog doručka, pa kavica, pa novine, ......, dok nedjeljom uglavnom tako napravim. Tada volim i pripremiti nešto toplo i slatko i ovaj puding je bio kao naručen. Privukao me i po sastojcima i znala sam da će biti dobro. I bilo je, i više nego dobro !


Iskoristila sam komad zamrznute pinice od Uskrsa + ostatak sastojaka kako piše u receptu. Što se marmelade tiče tu mi je kao naručena došla moja marmelada od ribizla sa limunom (nemam još objavljen njezin recept, ali bude uskoro). Ova marmelada se sa svojim lagano koselkastim okusom odlično uklopila u slatkoću deserta.


Uistinu mi se ovo svidjelo i nema sumnje da ću još koji put napraviti, bilo za doručak, bilo kao desert.




Ovi keksići bili su mi tako simpatični u svojoj veličini kada sam ih prvi put vidjela kod Mirjane. Baš su me privukli i odlučila sam ih i ja napraviti. Nisam baš ljubitelj bijele čokolade koja ovdje ide , ali obzirom na cjelokupnu kombinaciju sa brusnicama, bademima, taman se osjetila koliko treba a da ne prevladava.
Keksiće sam napravila točno po receptu, nisu mi ispali baš lijepi kao Mirjanini, ali ukusni jesu. Probala sam jedan a ostatak odnijela na kavu kod prijateljice. Svima su se svidjeli i sve se pojelo, znači – keksići su odlični !







Odmah moram reći – ova čokoladna pita je pita nad pitama, bez pretjerivanja . Mene je kod ove pite privukao dodatak džema od šljiva u čokoladnom nadjevu i odlučila sam je napraviti za moje degustatore-čokoholičare :) . Napravila sam je točno po receptu, a za džem koristila sam moj džem od šljiva sa vanillom i cimetom- recept je ovdje. 
Ono što se skoro dogodilo je da je degustatori zapravo ne degustiraju , jer kada sam probala ovu pitu, još toplu, teško sam se od nje rastala :), jednostavno mene je ovaj čokoladni nadjev oduševio. Džem mu je dao posebnu notu, cijeli nadjev je super , a tijesto je isto tako odlično i jedno sa drugim čine savršeni spoj.


U ovoj piti sam uživala više nego u bilo čemu drugome. A da ste tek vidjeli degustatore, pomeli su je :)




Na naziv ovoga kolača prvo sam se nasmijala, "Sifon", a ja sa sifonima (onima pravima po stanu) nikako na zelenu granu, uvijek neki problemi i uvijek neki majstori koji ih ne rješavaju. I evo mi sada i Sifon kolača :).  Prvo naziv, zatim da se radi o Malezijskom receptu, zatim njegova interesantna zelena boja , k tome i kokosovo mlijeko koje sam morala konačno upotrijebiti......., dovoljno da se odlučim za isprobavanje.
Kolač sam radila po receptu, od pola količine, sa time da sam izostavila cream of tartar i umjesto ulja od kukuruza stavila biljno ulje. Stavila sam 4 kapi zelene boje, ali mi tijesto ipak nije naročito pozelenilo (Mirjana je stavila 1-2 kapi i dobila ovu lijepu boju pa sam mislila da će kod mene biti još intenzivnija, ali ništa)
No neovisno o boji , sam kolač je fantastičan, tako mekan, nježan...., a što se okusa tiče, definitivno mi prevladava kokos. Prvi put sam koristila kokosovo mlijeko i ne znam eto što sam očekivala ali sam se malo iznenadila koliko je kokosasto :)

Uglavnom, kolač sam probala , a ostatak odnijela dvjema prijateljicama koje rade u istoj kancelariji. Nije prošlo pola sata zove me prva da joj obavezno pošaljem recept, a na kraju dana zove me druga da mi kaže kako upravo jede zadnji komad koji je ujutro sakrila od same sebe :)


Toliko o ovom naizgled jednostavnom, a zapravo vrlo posebnom kolaču, ......, praviti će se on još, nema sumnje.



Baš su mekani,  i jako fini. I ono što je isto tako važno, toliko jednostavni i brzi za pripremu da zbilja nema niti jednog opravdanja da ih se ne isproba :) . Sastojci se manje-više uvijek mogu naći u svakoj kuhinji, a ja sam uz to imala kutijicu sjeckanog kandiranog voća kojega je trebalo brzo potrošiti. A ovakve keksiće/kolačiće baš volim. Radila sam od pola količine i dobila ovu štrucu, svježi, tek ispečeni i topli bili su predivni, prhki i mekani. I prije svega ukusni, i mirisni.


Nakon isprobavanja ostatak sam uspjela sakriti od same sebe :) i vratim im se nakon 7 dana, a oni u limenoj kutiji i zamotani u prozirnu foliju i dalje mekani. Nisu isto onako kao prvi dan , ali sasvim dovoljno i nepromjenjenog okusa. Zaključak : odlični !



Ako postoji netko tko baš voli datulje onda sam to ja :). Volim ih toliko da ih uvijek imam doma, ali ih dozirano, vrlo dozirano jedem jer kada bi ih jela koliko bih mogla onda bi to bilo stalno i puno. A to ne bi išlo, pogotovo ne ušećerene datulje koje su jedine koje se kod nas mogu kupiti. Već sam spominjala, ali još uvijek mi nije jasno zašto kod nas nema za kupiti svježih datulja. Svega ima, svakakve egzotike se nađe na policama, ali svježe datulje nikada.
Kod Mirjane sam našla nekoliko recepata za slastice sa datuljama, a odlučila sam se za ovaj puding. Zapravo, muffine :)
Napravila sam sve po receptu, ali ako usporedim moj i Mirjanin rezultat rekla bih da je kod mene to više ispao klasični muffin sa dodatkom datulja i nije tako sočan kako mi se čini na Mirjaninoj slici. Karamel preljev mi se isto tako nije baš zgusnuo, ali imao je okus karamela i muffin/puding sam poslužila sa tim preljevom i sladoledom od vanilije.


Toplo-hladno, datulje, karamel, ........, jako fino , svidjelo bi se i neljubiteljima datulja, a kamoli ne meni koja ih toliko volim . Još jedan jako fini desert.



Draga Mirjana, bilo je veliko zadovoljstvo zaviriti i istraživati u tvojoj kuhinji, hvala ti za sve odlične recepte koje sa nama dijeliš i veselim se daljnjem druženju !



Broj komentara: 10:

  1. Joj Branka,ostala sam bez rijeci!!!
    Toliko slicnosti u odabiru poslastica..ma ja ih stvarno cesto pravim..puding od datula pravim uspus,jedu ga sa i bez umaka!!
    Ne mogu vidjeti da je muffins suh,ali ima tu malih trikova:)
    ..ako ih pecem u vecim kalupima,duze ih pecem,dok manji kalupi zahtjevaju krace vrijeme pecenja,zatim ih jos onako vruce povadim u zdjelice i prelijem toplim umakom....oni onako topli upiju dosta umaka i samo na onako tople dodam sladoled,ma ne mozemo docekati da krenemo u pohod na nj.

    ako su hladni ,samo ih malo zagrijati i opet su kao svjeze peceni!!
    Sto se tice kuglofa,ja sam dodala wiltonovu boju,koja je vise pasta,pa najvjerojatnije radi toga je i boja bila izrazajnija,ali moze i bez boje,meni se dopada basurastost samog tijesta i miris kokosa koji volim !!:)

    Cokoladna pita je i moj favorit i bas mi je drago da si je pravila,a nista manje nije dobra i ona pita sa mandarinom i nju isto jako volim !!!

    Ma volim ja puno toga ,a hvala Bogu i vidi se na meni !!!:)

    Hvala ti,jako si me obradovala !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh, draga Branka, ti si ovo svojski odradila i ne znam što mi je bolje. Pa rekla sam i sama da bih se ja rado preselila u Mirjaninu kuhinju! Jesi temeljita, svaka ti čast! Čestitam, stvarno sam oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
  3. Koliko slatkiša na okupu. Svaka čast na istraživanju i trudu, izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  4. ma koliko divota! ovaj puding je fantastican

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast Branka :) odličan izbor

    OdgovoriIzbriši
  6. Odabir ti je savršen, ali kod Mirjane se ima što i odabrati, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas si sve lepo pripremila, puding od datula sam pravila,...Odličan slatki izbor!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako sve dobro izgleda Branka moja!! Ovaj Queens puding me očarao :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala vam svima puno na lijepim komentarima, drago mi je da vam se sviđa moj izbor Mirjaninih uistinu izvrsnih recepata kao i njihova izvedba.
    "Mirjana" - posebno mi je drago da sam te ovako razveselila i da si zadovoljna kako je kod mene prošlo isprobavanje tvojih recepata. Ne trebaš mi se zahvaljivati već hvala tebi na ovim i svim ostalim receptima koje dijeliš sa nama i kroz koje nas učiš kako pripremiti odlične slastice i ostala jela .

    OdgovoriIzbriši
  10. Pokusavam da otvorim tvoj poslednji post o Pavlova ali mi ne uspeva:( Samo kaze da stranica ne postoji?Znas li u cemu je problem?

    OdgovoriIzbriši