utorak, 30. studenoga 2010.

Kuvarijacije - Domaći Ferrero

U ovomjesčnoj blogerskoj igrici Kuvarijacije zadatak je bio napraviti Domaći Ferrero  po receptu sa Mihaelinog bloga La casa de vainilla.
Čim sam vidjela kuglice i recept znala sam da ću ih napraviti. Ferrero jako volim, doslovno obožavam i sada imam i domaću verziju ove poslastice.

Radila sam kako piše po receptu i moje kuglice su nastale ovako:

- 100 g lešnik napolitanki
- 150 g lešnika
- 200 g nutelle
- 150 g čokolade
- 4,5 kašike ulja

Napolitanke koje sam koristila su "Manners" lješnjak napolitanke
Nutellu koju sam koristila napravila sam sama po receptu sa Monikinog bloga Sweet Sensation - Nougat namaz iz kućne radinosti

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.
Stavila sam lješnjake u pleh , u pećnicu na 180 i na žalost umjesto 8-10 minuta ostali su oko 12 minuta . Ne čine se te 2-3 minutice puno ali jesu, kasnije se dosta osjetilo da su lješnjaci preprženi.
Skidanje opne mi je , moram priznati, bio najteži dio u ovom receptu jer je dosadno :) , ali skinula sam je nekako i nasjeckala lješnjake, ne baš jako fino ali po mome mišljenju dovoljno da su sitniji i da se osjete.

Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta (moje su stajale oko dva sata) da se dobro stegne i rashlade.

Ovaj dio sam napravila točno ovako kako ide po receptu. Sa smjesom nisam imala nikakvih problema , domaći nougat namaz je nešto tvrđi od nutelle i bio je baš taman za oblikovanje kuglica. Tek sam malo navlažila dlanove i od smjese su nastale kuglice (mislim, nastalo je ovo što ja zovem kuglice :) . Stavila sam ih u frižider na oko sat vremena .
Od ove smjese napravila sam 20 kuglica.

Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.
Čokoladu sa uljem sam istopila, kuglice umakala i ostavila ih ponovno u frižideru da se stegnu.

A zatim sam ih poslužila i isprobala.



I dojmovi su ovakvi :
- kuglice su super, ovo ide uz sam bok pravom Ferreru , jako fine i teško je stati ih isprobavati, zarazne :)
- uz pravu nutellu umjesto domaćeg nougat namaza mislim da bi bile kremastije ali meni su i ovakve odlične
- ono što svakako trebam drugi put izmjeniti je vrsta napolitanki : Manners napolitanke su preintenzivnog okusa i jako se osjete u ovom Ferreru, čak pomalo i preuzimaju okus (ja ih volim pa je meni to ok, ali za pravi Ferrero trebale bi neke manje intenzivne)
- i prženi lješnjaci, treba ih pržiti 8-10 minuta kako i piše, a ne 12 kako je kod mene bilo , u okusu se osjeti njihova preprženost (meni niti to ne smeta ali istina je da se osjeti)



Eto, sada je ispalo ovako , drugi put ću povesti računa o napolitankama kao i o prženju lješnjaka. Sve ostalo ostavljam nepromjenjeno. A biti će sigurno  i drugi put, i treći, i četvrti....... :):)

Broj komentara: 26:

  1. Pozdrav Branka, nisam bijo neko vreme kuci, pa zato nisam ni ulazijo na blog a vidim da su drugi vredni. Puno lepih stvari kod tebe na blogu, super...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi je treći domaći Rocher ovo jutro i sve mi se čini da se i ovako, preko ekrana, kalorije samo lijepe. Kao što sam rekla kod Tine, to je moj najomiljeniji slatkiš i ne pristajem na nikakve zamjene. Makar bile ovako lijepe kao ove tvoje kuglice, poredane kao mali vojnici, sve iste.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ove kugice su ti savršene, kad bude Božić,ako se odlučim za ovakve sitne kolače definitivno znam gdje navratiti ;))) što se tiče lješnjaka, uh, da, meni su jednom ostali 20 minuta u pećnici jer sam bila na kompu i jednostavno zaboravila na njih, svejedno su se pojeli :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Super su ti ispali. Na ekranu se ne kuži okus napolitanki :)))))))

    Super su da ih nekom pokloniš za Božić

    OdgovoriIzbriši
  5. Mislim da su mi ipak Mocart kugle na prvom mestu, pa tek onda ova slastica. Nisam je pravila iz razloga što znam da me čeka brdo kolačića sitnih koje ću dobiti posle slava i praznika pa sad samo gledam i skupljam recepte.
    Branka, svaka čast na predivnoj figuri pored svih onih marmelada i džemova. Meni se dopada ovo razotkrivanje i valjda ćemo na kraju završiti svi na blogovima sa svojim slikama i varjačama u ruci. Pa tako je to, kad se neko malo bolje upozna ovo je samo prirodan tok stvari. Pitam se gde će blogovi biti za pet godina i hoće li nam ponestati inspiracije ili ne!

    OdgovoriIzbriši
  6. vidim da je ovaj krug bio uspješan, i tebi su divno ispale, sad točno da mi je žao što nisam stigla

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista igzleda prelepo!
    Idalni recept za praznike :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepo i detaljno opisano:)
    Odlicne su!

    OdgovoriIzbriši
  9. Vidim da nam se ipak svima sviđaju i da uživamo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno izgledaju :))
    Čak su se svidele i meni (a ja ne volim lešnik previše :P) :))

    OdgovoriIzbriši
  11. Danas bas uzivam u poseti nasim blogovima jer na svakom su se pravile ove male hrskave coko napasti...tvoji su odlicni i verujem da smo svi uzivali u ovom krugu!:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlicne su ti i bas mi je drago da si zadovoljna ukusom!!!
    A sto se lesnika tice, ista stvar mi se desila kad sam ja pripremala kuglice, ali moji su se toliko prepekli da su bili potpuno neupotrebljivi i morala sam peci novu turu :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. I ja uzivam kao minjoncic. Unapred se radujem svakoj stranici :)
    Divne su ti kuglice, a ja sam za malo prosla kao ti sa prepecenim lesnicima. Sreca, izvadih ih u zadnji cas.

    OdgovoriIzbriši
  14. Zao mi je sto nisam pravila,vidim da su svi odusevljeni!A i kako ne kada su sastojci njami...:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo je divota, meni je jako krivo sto nisam ranije pripremila ove divne kuglice. Sastojci su fenomenalni, tako da je ukus mmm, njami...

    OdgovoriIzbriši
  16. Predivno, ovako na zlatnoj podlozi.

    OdgovoriIzbriši
  17. secer mi je pao od ovih svih silnih kuglica, i tvoje su naravno savrsene!

    OdgovoriIzbriši
  18. Divne su Branka, baš su ti prekrasno ispale. :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Puno vam hvala svima ! Jako mi je drago da vam se sviđa i moja izvedba ovih predobrih kuglica !

    OdgovoriIzbriši
  20. Jako volim ove kuglice. Vidim da ste svi uzivali u ljepoti njihovog ukusa, osim mene ;-(

    OdgovoriIzbriši
  21. Davno pročitah, ali nikako da se dođem i očitovati :)
    Odmah sam vidjela da ti je sinulo isto kao i meni, pa si vjerojatno ostatak Monikinog namaza od Mozart kugli upotrijebila ovdje. Moj preostali čeka da završi u ovogodišnjim Mozart mignonnima, a Rocher su kao što rekoh pod ključem. :)
    Ako ti smijem kad je domaći nougat namaz i to baš po Monikinom receptu u pitanju nešto predložiti, to sam naime ja napravila i moram to i dopisati.
    Prvo, jako je važno da su za njega lješnjaci što sitnije samljeveni, što meni u multipraktiku baš i ne uspijeva, a lijena sam vaditi mašinu za mljevenje oraha, ali kad je namaz već gotov i prohlađen na sobnu temperaturu, poput ganacha, istući ga ponovo mikserom ili multipraktikom i onda staviti na hlađenje u hladnjak da se dovoljno stisne da bi se od njega formirale kuglice. To ga čini dodatno pjenastim i kremastijim. Moglo bi se, što i Monika navodi za kremastiju strukturu dodati još mrvu više vrhnja, ali i s dodavanjem vrhnja i sa dodatnim tučenjem treba biti oprezan da ne dobijemo putar. Ne znam kakvog su teka kad su s Nutellom, ali s ovim namazom jedva da se osjeti razlika. Mislim da jedinu razliku čini ona vafl opna koju je kod domaćih teže postići. Ja sam čak pokušala pronaći one oblatne za kuglice, ali izgleda da ih u Zgb-u nema za nabaviti. Uglavnom, raspisah se, a htjedoh reći samo da su ti kuglice prekrasne! :)

    OdgovoriIzbriši
  22. "Tadeja" - hvala ti na komentaru i na savjetima oko nougat namaza. Da, to je taj koji mi je preostao nakon Mozart kuglica :) . I ja sam skužila da bi bio bolji da lješnjake još usitnim ali isti slučaj,tko će vaditi mašinice i slično za tu malu količinu koliko obično pripremam. Drugi put ću ići na ovo da ga istučem mikserom kada se prohladi. Inače mi je ovaj namaz odličan i Ferrero je sa njime zbilja vrlo sličan originalu, osim vafla, nadam se da ćemo i njega vremenom postići. I isto kao kod Mozartica, što su kuglice dulje stajale to su mi imale bolji okus (jučer sam zadnju smazala :)

    OdgovoriIzbriši