nedjelja, 14. studenoga 2010.

Čokoladni muffins

Ovih dana na Zagrebačkom Velesajmu održava se Interliber. I ja ga naravno nisam mogla zaobići. Zna se koliko volim čitati, a jednako toliko volim i kupiti knjigu. Knjige su se zadnjih godina izmjenile, svakakvo štivo se nađe pod nazivom "knjiga" i te stvari možete kupiti već za neki minimalni iznos kuna dok su one prave, kvalitetne knjige skuplje, često i preskupe. Svako ulaganje u knjigu je dobro ulaganje , ali ipak i cijena je danas poprilično bitna pa i ja sama kada listam u knjižari i pogledam cijenu na stražnjem dijelu korica često kažem "pričekati ću, biti će na sniženju,....., a na kraju doći će i na trafiku po simboličnom iznosu". Eto, gdje je knjiga stigla. Ne smeta mi kupiti je na trafici po simboličnoj cijeni ali mi je žao da se dobre stvari barem malo više ne cijene i što nam toliko pristupačne,  dok one koje se tek zovu knjiga ali sigurno nemaju tu vrijednost ionako ne kupujem, ni po kojoj cijeni.

Na Interliber sam stigla tek jučer , u tjednu zbilja ne mogu u takve obilaske. A jučer je bilo jako puno ljudi (i neka je) ali  više nije bilo skoro nikakvog izbora po povoljnijim cijenama , barem ne onoga što bi mene zanimalo. Zanimale su me naravno i kuharice i zapravo sam i došla sa tom namjerom da nađem nešto interesantno a ne preskupo, pa ipak je sajam :). Ali nisam se baš nešto nakupovala, koliko sam shvatila ono što sam ja tražila je rasprodano valjda već prvog dana i prodavači na štandovima su me upućivale u njihove knjižare u gradu.
Na kraju....., kupila sam jednu knjigu mami za poklon (nije kuharica ali ne smijem sada napisati koja je knjiga  jer onda neće biti iznenađenje :) ),  a sebi da ne otiđem baš praznih ruku kupila sam "Kušaj i slušaj Dalmaciju" 1. i 2., svaka po 29 kn sa  zgodnim receptima dalmatinske kuhinje od kojih ću sigurno poneki izabrati , ali i sa 2 CD-a dalmatinske glazbe koju jako volim. I dok pišem ovaj post slušam upravo tu glazbu i uživam.

A osim glazbe uživam i u mirisu čokolade , u mirisu muffina koje sam maloprije ispekla.

Ove jako jednostavne čokoladne muffine sam napravila do sada nebrojeno puta.
Oni su zapravo prva stvar koju sam donijela ekipi "degustatori" sa posla , da ih probaju i da mi kažu da li da se petljam dalje oko kuhinje ili je sa tim muffinima sve počelo i završilo. Ekipa se oduševila i napravila sam ih opet i opet i opet....., i njima, i ekipi u Zg i ekipi u Dbk , i za rođendane i za bilo koje druge fešte i tek onako da se nađe neki slatkiš na stolu.
Recept sam našla na Coolinariki i bez izmjena ih radim od početka do danas. Pomalo podsjećaju na neku od verzija "lava kolača" , i u trenutcima kada vam treba nešto brzo, slatko i jako čokoladno iskreno ih preporučujem.

Danas sam ih napravila za ekipu "degustatora", već par dana spominjemo ih i kako nisam ih nisam u zadnje vrijeme radila a oni su im najbolji. Pa kada su najbolji evo ih , već su spremljeni u kutiju u kojoj ih nosim i biti će mi drago kada se sutra njima zaslade :):)

Za muffins je potrebno
- 150 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 4 jaja
- 15 g brašna

- Pećnicu zagrijati na 220 stupnjeva
- Čokoladu i maslac narezati na komadiće i otopiti
- U otopljenu čokoladu sa maslacem dodati šećer i kratko mješati na laganoj vatri da se i šećer malo otopi
- Zatim dodati jaja, brzo ih umješati i odmah maknuti sa vatre uz brzo mješanje (ostanu li na vatri od jaja će se poćeti raditi kajgana što treba izbjeći.
- Kada su jaja dobro umješana dodati i brašno i umješati
- Dobiti ćete glatku, tekuću, ljepljivu smjesu 
- Razliti je u kalupe za muffins 

- Ukoliko su izbor kalupi za muffins standardne veličine tada ih peći 11, max 12 minuta
- Ukoliko su izbor mini kalupi za muffins tada ih peći 8 minuta

Muffins se toliko brzo pripreme  da je nekada smjesa gotova i prije nego što je pećnica zagrijana , uz kratko vrijeme pečenja uistinu su brzi i za čokoljupce jako fini :):)

Ovaj put radila sam obje verzije, i male i velike .
Od navedene količine dobila sam 24 mini muffina i 6 velikih. Inače je smjesa za 12 velikih (tj. standardnih muffina)

Evo ih :)






Broj komentara: 16:

  1. Ma, znaš šta? I baš mi je drago da knjige više nisu onako skupe kao nekada, što ih ima kupiti i u "trafika" izdanju.. jer knjiga je da se čita a ne da skuplja prašinu. Volim knjige a njviše ih čitam posuđujući ih iz knjižnice. Tako ja kada vidim dobru a skupu knjigu sebi kažem posudit ću iz knjižnice. Ali, volim i ja kupiti knjigu i tako me radujekada si mogu priuštiti je.
    Muffini su savršeni i u mene nestanu u vidu magle:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uuu, bas socno izgledaju, ja sam nesto usla u fazu kad mi mafini nisu zanimljivi, a tome je naravno prethodila faza kad su mi bili ekstra zanimljivi :))) Nego, dvaput citam recept - samo 15 g brasna? Onda nije ni cudo sto su tako dobri, pa to su pravi socni kolaci, samo u formi muffina.

    I reci mi, molim te, jesi li probala bez papirica da ih peces? Ja imam silikonsku formu i nemam papirica vise, pa nesto mislim, ipak je to dosta tecno u startu, ne zna da li ce se zalepiti. Mada, lako je to saznati. Napravim pa probam :)

    Sto se tice knjiga, i ovde je nedavno bio Sajam, ja ga preskacem jer u guzvu idem samo ako moram, a i jako malo citam, jednostavno ne stizem. Znam da nije neki izgovor, ali tako je. I onda se iznerviram kad uzmem knjigu, recimo pred godisnji odmor, i biram ko zna koliko po utiscima citalaca, kritike... I onda procitam i ne znam sta da mislim. Jesam li ja glupa pa ne kapiram sta je u toj knjizi toliko wow da izazove reakcije odusevljavanja, ili je mozda to stvarno dobra knjiga, u odnosu na ostale koje se danas izdaju. Nesto mi zao tog vremena potrosenog na knjigu koju se mucim da zavrsim i zaboravim je za tri dana. Konkretno, radi se o franscuskom piscu Gijom Muso-u, bogznakoliko cenjenm hvaljen... Napisao n knjiga, svaka je bestseler, scenario pisali za film po toj knjizi koja je meni, onako, supljivkava... Naslov je kod nas "Samo budi ovde". Na mahove me ponese, a onda bude neoprostivih rupa u dogadjajima. Pritom, covek nema STIL. Nikakav, ni dobar ni los, jednostavno ga nema. Kao novinski clanak da pise, samo malo poduzi. Ne znam, ali vise se ne oslanjam na kritike sa neta, makar pripadale i vecini, vec samo licne preporuke.

    Pozdrav! Mafine belezim za probanje :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicni su Branka!
    Nasmejala si me sa ekipom "degustatori" lepo mogu da ih zamislim prvo ozbiljne pa onda mmmmmmm nasmejane kada probaju mafincice :D

    Rece Maja, bio je i ovde sajam. Nisam isla ali sam obeacal @zelji da cu ici sa njom sledece godine. Kao dete sam gutala knjige ali sto sam starija, sve manje citam :( Ukucaj u google bane prevoz, mozda ti se svdi nesto od onog sto ima tamo. :) Meni ne smeta da citam sa kompa.
    Dzepna izdanja sam uvek volela. Vucas sa sobom i ne places ako se prospe kafa po stranici. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ranije sam mnogo citala ali u poslednje vreme nemam bas puno vremena i sve se svodi na stranicu, dve (koliko mojim malisanima nesto uspe da drzi paznju) ;) Pre par meseci sam bila na putu i imala ogromnu pauzu izmedju dva leta pa resila da svratim u knjizaru i uzmem neku knjigu... na polovini sam odustala jer stvarno nije imalo smisla vise se ubedjivati da ce naici zanimljiv deo.
    Muffini izgledaju savrseno, rado bi ih degustirala :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Muffine pravim cesto (slane, slatke),jer su zgodni za ponijeti u skolu ili na posao.
    Ovi tvoji bas izgledaju spremni za degustaciju!

    OdgovoriIzbriši
  6. ovakve muffine obožavam, ovo je jedan od onih extra sočnih čokoladnih kolača gdje čokolada igra glavnu ulogu,. a meni je to najbitnije! :D Odličan odabir kuharica na Interliberu! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mafine obozavam i praviću,ja u zadnjih par godina jedino sto sam čitala je po neka knjiga i zakoni...jbg svaki dan ali svaki dan čitam zakon,trenutno zkp, i kad neznam sta ćuja uzmem da iscitavam...bas sam "odlepila"...nisam pre bila takva i najvise sam čitala beletristiku...:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ove godine sam planirano preskočila Interliber. Prije sam obožavala ići na taj sajam i tražiti literaturu, uglavnom za faks ali posljednjih godina skužim da se tamo samo namučim i da ništa pametno ne kupim. Za razliku od interlibera muffini mi nikad ne mogu dosaditi i svaki novi recept je dobro došao. Ovi tvoji izgledaju jako, jako ukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Na Sajam knjiga idemo ciljano, pošto je ovo čudo od interneta sposobno izlistatati ponude svih većih izlagača, a ove godine se isplailo ići za stručnu literaturu. Ja sam sebi uzela i knjigu u kojoj polako uživam Crno jagnje ,sivi soko od Rebeke Vest, putopis jedne Britanke kroz Jugoslaviju 1936 i 1941 i oduševljena sam. Moram da priznam da sam knjigu otkrila po preporuci blogerice koja živi par godina u Splitu sa mužem i ćerkicom, a Amerikanka je. Toplo je preporučujem ukoliko je već nisi pročitala. Fazu sa mafinima sam i ja prošla pa sam nešto utihnula.MOram da priznam da zaista volim čokoladne i ne mogu stati kod jednog.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mafini su preslatki i cini mi se jako ukusni... Svrati do mene po nagradicu

    OdgovoriIzbriši
  11. iako sam prošli tjedan bila 3 puta u Zgb, jednostavno na moju veliku žalost nisam stigla na sajam :( a tako sam si mislila nešto zgodno kupiti...
    muffini su odlični, pogotovo čokoladni su najbolji

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam išla ove godine na Interliber, Timna je išla s mojom Najboljom, ali je rekla da sam joj nedostajala i da je morala sve prebrzo gledati, a on je spora vagica, dok ona odluči, ja pustim korijenje. Ali moja je pa još i imam razumijevanja, drugi baš i ne :) Drugi razlog što nisam otišla je moja potreba da knjige posjedujem, ne da ih samo čitam i onda ih gomilam, a više nemam mjesta za skladištiti. A imala sam i ja epizoda kad se ne zna tko više koga muči, ja knjigu ili ona mene i ne kužim šta svijet u njoj vidi.
    Nego, ja bih nekako ako bismo se nas dvije mogle dogovoriti da ti Timni pečeš ove muffine za gablec u školi. ;) Mislim da bi bila njen idol. Odlični su, znam da je čokolada veći postotak izvora njihovog šarma, ali svejedno, odlični su! :)
    @Jelena ova knjiga koju navodiš o putopisu Britanke kroz Jugoslaviju, znam i odlična je!

    OdgovoriIzbriši
  13. Imas nagradu

    http://moljacuspajuzu.blogspot.com/2010/11/nagrada.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Branka, mafini su krasni, a ja te molim da preuzmes nagradu sa mojeg bloga. Pozdrav, Sandra.

    OdgovoriIzbriši
  15. "Snježa" - hvala ti za muffine , drago mi je da ti se sviđaju ! . I ja sam sretna kada mi je dobra knjiha dostupna i uvijek je rado kupim.
    "mamajac" - hvala ti ! drago mi je da ti se muffins sviđaju. Točno je, ide samo 15g brašna. I meni je u početku bilo čudno, zatim sam jednom greškom stavila 30g brašna i muffins nisu niti približno uspjeli kao sa 15g koliko ide po receptu. Bez papirića ih nisam probala raditi, imam standardnu formu za muffins i uvijek stavljam papiriće. Ali kupila sam silikonsku formu za kuglofiće i isprobati ću ih sa ovom smjesom, javim kako je prošlo,
    Znam da je malo vremena za čitanje, i meni ga uvijek nedostaje , tako da nije to tek izgovor, svi bismo rado nešto više pročitali da stignemo. Knjigu o kojoj pričaš nisam čitala, potražiti ću je i podijeliti svoje dojmove.
    "Taša" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđaju !
    "Taci" - hvala ti za kompliment za muffins ! Svi nekako manje čitamo nego ranije, drugačije su obaveze i vremena je manje ali ja i dalje volim čitati pa se trudim što više vremena za to izdvojiti. Slažem se, džepna izdanja su praktična, posebno kada si u pokretu.
    "Casa de vainilla" - to se i meni dogodi da uzmem knjigu a ono ajme nikako da me zainteresira i da je krenem sa razumjevanjem čitati, onda je i najbolje odustati, koliko ima dobrih knjiga toliko je i onih za koje ne znaš što je pisac htjeo reći :). Hvala ti za muffins, drago mi je da ti se sviđaju !
    "Jasnas kitchen creations" - hvala ti, drago mi je da ti se muffins sviđaju !
    "Ebba" - drago mi je da ti se muffins sviđaju, (a i kuharice :)) , ovi su zbilja čokoladni ! Hvala ti !
    "Vera" - hvala ti na komplimentu za muffins. Znam kada te zaokupira čitanje stručne literature pa tako i tebe čitanje zakona, tada ne puštaš i stalno imaš još nešto za pročitati, razumijem te.
    "Andrea" - sa Interliberom je bilo baš tako kako si napisala i mislim da ću ga dogodine i ja preskočiti. Za muffins ti hvala, drago mi je da ti se sviđaju !
    "Jelena" - hvala ti za preporuku za knjigu, sigurno ću je i ja potražiti i pročitati !
    Drago mi je da ti se muffins sviđaju !
    "Nale" - hvala ti za muffinse a hvala ti i za nagradicu, preuzela :)
    "Nina" - hvala ti i drago mi je da ti se ovi muffini sviđaju. Nema veze što nisi stigla na Interliber, evo i nije bio neko oduševljenje, a prilika je opet i slijedeće godine.
    "Tadeja" - hvala ti ! jako mi je drago da ti se muffins sviđaju i nema nikakvog problema da ih Timna dobije kada god ih poželi ! Budu li joj se svidjeli tako kako kažeš biti će ona moj idol :) . A već vidim da bismo se i na Interliberu dobro složile, iako nisam vagica i ja kada razgledam i kupujem volim to napraviti pomalo, pogotvo knjige, okreni-obrni-prelistaj-razmisli-pogledaj naokolo-pa opet malo razmisli-odšetaj- pa se vrati..... :):)
    "Knjiski moljac" - hvala ti na nagradici, preuzela :)
    "Mala kuharica" - hvala za muffins i hvala na nagradici, preuzela :)

    OdgovoriIzbriši