utorak, 15. lipnja 2010.

Marmelada od tikvica sa ananasom i jagodama

Kada je Dajana sa bloga Baker´s corner...somewhere in my kitchen za ovomjesečnu temu igrice "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under , objavila "Tikvice" na moj komentar kako mi je tema odlična pitala me da li ću je iznenaditi sa nekom od marmelada od tikvica :). Naravno da mi je to bio plan i odmah sam počela razmišljati što pridodati tikvicama odnosno da li im uopće nešto pridodavati i od toga napraviti marmeladu .

Prošlo ljeto radila sam Džem od tikvica i čokolade koji nam je predstavila Ebba, i koliko god mi je  bio odličan nekako mi se previše osjetila čokolada a premalo tikvice. Svejedno ću ga raditi opet jer je svakako interesantan i ukusan.
Prije par dana Dunja nas je počastila predivnim Džemom od tikvica koji ću tek isprobati, a koji izgleda savršeno.

A ja sam i dalje razmišljala što, koje voće i kako spojiti sa tikvicama :)
I na kraju došla do onoga da nema tu mjesta kompliciranju nego idemo iskoristiti ananas koji komadić uvijek imam pri ruci i iskoristiti ćemo jagode kojih ovih dana ima u izobilju.
Istovremeno potražila sam malo i na netu i na ovim stranicama našla puno ideja za džem od tikvica. Spajaju ih sa raznim voćem i jedan od komentara na koji sam naišla je bio " sa svim voćem je odličan, a sa ananasom je fantastičan !" .

Pa hajdemo isprobati. 
Za prvi put napravila sam umanjenu dozu tek da isprobam.


Marmelada od tikvica i jagoda

- 200 g tikvica
- 100 g  jagoda
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica želina + 1 žličica šećera


- Tikvice nasjeckajte na komadiće i stavite ih kuhati dok ne omekšaju . Ne trebate ih guliti.
- Kada su omekšale usitinite ih u sjeckalici ili blenderu .
- Jagode operite i također usitnite u sjeckalici ili blenderu.
- U posudi za kuhanje spojite usitnjene jagode i tikvice, dodajte šećer i vanilin šećer , kuhajte dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje.
- Zatim umješajte želin sa šećerom i kuhajte još 1-2 minute.
- Marmelada je gotova , nalijte je u staklenku, zatvorite i neka se hladi.  








Marmelada od tikvica i ananasa

- 200 g tikvica
- 100 g ananasa
- 150 g šećera
- 1 žličica želina + 1 žličica šećera

- Tikvice nasjeckajte na komadiće i stavite ih kuhati dok ne omekšaju . Ne trebate ih guliti.
- Kada su omekšale usitinite ih u sjeckalici ili blenderu .
- Ananas ogulite i narežite samo mekano meso, bez sredine koja je nešto tvrđa. Također ga usitnite u sjeckalici ili blenderu.
- U posudi za kuhanje spojite usitnjene tikvice i ananas , dodajte šećer, kuhajte dok ne uzavri i zatim još 10-tak minuta uz stalno mješanje.
- Zatim umješajte želin sa šećerom i kuhajte još 1-2 minute.
- Marmelada je gotova , nalijte je u staklenku, zatvorite i neka se hladi.









Iskreno nisam sigurna koliko je želin u obje marmelade  bio potreban, stavila sam ovu malu žličicu za svaki slučaj da se stisne a ispalo je da se malo previše stislo i da je sasvim fino moglo proći i bez njega.


Kada sam probala kombinaciju tikvice - jagode za trenutak sam zastala, onako sa nepovjerenjem, probam opet i opet, i ona meni ima okus kao "sir od dunja" koji sam radila po ovom receptu :). Stvarno, kao da njega jedem , skroz sam se iznenadila.
A kada sam probala kombinaciju tikvica - ananas shvatila sam onaj komentar koji kaže kako je ta kombinacija fantastična. Zbilja je, meni se svidjela, jako, osjete se i tikvice i ananas , niti jedno ne preuzima okus i marmelada je dosta svježa i lagana.
Ova kombinacija ostaje, a što se tiče one sa jagodama, hm, pa možda bih se radije odlučila za originalni "sir od dunja" :):)



Broj komentara: 10:

  1. Ma prekrasno, stvarno su ti đemovi savršeni, odlično si ih sljubila s jagodama ili ananasom. Oduševljena sam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ti si Branka definitivno kraljica od marmelada!!! :))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se ova kombinacija bas dopada!

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se, ti si stvarno kraljica marmelada. Koje ideje, ja se ne mogu načuditi. Da se nisam počela s vama družiti na ovim stranicama ne bih ni znala. Fantastčno!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Interesantna kombinacija... veruj mi da mi je svasta sa tikvicama padalo na pamet, ali dzem ni u jednoj verziji. Sad kad vidim sve vase predivne marmelade (dzemove) definitivno cu morati da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Impresionirana sam! I vjerujem ti na riječ da je kombinacija s ananasom bolja, možda čak i na jako malu količinu probam, jer je muž nakupovao ananasa :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti na lijepim riječima, koje su me se duboko dojmile... Zadovoljstvo je obostrano, jedva čekam naš sljedeći susret :))... Mila moja koje divne marmeladice, koje kombinacije... Sve pohvale, ma jedna i jedina si kraljica marmelada :))))Tebe i sljedeću sezonu čeka tura jagodica...
    Pozzz i velika pusa :)...

    OdgovoriIzbriši
  8. heeeeej uspjelo mi konačno, samo šteta što mi nije uspio prvi komentar... tamo sam bila u top formi :))))... kiss :)

    OdgovoriIzbriši
  9. "Dunja" - hvala ti na lijepim riječima, jako mi je drago da ti se džemovi sviđaju !
    "Nataša" - hvala, hvala, ...., kompliment je stvarno veliki ali nećemo pretjerivati, sve smo mi ovdje kraljice !! :)
    "Taša" - hvala ti !
    "Vera" - hvala, drago mi je da ti se sviđa !
    "Snježa" - hvala ti na komplimentu ! I ja kažem, da nisam došla ovdje toliko toga ne bih znala, uz ugodno druženje puno toga se i nauči.
    "Casa de vainilla" - hvala ! drago mi je da ti sesviđaju džemovi i kombinacije i veseliti će me ako nešto isprobaš :)
    "Tadeja" - hvala ti !! veseliti će me ako isprobaš !
    "Anonimno" - Đ. to si mi ti ! :). hvala ti na posjeti na blog i na komentaru, jako mi je drago da ti se sviđaju marmelade od tvojih jagodica, veselim se novom susretu a i slijedećoj sezoni....... :)

    OdgovoriIzbriši