ponedjeljak, 24. svibnja 2010.

AJME - Marmelada od ananasa sa grejpom - light ! :)


Za ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je kao domaćica sama sam zadala temu "Ananas".
Da li domaćica sudjeluje ili ne već je samo domaćica,  pitala sam našu prošlomjesečnu domaćicu  i Jasenka mi je rekla "možeš a ne moraš". Ja sam odlučila iskoristiti ovo "možeš" :)
Uz to je i Tadeja baš prije par trenutaka pitala u komentaru za marmeladu od malina hoće li biti nešto sa ananasom i od mene, evo stiže , stiže.... :), naravno izvan konkurencije.

Ananas koji sam zadala kao ovomjesečnu temu jako volim, sam ananas , sve od ananasa, i slatko i slano i toplo i hladno. Ali prije svega kada kažem ananas pomislim na osvježenje. Nekada je odlično služio jutro nakon tuluma i malo prospavanih noći , koja kriška hladnog ananasa i eto osvježenja za novi dan. Danas odlično služi u iste svrhe ali ipak nešto rjeđe iz prethodnih razloga  dok su češće faze umora, sparine, vrućine, i tada mi nema ništa bolje od rashlađenog ananasa.
A sada je došlo vrijeme i za jednu marmeladicu koju sam namjeravala već dosta ranije napraviti ali nije stigla na red. Zato je sada dobila pravu priliku. Početnu ideju i dodatak grejpa koji mi se jako svidio našla sam na netu a dalje sam iskombinirala sama.

Kako sam obećala sebi i onima koji vole moje marmelade prelazim pomalo na "light" verzije, svi traže manje šećera pa hajdemo probati to napraviti i sa marmeladom. Iskombinirati se može svakako, i sa manje šećera i bez šećera. Trebati će nešto više želina mislila sam no ovdje se ispostavilo da nije trebalo. Zapravo, iznenadio me ovdje ananas, inače nije preporučljiv za želiranje, sada sam mislila nema ni šećera , ostati će rijetka masa ili će mi trebati puno želina , kad ono....., sa uobičajenom količinom lijepo se stvrdlo kao i svaka druga marmelada koju sam radila.
Ovdje sam umjesto šećera dodala zaslađivač "Stevia" . Do sada ga nisam koristila u ove svrhe tako da sam kuhala i isprobavala slatkoću pa dodavala i dodavala dok mi se nije činilo da je dosta.
Sa Steviom me upoznala draga Vesna (monalisa1) sa Coolinarike. Ne mogu reći da je koristim pretjerano, ali evo sada je počelo i planiram malo po malo stavljati je i u kolače i ostalo što sada radim sa šećerom.
Stevia ima svoju malu žličicu-dozu i uistinu je u svakodnevnom korisštenju (kava, čaj) treba dodati tek mrvicu jer je slatka, jako slatka. Treba se naviknuti na to doziranje i treba se općenito na nju naviknuti, ipak nije to šećer na koji smo navikli. Ali u marmeladi nije ostavila neki okus osim slatkoće što je i trebalo.


I onda ova "light" verzija marmelade ide ovako:

- 500 g mesa ananasa
- 1 dcl soka od grejpa
- 10 ....i više    žličica- doza Stevie (u suradnji sa "Omniom" sa Coolonarike došli smo do toga da je optimum 12 žličica)
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera

- Oguliti plod ananasa i izvući meso, samo mekani dio bez sredine koja je nešto tvrđa
- Meso ananasa usitniti, najbolje u blenderu ili sjeckalici (ja volim da ostane koji komadić pa pritisnem jednom kratko gumb za sjeckalicu i to je to)
- U posudu za kuhanje staviti usitnjeni ananas, sok od grejpa i Steviu
Početna doza Stevie je 10 žličica ali svakako marmeladu isprobavajte tijekom kuhanja i po potrebi dodajte još koju žličicu. Meni je grejp u ovoj kombinaciji bio dosta gorak tako da sam na kraju došla i do nekih 40 žličica, ali "Omnia" sa Coolinarike je isprobala i 10 žličica joj je bilo sasvim dovoljno. Stevia je kao zaslađivač dosta jaka i treba se naviknuti na njezino doziranje pa je za početak najbolje ovako sa isprobavanjem. Omnia koristi Steviu već oko godinu dana i sa njom  ima više iskustva od mene tako da je najbolje započeti od njezine početne doze pa po želji dodavati još.
- Kuhati dok ne uzavri a zatim još oko 15 minuta uz stalno mješanje.
- Dodati želin pomješan sa šećerom , dobro ga umješati, ukuhati i kuhati još oko 5 minuta uz stalno mješanje.
- Razliti u zagrijane staklenke , zatvoriti, ohladiti i uživati :)

Nakon što se marmelada  ohladila prva briga mi je bila da li se dovoljno stisla i kada sam vidjela da je stisnuto baš me razveselilo (uz želin sam stavila obični šećer , ta 1-2 žličice neće smetati a što je sigurno sigurno je) . Zatim me zanimalo koliko se osjeti grejp. Naime u originalnom receptu količina grejpa je bila znatno veća što mi je odmah bilo "smanjiti, smanjiti" , pa osjećati će se samo njegova gorčina. I dobro je da sam smanjila jer se i ovako dovoljno osjeti.
Zapravo , ovu marmeladu mogla sam nazvati i "gorko-slatko iskustvo" :) jer upravo je tako, kada je jedem na tren osjećam njezinu slatkoću a na tren gorčinu grejpa. Volite li takve kombinacije voljet ćete i ovu.
Slijedeće što sam napravila kada sam ustanovila da je uspjela je bilo odmah je staviti u frižider i zatim rashlađenu isprobati.
I dobila sam ono što sam htjela - pravo osvježenje u obliku marmelade, namaza, ...., kako god je zvali :)








Broj komentara: 12:

  1. kombinacija ananasa i grejpa i još kao marmelada ili pekmez, zvuči sjajno! trebalo bi probati ovo... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ta me kombinacija zaintrigirala prije puno godina kad sam je našla u jednom Milinom izdanju (zimnice), ali nikad je nisam isprobala, najviše zato što je recept bio s ananasom iz kompota, to me malo odbilo, jer općenito mislim da je ananas iz kompota kao ispranog okusa, ni sličan onom svježem. Mislim da bi mi se svidjelo, jer volim grejp i sve što je gorkasto. Steviu nisam nikad probala, a ni vidjela iskreno, pročitala sam jedino da ima oprečnih mišljenja o njezinoj korisnosti/štetnosti.

    OdgovoriIzbriši
  3. STvarno si kreativna kada je riječ o marmeladama. Sve su ti kombinacije izvrsne, ne znam za koju bi se prije odlučila. Ova je sigurno osvježavajuća.
    Što se tiče Stevie, ja je ne koristim upravo zbog oprečnih mišljenja koje o njoj vladaju. Radije pgraničim količinu slatkiša sa pravim šećerom nego što koristim sladila. S druge strane kupujem gotove proizvode zaslađene zaslađivačima, kao što su light sokovi.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoj mermelade su prava fantazija, morat ću ovu probati samo bez grejpa. Možda umjesto njega stavim naranču pa da vidim kako će to izgledati...

    OdgovoriIzbriši
  5. Super! Što se tiče stevije, čula sam za nju, nisam čula o različitosti mišljenja, a ovdje je ne mogu naći. Ja u zadnje vrijeme, manje-više sve pravim sa voćnim šećerom, fruktozom. Imala sam na početku muke dok nisam našla odgovarajuće mjere, jer ne dozira se kao obični konzumni šećer. I najbitnije mi je to što prilikom pečenja uopšte ne mijenja okus, za razliku od recimo tečnih zaslađivača koje sam koristila ranije.

    OdgovoriIzbriši
  6. Svidja mi se,steviu nisam nikada koristila,mada sam čula za nju.Gledaću d ati sutra ili danas ako stignem posaljem recept za ajme!Pozz

    OdgovoriIzbriši
  7. Stvarno si kraljica marmelada i nevjerojatna je tvoja mašta u kombinacijama okusa. Vjerujem da je ova marmelada jako ukusna, ali se meni ne da to raditi. Valjda što me moji dečki ograničavaju u svom odabiru...

    OdgovoriIzbriši
  8. "Wineandfood4u" - hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se kombinacija sviđa ! Ukoliko se odlučiš na isprobavanje biti će mi drago i javi dojmove :)
    "Dajana" - hvala ti ! Slažem se vezano za ananas iz kompota, niti meni nema neki puni okus i uvijek radije izaberem svježi. Što se Stevie tiče i ja sam čula razna mišljenja, kao i vezano za svaki zaslađivač, a obzirom na preporuku odlučila sam se ipak za nju u slučajevima kada ne koristim bijeli ili smeđi šećer.
    "cosmo2503" - hvala ti za kompliment za marmelade, drago mi je da ti se sviđaju ! Svi se nekako slažemo oko tih umjetnih zaslađivača, ne koristim ih niti ja previše i zapravo najviše volim bijeli šećer zamjeniti sa smeđim, a sve ostalo tek povremeno upotrijebim.
    "jubistacha" - hvala ti , jako mi je drago da ti se sviđaju moje marmelade. U ovu sigurno možeš staviti naranču umjesto grejpa, smanji onda malo šećer(steviu) jer neće biti gorčine grejpa. Isprobati ću i ja sa narančom pa ćemo razmjeniti dojmove :)
    "Nataša" - hvala ti ! Tako je kada se koriste ovakvi zaslađivači tada se treba naviknuti na mjere i pronaći onu pravu. I važno je da ne mjenja okus hrani, super da si sa fruktozom to pronašla. Ja sam Steviu kupila u ljekarni.
    "Vera" - hvala ti Vera ! očekujem i veselim se mailu za Ajme ! :)
    "Snježa" - Snježo hvala ti puno na komplimentu za marmelade ! Razumijem te vezano za odabir što ćeš raditi, i ja sam često u takvoj situaciji jer sam solo pa za isprobati nešto ne mogu uvijek pozivati cijelu ekipu a neke stvari ne možeš skuhati u maloj količini. I tako uvijek nešto što mi se sviđa ostane neisprobano.

    OdgovoriIzbriši
  9. E ovo je nesto sto nikada ne bih odbila :)

    OdgovoriIzbriši
  10. savrseno! napravila, i opet cu, i opet i opet!!!
    Hvala na genijalnom receptu!!!
    Imaš izvještaj slikom i riječju na coolinarici :))
    Pusa! Nina

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasan receptić! kao i svi tvoji ostali recepti i blog koje redovito pratim i svratim svako malo da provjerim da li postavila neki novi. Voljela bi raditi ovu light marmeladu ali neznam gdje da nabavim ovu steviju.Ovdje kod mene ima praškasta i tekuća ali ne KAL-ova,a okus mi i nije nekako "legao".Hvala i nastavi i dalje ovako..I kao ideja na kraju,kako bi dobro izgledao pekmez,džem ili nešto slično od nara(mogranja)...

    OdgovoriIzbriši
  12. "Anonimno" - hvala ti na komentaru i prije svega na praćenju mog bloga . To me jako veseli a još i više ako ti se sviđa i ako pronalaziš nešto interesantno za sebe.
    Ja sam Steviu nabavila u ljekarni. Ne sviđa se niti meni njezin okus kada je ovako probaš ili u nekim napitcima, ali u marmeladama i kolačima je skroz ok !
    Hvala ti za ideju o šipku (naru), razmišljam već neko vrijeme o tome, samo nikako da smislim kako ga najbolje iskoristiti a nistovremeno se riješim koštica koje kod njega samo smetaju . Ali smisliti ću već nešto :)

    OdgovoriIzbriši