utorak, 26. siječnja 2010.

Kolač od bjelanjaka

Dosta često mi se događa da radim neke slastice pa i slana jela gdje iskoristim žumanjak od jaja , a bjelanjak ostane, pa tako ostane jedan, ostane drugi, ....., držim ih u frižideru i čekam da ih za nešto iskoristim a zapravo ih ne iskoristim nikada i bacim. I vjerujem da nisam jedina kojoj se to događa i koja tako radi. 
Prva pomisao na to kako iskoristiti bjelanjke su obično "puslice", obično mi kažu, pa dodaj šećera , napravi puslice i prosuši. A ja baš i nisam neki ljubitelj puslica (osim ako nisu sa još x dodataka koji im obogate okus, ali i onda teško) tako da od toga ništa. Ali zato sam popriličan ljubitelj suhih kolača u koje ću dodati kandirano voće, čokoladu, bademe, orahe. sušeno voće, ......., i upravo sa takavim kolačem , kolačem od bjelanjaka, počastila nas je naša draga jussi044 na Coolinarici. Meni je došao kao naručen jer sam imala 4 bjelanjka kojima je prijetilo bacanje (i ovaj put:( ), a sada su se našli u ovom prekrasnom kolaču.
Prije samog recepta ne mogu da još jednom ne spomenem jussi, moju dragu Đ. kojoj puno dugujem za svu podršku i poticaj koji mi daje kao i za sve divne recepte kojima nas je do sada počastila. Jako volim njezine recepte jer su svakodnevni a opet je svaki po nečemu poseban, jer su primjenjivi , jednostavni, sa svima dostupnim namirnicama, ......, obogaćeni nekom njezinom idejom i dodatkom. Svakako rado ih isprobavam i u njima uživam. Kao što uživam kada je tu negdje i draga, uvijek pozitivna Đ. :):)

Recept prenosim u originalu.

Potrebno je :
- 6 kom bjelanjaka
- 2 dcl šećera
- 1 dcl ulja
- 2 dcl brašna
- 1 vanilin šećer
- 100 g sušenog (kandiranog) mix voća
- 2 rebra čokolade za kuhanje

- štaub šećer za posipanje

- Bjelanjke istuci u čvrst snijeg te im dodati  šećer i vanilin šećer i umješati ga (ručno)
- Naizmjenice dodati ulje i brašno na kraju umiješaj mix voća i čokoladu sjeckanu na kockice.
- Sve ručno polako i dobro umješati.

- Namazati i pobrašniti pleh za pečenje, izliti biskvit i peći oko 40 min.na 180 C.

- Kada se kolač ohladi pospite ga štaub šećerom (ili po želji drugačije ukrasite)

Kolač je zbilja odličan i super ide uz kavu ili čaj, za desert ili kao tek usputni slatki zalogaj. Može i stajati koji dan i time što će se možda malo osušiti neće biti ništa lošiji.
Oni koji su probali moj primjerak bili su i više nego zadovoljni :)

E sada, prije nego što vam ga i pokažem evo moji dorada :
- nisam imala 6 bjelanjaka nego samo 4 pa sam i ostale mjere tome prilagodila (digitron u ruke i izračunala da ne bude "odokativna metoda" pa kolač možda ne uspije :):)
- nisam koristila kandirano mix voće (nisam baš ljubitelj te kutijice sa šarenim kockicama kandiranog voća) već sam stavila : sušene brusnice, kandirane korice naranče i limuna koje sam sama kandirala, krupno nasjeckane bademe i čokoladu za kuhanje

I dobila sam ovaj odličan kolač koji svima toplo preporučujem:











Broj komentara: 7:

  1. Uvjek mi ostane bjelanaca, a sinoć sam napravila kandiranu koricu limuna,tako da imam materijal :) zanimljivo je što ide čokolada u komadićima a ne topljena... Svidja mi se i recept i slika samog kolačića!

    OdgovoriIzbriši
  2. Neznam odakle da počmem, zatekla si me sa svojim slovcima u uvodu... zaista sam sretna što si mi prijatelj... Nemam dovoljno riječi ovog trena, osim da ti se zahvalim i pošaljem slatke poljupce :))))) jussi

    OdgovoriIzbriši
  3. Ma nisam baš željela staviti ovog smajlića koji se toliko cereka!!! Ali eto i to sam ja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. kakav krasan kolač...

    inače ja bi vjerovatno napravila kajganu od bjelanjaka :))) jer žutanjke nikako ne volim :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala vam svima na komentarima !
    "Maja" - drago mi je da ti se sviđa recept i kolačić, kako si rekla sve imaš i nadam se da ćeš ga isprobati i u njemu uživati !
    "jussi" - hvala ti, jako mi je drago da sam te ovime razveselila, ne brini za smajliće i jednostavno ostani takva - ti :)
    "M" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđaš, isprobaj kada skupiš koji bjelanjak viška, biti ćete sigurno svi zadovoljni.
    "Shangri La Food" - i kajgana je odlična, samo...., ja obratno, volim žutanjke iako nisu najzdraviji , pa se kajgane nisam ni sjetila, sorry. Drago mi je da ti se kolač sviđa i hvala ti na komentaru !

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  6. weeeeeee
    kako je divan kolac. hvala Jussi i tebi sto si ga prepisala pa napravila :)
    ... a zumance samo bije los glas ;)

    OdgovoriIzbriši