utorak, 24. studenoga 2009.

Marmeladeeeee....... :) :)

Mnogima oko mene je čudno kada kažem da su marmelade  ono što me prošle godine pokrenulo na oživljavanje i ispoljavanje ovo nešto malo kreativnosti  u meni i što me stalno tjera dalje da smislim i napravim nešto novo, nešto bolje, nešto drugačije. U marmeladama sam se nekako našla i još i sada svaku radim sa jednakim veseljem, voljom i željom.
Vjerovatno je i vama čudno sada kada ste ovo pročitali, ali tako je, to je moj hobi, to je moje veselje, a u zadnje vrijeme sve više razmišljam o tome kako će jednog dana postati i nešto više. Za sada to još ne znam ali ........, možda jednog dana krenem i ozbiljnije, nikad se ne zna što donosi novi dan :)

A kada pričam o marmeladama ne pričam samo o kuhanju i nakuhavanju raznih marmelada već o prije svega potrazi za novim okusima i kombinacijama, o njihovu isprobavanju, o pakiranju, izboru ambalaže, ukrasnih papira, izradi kartončića, natpisa, ......, sve mi je to super ! :)
Sretna sam kada ih napravim i kada ih mogu pokazati i pokloniti i drugima a još sretnija ako im se sviđaju, pa i ako im se ne sviđaju ali mi to lijepo kažu a ja se onda drugi put potrudim napraviti nešto bolje :)

Do sada sam napravila zbilja veliki broj marmelada i mnogi su ih imali priliku probati. Od kada ih radim one su uglavnom i moji pokloni obitelji, prijateljima, poznanicima, dragim mi ljudima.
Prema godišnjem dobu ili nekoj prigodi nametne se i sama osnovna tema odnosno osnovni sastojak marmelade pa sam tako radila :
- Naranče i limune u raznim kombinacijama dodataka :





- Jagode i trešnje u raznim kombinacijama i sa raznim dodacima :











- Višnje i kupine sa raznim kombinacijama dodataka:






Bilo je tu i još nekih vrsta (grožđe, kruške, .....), a sve recepte ću malo po malo ovdje ispisati.

Kako se broj vrsta povećavao tako je bilo i sve više upita "donesi mi molim te ovu ali samo malo da probam", pa sam odlučila dio spakirati u male "probice" . One izgledaju ovako :




A sve skupa bi bilo otprilike ovako :) :)

















I za kraj mala zgoda iz jedne knjižare nedavno u Zagrebu.
U mojoj ljubavi i nteresu prema marmeladama malo mi je nedostajalo neke literature da zagrebem i nešto dublje i malo ozbiljnije po tome. Od nekih naših izdanja nisam  ništa pronašla što bi me dovoljno zainteresiralo pa sam potražila u stranim izdanjima i tako sam se posvetila proučavanju odjeljka sa temom gastronomije u nadi da će se negdje pojaviti traženi naslov. Naravno, ništa nije bilo složeno po nekom smislu i redu nego pratim tako od naslova do naslova i već na kraju police ugledam naslov "Preserves", oho, pa to je to. Uzmem knjigu, prelistam i to je stvarno to !!!.
Listam tako i gledam i kažem sebi "skupa je sigurno ali kupujem koliko god da košta". Okrenem , kad ono , uuupppsssss,  nevjerica, košta 30,00 kn ??!!. Pa kako samo 30,00 kn, to mi je bilo baš čudno i krenem prema blagajni provjeriti cijenu. Evo dijaloga :
- "Molim vas da li ova knjiga stvarno košta samo 30,00 kn ?"
- "Da, to je ta cijena"
- "Hm, baš me iznenadilo, samo 30,00 kn"
- "A čujte, koga vam uopće zanima to u toj knjizi"
- ???!!!!........aaaaaaaaa, ne vjerujem, ......
:):):):)

Eto, srećom nikada nisam očekivala pretjerano razumjevanje za ovaj moj hobi, interes, ljubav, a uvijek sam ga dobivala puno i puno više i za to sam zahvalna svima koji su mi ga iskazali.
Nakon ovog doživljaja još sam im zahvalnija :) i obećajem još puno finih marmeladica kojima ćemo se častiti.

Što se same knjige tiče , ok je, ima dosta zanimljivih i korisnih stvari, ali opet ne nekih za koje baš nisam znala tako da bih je svrstala u "nice to have" . Ima i recepata, opet ništa toliko inovativno što već nisam radila ili naumila napraviti , ali svakako ću neki izabrati, napraviti,  i ovdje vam ga prezentirati.

Do tada , a i od tada, uživajte zajedno sa mnom u novim (i starim) marmeladicama :) :)

Knjiga :




4 komentara:

  1. Draga moja samo ti uzivaj u svom hobiju,i naravno kad budes dolazila u grad donesi malo da probam ;)Btw stvarno bi mogla zapocet neki biznis,ipak je Du-grad turizma,tako da sigurno neces propast :))Ivana

    OdgovoriIzbriši
  2. "ivana" - hvala na podršci !! evo nešto mi se mota po glavi neki dućančić ili tako nešto, ali ne uskoro, a ne znam ni da li u gradu jer mi se povratak još ne mota po glavi :). vidjet ćemo što će od svega ispasti, za sada neka ostane kao hobi :)

    OdgovoriIzbriši
  3. imam zutog grejpa i zeljela bi napraviti marmeladu e sad sta dodati da se ublazi grki okus grejpa. Mislila sam dodat malo suih smokava na sitno i koju narancu, naravno secera...e sad sta mogu od dodataka cimet, vanilija,?????pomozi

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga cvijeta hvala ti na javljanju. Što se tiče grejpa ja se upravo spremam na jednu kombinaciju žuti grejp - crveni grejp , na blogu imam marmeladu crvei grejp sa narančom i limunom, mislim da bi išto fuknkcioniralo i sa žutim grejpom a kako je on nešto gorči od crvenog u ovom slučaju možeš izostaviti limun. Isto tako žuti grejp sam kombinirala sa ananasom koji ga ublaži i osvježi , to je bila dobra kombinacija, neke cure su isprobale i svidjelo im se. Što se dodataka tiče vanilija obavezno ! :) , ja inače obožavam cimet, ali ga baš ne preferiram sa grejpom , prije bih rekla da bi se malo anisa tu lijepo uklopilo. Ako voliš anis stavi, ili koju zvjezdicu dok se kuha o kasnije u staklenku ili malo sjemenki anisa. Nadam se da sam malo pomogla, ako imaš još nešto stojim na raspolaganju. E da, za koji dan ću objaviti recept za liker od grejpa , možeš i to napraviti ako voliš takve likere. Na blogu "Za prste polizati" ima recept za liker od limuna i naranče, to mi je bila polazna osnova i po njemu sam napravila ovaj od grejpa.

    OdgovoriIzbriši