Zima je ovih dana pokazala svoje pravo lice, hladno je i to pošteno i koliko god ne volim zimu u redu je da je zahladilo, ipak je nekako zdravije od tople i blage zime.
Ono što nije u redu je hladni vjetar koju hladnoću čini još hladnijom, koji probija kroz svaku moguću odjeću i od kojega se zalede i zacrvene nos i uši :), e taj vjetar baš ne volim i on je najveći razlog zašto ovih dana vrijeme najradije provodim negdje unutra, zašto u stanu ne gasim grijanje skoro niti tijekom noći i zašto još i više nego inače volim tople mirise koji se šire iz pećnice. Posebno mi je lijepo kada zamiriše domaći kruh.
Kruh već odavno ne kupujem ili vrlo rijetko kupujem, prvo sam ga se bila sasvim odrekla, ali nije išlo. Nedostajao mi je uz obrok ili kao obrok, a i ljubav prema dobrom kruhu je jednostavno tolika da sam zaključila da nema smisla potpuno ga se odreći i ostatak života patiti :). Stoga sam počela povremeno sama peći kruh, kada je neka prigoda, kada ga se uželim, ....., sama iskombiniram ono što želim i koliko želim i eto finog domaćeg kruha ili peciva na stolu.
Jučer je Zagreb pomalo zabijelio snijeg koji niti danas ne posustaje. Iako stalno pada nije ga još uvijek toliko koliko je opet vjetra i hladnoće. Tako sam jučer ujutro otišla na posao, a tamo, nikako se zagrijati, kako god mi namjestimo "klimu" tako puše hladno, kako se približim kojem hodniku, liftu, prozoru, puše hladno, uz to sjedim do prozora i do klime......što reći, smrzla sam se. Uz topli čaj koji sam imala kraj sebe na stolu cijelo vrijeme mi se vrtio po glavi neki domaći kruh, onako mekan iznutra, hrskava korica izvana, domaći, miriše, ......,pa dobro, navečer sam doma, ide vikend, ...., ispeći ću kruh.
Odlučila sam se na kruh od 5 vrsta brašna. Spominjala mi je prijateljica nekoliko puta kako je pekla kruh od 5 vrsta brašna, stalno uz napomenu "joj, moram ti poslati recept". Recep još nije stigao pa sam ovaj put odlučila sama iskombinirati brašna,a kada dobijem recept napraviti ću jedan primjerak i po originalu : )
Doma uvijek imam brašna i to više vrsta. Tko god mi dođe i to primjeti ne prestaje se čuditi što će meni toliko vrsta brašna, što će meni uopće brašno, pa kada još kažem da pečem kruh onda se tek čude i čude. Na to više uopće ne reagiram , a i ovaj put krenula sam prema mome ormariću sa brašnom i na vagu su stali : bijelo brašno, graham, raženo, kukuruzno, i, ...., tapioka brašno.
Tapioka brašno je moje 5.-to brašno koje sam dodala, brašno koje sam kupila kada sam bila u Beču (ovdje ga nisam nigdje našla, a u pokušaju da sama sameljem tapioka perlice skoro sam uništila mlinac, a perlice su ostale kakve su i bile). Zanimalo me ovo brašno i zanimalo me kakav okus će dati u kruhu i ovo je bila prilika da ga isprobam. Dakle, kombinacija brašna je tu, odlučila sam da će kruh biti kao "francuz" da nema previše sredine jer koricu ipak malo više volim :). Iako je neko pravilo da se sva brašna ne stavljaju u jednakom omjeru ja sam napravila upravo to i ovaj kruh je nastao ovako:
(Količina je za 2 tanja francuza)
- 100 g bijeloga brašna
- 100 g graham brašna
- 100 g raženog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g tapioka brašna
- 1 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 20g (pola kockice) svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 žličica bijelog brašna
- 300 ml mlake vode (100 ml + 200 ml)
- U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i žličicu brašna, dobro promiješati i staviti na toplo mjesto oko 15-tak minuta da se diže
- Sve vrste brašna staviti u posudu, dodati žličicu soli i sve promiješati
- Kada se kvasac digao dodati ga u posudu sa brašnom i umješati
- Dodati maslinovo ulje i umješati ga
- Zatim tijesto mijesiti mikserom sa nastavcima za tijesto na najmanjoj brzini i polako dodavati mlaku vodu (do 200 ml) dok tijesto ne bude elastično i nastaviti još oko 5 minuta.
- Tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže cca 1 sat
- Zatim uzdignuto tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini i formirati ga u željeni oblik (ja sam radila tanju štrucu, kao francuz)
- Ponovno ga prekriti krpom i ostaviti da se diže još oko 30 minuta
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, kruh premazati sa malo maslinovog ulja i po želji lagano posuti brašnom.
- Peći ga oko 30 minuta
Mirisi iz pećnice se šire još dok se kruh peče, sada samo treba čekati da bude gotov i da ga se degustira :)
Kada je kruh gotov zamotati ga u lagano vlažnu krpu i ostaviti da se hladi.
Nakon 15-tak minuta spreman je za uživanje:
Graham brašno je malo povuklo u okusu i najviše se osjeti, kukuruzno ne tako okusom koliko se kukuruzna zrnca osjete pod nepcem, ali i tapioka brašno se osjeti. To me zanimalo, osjeti se svojim specifičnim okusom pa i mirisom, ali ne prevladava.
Korica je naravno krckava, a sredina se vidi, čim su tu "rupice" meni je dobra :)
Sa čime ćete iskombinirati ovaj kruh ovisi samo o vama i vašim željama, sve sa njime ide, baš sve. A ovaj namaz koji sam mu ja dodijelila ipak ćete upoznati u nekom slijedećem postu... :)
Dok uživamo u finom kruhu mala obavijest. Redizajn bloga je krenuo i dok se mi ovdje susrećemo" tamo u pozadini "radovi su u tijeku" :), ali uz mogućnost da se ponekad i ovdje sve malo blokira ili bude zbrčkano. Navratite li baš u to vrijeme unaprijed vam se ispričavam, za koji dan sve će opet biti u redu i - malo drugačije :)