srijeda, 10. svibnja 2017.

Kolačić od povrća i integralnog ječmenog brašna

Vrijeme je za promjene, čekala sam ga i došlo je, promjenila sam posao, mjenjam i neke navike, loše na bolje naravno :) ,  mjenjam i dosadašnju stanje mirovanja na blogu i vjerujem da se ovim postom ozbiljno vraćam ovome što jako volim. Dobre stvari naravno ne mjenjam :) 

Promjenjivo je i ovo proljeće, na trenutke se pitam da li je uopće proljeće, zadnjih dana  u rukama mi se našla knjiga recapata "jesen-zima" , skoro pa prigodno :) neda se zima, neda se kiša, ali neda se niti proljeće, kada sam danas izašla sa posla, ovog novog koji me već u prvim danima ispunio zadovoljstvom i nekom novom energijom, dočekalo me sunce i predivno kasno poslijepodne dragi I. i ja smo iskoristili za šetnju gradom, uživala sam u svakom trenutku. A zadnjih dana uživam i u povrću, zapravo samo želim povrće, neka je povrće i neka je zeleno i obrok za mene je spreman :) 








Osim sirovog ili kuhanog povrća koje je svaki dan na tanjuru dobro došli su i sokovi od povrća i mislim da sam već pomalo dosadila sa svakodnevnim istraživanjem novih kombinacija, sokića koji ću sama napraviti ili onoga kojega ću negdje kupiti, provjerenog naravno. A prošli vikend odlučila sam se i na ovaj "kolačić", od povrća i sa ječmenim brašnom.  Vrećicu ječmenog brašna imam već neko vrijeme u ormariću i sada je došao trenutak da ga iskoristim. Na netu sam našla da se ovo brašno uglavnom dodaje bijelom brašnu i tijestima daje tamniju boju i dodatan okus. Ja ga nisam htjela kombinirati već sam ga koristila samoga i iako inače nisam baš preveliki ljubitelj integralnog brašna ovo mi se baš svidjelo. Pomogao je tu sigurno i dodatak raznog povrća koje sam iskombinirala, ali i samo brašno je skroz dobro :) 








Proljeće, kakvo god je, je i vrijeme kada dragi I. i ja više vremena provodimo u šetnjama i planinarenju, nismo posustali niti zadnjih mjeseci, osvrnuti ću se u sljedećim postovima i na te doživljaje, ali proljeće je i vrijeme kada se posebno veselim odlascima na plac. I prošlu subotu ponuda je bila dobra, još ima lijepih zelenih šparoga, tu je i mladi špinat, tikvice, gleda me i blitva, a pultovi su već puni boba. Začinsko bilje miriše, a sve se zeleni i od raznih salata. Naravno sa druge strane mirišu jagode pa i prve trešnje ali danas me zanima povrće :) Kupujem blitvu, brokulu, malo mrkvice, imam doma kapulu i šampinjone, staviti ću i malo svježeg sira.... .....dovoljno za ovaj kolačić koji osmišljavam onako "u hodu". Idemo na recept :)


Kolačić od povrća i integralnog ječmenog brašna
(količine su za manji kalup, 20x20 cm) 

- 150 g ječmenog brašna 
- 2 žličice praška za pecivo 
- 2 jaja
- 50 ml maslinovog ulja 
- 150 g kiselog vrhnja 
- cca 100 g kuhane blitve 
- cca 50 g kuhane brokule 
- cca 50 g kuhane mrkve 
- 1/2 glavice kapule (ljubičastog luka) 
- 50 g šampinjona 
- 3 žlice svježeg sira 
- 1/2 žličice soli i papar 
- komadić maslaca za kalup 

- U dublju posudu posudu prosijati brašno i dodati prašak za pecivo 
- Kapulu i šampinjone nasjeckati i popržiti na grill tavi (može i na običnoj tavi) i prohladiti 
- Kuhano povrće dobro ocijediti od vode, nasjeckati ga  i prohladiti 
- Brašnu dodati jaja, kiselo vrhnje i ulje i kuhinjskom žicom sve sjediniti dok ne se ne dobije smjesa nešto gušća od one za palačinke. Ukoliko je potrebno, dodati još malo vrhnja i tako regulirati smjesu. 
- Zatim dodati kuhano povrće, kapulu i šampinjone i svježi sir i laganim mješanjem kuhačom sjediniti ih u smjesu. 
- Dodati sol, po želji i nešto više od pola žličice, zatim i svježe mljeveni papar
- Kalup premazati maslacem, posuti brašnom i izliti smjesu. 
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta (provjera čačkalicom) 

Tijekom pečenja kolačić će malo narasti, lagano će i zamirisati, kada je gotov prohladiti ga u poluzatvorenoj pećnici i odmah probati :) 








Nema tu puno filozofije, volite li povrće i nešto zdraviju ili drugačiju verziju brašna volite i ovakve kolačiće :) Meni se više svidio još topao, ali sasvim je u redu i kada se ohladi pa i sutra dan. U kolačić možete staviti i bilo koje drugo povrće koje u trenutku želite ili imate doma, naribajte tikvice, dodajte karfiol, možda i malo boba, kod mene je bila blitva, a može sigurno ići i špinat ....i povrće voli biti u ovakvom kolačiću :) 

A volite li povrće još malo više tada ćete kolačić rado poslužiti uz ovaj zeleni sok od povrća. E to je tek pravi povrtni doživljaj , ali o zelenom soku ćemo drugom prilikom ......... :) 





















2 komentara:

  1. Fino , eto i ti se probudila sa prolećem:). I to uz pregršt lepih vesti i divnim receptom. Samo napred!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim nisam jedina kojoj se pauza na blogu otegnula i nikako da se vratim kontinuitetu. Ali sad me je lijepo vrijeme i više svjetlosti ponovno potaknulo na fotkanje i pisanje recepata. Nadam se da ćemo se opet lijepo družiti :)
    Super su ti ovi kolačići, fotogenični i sigurno jako fini!

    OdgovoriIzbriši