nedjelja, 13. prosinca 2015.

FBI rukavice - Vrtaljica

U ovom krugu blog igrice FBI rukavice koju je pokrenula draga Maja sa bloga Cooks and Bakes istražujemo blog drage Snježe ,Vrtaljica.
I bilo bi lijepo kada bih sada mogla samo nastaviti onako kako to obično radim u FBI rukavicama, ali ne, ovaj put je drugačije, ovo je poseban krug igrice, ovo je tužan krug, ovo je u spomen na našu dragu Snježu koja nas je prerano napustila i ostavila dubok trag u našoj blog zajednici. Ostavila nam je Snježa i svoj odlični blog Vrtaljica na koji sam uvijek rado dolazila i na koji ću i dalje dolaziti. Snježa mi nedostaje, i nedostajati će, ali njezin blog i  recepti će živjeti i kroz njih će i Snježa uvijek biti sa nama.

Još uvijek mi u mislima odzvanja njezina zadnja rečenica koju mi je uputila "Ne brini za mene, biti ću ja dobro", čekala sam da bude dobro, čekala sam da zajedno prošetamo po Dbk, toliko puta smo to spomenule, jednom ćemo se vidjeti i to baš u Dbk, i nismo, lijepo je o tome napisala draga Katarina - Laka kuharica u ovom postu, mislimo da je svo vrijeme ispred nas, a onda odjednom shvatimo da baš i nije. Otišla je tako Snježa u neku drugu šetnju, a mi smo ostali i još jednom se zajedno našli u FBI rukavicama, na blogu Vrtaljica, u spomen na Snježu.


Snježin blog smo već jednom istraživali u FBI rukavicama i isprobala sam tada dio njezinih recepata, podsjetnik na taj krug možemo naći u postu sa slanim jelima , ovdje, i u postu sa slatkim jelima sa Vrtaljice, ovdje. Snježini recepti su se dva puta našli i u Kuvarijacijama, ovdje je podsjetnik na Vijenac od jaja, brokule i šunke , a ovdje na Uskrsni vijenac . Snježini recepti su oni koji se rado isprobavaju, i koji nam rado uđu u kuhinju i ne izlaze, znala nas je draga Snježa baš lijepo i dobro počastiti ! 

Kao u svakom krugu FBI rukavica tako i sada, željela sam isprobati puno, uspjela sam isprobati tek ponešto. I moram priznati da sam cijelo vrijeme tako tužna, baš je ovo tužan krug, htjela bih da i Snježa sa nama sudjeluje .......htjela bih. 

Izbor recepata na blogu Vrtaljica je i više nego odličan i više nego raznolik, to zna svatko tko je tamo zavirio,a zavirili smo mnogi i dolaziti ćemo i dalje. Ipak, ja sam ovaj put ostala pri slatkom programu, doći će i slani na red, doći će pomalo na red mnogu Snježini recepti, i sami recepti i naša Snježa to zaslužuju. A sada krenimo na isprobane recepte za ovaj krug. 

(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu) Ovo je jedna posebna torta , pravila sam  je za prošle blagdane i koristila sam dubrovačku ljutu naranču, predstavila sam je u ovom postu. Praviti ću je sigurno i za ove blagdane jer je ovo torta koja se mora opet praviti i torta koja nam se svidjela, i koja je baš onako za blagdanski stol. Ukusna, aromatična, jednostavna a profinjena, ......torta !
Starinski kolač, a Snježa je voljela starinske kolače i starinske recepte općenito, kako je uvijek govorila takvi recepti su najbolji, i nekako i jesu, mislim da je u pravu. Na blogu Vrtaljica naći ćemo recept za Deseterac , a nakon toga Snježa je objavila i ovaj, u novom ruhu, Desetereac II. A ja sam početkom 11.mjeseca bila u Dbk i dogovorim se sa sestrom da počastim njezine kolegice u banci gdje radi koje prate blog i često zabilježe pa i isprobaju poneki recept. Hvala im i ovaj put na tome, a hvala im i što su uživale u ovom kolači za koji su rekle da im se svidio i za koji su tražile recept. Svidio se kolač i meni i mojim curama, tako je sočan, ukusan, pun je ukusa, i baš je jednostavan za napraviti. 

U mojoj izvedbi Deseterac II je izašao iz pećnice u tri oblika, štruca, muffini i mini kuglof. Možete ga napraviti baš kako želite, samo slijedite Snježin recept i uživanje u Desetercu II je osigurano ! 
Lisnate rolnice sa orasima i jabukama 
Orahe ćemo često naći u Snježinim receptima, orahe je posebno volio njezin Zlatan i znala je često spomenuti kako za njega nema kolača bez oraha. Ove rolnice je sigurno pripremala za njega, a meni su se svidjele na prvi pogled. Originalan recept je od drage Dajane sa bloga Baker´s corner ....somewhere in my kitchen, a Snježa ga je sebi prilagodila tako što je umjesto badema koristila orahe. Ja sam ga opet još malo sebi prilagodila pa sam umjesto preporučene paste od oraha koristila sjeckane orahe. Ne znam zašto, ali u zadnje vrijeme skroz preferiram nasjeckane orahe ili bademe umjesto mljevenih pa ih tako i koristim. Za ove rolnice imala sam odlične domaće jabuke , i njih sam sitno nasjeckala, formirala rolnice prema receptu, ispekla i mmmmm.........dragi I.je degustirao, ali moram priznati da sam ih uglavnom sama pojela, ono ne baš sve odjednom ali ipak jesam. Što mogu, odlične su, brzo se naprave, predobro zamirišu !Medenjaci
Ne, nema i ne može doći Božić bez da zamirišu Snježini medenjaci, od kada sam ih prvi put napravila i od kada smo svi koji smo ih probali utvrdili da su ovo pravi, fini, starinski medenjaci, oni su dio božinih blagdana. Prošle godine pravile smo ih mama i ja i to su ovi koje predstavljam, praviti ću ih i ove godine, čim mi poprave pećnicu (da i to mi se uspjelo dogoditi da mi se baš sada pokvarila pećnica, a već bi trebalo puniti kutije keksićima, .......trebalo bi. U svakom slučaju, medenjaci za svaku preporuku !

I na kraju, kao i uvijek, predstavljam "kapitalac", onaj recept koji mi se svidi ipak malo više od ostalih koje sam isprobala i onaj kojemu se sigurno uvijek iznova vraćam. Iz izbora Snježinih recepata teško je reći koji mi se najviše svidio jer na prvo mjesto bih mogla staviti sigurno više od samo jednog recepta, ali sasvim sigurno mogu reći da su Bojini kolači recept koji me osvojio prvi put kada sam ga isprobala i od tada blagdani ne prolaze bez Bojinih kolača.Prvo sam pravila duplu dozu, pa dodavala još jednu, pa dva puta duplu dozu, Bojinih kolača nikad dosta. 
Bojine kolače sam ovaj put napravila kao pripremu za blagdane, a napraviti ću ih i za same blagdane (jer smo ove odmah pojeli) . Kao i uvijek napravila točno po Snježinom receptu, preporučuje se maslac ili mast, koristila sam maslac, spajala sam ih marmeladom od šipka koju je i Snježa rado pravila i dosta koristila, a jedan dio sa džemom od šljiva. U obje verzije su mi bili prefini. Oni su tako mekani i prhki, stajanjem samo postaju još bolji, a stajati mogu samo zatvoreni u limene kutije i to što dalje od vidnog polja jer kada ih vidite morate ih probati, a onda krene ono jedan po jedan i brzo ćete ih pojesti, sigurno ! Draga naša Snježa, voljela bih da mogu još dugo pisati i pričati o Snježinim receptima i o Snježi, ne mogu to nastaviti danas ali ću sigurno to raditi stalno i dalje, više od toga voljela bih da sve to mogu podijeliti sa Snježom, da nije otišla tako daleko i nedostižno, voljela bih da je sada sa nama, ovdje, na Vrtaljici, .......draga Snježo ! 

Broj komentara: 10:

 1. Branka, divno ste ovo napisali.

  OdgovoriIzbriši
 2. Branka, divno ste ovo napisali.

  OdgovoriIzbriši
 3. Ti me Branka rasplaka...ovo si tako lepo napisala...našoj dragoj Snježani neka je laka zemlja a nama, u znak sećanja na nju, ostaje njen divan blog..njenoj deci i suprugu neka je na ponos da su imali takvu suprugu i mamu.

  OdgovoriIzbriši
 4. Jako lijepo napisano. Divno sjecanje na Snjezu.

  OdgovoriIzbriši
 5. Prekrasna post, divno sjećanje na Snježu.

  OdgovoriIzbriši
 6. Kad god pomislim na Snježu zaplačem... Nisam je poznavala lično ali svi mi koji se vrtimo oko klope na ovim prostorima manje-više doživljavamo se kao drugari a neke doživaljavamo poput članova familije... Ne znam šta da kažem, osim da život daje i uzima... Odabrala si divne recepte i sve izgleda jako lepo. Kiss

  OdgovoriIzbriši
 7. O draga Branka, tako tuzan i dirljiv post... 😟

  OdgovoriIzbriši
 8. Pripremila si neke od recepata koje sam i ja radila, a medenjaci su jedinstveni i radim ih samo po tom receptu. Stoji mi knedla u grlu dok čitam tvoj post. Sjetim se Snježinih dečki i znam da će im ovi prvi blagdani bez nje biti najteži.

  OdgovoriIzbriši
 9. Uh, tužan post, sjetan, ali mislim da je ona tu, s nama, kroz sve recepte i riječi , priče, ona je tu. Radila sam medenjake i zarazila sve kolegice koje sada rade po istom receptu, predobri i nikad nisam probala bolje...još ću ako stignem do kraja godine isprobati i neke druge recepte...

  OdgovoriIzbriši
 10. Presjetan i pretužan a opet s tako puno njenog

  OdgovoriIzbriši