Nekako sam znala da će kuglica sladoleda iz prošlog posta značiti više od samog sladoleda uz karamelizirane dunje, odnosno možda i nisam znala ali sam se sigurno potajno nadala da će nam donijeti još malo ljeta, i donijela ga je :) Donijela mi je ne samo ljeto već i odlazak u Dbk kojemu sam se isto tako nadala, ali ga do zadnjeg trena nisam ozbiljno planirala. Sve se nekako posložilo i prošli tjedan uživala sam u Gradu, u suncu, u toplini, ljeto se još malo vratilo :) I nije se samo ljeto vratilo već sam se i ja vratila godinama unatrag onaj tren kada je mama spomenula , a zatim i ispred mene stavila natučene zelene masline !
Prije nego što se posvetimo natučenim zelenim maslinama uživajmo još malo u lijepim sunčanim danima koji nas sada prate i skoknimo zajedno još malo do Grada, da osjetimo miris mora, uživamo u suncu i u svakodnevnim prekrasnim zalascima sunca, da osjetimo onaj lagani povjetarac koji nas uvijek prati bilo gdje da krenemo , u šetnji Stradunom, u obavljanju svakodnevnih sitnica, uživanju u kavicama sa mojim curama i sa dragim prijateljicama, uživanju u ljepoti Grada koja me uvijek i iznova impresionira. Ovaj put Grad je posebno istaknuo svoju ljepotu, miran i pomalo prazan nakon ljetnih gužvi,a dovoljno živ da mi ništa ne nedostaje.
Nedostajao je ovaj put u Gradu dragi I.koji mi se nije mogao pridružiti pa će zajednički trenutci u Gradu pričekati neku drugu priliku, a ja sam ovaj put uživala za nas oboje :) Drage prijateljice su me izvele u popularni restoran Pantarul koji vodi naša kolegica blogerica Ana-Marija sa bloga Da mi je nešto slatko. Pantarul definitivno ima sve moje preporuke, bravo Ana-Marija ! kada smo već kod bloga i blogova u Dbk sam proslavila i 6.rođendan bloga !! Kada sam ovo izgovorila i napisala skoro da ne povjerujem da sam već 6 godina ovdje, narastao je pomalo ovaj blog (ajme kako me smijeh uhvati kada vidim i pročitam moje prve postove, baš su kao dječju prvi koraci :) ) , a narasla sam i ja zajedno sa blogom, i zajedno sa vama. Za blogorođendan red je počastiti i darivati. Počastila sam tako sestrine kolegice sa posla , mini pite sa jabukama i kruškama kao i kolač koji ću predstaviti u nekom od sljedećih postova su im se kako su rekle svidjeli :) A nekoga od vas počastiti ću i darivati paketićem u kojemu će naći : knjiga recepata za muffine i tortice, uvijek dobro došle i rado pripremane i degustirane kolačiće, zatim neke od mojih marmelada, a sve skupa će zamirisati vrećica lavande koju sam donijela iz Dbk-a. Za sudjelovati u darivanju jednostavno napišite komentar ispod ovog posta, ovdje na blogu, i random.org će izvući najsretnijega, sve to do petka 20.11. kada objavljujem dobitnika. Sretno ! :)
Vratimo se sada maslinama, naravno da ih nisam zaboravila :) Natučene zelene masline su dio mog djetinjstva. Imali smo naša stabla masline, taman toliko da ih imamo za natući. I dobro se sjećam kako ih je baka natucala i pripremala dalje do trenutka za konzumaciju , sjećam se kako smo je sestra i ja uvijek sa zanimanjem gledale i veselile se kada bi dala i nama da natučemo koju maslinu obavezno uz uputu kako se to radi, iako je nama sve skupa izgledalo jako jednostavno i ovdje postoje pravila koja treba poštivati ako želimo dobiti dobre prave natučene masline. Sjećam se i kako su im se mama i tata i djed uvijek veselili i jedva čekali da baka objavi da su masline spremne za degustaciju i uvijek je bilo ono "malo za nas, malo za tetu, malo za susjede......." Danas više nema ni bake , ni kuće, niti naših stabala maslina, ali kada god negdje ugledam masline, pogotovo ona stara , kvrgava stabla nekako ih posebno osjećam.
Nema više naših maslima, nema više ni bake koja bi nam natukla masline, ali zato ima starih običaja, volim sve stare običaje, a nekako je među najdražima onaj "malo za rodbinu, malo za susjede....." :) pa se tako i naša draga teta Nine sjetila nas, rodbine, kada je natukla svoje masline, stigla je teglica za nas :) Teta Nine nas je posjetila i donijela natučene zelene masline, ručamo, pričamo, prošetamo, tema su masline i kako ih tko priprema, slušam i odjednom osjetim one poznate trnce koji dođu kada vas nešto posebno dirne. Teta Nine priča o natučenim maslinama, o tome kako su zrele, sočne, uljne, mirišu po moraču koji se u njih stavlja, .........priča tako da osjećam i miris i okus te masline !
Mama i ja se vraćamo doma, vrtim se oko maslina koje smo dobile , a ona me gleda, nasmije se i kaže "mislim da imaš rođendanski post" :) Imam li, a tko će mi izdiktirati recept ? Kako tko će, pa ja ti znam bakin recept, uostalom zašto bi tražila neki drugi, nisu li to natučene masline u kojima smo godinama uživali i koje i danas pamtimo. Istina je, ovo je prilika da sačuvamo još jedan bakin recept i da ga mama koja ga je zapamtila podijeli sa nama, isto kao što nam je teta Nine dala priliku da ove godine ponovno uživamo u natučenim maslinama.
Ovaj recept je zapravo priča, recept koji nema propisane količine, recept koji priča o pripremi natučenih zelenih maslina, onako kako ih je pripremala moja baka, a meni ga je prenjela moja mama.
Natučene zelene masline
Izabrati zdrave zelene masline. Lagano ih natući po mogućnosti drvenim batom. U pravilu je dovoljan jedan odmjereni udarac tek da puknu na jednom mjestu. Nikako se ne smije dogoditi da pukne koštica. Natučene masline staviti u veliki lonac i naliti vodu da ih prekrije, poklopiti i tako ostaviti 24 sata. Nakon toga ocijediti vodu i ponovno naliti čistu vodu. Ostaviti ih opet 24 sata i zatim promijeniti vodu. Ovaj postupak ponavljati 14 dana. Ovime se masline odgorče i puste višak ulja. Nakon 14 dana masline ocijediti i prebaciti u čistu posudu. Ubrati divlji morač (stabljike sa cvjetovima) i narezati ga na štapiće 2-3 cm duljine. Uzavreti vodu, dodati soli po želji, ali paziti da ne bude preslano. U lonac u kojemu su se masline namakale u vodi slagati sloj maslina i posuti štapićima i cvijetom morača i tako redom sve do vrha. Na vrhu treba biti sloj maslina. Sve to zaliti vrućom, slanom vodom, poklopiti i ostaviti 24 sata. Nakon 24 sata masline i morač prebacivati u staklenke i zaliti tekućinom. Voditi računa da se morač pravilno rasporedi. Zatvoriti staklenke i pustiti da tako stoji 8-10 dana. Nakon toga natučene masline su spremne za jelo. Staklenke čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Nešto više o biljci morač koja se koristi za ove masline (podaci preuzeti sa neta) :
"Morač je vrlo važna ljekovita, aromatična, začinska, medonosna, hranjiva i industrijska biljka. Raste divlje i poludivlje svuda oko Sredozemnog mora. Morač ima mesnat korijen. Stabljika je valjkasta, razgranata, visoka 1 do 2 metra. Listovi su igličasto-končasto dijeljeni. Cvjeta u guste i velike štitove na vrhu stabla i ogranaka. Cvjetovi su žuti. Cijela biljka je jakog i ugodnog mirisa, što se bolje osjeti kad se među prstima rastrlja. Ukusa je slatkog i vrlo aromatičnog"
Natučene zelene masline su (konačno) spremne za jelo :)
Ovako pripremljene masline se mogu konzumirati sve dok su čvrste, a poželjno ih je potrošiti u roku od 2-3 mjeseca. Poslužuju se tako da ih se ocijedi iz tekućine u kojoj stoje i sasvim malo začine maslinovim uljem. Netko doda i malo octa, ali mogu se jesti (a meni su tako i najbolje) samo ocijeđene.
Odličan su prilog uz pršut, sir, sir iz ulja, slane sardele, a našima starima su često uz komad pogače bile "glavno jelo". Mi smo ih poslužile uz slane sardele i kapare.
Jedna teglica je stigla sa mnom u Zg, dragi I.ih je probao i jako su mi se svidjele, uživati ćemo još malo u ovim maslinama, brzo se troše :), ali zato sljedeće godine.........pa valjda bi i ja znala natući masline, bakin recept imam. Hvala mama !
Hvala i svima vama što ste i danas, nakon 6 godina, ovdje, hvala vam što ste zajedno sa mnom i sa mojim pričama i receptima, hvala vam što ste stalna motivacija da ovaj blog živi i dalje, ........do novog posta i nove priče i recepta uživajmo zajedno u natučenim zelenim maslinama, i ......ne zaboravite na darivanje ! :)
Draga Branka, od srca srecan rodjendan tvom divnom blogu. Vec godinama te citam i zaista uzivam u tvojim receptima!!!! ☺
OdgovoriIzbrišiSrecan rodjendan!I jos mnogo lepih blogorodjendana,i divnih prica kao sto je ova koja mi je naterala suze na oci.Puno pozdrava.
OdgovoriIzbrišiBranka - želim ti još puno, puno ovakvih rodjendana, divnih priča i recepata!
OdgovoriIzbrišiDivan post! Sretan blogorodjendan i puno tvojih uvijek toplih i lijepih prica. Veliki pozdrav!
OdgovoriIzbrišiSrecan blogorodjendan! Imate divne recepte! Redovno Vas pratim. Sve najlepse!
OdgovoriIzbrišiSretan blogorođendan!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje želim, blog je predivan uživala sam prelistavajući ranije postove.
OdgovoriIzbrišiSa uživanjem te pretim i želim ti sve najbolje :)
OdgovoriIzbrišiSretan blogorođendan, a recept cu svakako isprobati!
OdgovoriIzbrišiSrećan blogorođendan i još puno lepih recepata na blogu! :)
OdgovoriIzbrišiVolim tvoj blog a i ti to znaš a volim i ova naša sjećanja koja ostaju u nama za cijeli život
OdgovoriIzbrišiSretan blogorođendan .......
Bravo Branka, 6 godina ovako kvalitetnog blogovanje je velika stvar:) čestitam ti i želim još puno, puno godina blogovanja i uživanja u njemu.
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakve masline, nadam se da ću jednom imati prilike da ih napravim :)
Sretan blogorođendan i još mnogo lijepih recepata koje ćete podijeliti sa nama Vam želim :)
OdgovoriIzbrišiDraga Branka sretan 6. rođendan! Nije to mala brojka. Uvijek rado navratim, uživam u čitanju. Želim da tako potraje još puno godina!. Natučene masline su baš zanimljiva metoda konzerviranja. Ja sam ih pekla pa u ulje...
OdgovoriIzbrišiSrećan rođendan i hvala što si svoje divne recepte nesebično podelila sa nama. Hvala i mami što nam je omogućila da vidimo pravi, izvorni, mediteranski recept.
OdgovoriIzbriši