petak, 6. ožujka 2015.

Rižoto sa lignjama

"Pržene lignje, prženi krumpir, salata" , i tako svaki petak u restoranu u firmi. Petak je dan za lignje i iako nekada budu i one sa žara, nekada bude rižoto, nekada bude i nešto sasvim drugo petkom jedemo pržene kolutiće liganja i pomfrit, lignje (i ulje od prženja) već od jutra se osjete  u liftovima i na hodnicima sa kojih se uglavnom čuje : 
"Uh opet lignje, a petak je" 
"Joj da, lignje" 
"Ideš li na ručak, na lignje ? " 
"Što si ručala - pa lignje ! " :) 

Danas je petak ali nisam u firmi i neću ručati lignje, a neću niti rižoto koji danas predstavljam i za koji je ideja došla prošli petak, baš dok sam jela spomenute pržene lignje. Na ručak obično idem među zadnjima, već na kraju radnog vremena restorana, nekada se oslonim na jelo u restoranu koje je u to vrijeme već smanjenog izbora, nekada ponesem nešto svoje. U svakom slučaju u vrijeme kada dolazim restoran je već prazan i miran, sjednem, pojedem i koristim miran trenutak da se javim dragom I. i da razmijenimo koju riječ o proteklom jutru. Pišem mu da baš jedem "lignje petkom" :), a dragi I. piše da dugo nije jeo rižoto sa lignjama. O pa nisam niti ja dugo jela rižoto sa lignjama i odmah sam poželjela da mi je na tanjuru upravo taj rižoto. Dovoljna je bila još samo jedna poruka da u nedjelju I. donese lignje, da pregledamo malo recepte koji se nude na netu i zaključimo da znamo i sami napraviti rižoto sa lignjama, baš ovaj :) 









Pripremajući sastojke pitam dragog I. što misli o vječnom pitanju da li je lignja riba ili meso, ne dobivam konkretan odgovor pa zapitam sama sebe i zapravo ne znam što bih rekla, odnosno nije mi posebno niti važno, lignja je lignja :) Odnosno, lignja je morski glavonožac, ima tijelo i krakove, živi u moru,miriše na more. Kada je svježa i kvalitetna meso joj je jako ukusno i mekano, ona druga je više gumenasta i nimalo privlačna, ali nju ćemo pokušati izbjeći. Lignje su ukusne i kada se samo isprže, ali i kada ih fino napunimo ili ispečemo u pećnici sa krompirićima. Jako su fine i jadranske lignje sa žara , ali su isto tako dobri i ukusni rižoti od liganja. Posebna prednost rižota je što se brzo pripremi , toliko brzo da sam odlučila prvo postaviti stol, a zatim ga početi pripremati kako bismo ga odmah jeli svježeg i vrućeg.  Za rižoto sa lignjama poželjno je koristiti rižu za rižota, zašto sam se ja odlučila na basmati rižu trebala bi ostati vječna i neobjašnjiva tajna, :) , ne znam, zato što mi je bila pri ruci, otvorena, za potrošiti, pa eto, riža je riža i može i u ovaj rižoto. I sasvim se dobro uklopila :) 


Rižoto sa lignjama 
(za 2 porcije) 

- 250 g liganja (kolutići)
- 125 g riže 
- 1/2 veće glavice kapule (ljubičastog luka) 
- 2 režnja češnjaka 
- 2-3 žlice maslinovog ulja 
- peršin 
- 1 žličica domaćeg dvostrukog koncentrata rajčice 
- oko 300 ml povrtnog temeljca
- oko 150 ml bijelog vina 
- sol
- papar 
- parmezan

- Lignje, narezane na kolutiće,  oprati i malo prosušiti 
- Pripremiti povrtni temeljac 
- luk sitnije nasjeckati
- češnjak sitno nasjeckati 
- u veću i dublju tavu staviti maslinovo ulje, zagrijati ga i dodati luk, dinstati ga dok ne postane lagano staklast, zatim dodati češnjak, sjediniti ga sa lukom i još malo popržiti. 
- Dodati peršin, umiješati ga i popržiti oko pola minute, a zatim dodati lignje , dobro sve promiješati i  pržiti, više dinstati,  na laganoj vatri oko 5-7 minuta. 
- Dodati rižu, umješati je i sve skupa poprižiti još 1-2 minute, a zatim pomalo dolijevati povrtni temeljac i kuhati rižu prema uputi sa pakiranja (moja se kuhala 10 minuta) uz neprekidno lagano miješanje, nakon što je temeplac potrošen pomalo dodavati bijelo vino i nastaviti kuhati. 
- Odmah nakon dodavanja prvog povrtnog temeljca dodati i koncentrat rajčice i dobro ga umiješati. 
- Na kraju kada je riža skuhana, a tekućina isparila, dodati soli i papra po želji. 
- Nakon što je rižoto skuhan, ostaviti ga 1-2 minute i servirati. 

Rižoto dodatno posuti peršinom, naribati sir, i ne zaboraviti čašicu dobrog vina, može onog istog bijelog koji smo koristili za kuhanje rižota :) 










Rižoto nam je bio jako dobar, baš ukusan u aromatičan, jako se svidio i dragom I. i meni, a mene je posebno oduševilo što smo u tako kratko vrijeme dobili nešto ovako dobro.Dobili smo ručak u kojemu smo baš uživali ! 

Iako uz rižoto baš i ne ide kruh taj dan odlučili smo se na fini rustični, crni kruh iz pekača, jedna šnitica je dobro došla , a ostatak smo već pojeli kasnije i sljedeći dan. Uz šniticu kruha ili bez ovaj rižoto toplo preporučujem. I zapravo mi nije jasno zašto jednom ne bi i u našem restoranu u firmi umjesto prženih liganja i prženih krumpirića jednom poslužili i ovakav rižoto......., hm, bez prženih liganja, a o čemu bismo onda pričali petkom ? :) :) 







Broj komentara: 12:

  1. Odlično izgleda, a pržene lignje nisam jela već godinama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja izbjegavam pržene lignje, doma ih ne radim, a vani dobijem mlake ili hladne, a to ne volim. Rižot je već druga priča, obožavam ga u svim kombinacijama, a ako nabavim provjerene lignje - di ćeš bolje...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ako nešto obožavam jesti, onda su to lignje - frigane, punjene i pečene u pećnici, rižot, obožavam na sve načine!
    Imala sam namjeru danas objaviti recept za rižot, ali nisam stigla napisati post pa prebacujem za sljedeći tjedan.

    OdgovoriIzbriši
  4. :) evo i kod mene stoji spreman post za rižot...
    lignje volimo a jedno ih kod nas ne voli moj mlađi sin zato ih guštamo mm i ja kada oni nisu doma...
    kao i do sada uživam u tvojim postovima....

    OdgovoriIzbriši
  5. Tako divno izgleda! Obozavam rizot na sve moguce nacine i cesto ga pravim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Lignje su bozanstvene kada su pripremljene kako treba, npr u rizotu sa bijelim vinom, cesnjakom, parmezanom ;-) Steta sto nisi blize!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj obo mora da je super, obožavam lignje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Rijetko jedem lignje jer ih djeca ne vole, pa kad odemo negdje van obavezno naručim. Inače volim rižot od njih, mada mi je draži od sipa, bolji šug naprave.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme što ovo izgleda divno!! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Uživala sam u tvojoj priči ;) Ne znam šta je bolje - u firmi imati restoran koji nudi ustaljenim redom ista jela ili nemati ga uopšte, pa se snalaziti kako umeš ;) Dok sam radila u jednoj takvoj firmi, sa restoranom, uvek je bilo manje-više isto. A, kada je nešto baš dobro na redu, onda dan unapred rezervišeš sebi porciju jer znali su da u roku od pola sata razgrabe i onda nema ništa za ove koji dodju kasnije.
    Nisam nikada jela rižoto sa lignjama ali nakon ovog tvog i preporuka koje si iznela, verujem da ću to učiniti čim pre. Divno izgleda i baš mami ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Branka, hvala za recept :) Odlična ideja sa kojim bi mogla iznenaditi muža za našu godišnjicu koja se bliži, jer inače baš ne pripremamo lignje, tako da je ovo odlična prilika za nešto drugačije :)

    OdgovoriIzbriši