ponedjeljak, 7. srpnja 2014.

Liker od malina


Maline ! Ne mogu sama sebi pomoći i maknuti se od ovogodišnjih malina. Uistinu ne pamtim kada sam ovako i ovoliko uživala u njima. A nekada mi nisu bile nešto posebno , ok voćkica, hajde ono u kolačima je dobra, ali......... „stalna na svijetu samo mijena jest“ :) i malo po malo evo mene u klubu ljubitelja malina. Naravno da je ovoj ljubavi prije svega kumovala marmelada od malina, ova ovdje, koju sam napravila, probala i zavoljela, a sa njom su i maline dobile novo, visoko, mjesto na mojoj listi voljenog voća. Poprilična količina koju sam nabavila već se pomalo istopila, većina je završila u marmeladi, dio u ovom likeru , dio u kolačićima koje ćemo vidjeti u sljedećem postu, ponešto u sladoledu, dobar dio sam pojela svježe, a nešto sam uspjela i zamrznuti , doći će opet zima i maline će se naći ili zamrznute ili samo na slikama. Od zamrznutih će se moći još ponešto i napraviti, a od ovih sa slika malo što, osim što ih možemo gledati i uživati :)






Osim što uživam u malinama uživali smo tako dragi I. i ja u jednom produženom vikendu na moru, bilo je to krajem 6. mjeseca kada smo mogli spojiti poneki praznik sa vikendom i 4 dana morskog zraka, na žalost ne i pravog sunca i topline bili su naši. Krk nas je čekao i mi smo mu došli :) Nadali smo se tih dana i kupanju, ali vrijeme je reklo da od kupanja neće biti ništa, more smo mogli samo gledati i mirisati, nama dosta ! A i bez kupanja aktivnosti je bilo i više nego dovoljno, zanimacija u vrtu, šetnja, kavice, vožnja biciklom, i izlet u Opatiju uvijek prekrasnu, bajnu. Ovaj put odlučili smo proći popularni lungo mare, ali kako smo kasno krenuli nismo stigli sve do Lovrana, Volosko – Ičići za ovaj put, a ostatak ćemo sljedeći put. I ovo je bilo lijepo, jako lijepo.






Šetali smo tako, uživali u mirisu mora i vegetacije, zapažali i slikali detalje , sve ono što će i u nekom sljedećem posjetu biti tamo , ali sigurno neće biti isto kao onog trenutka kada smo zapazili i slikali. Već na samom početku kod Voloskog kažem dragom I. da ćemo sada vidjeti lijepu ružičastu kuću poznate nam Žuži Jelinek , i naravno da se ukazala u svome „pink“ izdanju, slikaj, slikaj, vidi kako je fora, ima boju kao maline :) :)  Nasmijao se I., ali sam dobila sliku kuće , villa Žuži me razveseli svaki put kada je pogledam.

Idemo dalje, sa jedne strane stijene i more , predivne boje i mirisa. Netko se i kupa iako mi i dalje ostajemo pri tome da je hladno i da nije za kupanje. Sa druge strane kameni zidić, poneka napravljena ograda, kuća, vila, hotelčić, sve vrijedno pogledati i zapaziti. Slike naizgled obične, ali čim vam dulje zadržavaju pogled sigurno je da su posebne. Ugledam tako sasvim posebne hortenzije i odmah se sjetim drage Nely koja ih jako voli, stoga draga Nely ove hortenzije su za tebe ! :)









Dolazimo do marine u Ićićima i odlučujemo se na povratak, vrijeme je za Opatiju gdje se zadržavamo i častimo sa jednom od boljih ( a i obilnijih :) ) pizza ikada. Ostavljamo vremena i za kavicu na krasnoj terasi, i pomalo natrag. Lungo mare nas opet čeka, smjer je drugi, ali ljepota je ista, ………. doći ćemo opet , pa nismo niti stigli skroz do Lovrana, a sigurno nas čeka, a čekati će nas opet i ovaj originalni zid sa školjkama iz Ićića. 









Vikend, ako je i produženi brzo i prebrzo prođe, ali i u Zagrebu imam doček, čekaju me maline :), stavljene za liker, strpljivo čekaju u staklenkama, druže se sa šećerom i cimetom, i vesele se zajedno sa mnom što će ubrzo postati fini, mirisni liker , liker od malina.







Liker od malina




- 1 kg malina
- 500 g šećera
- 50 g vanilin šećera
- 4 štapića cimeta
- 700 ml rakije + 100 ml vode



- Maline oprati, prosušiti i staviti u staklenku
- Dodati šećer i vanilin šećer, naliti rakiju i vodu i sve lagano promiješati
- Dodati štapiće cimeta
- Dobro zatvoriti (ja sam maline i ostale sastojke rasporedila u dvije staklenke i zatvorila ih debljim slojem prozirne folije)
- Držati na sunčanoj strani, po potrebi povremeno promiješati šećer da se bolje otopi.
- Za 30-tak dana procijediti tekućinu (liker) u staklene boce i čuvati ga na tamnom mjestu.


Mislim, ne samo ga čuvati nego i probati i u njemu uživati , taj dio još čekam..... :)








Moj liker je još uvijek u nastajanju, željan je sunca jer ga na lođi gdje je smješten ima malo, ali to je jedino mjesto gdje ga ima uopće, šećer mu pada na dno i povremeno ga promiješam, i za otprilike 2 tjedna sve će biti spremno za procijediti i počastiti se. Bez obzira na ne baš idealne uvjete vjerujem da će liker biti dobar, onako kako volim, gust, sladak, aromatičan,….. malinast :)









Osim u voćkicama i likerima ne zaboravimo i nadalje uživati u stvarima oko nas, jedna naizgled obična šetnja tako lijepo ispunjava. Još se vraćam tim slikama, a svaki put kada sam okružena svježim, lijepim malinama sjetim se i ružičaste vile ……., obratite pažnju da je i oluk obojan u „ (think) pink“ :)








Za slike u ovom postu zaslužan je dragi I. , hvala I. ! :)

Broj komentara: 10:

  1. Divne fotke! Bilo bi još bolje guštati u njima uz taj tvoj liker

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepe slike a u liker ne sumnjam. Pozdrav i uživajte u likeru.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo za fotke i (novog) saradnika. Liker bih voljela probati; okus ljeta u boci!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super post i predivne fotke, uživala sam čitajući i gledajući :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne su fotkice iz setnje iako je mini odmor trajao tako kratko... drzim fige da sledeci put ostanete duze i nazdravljam uz ovaj fini liker, cin-cin!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa ti si bila u mom kraju šteta što se nisi javila da guštamo u kavi uz more ali i znam kako vrijeme brzo prođe a liker odličan i možda dok još ima malina da se iskoriste za ovaj fini liker od malina.

    OdgovoriIzbriši
  7. Slijedeći put, dogovor za kavu u Lovranu i s Dilajlom naravno...iz Ičića kad pogledaš prema Učki, tu sam ja negdje na vrhu...Uvijek mislim kako sam puno likera napravila, ali eto od malina nikada. Fora su mi ove slikice boca na kraju

    OdgovoriIzbriši
  8. Liker od malina, hm nije loše . volim jako maline

    OdgovoriIzbriši
  9. Liker od malina, hm nije loše . volim jako maline

    OdgovoriIzbriši