subota, 3. svibnja 2014.

Mliječni sladoled sa marcipanom i kandiranim kumquatom

Da je sve kako treba biti ovih dana bismo uživali u lijepim, sunčanim i toplim danima, oblačili majice kratkih rukava, sjedali na suncu sa obaveznim sunčanim naočalama i osvježavali se omiljenim sladoledom. Ali nije sve kako treba biti i lijepi , sunčani i topli dani su samo želja, prohladno je i kiša ne prestaje padati i  umjesto majice kratkih rukava hodam u čizmama i laganom kaputiću, a umjesto sunčanih naočala u ruci mi je kišobran, ali.......sve to nije razlog da se ne počastimo i osvježimo omiljenim sladoledom :) Dragi I. i ja upravo to radimo i tijekom cijele godine dobar sladoled je dobro došao, danas je to mliječni sladoled sa marcipanom i kandiranim kumquatom. 







Kumquat sam konačno počela nalaziti u redovnoj i pristupačnoj ponudi na tržnici i nakon što sam ga se nauživala svježeg smjestila sam ga i u marmeladu sa zelenim čajem iz ovog posta, marmeladu koju sam napravila tada i još nekoliko puta od tada , dio odnijela i curama u Dbk, a ostatak je redovno na stolu vikendom kada se uživa u polaganom doručku, prepečencu, marmeladi , kavici. U sladoledu ipak ne uživamo za doručak već on dolazi nešto kasnije kroz dan i dio kumquatića sam izdvojila za  iskombinirati ih u sladoled. 

Neki dan sam komentirala kako sam se poprilično razmazila po pitanju sladoleda, što ga češće doma sama pravim to su mi oni koje vani pojedem lošiji. Ne znam da li sam dovoljno objektivna kada tako ocijenim, ali zadnji put sam u Dbk uzela kuglicu sladoleda u omiljenoj mi slastičarnici gdje uvijek idem ciljano na sladoled i pomalo sam se razočarala, bio mi je nekako , ne znam, mastan, plastičan, presladak......, to nije bilo to i gotovo. U redu, ovo ne znači da više neću jesti sladoled i vani, još ih puno ima za isprobati i to me veseli, a dragi I.i ja isto tako nećemo odustati od rituala večernje šetnje gradom petkom na kraju radnog tjedna kada je obavezna "stanica" kuglica sladoleda, ona koju želim jednom i sama napraviti , moram još malo proučiti kombinaciju i tada ću je predstaviti. Taj sladoled je  pun čokolade, taman i jak,  dok je ovaj današnji potpuna suprotnost, bijeli, nježni, mliječni, sa voćem, sa dragim mi kumquatom :) 






Recept za sladoled našla sam u knjizi koju imam već neko vrijeme, rado i često je prelistam i koliko god se svako toliko odlučim isprobati neki od sladoleda mislim da ću je još dugo tako listati, listati i isprobavati razne sladolede i sladoledne torte i kolače. Izbor recepata i kombinacija je veliki, a ja kao ja ne mogu a da nešto , barem malo, ne promijenim, dodam, oduzmem, ......, ma ako ništa promijenim kalup :) I ovaj put sam napravila isto, malo sam intervenirala u receptu, a što se kalupa tiče, ovo je zamišljeno da bude kao štruca, ali ispao je kuglof, moj mali okrugli kalup koji ima i dno od kuglofa odlično mi se uklapa u željene i potrebne količine i eto moga sladoleda - kuglofa :) 







Mliječni sladoled sa marcipanom i kandiranim kumquatom 

- 200 g kumquata 
- 100 g šećera 
- 70 ml vode 
- 2 žumanjka 
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1 vrećica vanilin šećera  
- 200 ml mlijeka 
- 100 g marcipana 
- 200 ml slatkog vrhnja 

- Kumquate oprati , očistiti od koštica i sitnije narezati (na male kockice) 
- U posudu za kuhanje staviti šećer i vodu, kuhati dok ne uzavri , zatim dodati narezane kumquate i kuhati ih uz stalno mješanje dok se tekućina ne reducira i kumquati kandiraju. Ostaviti sa strane da se ohladi. 
- Mlijeko zagrijati do vrenja
- Žumanjke pomiješati sa škrobnim brašnom i vanilin šećerom i miksati 2-3 minute mikserom na najvećoj brzini. Preliti ih zagrijanim mlijekom, dobro sve promiješati i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri oko 2 minute. 
- Marcipan izmrviti na sitnije komadiće i dodati smjesi mlijeka i žumanjaka, umješati ga i ostaviti da se smjesa prohladi.
- Zatim kalup (koristila sam mini kalup za kuglof promjera 18 cm) obložiti prozirnom folijom 
- Kada su se smjesa za sladoled i kumquati prohladili (da bude sve mlako ili hladno) , mikserom na najvećoj brzini miksati slatko vrhnje da se počme zgužnjavati (ne treba biti čvrsto) i zatim mu pomalo dodavati smjesu mlijeka i žumanjaka i dalje miksati mikserom na najmanjoj brzini. 
- Na kraju pomalo dodavati kandirane kumquate i miksati mikserom na najmanjoj brzini dok se sve ne umješa. 
- Smjesu izliti u pripremljeni kalup obložen prozirnom folijom i staviti u zamrzivač. 

Nakon par sati (kod mene je dovoljno 2, max. 3 sata ) serviramo sladoled :)  
Moram priznati da sam baš sa nestrpljenjem čekala da probam ovu kombinaciju, a moram isto tako priznati i da je dragi I. , inače deklarirani ljubitelj sladoleda (još nisam srela nekoga tko toliko voli sladoled :)) bio pomalo skeptičan prema marcipanu i priči sa kumquatima u sladoledu i vjerujem da je priželjkivao jedan najobičniji mliječni sladoled, ali........već sa prvim zalogajem oboje smo utvrdili kako je ovo nešto jako dobro ! :) 






Mliječni dio bez prevelikih uzbuđenja, ali dodatak marcipana i osjećaj njegove lagane bademaste gorčine i ono nešto "pjeskasto" pod jezikom odlično je da sam sladoled ne bude običan i da mu podigne okus. A kandirani kumquati koji su u ovom izdanju slatki, ali su isto tako još zadržali onaj svoj gorko-kiseli karakteristični okus su u ovoj kombinaciji , bez pretjerivanja, savršeno osvježenje cijelom sladoledu ! 

Ovaj sladoled nam se jako svidio, sezona kumquata pomalo prolazi, pojest ćemo ostatak pripremljene marmelade, pojeli smo ovaj sladoled i svakako ćemo ga zapamtiti do sljedećeg puta kada će se ponovno naći na stolu i u našim zdjelicama. A možda se još i prije nađe još koja šačica kumquata pa će tim  prije biti i ovaj sladoled :) 




Broj komentara: 11:

  1. Wow, već lagano zamišljam ovu fantastičnu kombinaciju okusa. Sviđa mi se i oblik koji si podarila sladoledu. Šteta samo što objavu ovog posta nije popratilo sunčano vrijeme, ali nadam se da će napokon kiša stati pa ćemo guštati u sladoledu i lijepom vremenu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš je odličan ovako u kalupu kuglofa, i ne bi se sjetila staviti marcipan u sladoled, super ideja

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj tvoj sladoled prkosi kišnom vremenu i zaslužuje rezanje svečane vrpce i otvaranje sezone! :) Predivan je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pa ovo ti je skroz na skroz bozanstveno. Odusevio me recept :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Primamljiva kombinacija, nisam se do sada susrela sa marcipanom u sladoledu, volela bih da isprobam :) Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. jako zanimljiva i lijepa kombinacija okusa!

    OdgovoriIzbriši
  7. Branka, ovo mi se jako sviđa...htela sam da pravim tvoju marmeladu od kumquata ali ih, na moju žalost, nisam našla, tako da nemam šanse ni ovo da isprobam. Uživajte vas dvoje umesto nas.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo je za Dansku, ovdje se svasta pravi s marcipanom. Ovdje gdje zivim je i fabrika marcipana. Sladoled divno izgleda. U tvom stilu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ne smeta kisa; sladoled tako divno izgleda da samo poboljsati moze cjelokupnu situaciju!

    OdgovoriIzbriši
  10. Koja divna kombinacija okusa,prava rapsodija, draga Branka,uvijek iznova oduševiš svojim kreacijama!

    OdgovoriIzbriši
  11. Isprobavam. Suprug će biti oduševljen :)

    OdgovoriIzbriši