četvrtak, 20. veljače 2014.

"Dobro jutro" smoothie sa kvascem


U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon , draga Mirela sa bloga LoveAffair za temu nam je zadala – kvasac !


Kvasac i prva pomisao dizano tijesto, pregledam do sada objavljene recepte i zaključim da baš i nemam neki veliki izbor recepata sa dizanim tijestima osim kruha. Ok, mogu prijaviti kruh i sudjelujem u igrici , ali baš da mi je to nešto izazovno i nije, želim nešto drugo sa kvascem ili od kvasca, a za početak se zapitam što i koliko znam o samom kvascu kao namirnici.


Kvasac je prisutan već više od 5 tisuća godina, a ja sam ga naravno upoznala puuunnnooo kasnije :)  i rekla bih da sam ga upoznavala po fazama. Znam i sjećam se prve faze ,“ kvasac je dobar za kosu, kožu i nokte“ pa sam ga u onim pubertetskim danima kada sam licu i svakoj točkici na njemu posvećivala punu pažnju uredno mješala sa sokom od limuna i nanosila kao masku, sve za ljepotu ! :)

Zatim je stigla druga faza kada sam sve više ulazila u kuhinju, „kvasac je aktivan i sposoban za fermentaciju“, a zamijesiti tijesto u koje se stavi kvasac i ostaviti ga neko vrijeme na toplom pa se vratiti i vidjeti veeellikkoo tijesto bilo mi je i više nego veselje. Posebno me veselilo kada bi baka krenula ispeći domaći kruh i u šalicu umješala kvasac, žličicu šećera i malo vode, a kvasac bi nabubrio, zapjenio………, ne znam zašto mi je to  bilo tako simpatično i smiješno, danas je moram priznati tek činjenica i znak da je kvasac spreman za dalje.

I otišla sam dalje do treće faze, „kvasac kao namirnica ne samo za dizana tijesta ili u proizvodnji piva“ i kvasac sam stavila u Smoothie ….., voće, malo zobenih pahuljica i kvasac i dobila sam zdrav i ukusan napitak za dobar početak dana !










Od faze do faze , a počevši sa  izazovom zvanom „kvasac“ došla sam do ovog smoothiea. A smoothie kao takav nametnuo se iz samog izazova. Ne znam kako vi, ali meni su dani uglavnom ispunjeni izazovima, od onih očekivanih poslovnih, životnih, do onih kako izdržati vremenske promjene zadnjih dana, zatim kako se tijekom dana što bolje organizirati, kako redovno nešto pojesti, osigurati stanje zdravlja,  naći pet minuta vremena samo za sebe, kako, kako, ……… i što kvasac ima s tim ? :)  Ima smoothie, a u njemu i kvasac. Smoothie je  idealan za izazove, idealan kada nemamo vremena ili , priznajmo, nekada ni volje uzeti nekoliko vrsta voća ili povrća i pojesti ih tijekom dana. Lakše je i praktičnije sve skupa pretvoriti u dobar i ukusan smoothie i eto voćno-povrtnog obroka kojega dodatno možemo kombinirati sa žitaricama, sjemenkama, medom. U zadnje vrijeme sve više kolega na poslu konzumira smoothie , isprobavaju se razni okusi i kombinacije, važno je da je svježe pripremljen i jedino takav se preporučuje. Svaki smoothie je na svoj način dobar, a ovisno o ukusima manje ili više će nam se svidjeti, no u svakom slučaju uvijek ga možemo sami sebi prilagoditi. A u toj prilagodbi u njemu se može naći i kvasac.






Zašto bismo kvasac konzumirali na ovaj način ? Paaaa, kada ga umješamo u brašno, šećer…….. tada možda i nije najzdraviji, pojesti ga samog sigurno nije baš najukusniji , a „upakiran“ u ovaj voćni smoothie postaje mmmmm finoooo i dobro i zdravo :) 

Tekst preuzet sa net-a:

„Suhi pekarski kvasac sadrži veće količine bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vlakana, minerala (osim cinka) i vitamina.
Uz makronutrijente, pekarski kvasac iznimno je vrijedan izvor minerala i vitamina - željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka, selena, folne kiseline, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline i vitamina B6.
Zbog visokog sadržaja bjelančevina i vitamina B-skupine, naročito folne kiseline, upotrebljava se kao dodatak prehrani u slučajevima gdje prehranom nisu osigurani u potrebnim količinama“


I tako evo kvasca u smoothie-u za kojega sam ideju našla na net.-u i malo ga doradila po svome.


Smoothie sa kvascem

(za 1 čašu/obrok)


- 1 naranča
- 1 banana
- 2 žlice malina ili bilo kojeg drugog bobičastog voća
- 1 žličica meda 
- 1 žlica zobenih pahuljica
- 1 žličica suhog kvasca


- Naranču iscijediti u sok, bananu narezati na komadiće, dodati ostale sastojke i sve staviti u blender i izmiksati u napitak. Ukoliko nemate blender isto se može napraviti štapnim mikserom ili u sjeckalici.

- Naliti u čašu, po želji dodatno dekorirati  i eventualno dodati led ako želite više rashlađeni napitak.

I gotovo je :) 






Smoothie  "Dobro jutro !" je spreman i mi smo spremni za novi dan :)  Uz ovaj smoothie trebamo još samo osmijeh na licu i možemo krenuti, novi izazovi nas čekaju, poslovni, životni, promjene vremena, …., sve će biti lakše , ili se to meni samo čini ? Ako mi se i čini to opet znači da je uvijek pravo vrijeme za ovakav smoothie  !


Ovaj smoothie šaljem dragoj Mireli kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug blog-igrice Ajme koliko nas je. I pridodajem još dvije ulaznice:

Broj komentara: 16:

  1. Super ulaznica i super ideja! Baš ću probati smoothie :)

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam smoothie al mi ovo nikako nije privlačno, ja koristim chia sjemenke ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Prosto ne vjerujem!!! Fenomenalna ideja koja mi nikad nikad ne bi pala na pamet! Svaka čast na kreativnosti, a ovo probam čim prije pošto je smoothie kod nas skoro pa svakodnevno na meniju! ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako dobra kombinacija i iznenađujuća moram priznati,

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista odlična ideja! Da znaš da sam i ja od početka igrice smišljala kako da ga upotrebim, a da to ne bude dizano testo. Na kraju sam pomislila na bozu, ali ne verujem da ću ju stići napraviti. Zaista svaka čast Branka!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaintrigirala si me sa ovim napitkom. Osim sto jevitaminska bomba, ima i predivnu boju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljiv tekst, ne bi se sjetila stvati kvasac u piće, nekako mi je uvijek vezan za brašno. Svašta se nauči. Što se izazova tiče, ja mislim da ih svi imamo, svjesnih i nesvjesnih.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako zaniljiv napitak, nesto sasvim novo za mene. Posto cesto pravim smoothie, mogla bih isprobati :) Mislim da je ulaznica za igru originalna.

    OdgovoriIzbriši
  9. Uvijek imaš neobične ideje za Ajme koliko nas je! U slučaju da je druga ulaznica još neobičnija od prve, oćekujem neku marmeladu :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Ti si puna ideja, ne bi mi napamat palo da koristim kvasac u smoothie, Bravo za ideju.

    OdgovoriIzbriši
  11. Stvarno se uvijek iznova divim tvojoj inovativnosti,kvasac u smoothieu,nikada mi to ne bi palo na pamet,hvala ti na ideji draga Branka,ovo se mora probati!

    OdgovoriIzbriši
  12. Smoothies mnogo volim i cesto ih muckam, ali mi je ovo prava novina. Ja ni ne smem da kazem sta sve u njih utrpam, poplasila bi vas :)))
    Super izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Baš si me zainteresovala sa ovim receptom! Kvasac je stvarno jako zdrav i ne mogu da zamislim bolji način da se konzumira sirov (suv) nego u ovoj varijanti!
    Mnjam! Bravo za ideju!

    OdgovoriIzbriši
  14. We had been not surrounded by the consistent hum of "white sound".
    The Otterbox will certainly do a great job of protecting your device and appears fairly great as
    well. Ok that was a intelligent move, I guess, maybe.


    my site ... appaddict app without jailbreak

    OdgovoriIzbriši
  15. excellent issues altogether, you simply received a new reader.
    What could you suggest about your publish that you just made a few days in the past?

    Any positive?

    My weblog marathon training program

    OdgovoriIzbriši
  16. Hey very interesting blog!

    my homepage - Nordstrom promo code ()

    OdgovoriIzbriši