srijeda, 1. siječnja 2014.

Kuvarijacije - Danski keksići

U prvom ovogodišnjem postu prije svega svima želim Sretnu Novu Godinu i sve najbolje ! Nadam se da ste je lijepo i veselo dočekali i neka cijela bude upravo takva, sretna i vesela, neka nas prati dobro zdravlje i dobro raspoloženje, poslovni i privatni uspjesi, uživajmo u svakom trenutku ove godine ! I svakako uživajmo i dalje u dobrom zalogaju i u odličnim receptima koje ćemo i u ovoj godini razmjeniti kao i u lijepom druženju na našim blog- stranicama !

Moj prvo ovogodišnje čašćenje su Danski keksići koje smo isprobavali u ovom krugu blog - igrice Kuvarijacije po receptu drage Lane sa bloga La cuisine creative. 






Kada sam predložila ove keksiće za isprobavanje u Kuvarijacijama znala sam koje keksiće predlažem, već sam ih ranije pravila i znala sam da su odlični i da ih želim još praviti. Isto tako zanimali su me dojmovi onih koji će ih također isprobati, da li će biti oduševljeni njima kao što sam bila ja, odnosno da li će biti oduševljeni njima barem približno onoliko koliko je to dragi I . :)  I. baš voli kekse , svakodnevno uz kavu ili čaj posegne za kojim keksićem i bez obzira koji je trenutno pri ruci uobičajeno spomene kako ipak najviše voli kekse sa maslacem, one kao danske :). U potrazi za receptom koji je što bliži originalnim danskim keksima koje smo nekada češće kupovali u prepoznatljivim plavim kutijama došla sam do Laninog recepta, isprobala ga, ponudila dragom I., nestali su poprilično brzo i zaključili smo da je to , to. Iako su mi onda dosta dobro ispali, ovaj put su mi ispali ipak malo bolje :) , sljedeći put će sigurno biti još bolji !






Lanin recept prenosim u cjelosti uz moja zapažanja tijekom rada. 

Sastojci: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje

Pripremila sam sastojke kako piše osim što sam umjesto da otopim cijelu količinu maslaca pola otopila , a pola ostavila na sobnoj temperaturi

Priprema:
 Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji.
 Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.

Pripremila sam tijesto kako piše uz već spomenutu izmjenu da je pola količine maslaca bilo rastopljeno, a pola na sobnoj temperaturi. Tijesto sam počela mješati kuhačom, a kasnije ga rukom do kraja zamjesila. 
Bilo je dovoljno mekano da dio keksića istisnem iz plastične šprice, a zatim sam na pobrašnjenoj površini razvaljala ostatak tijesta i izrezivala oblike - cvjetići, pločice, kružići, perece. Premazala sam ih vodom i posula kristal šećerom, ostalo ga je nešto na keksićima, ali dio mi je ipak iskliznuo sa strane. 

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Možete ih kasnije spakovati u limenu kutiju i grickati uz neki fini čaj... prijatnooo!:))

Ispekla sam ih na 180 stupnjeva, 12 minuta i kada su se ohladili prvo sam ih ostavila još neko vrijeme na tanjuru , a zatim pospremila u teglicu za keksiće. 





Keksići  su već kod pečenja tako dobro mirisali, ma već i samo tijesto je dobro mirisalo. Kada su bili gotovi gledam ih i vidim da mi se nešto tu ne slaže, pokažem ih I., a on naravno prvo pita "da li je to za probati" :), polako , prvo da utvrdimo što ne štima, pa slikamo, pa probamo......, uh tko će čekati pa  hajdemo brzo baš tim redom. Prvo , sve štima osim što su moji pereci ispali veći u odnosu na originalnu ili uobičajenu veličinu ovakvih keksića, ali to je jedini kalup za perece koji imam. Zatim su mi u pločice malo "pobjegle" i ispale veće od očekivanog , što sve skupa definitivno nije utjecalo na okus, niti najmanje :) 
Zatim, slikanje,brzo, brzo,  jer keksiće konačno treba i probati :) 
I, konačno probanje, ......, a što ću sada reći, probanje je završilo tako da su nestajali jedan za drugim, a ja sam se uključila sa "mmmm, daj da gricnem još koji, napravim ti ih opet, ubrzo !" :) 

Ukratko, maslac koji se i treba osjetiti u okusu je baš u onoj pravoj mjeri kako treba biti, slatki su ali ne preslatki, izvana prhki dok prema sredini idu mekši i doslovno se tope u ustima. Ma savršeni ! 






Drago mi je što smo isprobali ove keksiće u Kuvarijacijama, za mene su klasik među keksićima, uvijek dobri, uvijek omiljeni, i oni koje ću još tko zna koliko puta napraviti !

Draga Lana, hvala ti na ovom odličnom, a jednostavnom receptu, za omiljene nam keksiće !

Broj komentara: 18:

  1. Kako su samo lepi, prelepi! Srećna ti Nova godina!

    OdgovoriIzbriši
  2. super keksići...divan post...
    sretna vam nova godina!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala puno sto si ih predlozila, a potom i napravila... bas me veseli sto vam se toliko svidjaju.:) Mogu ti reci da su zaista divno uspeli a fotkice mi se posebno dopadaju, narocito prva "zbirna".:))) Uzivajte u grickanju i zelim vam sretne praznike!:))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno su ti ispali!
    Hvala na lepim željama, sve najbolje i vama!

    OdgovoriIzbriši
  5. I tebi draga sve naj!Prelepi keksi!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno su ti ispali! Želim ti sve najbolje u 2014!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, tebi i tvojima svako dobro u Novoj godini! Keksići su super .)

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlični su ti keksići i lepi oblici. Mene je mrzelo da ih pravim kalupićima, kod mene su svi u jednom obliku. Odlični su za grickanje. Srećna vam, Nova 2014 godina!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zaista jako fini, mirišljavi i kod nas nestali za tili čas.

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasni su...Sve najbolje u Novoj ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Prva prilika i probam. Fotkice su savršene, oduševljena sam....Komplimenti pomoćniku ;-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja isto obožavam danske keksiće. Zadnjih dva meseca sam bila u strašnoj gužvi i propustila sam sve igrice koje su bile. Baš mi je žao zbog toga.

    Sa zakašnjenje, Branka srećna Nova Godina i svi praznici! Želim ti puno zdravlja i ljubavi i puuuuno postova na blogu :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Savrseni su ti. Izgledom kao kupovni, ali ukusom sigurno jos bolji. Bas si ih lepo napravila :))

    OdgovoriIzbriši
  14. Svaka čast, keksići odlično izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Predivne slike !
    Grickalice i salata ,ovih dana zamjenjuju obroke jer nam je jako vruce i salate su lijek za vrucinu !!

    OdgovoriIzbriši