utorak, 12. studenoga 2013.

Kestenjasta sladoled torta i ...... pobjednik darivanja :)


U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Nale sa bloga Coolinarija za temu nam je zadala – Kesten !

Pogledamo li ovih dana kroz prozor ili se nađemo negdje na ulici sigurno nam neće pasti na pamet otići negdje na sladoled, zapravo nam sladoled sada i nije na nekoj listi želja, radije bismo se uz nešto toplo malo ugrijali. Isto tako, pomislimo li na kestene ili ih poželimo pojesti teško da ćemo se odlučiti na sladoled od kestena, prije ćemo poželjeti  da nam zamirišu pečeni kesteni, da nam onako vrući zagriju dlanove, da nam prsti pocrne kada ih ogulimo i da uživamo u ukusnom zalogaju kakav nam može dati pečeni kesten.


To je ono što je za mene dugo predstavljao kesten, u djetinjstvu meni nepoznato stablo, slika iz slikovnice , znala sam da dok je još zelen i raste ima bodljikavu opnu, ona se kasnije odvoji, zreli kesteni popadaju sa stabla i pečemo ih. Svaki dolazak na zimske praznike u Zgb završavao je kod kestenjara koji su na ulici pekli kestene , mirisne i ukusne, i mi bismo uvijek kupovali veliku mjericu i gledali kako kestenjari motaju papir , ponekad i novinski da naprave „fišek“ u kojega će smjestiti pečene plodove. Kasnije se kestenjar pojavio i u Dbk, u prvo vrijeme svi smo stajali u redu za svoju mjericu, a kako to obično bude kada nam je nešto dostupno i postane svakodnevno i normalno tada rjeđe u tome i uživamo tako su i pečeni kesteni postali dio svakodnevnice, redovi su nestali i tek povremeno bismo se njima počastili.


Koliko god voljela pečene kestene danas ih ne pečem, danas častim sladoledom od kestena, i to ne samo od kestena, već tu ima i čokolade i kremastog sira , ……., moram priznati da mi se baš svidio ovaj sladoled, svidjela mi se ova sladoledna torta, svidio mi se kesten u ovom ledenom izdanju :)  










Kao i svake godine stigla je sezona kestena, nude se na placu, ima ih po trgovinama, cijene su sve tu negdje , iskreno ne mogu procijeniti koliko su skupi ili jeftini, primjećujem samo da ih ima puno. Kolegica na poslu nudi lijepe velike kestene i ja ih kupim, puna planova i entuzijazma za pripremu. Ali, zaboravim na guljenje kestena za koje treba vremena i vremena, svaki kesten treba proći kroz ruku i kao da me i danas od te akcije bole prsti :)  Ipak, uspješno sam se izborila sa oko 3 kg kestena, skuhala ih, izvadila im „meso“, bili su tako dobri, mirisni, ……, malo u zdjelicu, a malo odmah probala i bili su jako fini, toliko da sam odmah promislila što će tek biti kada ih malo "začinim", a tek kada ih smjestim u neku poslasticu. U tom trenu nisam znala da će to biti baš  sladoledna torta.


Volim i kolače od kestena, ….., kada god izgovorim da nešto volim dragi I.se samo nasmije i kaže "pa ja ne znam postoji li neka hrana koju ti ne voliš" :)  Ako malo bolje pogledamo i isključimo "špek-fileke"  ne postoji :)  , nešto sam zavoljela prije, nešto poslije, a slastice od kestena volim već dugo kao što ih voli i dosta ljudi oko mene tako da imam sa kime uživati u kestenjastom čašćenju.


Sladolednu tortu sa kestenom uočila sam u knjizi recepata za sladoled koja mi je preko ljeta bila često u rukama, pravila sam razne sladolede i ovaj recept zabilježila za vrijeme kada stignu kesteni. Stigli su kesteni, a kao da je još uvijek bilo ljeto tako da nije bilo dileme isprobati ili ne. Onda je ljeto nestalo, a ja sam baš tada uzela u ruku recept, pripremila sastojke i krenula sa pripremom. Vani puše vjetar, pada kiša, a ja miksam, kuham, hladim, slažem, ….., prvi sloj, drugi sloj, treći sloj, …..mmmmmm, svako vrijeme je vrijeme za ovakve poslastice :) 








Kestenjasta sladoled torta

- 3 žumanjka
- 75 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice škrobnog brašna
- 300 ml mlijeka
- 150 g kesten pirea (sirovog, nezaslađenog)
- 50 g šećera u prahu
- 3 žlice brandya
- 50 g tamne čokolade
- 50 g mliječne čokolade
- 150 g maskarponea ili sirnog namaza po izboru
- 1 žličica soka od limuna
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica šlag fixa


- Pripremiti 3 posude za kuhanje
- U jednu posudu staviti žumanjke, šećere, škrobno brašno i 100 ml mlijeka dobro umiješati
- U drugu posudu staviti mlijeko i zagrijati ga do vrenja
- Vrelo mlijeko preliti u posudu sa žumanjcima, dobro umiješati i kuhati stalno mješajući 3-5 minuta kada će se početi zgušnjavati.
- Trećinu smjese ostaviti u posudi u kojoj se kuhala, a ostatak rasporediti po jednu trećinu smjese u ostale dvije posude
- Kesten pire pomiješati sa šećerom u prahu i brandyem i sve dobro sjediniti. Dodati u jednu posudu sa smjesom mlijeka i jaja, na laganoj vatri zagrijavati uz stalno mješanje dok smjesa ne postane kremasta (2-3 minute)
- U drugu posudu u smjesu jaja i mlijeka dodati obje čokolade (kockice) i zagrijavati na laganoj vatri uz stalno mješanje dok se čokolada skroz ne otopi i ne sjedini sa smjesom
- U treću posudu smjesi jaja i mlijeka dodati sir (ili sirni namaz) , sok od limuna i ekstrakt vanilije i lagano zagrijavati uz stalno mješanje dok se smjesa ne sjedini i dobije konzistenciju kreme.
- Sve tri smjese ostaviti da se ohlade
- Slatko vrhnje staviti u posudu za miksanje , dodati šlag fix i izmiksati ga u čvršću šlag
- Podijeliti na tri dijela i u svaku od smjesa dodati po jednu trećinu šlaga, umješati ga ručno drvenom kuhačom dok se ne sjedini sa smjesom.
- Kalup za slaganje torte obložiti prozirnom folijom, prvu staviti smjesu sa kestenom. Ostaviti u zamrzivaču oko 15 minuta . Zatim na kestenjasti sloj staviti čokoladnu smjesu , poravnati i vratiti u zamrzivač na oko 15 minuta. Zatim staviti smjesu sa sirom , poravnati i vratiti u zamrzivač na 4-5 sati hlađenja kako bi sve skupa poslalo sladoled :) 

(Za kalup sam koristila četvrtasti, 18*18 cm, a mogu se koristiti i mali kalupići oblika po želji i tako dobiti pojedinačne tortice, važno je samo da budu dovoljno duboki da se rasporede sva tri sloja.)

Zatim izvaditi iz kalupa, pomoći će kalup sa pomičnim stranicama kao i prozirna folija koja sve skupa drži.








Okrenuti tortu tako da je sloj od sira na dnu, a od kestena na vrhu , odstraniti foliju, po želji posuti sa čokoladnim mrvicama, topljenom čokoladom ili naribati malo čokoladu i ……nož u ruke ! :) , a zatim i žličicu :) 


Već pri prvom zalogaju ja sam samo rekla "jako dobro, ali baš jako…..", I. je na to dodao "ovo treba ponoviti ! " :)  I treba , i dobro je, i drago mi je što mi je ostalo još kesten pirea u zamrzivaču, a  ono kuhanje i čišćenje kestena sada vrijedi svake minute i svakog truda. Što reći za ove okuse, kesten, čokolada, sir sa vanilijom, a sve tako kremastooooo…… :)  Da,  i hladno, i što ima veze što je i vani hladno, slatko osvježenje dobro dođe i ljeti i zimi, i u ovu kišnu i vjetrovitu jesen. Nekako, .…., kao da vani i nije više tako loše vrijeme :)











A nekome od vas posebno neće biti loše jer će se uz ovu kestenjastu tortu počastiti i nečim čokoladnim, naravno riječ je o darivanju i pobjedniku darivanja i obećala sam nešto Čokoladno :) 
Čokoladno je tu, knjiga recepata sa divnim slasticama od čokolade i sa čokoladom, mmmm, uz pregledavanje recepata dobro će se naći neka čokoladna konfetica u ruci i tu je ova smeđa kutijica u koju su se sakrile :)  I kada u kuhinji današnje dobitnice zamiriše ono nešto čokoladno dobro će doći ova „lopatica“ za kolačiće i torte da odvoji prvi komad u kojemu će nadam se naša dobitnica uživati :)









No prije svega hvala vam svima na posjeti i na komentarima u rođendanskom postu, hvala na lijepim željama za blogorođendan, svakako su dodatni motiv da se ovaj blog još piše i piše, ...... a poklon odlazi: 

Dragoj Nely sa bloga Blue Hortensia 

Odabir je slučajan, RNG je odabrao broj 11., a upravo je 11.-sti komentar ostavila draga Nely.



True Random Number Generator  11Powered by RAND


Draga Nelyce , iskrene čestitke i veselim što ću ti poslati poklončić i nadam se da će i tebe isto tako razveseliti. Čujemo se mailom za detalje oko dostave.


Nadam se da će draga Nely uz svoje hortensije u prekrasnome vrtu koji sa toliko ljubavi i pažnje uređuje i njeguje uživati u nekoj od čokoladnih poslastica. A dok će Nely uživati u čokoladi , ja i dragi I. ćemo se počastiti još kojim komadom kestenjaste sladoledne poslastice koju šaljem dragoj Nale kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug igrice .






Broj komentara: 20:

  1. Joj kako ovo fino izgleda... ma prefino...

    OdgovoriIzbriši
  2. Opa, koja divna kestenjasta torta, prava ledena delicija!
    I nagradica je prekrasna, Nely će biti happy :)
    Imam ovu knjigu, najviše mi se iz nje sviđaju razne čokoladne pite i torte.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kao prvo da ti kažem da mi ova ledena kestenjasta poslastica izgleda fantastično i rado bih je probala...možda jednog dana a najviše se radujem što je poklon otišao mojoj dragoj Nelyci, koja obožava čokoladu...baš sam srećna za nju.
    Tebi topli pozdrav i uživajte I. i ti u ovoj finoj poslastici.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan blogorođendan sa zakašnjenjem :) Krasna torta :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajmeeee ja sam stvarno van sebe od sreće,ovo je prelijepo iznenađenje zaista, ja sam jedna velika obožavateljica čokolade,.. draga Branka uljepšala si mi dan,uhhh sada bih te jako zagrlila..a i počastila bih se jednom feticom torte jer je baš po mome guštu.Branka hvala veliko,veliki poljubac ti leti od mene!

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta je prekrasna! Nakon vaših komentara, stvarno ću morati isprobati sladoled od kestena. Imala sam negdje recept ali nikako da dođe na red (a i svake godine je sve manje maruna), ali ova torta mi se još više sviđa. Čestitke Nely!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj, tortica je odlična. Baš mi se dopada :) Sve čestitike Nely, divan poklon je dobila.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sladoled torta izgledakao pravi hit! Sezona sladoleda je ovdje otpocela i voljela bih je probati...samo jos da nabavim kesten pire (sto je malo teze).
    Cestitke pobjednici!

    OdgovoriIzbriši
  9. Uh, kako je dobra, divan receptic za ledenu torticu... a radujem se i zbog Nely, pokloncic stize u prave ruke.:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je kestenje draže u slanom izdanju, ali ovoj torti ne nalazim mane i iako je danas prilično hladno, s guštom bih je mljacnula :) Čestitke Neli na prekrasnoj nagradi!

    OdgovoriIzbriši
  11. Od svih kolača i deserata sa kestenom ja bih najpre izabrala baš ovaj tvoj - obožavam sladoled i leti i zimi! Fantastično. Ali, čišćenje kestena je stvarno mukotrpno...

    OdgovoriIzbriši
  12. Nešto me Bloger zeza... Ponoviću komentar. Odlična poslastica, prava kremasta, sladoledasta torta:) Svaka ti čast, draga moja! Ostala sam bez reči. Mogu misliti koliko su te prsti boleli nakon očišćenih 3 kg kestena, a, joooj :( Iskrene čestitke za ovu poslasticu, zaista je posebna. A, čestitam i Nelici:)

    OdgovoriIzbriši
  13. poklončić je krasan, držim fige svima :)
    a i torta, kesten sam oduvijek voljela, u slasticama i pečeni

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta je mrak, a dobitnici od seca čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta je odlična, nisam ništa slično radila s kestenima, obično rolade i kesten pire

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odlična torta a znam kako je kestenov sladoled odličan ja ga obično kupim na kuglice u Lovranu u jednoj maloj slastičarni i preukusan je a ova torta je prava mamilica moram priznati,

      Izbriši
  16. Mnogo mi se svidja ova tortica. Valjda zato sto keseten obozavam. Sacuvala sam recept.
    Puno pozdrava Branka :*

    OdgovoriIzbriši
  17. fantastična torta i još sladoledna!!
    a kod nas se kesteni jedu samo pečeni...a moja djeca nisu baš ljubitelji ni pečenih..tako da ovaj krug propuštam :)

    OdgovoriIzbriši