subota, 13. srpnja 2013.

Sušene rajčice u ulju i bruschette



Volim rajčice, jako ih volim, obožavam :) Tako nekako bi se mogla opisati moja ljubav prema ovom voću koje svi nazivamo povrće , no to i nije najvažnije kada je u pitanju okus i miris rajčice ili paradajza, pomadore, pumidore, pome…..., uistinu je posebna sa toliko svojih naziva, boja i oblika.

Odrasla sam u Dbk uz pomadore, narasla i otišla u Zg gdje su bili paradajzi, a književno rajčice. Brzo sam i njih prihvatila, a kada bih otišla kod tete u Split tada su postajale pome :)









Uvijek sam voljela odlazak na plac, to je bio dio obiteljske tradicije, subota ujutro i plac, kava, novine, omiljeni časopis, sretneš one koje u tjednu ili inače slabo viđaš, mama, tata , sestra i ja , između ostaloga u vrećici riba koju baka čeka da nam je spremi za ručak. To je bila subota nekad. I sada je subota ovakva, ono što sam zadržala kao obavezno je odlazak subotom na plac, ponekad i samo prošetati iako rijetko prođe bez barem jedne vrećice u rukama. Nekada sa dragim I., nekada dragom prijateljicom S, nekada i sama……, u Dbk opet isto, mama i ja i subota na placu. A na placu uvijek uobičajeno šarenilo i bogatstvo plodova, voće, povrće, ……., među njima obavezne rajčice, pome.

Možda je malo neobično da pričam o rajčicama, a zapravo pričam o subotama na placu. Ali sve ima svoj razlog i tako ja kada god vidim rajčicu sjetim se jedne davne ljetne subote kada sam kao mala  hodala za mamom po placu i birale smo rajčice. Skoro svaka druga prodavačica na placu dolazila je iz nekog od okolnih sela i bila je obučena u narodnu nošnju okolice dubrovačkog kraja (to je sada već pomalo nestalo), a povrće i voće je mirisalo onim svojim karakterističnim mirisom po kojemu smo gga i žmireći prepoznavali (na žalost i to je pomalo nestalo). Među svima isticala se meni posebno draga gospođa, uvijek obučena u nošnju, uredna, lijepog lica i kose upletene u veliku pletenicu omotanu oko glave. I uvijek tako nasmijana, ljubazna i draga. Na pultu je imala pomadore , tek nekoliko njih, različitih veličina zrelih, pomalo popucalih iz kojih je izlazio sok. Mama kaže da mi ne bismo te jer tražimo one tvrđe za salatu, a gospođa ljubazna kao i uvijek kaže : „da, nisu vam ove za salatu, ali za toć su odlične“. Iako ih nismo trebale, toć ili salsa nam nisu bile u planu , stala sam kraj tih pomadora i rekla mami da ih kupimo, pa što ako nismo planirali, napraviti ćemo salsu koju svi toliko volimo. Mama me malo čudno pogledala, ali kupila ih je. Ne sjećam se sada da li smo tu salsu i napravili, ali nasmijanog lica meni tako drage gospođe se i danas sjećam i  često primjetim da kada dođem na bilo koji plac kao da je potražim pogledom, nema je naravno, ali uvijek nekako vidim njezin osmijeh, pletenicu, ……, pomadore !

Da sam tada u tim svojim mladim godinama znala da ću jednom pisati o njoj i njezinim pomadorama sigurno bih je tada slikala i ta slika bi danas imala veliku vrijednost, ali sliku nemam, nemam niti pomadore  koje smo tada mama i ja kupile, nemam ni blizu slične pomadore, ……., ali imam lijepo sjećanje, i nove pomadore koje se sada zovu  cherry rajčice , a za koje tada nismo niti znali. Cherry rajčice  koje sam osušila i stavila u ulje. Joj što volim sušene rajčice u ulju :) 








Sušene rajčice u ulju nikada nisam našla na placu, ali sam ih često znala sama napraviti. Idealno bi naravno bilo osušiti ih na suncu i zatim pospremiti u domaće ulje. U uvjetima koje imamo možemo ih sušiti u pećnici i opet pospremiti u ulje, a ja sam se nedavno počastila dehidratorom voća i povrća, aparatiću koji mi je baš drag  i naravno da ih od tada sušim isključivo u njemu. Rajčice su bile prve na redu i odmah moram primjetiti da se ljepše osuše u dehidratoru nego u pećnici, pridajem to boljoj protočnosti zraka koji pećnica baš ne osigurava. Posebnog recepta nema, ali idemo ovako:


Sušene rajčice u ulju

- 1 kg cherry rajčica
- 150 ml biljnog ulja
- 150 ml maslinovog ulja
- 5-6 zrna papra
- 5-6 listića sušenog lovora
- Sol

- Rajčice oprati i očistiti od peteljki , narezati na na cca 1 cm debljine
- Poslagati po površini na kojoj će se sušiti i posoliti ih
- Sušiti , u dehidratoru im je potrebno cca 8-9 sati.
- Osušene rajčice slagati u teglicu , između staviti po listić lovora i dodati zrna papra.
- Pomješati obje vrste ulja i naliti do vrha teglice.










Od 1 kg svježih rajčica dobila sam oko 300 g sušenih.
Obzirom da sam radila prvi put u dehidratoru i obzirom da ih nisam sve komade narezala baš jednake debljine dogodilo se da su se neke presušile (drugi put ću biti pažljivija), ali one ostale su bile odlične. 

I kada su rajčice osušene i u ulju ostaje ih degustirati pa kada god se na stolu ukaže sir, pršut, ili neki sličan zalogaj pridodam  i pokoju sušenu rajčicu, idealno :)
Kada smo probali ove sušene rajčice dragi I.je odmah rekao : „čuj, nekako ih najbolje vidim na nekim bruschettama“ . Uh, bruschette , odlična ideja ! I ja ih i te kako vidim na bruschettama, ne samo da vidim rajčice na njima već sam odjednom vidjela bruschette u svim mogućim kombinacijama u kojima se mogu napraviti, mmmm :)

Za današnje bruscette pričekali smo prvi sljedeći vikend na moru kada su ovakva jela vrlo poželjan menue jer na moru kuhinja ipak nije u prvom planu, ali fina klopica uvijek ostaje poželjna :) Prošli vikend je bio upravo taj kada je sa nama prema moru krenula i teglica sa sušenim rajčicama u ulju, opskrbili smo se i sa povrćem i ostalim sastojcima i krenuli u susret omiljenim nam bruscettama :) Jedne sa pečenim povrćem, a druge sa pršutom, sirom i  sušenim rajčicama.

Kako li je lijepo sjesti u vrt na drveni stol, udahnuti sve one morske mirise i uživati u ovim okusima. Uz neizbježnu čašicu crnog vina naravno :)






Ljeto ne može doći i proći bez pečenog povrća, patliđani, tikvice, rajčice, ……, baš ih volim na sve načine, a pečeni su mi nekako najdraži. Kada ih stavim u pećnicu i kada nakon nekog vremena zamirišu teško ih je dočekati na stolu i osim što su čest prilog meni su sve češće i kompletan obrok. Ovaj put ispekla sam povrće i smjestila ga na bruschette.










Bruschette sa pečenim povrćem


- Kruh po izboru (najbolje „francuz“, ali ja sam koristila četvrtasti bijeli kruh) – 4 veće šnite
- Cca 20 g maslaca
- 1 veća tikvica
- 1 patliđan
- 2 glavice kapule (ljubičastog luka)
- 2 veće rajčice
- Sol, papar, muškatni oraščić
- Maslinovo ulje
- Po želji naribanog sira (npr gauda)
- Po želji svježi peršin

- Povrće i luk narezati na ploškice oko 0,5 cm , na pleh staviti papir za pečenje, poslagati povrće i luk
- Sol , papar i muškatni oraščić pomiješati i začiniti povrće (posuti po vrhu) i lagano preliti sa maslinovim uljem.
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći 20-30 minuta (provjeriti da se jako ne zapeče)
- Kruh za bruschette sa svake strane premazati maslacem i lagano prepeći sa obje strane na grill tavi
- Kada je povrće pečeno rasporediti ga na kruh , po želji posuti naribanim sirom i nasjeckanim peršinom.

I , …….., mmmmm, što je finooo…….. :)








Bruschette koje smo napravili su one koje uključuju i sušene rajčice , odlično se slažu sa pršutom ili nečim sušenim, npr vratinom, pečenicom i slično, zatim malo sira i …………


Bruschette sa pršutom, sirom i sušenim rajčicama

- Kruh po izboru (najbolje „francuz“, ali ja sam koristila četvrtasti bijeli kruh) – 4 veće šnite
- Cca 20 g maslaca
- Cca 10 dag pršuta (ili vratina, pečenica, panceta, …….)
- Cca 10 dag sira (gouda)
- Sušene rajčice
- Po želji svježi peršin

- Kruh za bruschette sa svake strane premazati maslacem i lagano prepeći sa obje strane na grill tavi
- Pršut (ili što koristimo po želji) lagano prepeći na grill tavi i rasporediti po kruhu, dodati naribani sir
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i staviti bruschette na 10-tak min.u pećnicu da se sir otopi
- Izvaditi iz pećnice , dodati sušene rajčice i po želji posuti sa peršinom.






Što reći, odlično, ukusno, hrskavo, ……, sa sušenim rajčicama :)

Prvo smo probali ovu kombinaciju, a zatim one sa pečenim povrćem. Meni su odlične obje, svaka na svoj način različita i svaka na svoj način dobra. Meni je po jedna od svake bila i više nego dosta, ali I. se odlučio na još jednu, koju? ……, pa ovu :)






Biti će ovo ljeto još bruschetta u tko zna kojim kombinacijama, biti će i rajčica u svim njihovim bojama , oblicima i okusima, biti će i sušenih rajčica jer dehidrator još radi i čeka nove rajčice ili neko drugo voće i povrće . Ipak mislim da je prvo biti ponovno rajčice :)  jer ovu teglicu ćemo brzo pojesti i treba je brzo ponovno napuniti kako bismo ponovno uživali u njima, između ostaloga i na brushettama :)















Broj komentara: 15:

  1. Kako su samo lepe fotkice a posebno ti zalogajcici pored mora, mislim da na svezem vazduhu hrana postane nekako ukusnija... ili mi se to samo cini?:)Prosle godine sam prvi put pravila susene paradajzice i toliko su mi se dopali da cu ove godine napraviti nekoliko tura.:D Saljem vam lepe pozdrave, uzivajte...:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Slažem se sa Lanom - predivne fotografije!
    Odavno obigravam oko dehidratora i baš sam se pitala koliko je potrebno za jednu turu - nimalo me nisi ohrabrila sa ovih 8-9 sati :-)
    Sve u svemu, divan recept, a ja ću staviti ove kupovne u svojoj verziji.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam suseni paradajz i volim ga dodavati u svasta. Ovaj tvoj predivno izgleda, a i sve ovako zajedno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. nisam ih dugo sušila, a obožavam ih. od ovih tvojih slika stvarno sline cure, divota :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Oni koji znaju cijeniti i uzivati u zivotu, obicno govore o jednostavnim zadovoljstvima koje nas cine sretnim...Divan post!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divni su,ja ih kupujem jer jednostavno nemam domaci paradajz ,onaj uzgojen u mom vrtu ...mozda jednog dana !!
    slike su predivne,prave ljetne !!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Post je divan, jedna naoko obična i svakodnevna situacije može stvoriti dirljivu priču. Sušene paradajziće volim. Finu klopicu si poslužila, sve izgleda jako primamljivo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Fotkice su mi prelepe a od klope ne znam šta je bolje... Ma priča koja ima dušu me najviše osvojila ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan post. Odavno nisam ovako zastala i uzivala u fotkicama. Prepuna sam utisaka. Paradajz fantastican.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka ovo je pravo ljeto na stolu,prekrasan topli post,mala-velika zadovoljstva zaista nam čine život ljepšim:)
    Lijep ti pozdrav uživala sam u slikama i slovcima!

    OdgovoriIzbriši
  11. Super ukusno sve mi izgleda ,i ja cu poceti spremati ponesto u teglice
    Valja sacuvati ljeto za zime :)
    divne slike

    OdgovoriIzbriši
  12. Krasan post. I fotke :). Moram probati ovaj recept, i mi puno volimo rajčice u ulju :).

    OdgovoriIzbriši
  13. Kako god da ih zovemo, paradajzići su fantastični u svakom obliku. Ove godine ću ih i ja sušiti, drago mi je da sad imam recept :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Auh, baš si me namamila s ovim krasnim zalogajčićima! Svake godine imam namjeru sušiti pumidore, ali nikako da realiziram tu svoju namjeru.

    OdgovoriIzbriši
  15. Krasni recepti, volim zalogajčiće :). Ne razumijem zašto ne volim rajčicu a toliko krasnih recepata s njima ima.. hvala bogu da ih bar dragi voli pa ću ih imato kome spremati :)

    OdgovoriIzbriši