utorak, 2. srpnja 2013.

Sladoled od limuna

Ljeto je, ali baš i nije, nema onih pravih vrućina koje traže stalno osvježenje, pozivaju u hlad, na čašu hladnog pića, zalogaj rashlađenog voća ili fini kremasti sladoled. To je za mene ljeto, a ovo što sada imamo je tek na tragu toga. Posebno ako uzmem u obzir da sam veći dio dana u klimatiziranom prostoru gdje mi sasvim uredno treba nešto dugih rukava, čarape, ......., a gdje je ljeto ? :)

No bez obzira na vremenske i ostale prilike i neprilike za osvježiti se ne treba čekati vrućinu, posebno kada je u pitanju sladoled. Za počastiti se dobrim sladoledom uvijek se nađe vrijeme i mjesto , a za ovaj današnji ja sam našla i vrijeme i mjesto i priliku i to već nekoliko puta.  Za sladoled od limuna koji mi se jako svidio !






Ovo je zadnji sladoled koji sam napravila prije nego što sam postala ponosna vlasnica aparata za sladoled. Sladoled po sladoled, kuhaj, promješaj, ohladi, zamrzni, i koliko god da pripazim da ga povremeno promješam dok je u zamrzivaču nikada nisam mogla izbjeći stvaranje neželjenih kristala i teksturu koja postaje kremasta tek nakon što se sladoled počme otopati.  Kod voćnih sladoleda to se događa više i češće nego kod onih čokoladnih, a kako sada ima divnog i predivnog voća koje mami na sladoled i kako je aparat bio na jako lijepom sniženju što nije zanemarivo odluka je pala i nakon ovoga jesti ćemo malo više svježih, lijepih kremastih sladoleda , na posebno veselje dragog I. koji bi sladoled mogao jesti za doručak, ručak i večeru :) No, ovaj sladoled je ipak bio samo poslastica poslije ručka, ….., dobro , malo je ostalo i za poslije večere :)

Prošli tjedan bila sam u Dbk, kao i uvijek bilo mi je jako lijepo, jedva sam dočekala ponovno vidjeti moje cure i provesti vrijeme sa njima. Tu su i drage prijateljice, o zajednički provedenoj večeri i tradicionalnom receptu koji ću vam sa te večere pokloniti pričati ću u nekom sljedećem postu. Tu je i moj lijepi grad koji je u ovo vrijeme posebno lijep, uglavnom je suncem obasjan, more ima prekrasnu boju, nema velike gužve kao što će je biti u 8. mjesecu, divno je prošetati se, okupati i uživati na plaži, uživati u kamenu, bojama, mirisima i ukusima.

Šetajući tako gradom, ne jednom komentirale smo moja draga prijateljica M. i ja kako prave domaće naranče možemo naći samo u njihovoj sezoni dok se limuna nađe tijekom cijele godine. Naravno da nisu u svako vrijeme jednako dobri, kvalitetni i sočni, ali su domaći limuni i ako i tijekom ljeta prošetate uz more, žuti limuni mame sa stabala. Tako je bilo i prošli tjedan, podignem glavu prema stablima,  zavirim u vrtove, a tamo naranče uvenule, samo čekaju da padnu i završe svoj životni vijek do sljedeće sezone, a limuni sasvim ok. Za osvježavajuću limunadu, korica za kolače, ……, i za sladoled ! :)






Sladoled danas možemo kupiti na svakom koraku, jednako kao što možemo kupiti i marmeladu ili kako bih ja moje uratke od jučer trebala zvati „džemove“ :) , no obzirom da nisu profi nitko mi neće zamjeriti ako se zadržim kod naziva mojih omiljenih marmeladica :).  Možemo ih kupiti i to ne za velike novce, ali mislim da nikada nećemo dobiti onaj pravi okus i kvalitetu kao kada ih sami napravimo. A uistinu nije komplicirano, recepte su dostupni,  prikupimo potrebne sastojke, uzmemo kuhaču u ruke, dobra volja i osmijeh i idemo……… :)

Domaće limune stavljam kao preduvjet za ovaj sladoled, tu je korica koja treba biti neprskana, tu je onaj okus koji se odmah prepoznaje, …….tu je recept za sladoled :)


Sladoled od limuna

- 4 žumanjka
- 120 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 3 kom limuna - sok i naribana korica
- 300 ml mlijeka
- 300 ml slatkog vrhnja

- Žumanjke, šećer, vanilin šećer, sok i koricu limuna i škrob sjediniti u posudi za kuhanje i dobro umješati (može se koristiti i mikserom, kratko na srednjoj brzini)
- Mlijeko zagrijati do vrenja i dodati u smjesu jaja i limuna, dobro sjediniti i kuhati dalje na pari dok se smjesa ne počme zgušnjavati (oko 10-tak minuta) uz stalno mješanje.
- Zatim ostaviti da se ohladi , povremeno promješati.
- Vrhnje izmiksati do točke kada se počme pretvarati u šlag, ali ne da postane čvrsti šlag.
- Sjediniti ohlađenu smjesu sa limunom i vrhnje, dobro umješati dodavajući žlicu po žlicu smjese limuna u vrhnje.
- Staviti u prikladnu posudu i u zamrzivač na hlađenje. Povremeno (svakih 45-60 minuta) promješati
- Nakon 3-4 sata u zamrzivaču sladoled je gotov.

I spreman je za serviranje :)  Ukrasimo ga još kojim listićem mente kojega nećemo pojesti, ali koji će dati neku dodatnu svježinu i jednostavno uživajmo.






Ovaj sladoled se kod mene definitivno probio na sami vrh liste sa naslovom „Volim“ :) , volim ovaj okus, volim što je kremast, volim što je osvježavajući, volim što se uvijek lijepo osjećam kada ga jedem, volim što onaj osmjeh kada ga krenem raditi sada postaje još veći, ne mogu nego uživati u ovom sladoledu. Dragom I. se isto svidio iako je on kod voćnih sladoleda skloniji varijantama bez jaja i onima koji su više na tragu sorbeta , a ne ovih kremastih. Ok, isprobati ćemo i to, a za sada poklanjam vam još koju kuglicu ovog sladoleda od limuna !





Broj komentara: 9:

  1. Sezona sladoleda ovdje (u Australiji) traje jako dugo i ovaj tvoj recept ce mi dobro doci. Trenutno je 'zima'; 18-20*C preko dana, 5-6 *C nocu, ali ipak izbjegavamo konzumirati hladno.
    Lijepo je vidjeti fotke Dubrovnika...

    OdgovoriIzbriši
  2. Uh! Mogu samo zamisliti kako je ukusan i kako fino osvježava! :)
    Iskreno, sladoled veoma rijetko pravim... skoro nikad! Nemam mašinu, a svuda sam nešto u prolazu i prosto mi žao da je kupim, a nikad mi stvarno ne bude kremast ovako, bez nje... kao što kažeš, bez obzira na trud i povremeno miješanje. Inače, Italija me je skroz iskvarila :) Postala sam jako probirljiva i rijetko koji sladoled mi se stvarno dopadne... Kad kupim mašinicu jednom, ima da vježbam i vježbam! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasne fotke Dubrovnika i sladoleda. Nikako da mi se posreći kupiti aparat za sladoled :(

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda divno kremasto i osvezavajuce, krasne razglednice iz Dubrovnika.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka donijela si pravi ukus ljeta ovim sladoledom,savršen je..posebno me oduševila ova krasna razglednica Dubrovnika,prava ljepota:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne znam čime me više mamiš. Sladoledom, koji ima prekrasnu boju i čini mi se da mogu osjetiti miris limuna ili Dubrovnikom! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. ovih dana planiram praviti sladoled.pala je odluka-to je taj! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Tako je, ne trebamo čekati vrućine da bi pojeli sladoled. Kod mene on prolazi u svako doba godine, nema zime za mene kad se nudi sladoled :) Krasne fotke!

    OdgovoriIzbriši
  9. Fotke Dubrovnika su predivne. A iako nisam baš neka velika obožavateljica limuna, ovaj sladoled osvaja na prvu :). Nadam se da ću i sama jednom nabaviti aparat za sladoled jer me baš zanima da li je sladoled napravljen u njemu identičan onom u slastičarnicama :)

    OdgovoriIzbriši