četvrtak, 25. srpnja 2013.

Karamelizirano voće i sorbeto od limuna

Pravo ljeto je konačno došlo, i vruće je i sparno je, i ….., radno je ! Godišnji odmor će tek doći i iskreno ne pamtim kada sam ga ovako iščekivala kao što ga čekam sada. Još malo i dočekati ću i to, a do tada ostaje mi nositi se sa previše posla, sa vrućinom, sa čekanjem :) U pomoć pristigne koji vikend na moru koji uvijek prebrzo prođe , ali kako uvijek učim moju nećakinju K. tako učim i sebe da treba uživati u onome što imamo i u svakom lijepom trenutku, zapravo je malo i glupo da nam dani prolaze žaleći ono što nemamo. Tako uživam i ja , osim u morskim vikendima koji će se uskoro pretvoriti u pravi odmor uživam i u tome da nešto skuham , ali i da se počastimo se nečim slatkim, ako ne svaki dan onda barem povremeno. A ovom poslasticom koju vam danas nudim mogla bih se častiti doslovno svaki dan, i zimi i ljeti i uvijek ! :)


 






Voće je moja svakodnevnica, doslovno. Ne znam niti da li bih ga smjestila u dio prehrane, voće je jednostavno prisutno i ja ne mogu zamisliti da prođe dan bez neke voćkice. Isto tako ako bih se nečega trebala odreći bilo bi mi lako odreći se mesa, povrća, čak i omiljene juhe, ma i slatkiše bih maknula, ali neka mi ostane voće :) I to sezonsko voće, takvo mi je najdraže i takvo mi najviše odgovara. Pojesti komad lubenice ili jagode u sred zime baš mi i nije neki doživljaj, ali zato su zimi odlične naranče, jabuke, mandarine, ….., proljeće nam donosi trešnje, višnje, jagode, krenu pomalo i razne bobice koje se razvuku i u ljeto kada nas razvesele i prve šljive kao uvod u plodove jeseni, grožđe, kruške, dunje, ….Mene ljeti nekako najviše razvesele smokve na koje ipak još moram pričekati tako da za sada uživam u breskvama, nektarinama, marelicama, lubenici, bobicama. Uživam, uživam, ….., u mirisima, okusima ali i u izgledu omiljenih mi voćkica.






Dok ja tako  uživam u voću dragi I.će za uživanje uvijek radije odabrati sladoled , a u zadnje vrijeme i sorbeto, posebno onaj od limuna. Nakon što smo isprobali sladoled od limuna (ovaj) , I. je predložio da isprobamo i sorbeto, da dobijemo nešto laganije, sa izraženijim okusom limuna , da dobijemo pravo ljetno osvježenje. Isprobali smo i dobili upravo to ! Već nakon prvih nekoliko zalogaja nije bilo povratka, ovaj sorbeto sam napravila već nekoliko puta i još ću ga tko zna koliko puta napraviti. U prilog tome ide i aparat za sladoled koji sam nedavno kupila i koji je u kratko vrijeme ispunio svoju svrhu počevši od pravljenja sladoleda skoro na dnevnoj bazi koju smo sada ipak malo prorijedili, ali prije svega uzevši u obzir da relativno brzo i jednostavno dobijemo jako ukusnu i finu ovu hladnu slasticu , posebno dobru u ljetne dane !

Iako sam za današnji desert odlučila primarno poslužiti voće, bez kuglice limunkastog sorbeta ipak nije moglo. Uostalom, nije niti trebalo :)






Karamelizirano voće često radim, posebno u ljetne dane, ne znam da li je to zbog ljetnog izbora voća koje mi se ovdje super uklapa, ili je to zato što mi takvi deserti u toplije dane više odgovaraju dok ću zimi radije pojesti dobar kolač ili komad torte. A možda je to i zato što se karamelizirano voće može kombinirati sa ostalim slasticama , eto ulovila sam sama sebe :) , uz tortu od sira, komad biskvita, čokoladni kolač, puding, sladoled ……, karamelizirane voćkice su uvijek dobro došle.

Voće možemo karamelizirati pečenjem u pećnici, ali kako je vruće i pećnica se uključi samo kada se baš mora , odlučila sam se na varijantu dinstanja i karameliziranja , uz dodatke koji cijelu kombinaciju čine ukusnijom i zanimljivijom.


Karamelizirano voće

- 2 kom breskve
- 2 kom nektarine
- ½ manje dinje
- 6 kom šljiva
- komadić maslaca
- 2-3 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica vermoutha
- malo badema /oraha/lješnjaka/pistacia za posipanje
- malo meda za preljev

- Voće pripremiti tako što ćemo ga oprati i narezati na komadiće po želji (ja ga obično narežem na male šnitice ili prutiće)
- U dubljoj tavi ili nekoj drugoj posudi za kuhanje istopiti komadić maslaca , dodati voće i na srednjoj vatri ga lagano dinstati uz povremeno mješanje. Voće će ispustiti dosta vlastitog soka koji će se pomalo reducirati.
- Nakon cca 5 minuta dodati vermouth i nastaviti sa dinstanjem dok se sokovi ponovno ne reduciraju.
- Zatim voće posuti smeđim šećerom, nastaviti ga mješati, sada na malo jačoj vatri dok se ne počme karamelizirati. (za cca 5 minuta)

Servirati , posuti sitno sjeckanim ili mljevenim orašastim plodovima (ja sam imala samo mljeveni badem pa sam njime posula), a po želji može se preliti i sa malo meda.







 

Ako se odlučimo voće peći u pećnici ono će se možda i bolje karamelizirati , ali i ovako dobije onaj karakteristični okus i pomalo koricu, a po ljetnim vrućinama ne treba uključiti pećnicu, i to nešto znači :)

Ovako pripremljeno voće možemo jesti toplo, možemo ga malo ohladiti pa da bude mlako, a može se i skroz rashladiti pa tek tada degustirati. Meni je u svakom izdanju odlično, ali ako trebam odabrati biram varijantu toplo, ne baš vruće već onako malo prohlađeno, taman :)

Dragi I. je odmah rekao da je voće ok, ali sorbeto je ipak sorbeto, pa kada ih spojimo i voće postaje bolje :) Stoga stiže i omiljeni sorbeto od limuna.


 
Sorbeto od limuna

- 2 kom limuna
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 150 ml vode
- 1 bjelanjak

- Limunima naribati koricu i iscijediti ih u sok.
- U posudu za kuhanje staviti koricu limuna, šećer, vanilin šećer, vodu i kuhati na srednjoj vatri uz povremeno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još 2-3 minute, a zatim ostaviti da se skroz ohladi.
- Dobiti ćemo šećerno-limunkastu gustu tekućinu i kada je skroz ohlađena dodati joj sok od limuna i bjelanjak tek blago umućen penjačom.
- Sve pomješati i staviti u aparat za sladoled, uključiti ga i čekati da dobijemo sorbeto, trebati će oko 30 minuta.

I dobili smo ga, divni, limunkasti, kremast a lagan, osvježavajući, ……, sorbeto od limuna :)


 




Iako je I. glavni ljubitelj ovoga sorbeta moram priznati da se i meni sve više sviđa i da mu još nisam našla konkurenciju u osvježavajućim ljetnim poslasticama. Svakako ga vrijedi isprobati.

Naš sorbeto se počeo brzo otapati jer smo zaboravili rashladiti tanjur prije slikanja, a i inače se otapa dosta brzo, no kako se dosta brzo i jede to mu puno ne smeta :)

Kuglicu sorbeta smjestili smo na još toplo voće i dobili uistinu odličnu poslasticu, a i dobili smo svatko svoje, I. sorbeto – ja voće, …….mmmmm finooooo...., nadam se da ste i vi pronašli nešto za vas ! :)  


 




Broj komentara: 6:

  1. Uh, uh... sve lepo od lepšeg,,, i ja jako volim voće ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. i moj godišnji tek dolazi :) krasan recept, uživaj draga!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sorbeto mi je jedan od najdrazih hladnih deserta, pogotovo ako je od limuna...Perfektan za ljetne vrucine (i zokruzene linije).
    Dobar odmor zelim!

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni je sezonsko voće najdraže... A posebno kad se ubere direktno sa tatine voćke... :)
    Već dugo imam plan probati sladoled ili sorbet od limuna, ali nikako. Preukusno izgleda, zaista...
    Inače, i ja se kuvam i idem na posao po ovoj vrućini. Godišnji tek u septembru...

    OdgovoriIzbriši
  5. Svi receptici tako dobro zvuce, nekako razigrano i veselo bas kako i prilici letu, mislim da cu prvo isprobati sorbeto... veliki pozdrav vam leti!:)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno i jaaako fino, sorbeto mi je jedan od dražih deserata :)

    OdgovoriIzbriši