utorak, 18. lipnja 2013.

FBI rukavice - Knjiški moljac u špajzu

U ovom krugu blog igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Sanje - Knjiški moljac u špajzu.
Sanjin blog pratim već dulje vrijeme i koliko god jako volim njezine recepte toliko me svaki put iznova oduševljavaju i Sanjine slike, kada pogledate te slike ne možete se ne zadiviti i uživati gledajući ih. Što se recepata tiče sviđa mi se prije svega njihova raznolikost, kod Sanje ćemo naći i juhe i mesna jela, povrće, a posebno se ističu uvijek zanimljive i originalne slastice, kolači, sladoledi, keksići ......, mmmmm, fino se počastiti u Sanjinoj kuhinji.
Naravno da ja nisam mogla ne vidjeti i krasne marmelade odnosno džemove koje Sanja kuha, džem od jagoda i višanja sa zovom, džem od naranči sa kardamomom, džem od kajsija i dinja, džem od kupina i malina.   i slažem se sa Sanjom da niti jedan kupovni džem ne može zamjeniti onaj domaći, mirisan i punog, zdravog okusa.






Osim dobre hrane i odličnih slika Sanju možemo upoznati i kroz njezine bilješke pročitanih knjiga, Knjiški moljac voli čitati i tu ljubav isto tako dijeli sa nama. Osim ljubavi prema čitanju tu su i dvije najveće Sanjine ljubavi, Tea i Aleksandar, imali smo se priliku i sa njima upoznati kroz Sanjine postove isto kao što nam je Sanja otvorila svoja vrata i na Kapriju , otoku sa kojega potječe i kojemu se rado vraća.

Puno je toga zanimljivoga na Sanjinom blogu, puno je i recepata koje vrijedi i treba isprobati, ......., ali na kraju je pomalo već uobičajeno ostalo malo vremena za sve što bih htjela i za ovaj put isprobala sam malo slanoga, malo slatkoga, ........, sve je u nastavku, a recepte neću prepisivati već su u linkovima u nazivu.


Iako se ova juhica smatra ljetnom ja sam je skuhala i jela dok je još bilo poprilično hladno, ali to nije niti najmanje smetalo da u njoj uživam. Kako rijetko koji dan prođe a da na stolu nemam juhu tako je svaka nova kombinacija i svaka nova juha uvijek dobro došla. Ova me odmah privukla, kako kombinacijom povrća u koju se dodaje i malo limuna tako i svojom prekrasnom zelenom bojom , kod Sanje zbilja izgleda tako da odmah poželite uzeti žlicu u ruke :)

Kod mene možda ne izgleda tako dobro, ali vjerujte bila je i te kako dobra. Napravila sam je po receptu, bez odstupanja, nisam čekala da se ohladi već sam je radije degustirala, a i pojela onako toplu.


 

 

Dodatak limuna joj je dao posebnu kiselkasto osvježavajuću notu i ova juha je baš prava ljetna, ona koja će okrijepiti i osvježiti u isto vrijeme !
     




Pasta + tunjevina + povrće = ovo odlično jelo ! Subotnji ručak i dragi I. i ja se dogovaramo oko menija, nešto bismo brzo i lagano, ali da je i fino i sve to smo našli u ovoj pasti. Tunjevinu rijetko koristim na ovaj način i ovo je bila prilika za taj odmah i isprobavanje nove kombinacije, a povrće je uvijek dobro došlo pogotovo kada je u kombinaciji sa pastom. Ovdje mi se jako sviđalo što idu i tikvice i patliđan, zatim rajčice pelati, a na kraju sve začini svježi đumbir i ljuta papričica. Nema greške ! :)

Recept u ruke , povrće na stol, pastu u lonac. Pripremila sam sve prema receptu osim što nisam koristila penne već u zadnje vrijeme jako nam omiljene pappardelle. I paštica je zamirisala :)






Dragi I.je rekao da mu je odlično, ja sam mogla samo potvrditi isto, servirali smo pastu, dodali zdjelu salate i čašicu crnog vina i baš fino ručali. A kako sam malo pretjerala sa količinom tako je ostala još jedna porcija za sutra dan za ponijeti je na posao, dođem u kantinu, sjednem, krenem jesti, dolazi kolegica i pita : „joj pa gdje si ovo uzela, odlično izgleda „ :)



Piletina sa crvenim grejpfrutom
Ovu piletinu radila sam za svoj gušt, za svoju ljubav prema grejpu , posebno crvenom i za kombinaciju sa šarenim paprom, uz piletinu koja je dovoljno neutralna da ne remeti okuse koje joj dodajemo, a koja uvijek rado te okuse i prihvati. Ovo je tako jednostavno, a tako posebno i zanimljivog okusa. Marinada sa grejpom, limunom, šećerom i medom , gorko- slatko, a sa druge strane sol i papar. Sve sam pripremila kako piše u receptu, piletinu ispekla, dodala sok od marinade i dinstala dok se nije zgusnulo što je bilo na cca 15-tak minuta. I zatim servirala :)

 


 

Zanimljivo i odlično, papreno-gorko-slatko……., to je bio moj ručak ! :) Dragi I.je došao kasnije i probao komad piletine sa tostiranim kruhom i rekao da mu je odlično. Isplatilo se isprobati ovu pomalo neobičnu i „jaku“ kombinaciju, novo jelo ušlo je u moju kuhinju.






Isprobano, ali obzirom na nezgodu sa slikama koje nemam neće biti niti popratnog teksta i slika, samo preporuka da ovo jelo nikako ne zaboravite kada nam opet dođu hladniji dani, uistinu je odlično i I. i ja smo uživali u ovom ručku ! A što se slika tiče..…, kako se to zna dogoditi dovoljan je jedan krivi „klik“ i umjesto da su slike završile na kompjuteru dogodilo se brisanje bez prebacivanja , svakako mi je žao :( 

 
 
Koliko god džemove i marmelade kuham nešto manje nego prije toliko ne mogu ostati ravnodušna kada vidim neku novu kombinaciju i neki novi džem. Kod Sanje ih ima krasnih, i kombinacija okusa, i boja, džemova koji plijene pažnju. Ovaj je bio serviran uz američke palačinke što je bila i moja ideja. No kako smo nešto smanjili slatkiše u zadnje vrijeme tako palačinke nisu dočekane, ali budu, ipak smo samo smanjili slatkiše, a ne ih se odrekli :)

Isprobala sam do sada džem od malina, isprobala sam i onaj od kupina (posebno dobar u kombinaciji sa lavandom), ali nisam nikada spajala kupine i maline. To sam napravila sada. Recept sam preuzela u potpunosti i zamirisao je fini, jako fini džem.


 



I kupine i maline imaju svoju ulogu u okusu iako su maline možda za mrvicu u prednosti. Džem nije presladak, a nije niti prekiselkast, baš je onako kako treba što sam i dokazala time da me I. u jednom trenu pitao da li mislim prestati jesti taj džem :), naime, žličica po žličica pa opet žličica, ….., istina je da ga je teško prestati jesti. Što bi tek bilo da sam ispekla i palačinke :)




Semifredo sa belom čokoladom i karamel prelivom
Sa svakim novim krugom FBI rukavica i novim blogom kojega istražujemo dragi I.dobije "zadatak" da napravi i svoju listu recepata koje bi želio da probamo, ja napravim svoju listu i zatim uspoređujemo i dogovorimo se što ćemo isprobati :)  Ovaj semifredo našao se na njegovoj listi dok ga na mojoj nije bilo, nisam ljubitelj bijele čokolade i stoga ga nisam stavila na listu. I.je sugerirao da je ovo isprobavanje pa bi stoga trebao i isprobati da bi se donijeli zaključci volim-ne volim. Istina je, prihvatila sam izazov i dogovorili smo se da je naš sljedeći desert ovaj semifredo. Ali ne samo semifredo, uz njega ide i karamel preljev koji , mmmmm, obožavam pa ako i ne prođe bijela čokolada imam karamel :)

Proučila sam recept i kako nisam imala pri ruci bijelu čokoladu sa cimetom i đumbirom tako sam običnoj bijeloj čokoladi dodala pola žličice cimeta i dalje krenula prema receptu.
Već nakon prve faze i hlađenja čokoladne smjese mirisalo je na dobro, a moja (ne)ljubav prema bijeloj čokoladi se pomalo mjenjala, a tek kada sam probala još toplu smjesu ……, jako dobro , i više nego dobro, što ono nije bilo u redu sa bijelom čokoladom ? :)

Sve je išlo super do trenutka spajanja čokoladne smjese sa slatkim vrhnjem kojega nisam dovoljno čvrsto umutila pa je ostalo pomalo rijetko, no ne smeta jer ide na zamrzavanje. Ali, kada sam smjesu izlila u kalup obložen prozirnom folijom na koju sam smjestila usitnjeni plazma keks dogodio se „hop-efekt“ :), čoko smjesa dole, a keksići, "hop", skočili gore….., uh, uh, zanimalo me samo kako će to izgledati u trenutku kada ga budem vadila iz kalupa . Sve sam stavila u zamrzivač i jedva smo dočekali da bude spremno za degustaciju. Kod vađenja iz kalupa na moje iznenađenje keksići su poprilično ostali tamo gdje su trebali i tek pokoji je pobjegao i sladolednu smjesu, ali to nam nije niti najmanje smetalo.

 




Dok se semifredo hladio pripremila sam ili bolje reći pripremili smo karamel preljev. Recept je originalno od Maje sa bloga Cooks and bakes. Maja nam nudi 3 varijante pripreme karamela, a ja sam se odlučila na ovu koju je radila Sanja. I. mi je ovdje pomogao i hvala mu na tome jer kada sam krenula sa otapanjem šećera i mješala, mješala, ruka me boli, šećer ne mrda, što će od ovoga biti……., I.je uzeo kuhaču u ruke, topio se šećer, pucketalo je vrhnje u vrelom šećeru i sada je on mješao i mješao dok nismo dobili mirisni, ljepljivi karamel.







I tako smo došli do najtežeg dijela, sve se hladi, a sve miriše i zove na isprobavanje. Prošlo je tako nekoliko sati dok nismo rekli „sad !“ :) , servirali semifredo, dodali karamel preljev , odradili fotkanje :) i uživanje je moglo započeti . I baš smo uživali, u pravom smislu te riječi. Koji dobar okus, koja dobra kombinacija, sve se jedno sa drugim u potpunosti slaže, ne bih mjenjala ama baš ništa . I ponajviše mi je drago što sam u ovom desertu konačno otkrila odličan okus bijele čokolade.
Semifredo je zajedno sa karamel preljevom pojeden u rekordnom roku, nas dvoje smo sve pojeli sami, I. ipak malo više :) oduševljen ovom poslasticom jednako kao ja. Na kraju, dogovor je da ga pravimo dozirano, vrlo dozirano jer je kontrolirati se dok je ovo ispred vas nemoguće. No u svakom slučaju počastiti ćemo se još koji put i ne samo mi već ćemo počastiti i drage prijatelje, a ja ću ga za početak napraviti mojim curama kada sljedeći tjedan otiđem u Dbk, ovo se mora probati ! :)

       



Ovom savršenom poslasticom završavam moje istraživanje u Sanjinoj kuhinji, završavam ga samo za ovaj krug igrice FBI rukavice obzirom da je i na mojoj listi i na listi od I.ostalo još puno recepata koje smo izdvojili, ali za koje ovaj put nije bilo vremena, a koje ćemo vremenom pomalo isprobati.

Draga Sanja hvala ti što si nas ugostila u svojoj kuhinji i hvala ti na svim odličnim receptima kojima nas častiš kao i na prekrasnim slikama koje sa nama dijeliš !



Broj komentara: 11:

  1. Opet prednjačiš po broju isprobanih recepata. Zato uvijek s nestrpljenjem iščekujem tvoj FBI post. Žao mi je na nezgodu sa fotkama, dovoljan je stvarno mali tren nepažnje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Branka, izabrala si slične stvari kao ja:)
    Semifredo izgleda taaaaako dobro!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. uu, kji krasan izbor! glasam za semifreddo definitivno :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh sve što si isprobala izgleda tako fino!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne fotke; piletina i semifredo su bozanstvenog izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno je sve Braka,ova piletina mi je posebno otvorila apetit:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, uvek sve divno napravis, semifredo sa karamelom bozanstveno izgleda a vidim tu jos neke fine receptice koje sam propustila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  8. Branka odličan izbor sve izgleda jako slasno.
    Ugodan vikend želim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja samo gledam i oblizujem se..sve je predivno !!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga moja, pre svega izvini što nikako da ostavim svoj komentar ovde.
    Fascinirana sam brojem recepata koje si isprobala, svaka čast. Posebno mi imponuje što si uz moj semifredo ponovo zavolela belu čokoladu.
    Hvala ti na poverenju, isprobanim receptima i lepim rečima o meni i blogu.

    :*

    OdgovoriIzbriši
  11. Koliko god mislila da sam dobro prečešljala Sanjin blog, evo ovu piletinu sa grepfrutom prvi put vidim, a deluje mi jako privlačno! Inače, fotografije su ti p r e l e p e .
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši