petak, 31. svibnja 2013.

Kuvarijacije - Koh

U ovomjesečnom krugu blog- igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Jelene sa bloga  foodforthought Koh.

Nakon što nekoliko krugova nisam sudjelovala u Kuvarijacijama sada im se vraćam obzirom da me recept za Koh zaineteresirao toliko da sam ga predložila za temu i bilo mi je baš drago kada je izglasan za ovaj krug .

Koh me privukao „na prvo čitanje“, starinski kolač, sa grizom, moram priznati da sve više volim kolače sa grizom. Isto tako bila mi je zanimljiva količina mlijeka kojom se kolač nakon pečenja prelije, činilo mi se da je to puno mlijeka za ovu količinu kolača, ali dok ne isprobam ne znam :) Ipak , najzanimljivije mi je bilo kada sam čitajući komentare ispod recepta vidjela kako su mnogi znali za koh, često ga jeli, koh je kolač njihovog djetinjstva, a ja ……., slabo , u djetinjstvu nije bilo koha, kod nas se nije pripremao , i tek znatno kasnije došla sam u priliku probati ga. I zavoljeti :) , ali nekako je ostalo da ga i dalje nisam pripremala , a niti jela. Kako za sve treba neka prilika, tako se i ovaj put našla, umjesto da ja tražim koh on je došao k meni i došlo je vrijeme za njegovo isprobavanje. I to isprobavanje u pravom smislu te riječi jer koh sam ovaj put iskombinirala uz razne dodatke, obzirom da se radi o sasvim jednostavnom kolaču ovi dodaci bi mu trebali okus napraviti boljim i raznovrsnijim. Jelena ga je isprobala sa slatkim od višanja , a u komentarima možemo pročitati još neke prijedloge za serviranje uz koh. Ja sam se odlučila isprobati ga u kombinacijama od 3 marmelade i preljevom od čokolade :)
 
 


Dok sam se pripremala za isprobavanje koha pitala sam dragog I.da li on zna za koh i da li ga je jeo, I. je znao i jeo ga je, pripremao se u njegovom djetinjstvu……., znači ja opet ostajem ona pomalo „izgubljena“ :) Pitam ga zatim sa čime su ga kombinirali, pa ni sa čime, koh se jede takav kakav je, ali ok, slažemo se da ćemo ga isprobati i uz dodatke kako sam planirala i zatim ćemo zaključiti koji je okus najbolji.

Nakon što sam prošla ovu fazu pripreme i razmišljanja i razmjene mišljenja o kohu preostalo je još dočekati slobodan vikend, uzeti recept u ruke i krenuti. Tako je i bilo, vikend je bio kišovit, idealno vrijeme za ostati kod kuće i počastiti se ovakvim kolačem. Recept je jednostavan, a još jednostavnijim ga čini činjenica da se radi o Jeleninom receptu za koji onda sigurno znate da je odlično napisan i pojašnjen i da tijekom pripreme imate pred sobom recept i vodič kroz recept.

 Obzirom da smo I. i ja bili jedini degustatori za koh za ovo isprobavanje odlučila sam se napraviti ga od pola mjere. Prilagodila sam količine i kalup i krenula.

KOH
(prenosim originalni recept od Jelene - ja sam samo prepolovila mjere)

6 belanca
6 žumanca
6 punih kašika kristal šećera
10g vanil šećera
8 punih kašika griza
sitno rendana korica 1-2 limuna


PRELIV
1 litar mleka 3,2%mm
2 pune kašike kristal šećera
20g vanil šećera

Mikserom umutite belanca sa 6 kašika kristal šećera i vanil špećerom u čvrst šam. Smanjite mikser na minimum i umešajte žumanca. Ručno, lagano prevrćući šam, umešajte kašiku po kašiku griza i limunovu koricu.


Nauljite dno i stranice plaha pa salvetom pokupite višak ulja. Pospite pleh sa nekoliko kašika brašna i rapsoredite po plehu drmusajući ga malo. Istresite višak brašna iz pleha. Sipajte masu u pleh i pažljivo je poravnajte. Pecite koh na 180 stepeni oko 30 minuta
 
Napravila sam sve ovako kako piše osim što sam pleh obložila papirom za pečenje i na njega izlila smjesu. Uistinu je jednostavan postupak i ubrzo je smjesa za koh bila spremna za pećnicu. Pekla sam ga točno 30 minuta na 180 stupnjeva, a negdje na pola počelo je dosta intenzivno mirisati, posebno se osjetio limun.






Zagrejte litar mleka sa vanil i kristal šećerom da bude vrelo. Isključite rernu. Izvadite pečeni koh iz rerne i odmah ga polako ravnomerno prelijte mlekom.

Mlijeko sa dodacima šećera sam zagrijala i kada je koh bio pečen izvadila sam ga iz pećnice i onako vrelog krenula preljevati mlijekom. Ovo mi je bio najzanimljiviji dio recepta, zanimalo me gdje će završiti tolika količina mlijeka :) A kad ono, tijesto je upijalo mlijeko vekilom brzinom, kako sam ja preljevala tako je mlijeko nestajalo u tijestu.






Vratite koh u isključenu rernu kojo ste malo otvorili vrata na još oko 15 minuta. Izvadite koh iz rerne i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider da se dobro rashladi

Ovako sam napravila i koh ostavila u frižideru na hlađenju oko 3 sata. Tako rashlađenog izvadila sam ga iz kalupa zajedno sa papirom za pečenje. Ovaj papir za pečenje, osim što mi je jednostavniji od uljenja i brašnjenja kalupa odlučila sam staviti i zbog mlijeka, ono da ne iscuri na sve strane, pa ako i treba negdje iscuriti neka ostane u papiru. Baš sam se nešto bojala toga mlijeka :)






Mlijeko nije iscurilo, kolač je bio skroz mokar, mekan i spužvast, na dnu se skupilo nešto mlijeka, ali ništa previše. Ono što me se posebno dojmilo je da koliko god je kolač mekan i mokar toliko se nimalo ne raspada i sasvim lako reže.
Došlo je vrijeme za degustaciju :)

Služite ga hladnog, a ako volite možete dodati i neko kiselkasto slatko tipa slatka od višanja preko njega.

Koh je hladan i za početak odlučila sam se dodati mu slatko od višanja kako je i Jelena napravila. Imala sam još jednu malu teglicu ovog slatkoga od prošle godine, nove višnje tek stižu pa ću ga opet napraviti, za sada , poslužena je prva kockica koha :






Nas dvoje u žiriju :), dva zalogaja i dvije ocjene : odlično !
Idemo dalje, kako je koh sam po sebi sladak tako i dalje kombiniram nešto kiselkasto i uzmem marmeladu od ribizli sa limunom koja mi se činila idealna za ovu kombinaciju. Posluženo........






.......probamo, paaaaa......., i nije tako idealna , ili nas se samo nije toliko dojmilo. Ocjena : može proći.
U tom trenu zaključim da možda i ne bismo trebali forsirati marmeladu i to nešto kiselkasto već bi bilo najbolje da pređemonešto sasvim drugačije, npr.na čokoladu. Pa ne može biti da se čokolada sa nečime ne slaže. I odlučim napraviti čokoladni preljev, jednostavno otopim tamnu čokoladu sa dodatkom slatkog vrhnja. I prelijem je preko nove kockice koha.






Koh je koh i čokolada je čokolada, ne može tu biti greške, ali nakon što smo probali zaključili smo samo : " dobro", znači može, ali oduševljenje je izostalo. U svakom slučaju čokoladu smo ovako pojeli, a što se koha tiče krenuli smo dalje sa džemovima.
Džem od jagode sam neki dan napravila, onaj najjednostavniji bez posebnih dodataka koji se obično pokaže i najbolji, i odlučila sam da on bude sljedeći u kombinaciji sa kohom i nova kockica je tu.



 



Jednoglasna ocjena je: "može" , definitivno može, jako fino se slaže. Ali ovo nije pobjednik. prije nego što proglasimo pobjednika našeg isprobavanja svakoj kombinaciji smo dali još jednu šansu i pojeli još po zalogaj, a zatim pokazali na jednu i jednostavno rekli : "ova je najbolja ! " 
Bolja je i od koha samoga i od čokolade i od bilo koje druge kombinacije , hajdemo još po kockicu ...... :)



 



Pobjednik je znači koh sa slatkim od višanja koji nam se definitivno najviše svidio.
Sočna kockica koha koja je osim mlijeka upila i sirup od slatkoga od višanja i time dobila divnu kombinaciju okusa . Svaki zalogaj se doslovno topi u ustima, onako hladan osvježava, a višnjice iz slatkoga su na kraju kao točka na i. I ljeti i zimi dobro došla poslastica.

Draga Jelena, hvala ti na ovom receptu za koh, sigurno ćemo još u njemu uživati, obavezno u ovoj kombinaciji sa slatkim od višanja !  

Broj komentara: 13:

  1. Draga Branka, ma ti si carica sa ovim isprobavanjem , a da znaš da sam se ja zgranula kad mi je suprug tražio slatko uz koh. Šta će slatko uz koh kad moja mama to nikad nije radila. On je tako jeo kao mali a meni je najlepši onako bez ičega. Doduše super mi je poslužilo za fotkanje. Zaintrigirao me je i onaj komentar da se šećer karamelizuje pa na to doda mleko i prelije. Moram to da probam i d aprebacim koju kašiku šećera iz koha u mleko da bude karameličastije. Hvala na isprobavanju!

    OdgovoriIzbriši
  2. E pa sad, lako je vama izabrati pobjednika kad ste mogli sve isprobati.:D
    Sve varijante divno izgledaju, vjerujem da su jako ukusne. Prema fotkama najbolja mi je kombinacija s jagodama, ali kad kazes da je sa slatkim od višanja pobjedilo, preostaje mi vjerovati degustatorima. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. heheh, bas sam se slatko nasmijala vasem isprobavanju =) dobro ste se zasladili =)))
    ja ga nisam stigla napraviti, ali mogla bi uskoro bar ovu prepolovljenu verziju..

    OdgovoriIzbriši
  4. Isprobali ste ga i u više varijanti baš dobro a znaš ja ga do sad nikad nisam ni jela a nažalost nisam ni stigla učestvovati u ovom krugu.

    OdgovoriIzbriši
  5. krasne kombinacije kod tebe, draga!
    ja moram priznati da još nisam jela koh, morat ću :)

    OdgovoriIzbriši
  6. :))) Bas ste mi slatki sa isprobavanjem, mogu vam reci da sve fotkice izgledaju fantasticno ali drago mi je da je kockica sa visnjama na kraju odnela pobedu.:)) Veliki pozdrav vam leti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Wow, koliko različitih načina serviranja, a vas dvoje kao žiri ocjenjujete što je najbolje. Baš ste se lijepo zabavili!

    OdgovoriIzbriši
  8. kuvarijacije su igra u kojoj nikada nisam sudjelovala, nisu me zanimale (uvijek slatke) teme. Koh je zaista starinski, ali meni je poznatiji onaj od riže. Vjerujem da je i ovaj odličan, naročito s tvojim divnim, domaćim džemovima i pekmezima.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nikada nesto slicno nisam radila, mada sam ga vidjala na vise blogova. Zvuci interesantno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Looks absolutely delicious! Almost too good to eat.

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Branka vratila si me u dane djetinjstva ovim kohom,prekrasne slike,a ova čokoladna varijanta je baš za mene:)

    OdgovoriIzbriši