utorak, 21. svibnja 2013.

Carbonara

Ne poznajem nikoga tko barem jednom u životu nije nešto skuhao, naravno mi koji se ovdje viđamo i družimo sigurno smo to napravili i to ne samo jednom u životu :)  Kako god gledali na samo kuhanje, a uz to i kombiniranje namirnica, osmišljavanje novih recepata, fotkanje skuhanoga , pisanje i objavljivanje postova , moramo priznati da je to postao i dio stila života. Ja priznajem da je tako :)  i polako ali sigurno u periodima kada nemam baš puno vremena za kuhanje i sve što uz to dolazi  definitivno mi  nedostaje i jedva čekam da se ponovno mogu zavući u kuhinju, i krenuti ovim redom sve do objave novog posta.

Moje kulinarske početke pamtim još od dječjih dana kada su prvo na redu bile popularne hrenovke, zatim su krenula kuhana jaja, pa pečena jaja, neki jednostavni kolač koji se ne peče, a ubrzo se u loncu našla i tjestenina ili pasta. Sjećam se kako su me uvijek pekli prstići dok sam pokušavala utvrditi da li je tjestenina dovoljno kuhana, a kada bih je ocijedila para od vruće vode je uvijek nalazila put do moga lica i očiju i bilo je ono jooojj :) , …….., ali ništa od toga nije moglo umanjiti kasnije uživanje u tanjuru svježe kuhane tjestenine. I danas se isto ponavlja :) , moja draga nećakinja K. jako voli tjesteninu i u kojem god trenutku da je pitate što bi pojela odgovor bi bio „pasta“ ! Pasta je tako bila  prva koju je počela kuhati kada je krenula u školu i dok je još bila dovoljno sitna da joj je u kuhinji ponekad trebala i stolica da dohvati sve što treba i da pogleda kao to izgleda u loncu na štednjaku. Danas joj stolica više ne treba, ali kao i tada dok je bila prvašić tako i danas kada se bavi upisom u srednju školu pripremanje ručka tijekom tjedna često izgleda ovako:  dođe iz škole , skuha pastu, zagrije umak koji joj je mama dan ranije pripremila i ručak je na stolu :)

Za razliku od onih dana kada sam je ja kao dijete kuhala  danas je  izbor tjestenine takav da u trgovinama ispred polica sa tjesteninom često provedem više vremena nego za svu ostalu kupovinu. To su vrste, boje, oblici, proizvođači, …….., uh, nekada nije bilo tako teško izabrati :) Domaća tjestenina je naravno posebna priča, ali kada ne pravimo domaću tada biramo onu kupovnu, odabir je i ovaj put napravljen i na stolu je zamirisala stara dobra carbonara :)





U zadnje vrijeme  tijekom tjedna malo kuham, a i kada kuham to su obično brza i praktična jela , nešto što se može ponijeti i na posao, a navečer je to obično kuhano povrće i salate, što brže to bolje, ali neka je i ukusno :)  Zato je vikend između ostaloga rezerviran i za skuhati nešto kompliciranije, konkretnije pa i vremenski zahtjevnije. Tako se vikendima dragi I. i ja  uobičajeno dogovaramo što ćemo za ručak i nekoliko puta za redom naš razgovor izgleda ovako:

B: „Što ćemo u subotu za ručak?“
I: „Hajdemo nešto na brzinu, na primjer carbonaru“
B: „Neka, nemojmo danas carbonaru, to uvijek možemo“
I: „Ok, onda bismo mogli……….“

I tako do jedne subote kada smo započeli isti razgovor i kada sam rekla : „Da, danas ćemo skuhati carbonaru ! „ :)  
Recept za carbonaru je opće poznat, ali ono što je uvijek dobro došlo je mogućnost nadogradnje ovakvih recepata. Kako ja volim kuhati po sistemu „dodaj, oduzmi, …..“ baš mi je dobro došlo da standardnu kombinaciju nadopunim crnim maslinama, sušenim rajčicama, listićima peršina. A za tjesteninu, umjesto standardnih špageta odabrala sam odlične pappardelle .






Carbonara
(za 2 osobe)

- 200 g tjestenine pappardelle
- 100 g pancete
- 2 jaja
- 40 g (1 vrećica) parmezana
- 2 žlice maslinovog ulja (1+1 žlica)
- 5-6 kom sušenih rajčica u ulju
- 5-6 kom crnih maslina
- komadić (cca 20 g ) maslaca
- peršin
- sol, papar

- Tjesteninu staviti u vodu u posudu za kuhanje, dodati 1 žlicu maslinovog ulja, posoliti i skuhati prema uputi na pakiranju
- Pancetu narezati na komadiće.
- U tavi zagrijati 1 žlicu maslinovog ulja i popržiti komadiće pancete
- Jaja lagano umutiti viljuškom i dodati im parmezan te ga umješati
- Sušene rajčice i masline narezati na komadiće
- Kada je tjestenina skuhana procijediti je i vratiti u posudu u kojoj se kuhala. Dodati komadić maslaca i umješati ga u tjesteninu dok se ne rastopi.
- Dodati popržene komadiće pancete. 
- Zatim dodati jaja sa parmezanom i na sasvim laganoj vatri ih umješati u tjesteninu dok se sasvim ne sjedine.
- Maknuti sa vatre i dodati sušene rajčice i masline.
- Dodatno popapriti po želji
- Kod serviranja posuti krupno nasjeckanim listićima peršina

I naravno jesti toplo i uz zdjelu zelene salate uživati u svakom zalogaju ovog brzog i ukusnog jela :)





Mi smo uistinu uživali u ovoj carbonari, a ja sam odlučila da ću je i češće pripremati, posebno je zahvalna i dobro došla za ljetne dane koji nas očekuju.

Za potpuni doživljaj ne treba zaboraviti niti čašu dobrog crnog vina koje se odlično slaže uz carbonaru :)




22 komentara:

  1. Ovakva jela jednostavno obožavam. Sve si odlično opisala.

    OdgovoriIzbriši
  2. mislim da ne postoji niko ko je ne voli. baš mi se sviđa ovaj dodatak sušenih rajčica....čak je i moji dečki pripremaju i vole...

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam carbonaru i baš mi tako kao što kažeš brzinski ručak za neki užurbani dan u tjednu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda, jedno od meni najdražih jela!

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja sam najsrecnija kada mogu da uguram negde suseni paradajz...ne znam uopste kako sam zivela bez njega u periodo ante - Italia ! strasno mi je simpaticna tvoja K. i ima puno zajednickog sa mojom cedrkom...i ona je pocela jako rano da kuva...

    OdgovoriIzbriši
  6. Prikljucujem se obozavateljima carbonare;)...Kad god nemam ideje, nametne se ko savršena;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivna je! Obožavam carbonaru, brzo i ukusno jelo. I kak veliš može se kombinirati s raznim dodacima. A i čaša crnjaka je dobrodošla. :)
    Fotke su krasne!

    OdgovoriIzbriši
  8. I kod nas omiljena iako sad promislim dugo nije bila na našem stolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj sam komentar ostavila ali nisam vidjela da je pod nickom moje ljepotice.
      Pozz

      Izbriši
  9. Joj kako fino izgleda... I moja deca najviše vole pastu u hiljadu varijanti... moram im i ovu napraviti ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno pripremljen obrok. I moji djecaci najradije jedu pastu; istina rijetko pravim domacu, ali su zato umaci i dodaci 'homemade'. Jedan od favorita je Carbonara.

    OdgovoriIzbriši
  11. Apsolutno ju obožavam, prefino jelo!

    OdgovoriIzbriši
  12. Slike su jako lijepe, ne sumnjam da je i ukusno, ali to nema veze sa carbonarom! Samo zato što su jaja unutra? Čemu je potrebno nadograđivati stare originalne recepte? Oni su dobri takvi kakvi jesu, a ako nešto mijenjaš, pa nazovi to nekim svojim imenom onda...!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je vrlo lep recept i meni se jako svidja u novoj verziji, mislim da stari receptici ne gube na svojoj drazi (pa ni reputaciji:) ako ih neki put obogatimo mrvicom zacina koji volimo.:))

    OdgovoriIzbriši
  14. obožavam carbonaru (talijansku kuhinju općenito jako volim) i sviđa mi se i ova tvoja "pojačana" varijanta :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ovo mi se jako dopada. Nisam majstor za carbonaru:( valjda što to ne pripremam često pa mi se nije dalo izverzirati se u tome:))) Čista desetka za ovu kombinaciju, baš bi mi legla. Veliki pozdrav tvojoj necakinji i tebi. Obožavam mlade ljude koji vole biti "sam svoj majstor" a ne jesti sve iz kesice ili konzerve!!!

    OdgovoriIzbriši
  16. Joj, carbonara... divna ti je. Obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  17. iako sve talijansko obožavam, carbonara mi nije previše draga i rijetko je na jelovniku, ovdje mi je super dodatak sušenih rajčica koje inače jako volim u bilo kojem jelu

    OdgovoriIzbriši
  18. 1.gde se izgubila panceta?
    2.blog je odlican.puno lepih recepata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru Srđan i na pitanju za pancetu, da, izgubila se malo i sada sam je dodala, isprika zbog propusta. Hvala puno na komplimentima za blog i recepte, drago mi je da vam se sviđa i da možete naći zanimljive recepte ! :)

      Izbriši